Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzieki nasa za pochlebną opinię :) i za metraż tynku ,a bez sufitów nie wiesz czasem ile bo u mnie regipsy podwieszane przewidziane !

Kurcze nie wiem ile w tym było sufitów. Musisz sam zliczyć i akurat sufity nie powinny Ci zająć dużo czasu, bo to się łatwo liczy. Więcej liczenia jest przy ścianach.

Tynk Diamant na ściany polecam, jest super twardy. Łazienki tak, jak pisałem robiłem cementowo - wapiennym.

Jeśli robicie podłogówkę, to naprawdę przemyślcie temat posadzki, bo przy tradycyjnej - brak możliwości w miarę szybkiego sterowania temperaturą, to w użytkowaniu spora niedogodność. Tylko jastrych anhydrytowy zapewnia szybką sterowalność. Na to nie żałujcie paru groszy więcej. No i osobne sterowniki temperatury podłogówki w każdym pomieszczeniu

jeszcze nie wiem jakiego producenta tynk będe robił ale dzięki za wskazówki nasa i odnosnie jastruchu tez . sterowanie podłogówką też przewidziałem w kazdym pom. osobno bedzie regulator z termostatem ,Nasa ile obiegów - pętli podlogówki masz na dole ?

W sumie 8 pętli

Dół:

Salon + jadalnia - 3 pętle

Kuchnia - 1

Przedpokój - 1

Łazienka - 1

Wiatrołap - 1

+ łazienka na górze - 1

Zwykłą posadzką nie wysterujesz podłogówki. Jak zmniejszysz temperaturę wieczorem, to spadnie ale nad ranem.

Przy jastrychu reaguje prawie tak szybko jak kaloryfer.

Przynajmniej tak wszyscy twierdzą, ci którzy wykonują i ci którzy użytkują.

dzieki bo juz kupiłem skrzynkę na 8 obiegów czyli wystarczr na styk :)

W sumie 8 pętli

Dół:

Salon + jadalnia - 3 pętle

Kuchnia - 1

Przedpokój - 1

Łazienka - 1

Wiatrołap - 1

+ łazienka na górze - 1

Zwykłą posadzką nie wysterujesz podłogówki. Jak zmniejszysz temperaturę wieczorem, to spadnie ale nad ranem.

Przy jastrychu reaguje prawie tak szybko jak kaloryfer.

Przynajmniej tak wszyscy twierdzą, ci którzy wykonują i ci którzy użytkują.

dzieki bo juz kupiłem skrzynkę na 8 obiegów czyli wystarczr na styk :)

na dole jest jeszcze jedna skrzynka / rozdzielacz na grzejniki - 7 szt. a na górze następny rozdzielacz na grzejniki

sterowniki podłogówką wziąłem typowe i niezawodne Honeywell

http://www-2.plumbworld.co.uk/honeywell-t6360b-spdt-room-thermostat-00001361M.jpg

Edytowane przez nasa1

A kominek będę miał tradycyjny, jak już kiedyś pisałem. Płaszcza wodnego nie będzie i DGP raczej też nie, choć nad tym drugim sie nadal zastanawiam.

Wkład raczej już wybrałem. Szerokość 1000 mm

Produkcja kratki.pl

W kratki.pl nazywa się MILA i kosztuje 40% więcej, a dla Leroy Merlin kratki produkują go pod nazwą RUFFY i kosztuje 4800 zł. Parametry niby te same, gr. blachy ta sama itd. itp. Ciekawe, czy różnica w cenie wynika wyłącznie z braku kolejnych pośredników, czy też z jakości?

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/4b/95/62cf08fe9049341e67b0317930c9-44132774_d.jpg

ja myśłałem żeby sterownik do podłogówki razem z jedną serią wyłączników i gniazdek we wspólnej ramce zrobić ale jeszcze sie tym nie interesowałem z jakiej firmy by to miało być . kominek też planuję zwykły bez plaszcza ale póki co to narazie muszę zbiereać kaskę na tynki !

ja myśłałem żeby sterownik do podłogówki razem z jedną serią wyłączników i gniazdek we wspólnej ramce zrobić ale jeszcze sie tym nie interesowałem z jakiej firmy by to miało być . kominek też planuję zwykły bez plaszcza ale póki co to narazie muszę zbiereać kaskę na tynki !

No mnie też ostatnio wyszarpało z kasy :D

PS.

Ale coś jeszcze zostało na pierdoły :cool:

Edytowane przez nasa1

• 2 weeks później...

żyjemy, żyjemy :-) Eeeno okienka spoko! W salonie jasno! :yes:

U mnie robimy płyty GK na poddaszu i zaczniemy gładzie w całym domku. Kończymy płytki w garażu i kotłowni. Płytki na resztę domu z łazienkami już kupione, zapłacone ale czekamy na transport za 3 tygodnie, bo z Espanii jadą. Projekty łazienek już "przemęczone" :) łoj ciężko było...

Teraz rozglądam się za ekipą od ocieplenia domu.

Jak będzie nieco ładniej w środku, to umieszczę parę fotek :D

Edytowane przez nasa1