Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

panowie co do rolet to mamy ale różne gusty ! a o gustach sie nie dyskutuje .ja osobiscie nie mogę sobie wyobrazić nowego domu bez rolet w oknie to nie blok wielorodzinny i zakladając rolety nie mam na mysli ich wlasciwosci czy sa antywłamaniowe czy nie, tylko czy są praktyczne ochrona przed nadmiernym nasłonecznieniem i nagzewaniem wnętrza latem a zima przed wiatrem i mrozem , a tak serio to lubie sobie czasem jeśli jest okazja dlużej pospać i lubie jak jest ciemno w sypialni :) pozdrowienia dla Paragona on chyba ma lub bedzie miał też rolety :yes:

:) Właśnie po to są rolety ,one nie mają nic wspólnego z antywłamaniowymi one mają całkiem inne zadanie do wykonania kolega wyżej je przedstawił ja mam wszystko pod nie przygotowane montaż okien i rolet w warstwie ocieplenia. Również gorąco pozdrawiam :)

Edytowane przez paragon

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko mi tu Panowie nie rozpoczynać dyskusji/kłótni o wyższości świąt jednych nad drugimi. Lepiej podzielcie się najnowszymi pomysłami na temat co gdzie robicie bo ja szukam inspiracji we wszelkich tematach.

Teraz na tapecie jest elektryka i strasznie z tym duzo zachodu. Co gdzie tu umieścić żeby było dobrze i nie żałować...

Tylko mi tu Panowie nie rozpoczynać dyskusji/kłótni o wyższości świąt jednych nad drugimi. Lepiej podzielcie się najnowszymi pomysłami na temat co gdzie robicie bo ja szukam inspiracji we wszelkich tematach.

Teraz na tapecie jest elektryka i strasznie z tym duzo zachodu. Co gdzie tu umieścić żeby było dobrze i nie żałować...

Z elektryką to już musisz wg własnych potrzeb.

Ważne, aby tam, gdzie będą zestawy kilku urządzeń dać zestawy kilku gniazdek i wyeliminować ewentualne przedłużacze w przyszłości (tv, biurka itd.)

Panowie, zmienię temat. Co myślicie o podbitce PCV np:

http://www.beltecto.pl/

Bo ja chyba nie chce drewna ze względu na to jak ona bedzie wyglądało po 2-3 latach...

Wiem wiem, drewno jest super bo naturalne, też tak uważam ale chyba lenistwo zwycięży:)

Elektryk poszedł... zostawił syf i plątanine kabli w ścianach. Bez dokładnej dokumentacji fotograficznej lub wykrywacza kabli będę się bał wiercić w ścianach...

Zaczynamy ocieplać poddasze - 20+5cm Isover + folia paroszczelna z aluminium...

Edytowane przez Trymi

co do elektryki to niewiem czy nie warto też położyć kabel na wideo domofon i elektromagnes do zamka drzwi wejsciowych pomyslcie nad tym .a toś mi mówił by do salou puscic dwa kable antenowe drugi do nagrywarki by móc co immego oglądać i nagrywać w jednym czasie ,ale to już kwestia gustu !

co do elektryki to niewiem czy nie warto też położyć kabel na wideo domofon i elektromagnes do zamka drzwi wejsciowych pomyslcie nad tym .a toś mi mówił by do salou puscic dwa kable antenowe drugi do nagrywarki by móc co immego oglądać i nagrywać w jednym czasie ,ale to już kwestia gustu !

U mnie właśnie tak jest zrobione z kablami antenowymi.

Zasilanie do napędu bramy wjazdowej i videodomofonu też podciągnięte, ale na razie zaizolowane i schowane

Umowa na instalacje c.o i c.w.u podpisana. Ruszamy od przyszłego tygodnia! Materiał i sprzęty kupuję samodzielnie, bo mam najwyższe możliwe rabaty (przydają się znajomości w budowlance :-))

Umowa na tynki podpisuje się w sobotę. Ruszamy jak tylko w/w instalator skończy pierwszy etap

Piękny. Fotki też fajne.

Nic nie napisaliście o podbitce...

A ja się jeszcze nad tym nie zastanawiałem. W założeniu miało być drewno, ale faktycznie, jeśli pomyśleć o późniejszym malowaniu itd. ..... Podbitkę będę robił razem z elewacją, żeby dwa razy nie rozkładać rusztowania.

W poniedziałek ruszam z instalacjami c.o. oraz c.w.u

PS.

Właśnie obejrzałem stronę producenta tej plastikowej podbitki. Mają tam też fajne panele na taras

Edytowane przez nasa1

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

U mnie ocieplanie i wykańczanie poddasza.

Potem tynki na dole.

Nasa, kładziesz tynki gipsowe Knauf? Powiedz mi jak z ich twardością? Bo obecnie w mieszkaniu mam tynki gipsowe i sa tak miękkie, że się do nich zraziłem ale może niesłusznie??

Okna dachowe kupiłem w końcu Fakro PTP GO 78x140 okleina złoty dąb i bardzo mi się podobają.

U mnie ocieplanie i wykańczanie poddasza.

Potem tynki na dole.

Nasa, kładziesz tynki gipsowe Knauf? Powiedz mi jak z ich twardością? Bo obecnie w mieszkaniu mam tynki gipsowe i sa tak miękkie, że się do nich zraziłem ale może niesłusznie??

Okna dachowe kupiłem w końcu Fakro PTP GO 78x140 okleina złoty dąb i bardzo mi się podobają.

Knauf 75L gipsowy idzie tylko na sufity.

Na ściany idzie Knauf MP 75 Diamant. Twardszy skubany od cementowo wapiennego

http://www.grupapsb.com.pl/files/Product/3onqnl8090nrni/foto_Full.jpg

Edytowane przez nasa1

Nasa, tez mnie martwi ta ilosc wilgoci ale moj majster mowi, że nie widzi problemu. Troche sie zagapilem no ale juz za pozno. Bede wietrzył na maksa.

Propos tego Knaufa Diamant to tez poczytalem i rzeczywiscie ludzie chwala ze strasznie twardy. Chyba w to pojde.

Duży koszt? Ile płacisz za metr?

Nasa, tez mnie martwi ta ilosc wilgoci ale moj majster mowi, że nie widzi problemu. Troche sie zagapilem no ale juz za pozno. Bede wietrzył na maksa.

Propos tego Knaufa Diamant to tez poczytalem i rzeczywiscie ludzie chwala ze strasznie twardy. Chyba w to pojde.

Duży koszt? Ile płacisz za metr?

Za zwykły płacę 23 zł brutto / m2

Za diamant 24 zł brutto / m2

Były też droższe oferty, ale trochę poszukałem i pojeździłem oglądać jak pracują, no i wybrałem ekipę.

Z wietrzeniem musisz pilnować, bo z tynków i wylewek jest maaaasssaaaa wody, która musi odparować.

Wylewki samopoziomujące będę robił z jastrychu anhydrytowego bo na dole mam prawie wszędzie podłogówkę, a na to anhydryt nadaje się lepiej. Tuta jednak nieco dopłacę w stosunku do zwykłych wylewek