Trymi 12.01.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Z tym styro to wystarczy ze stan zero wylejesz 10 cm poniżej końca ścianki fundamentowej i już masz 10 cm więcej na dodatkowe styro tylko więcej jest babrania z ciągłością izolacji Albo zrobić opcję styropianu POD chudziakiem czyli zaraz na podsypce. Wtedy można zwiększyć grubość styro do 20cm kosztem podsypki a izolacja przeciwilgociowa jest na chudziaku. I po problemie z ciągłością izolacji. http://muratordom.pl/budowa/izolacje/ocieplenie-podlogi-na-gruncie,18_4802.html?cat=18&page=1 Czyż nie? Tylko nie wiem jakie to miałoby konsekwencje później dla podłogówki, poziomów podłóg, itp... Ja chyba pozostane przy projektowym rozwiązaniu albo zamienie 10cm styro na 2x5cm płyt styroduru układanego na zakładkę. Podobno lepiej izoluje termicznie niż styro. Jest też dużo droższy niestety.... Edytowane 12 Stycznia 2011 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 12.01.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Albo zrobić opcję styropianu POD chudziakiem czyli zaraz na podsypce. Wtedy można zwiększyć grubość styro do 20cm kosztem podsypki a izolacja przeciwilgociowa jest na chudziaku. I po problemie z ciągłością izolacji. http://muratordom.pl/budowa/izolacje/ocieplenie-podlogi-na-gruncie,18_4802.html?cat=18&page=1 Czyż nie? Tylko nie wiem jakie to miałoby konsekwencje później dla podłogówki, poziomów podłóg, itp... Ja chyba pozostane przy projektowym rozwiązaniu albo zamienie 10cm styro na 2x5cm płyt styroduru układanego na zakładkę. Podobno lepiej izoluje termicznie niż styro. Jest też dużo droższy niestety.... Ciekawe rozwiązanie do zaakceptowania z tym styro co do poziomów podłóg to ja cały czas duszę swojego konstruktora zeby to wszystko było na jednym poziomie i nie straciło uroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 12.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 no paragon naprawde jestam ciekaw jak bedzie wyglądała likwidacja uskoku mój architekt jeszcze nic nie wymyslił w tym temacie, czekamy na informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 12.01.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Kocioł gazowy kondensacyjny 1-funkcyjny z zamkniętą komorą + zasobnik c.w.u 150-200 litrów. Kocioł pewnie coś w rodzaju Vitodens 100-W 9-26kW. Jak mi gmina dołoży do solarów to się na nie zdecyduję. Myślę też o rekuperacji ale jakoś nie wiem którędy miałyby pójść kanały. Kupie w Dominancie projekt rekuperacji do Ptysia 2G, kosztuje 150zl. no ja niestety nie mam dojscia do gazu zostaje mi tylko kocioł na paliwo stałe groszek lub pelety w olej opałowy nie chcę się pchać bo wiadomo drogi .więć pomieszczenie gospodarcze za garażem przeznaczę na magazyn na opał ,bedzie lekko obniżone poniżęj poziomu i z drzwiczkami wsypowymi w scianie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafa 13.01.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wydaje mi się, że jest mały kwadracik narysowany, a nie mam projektu, bo ma kierbud. Znalazłem te słupy sąąąąą PS. U mnie nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolka 13.01.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 to zdjęcie jeszcze z etapu budowy ale najlepiej widać jak długi jest pokój. Szafa stoi po lewej stronie przy oknie, ale to pokój dziecka więc jest nieduża, dwudrzwiowa. Pamiętajcie że ta ścianka działowa jest wynikiem słupa konstrukcyjnego dachu (nie wiem jak to się nazywa fachowo) ale i tak fajnie dzieli pokój na część sypialnianą i dzienną http://i234.photobucket.com/albums/ee225/martaana/1-5.jpg Witam wszystkich. My również planujemy rozpoczęcie budowy na wiosnę/lato - odbicie lustrzane. Zaintrygowało mnie to zdjęcie - czy to na pewno pokój/sypialnia? Taka wąska? W pierwszym momencie pomyślalam sobie ze to zdjęcie garderoby przy gł. sypialni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 13.01.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Witam wszystkich. My również planujemy rozpoczęcie budowy na wiosnę/lato - odbicie lustrzane. Zaintrygowało mnie to zdjęcie - czy to na pewno pokój/sypialnia? Taka wąska? W pierwszym momencie pomyślalam sobie ze to zdjęcie garderoby przy gł. sypialni... no niestety w najszerszym miejscu ma 318cm Byłem dzisiaj u konstruktora po długiej rozmowie powiedział mi ze wszystko mi zrobi na jednym poziomie (nie wiem jeszcze jak) jedyny szkopuł to musi przeprojektować klatke schodową ze spocznikiem ale powiedział że nie bedzie z tym problemu Edytowane 13 Stycznia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 13.01.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 no niestety w najszerszym miejscu ma 318cm Byłem dzisiaj u konstruktora po długiej rozmowie powiedział mi ze wszystko mi zrobi na jednym poziomie (nie wiem jeszcze jak) jedyny szkopuł to musi przeprojektować klatke schodową ze spocznikiem ale powiedział że nie bedzie z tym problemu kiedy bedziesz cos wiecej wiedział może cos odgapimy od Ciebie jeśli to bedzie ciekawe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 13.01.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Sam jestem ciekawy ,wiem że spocznik ma inaczej wygladać i kształt schodów .Nie myśleliście o tym żeby kominek schować w ścianę żeby tak nie wystawał na srodek salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 13.01.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Sam jestem ciekawy ,wiem że spocznik ma inaczej wygladać i kształt schodów . Nie myśleliście o tym żeby kominek schować w ścianę żeby tak nie wystawał na srodek salonu? pomysl z kominkiem jest dobry bo nie prezentuje się tam zbyt ciekawie - moje zdanie, a z technicznego punktu myślisz ze to jest możliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 13.01.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 pomysl z kominkiem jest dobry bo nie prezentuje się tam zbyt ciekawie - moje zdanie, a z technicznego punktu myślisz ze to jest możliwe ? Na pewno.... tylko jeżeli lejesz schody betonowe to pod spocznikiem jest akurat żelbeton .Jeżeli masz w planach schody lekkiej konstrukcji to myślę ze nie ma żadnych przeciwwskazań żeby ten kominek częściowo schować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolka 13.01.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wiecie nad czym się zastanawiam? Nad usunięciem ścianki, tej przy schodach - która oddziela kuchnię od hallu. Tylko nie wiem czy zostanie dość miejsca na zabudowe kuchni, czy zmieszczą się wszystkie sprzęty wnarożniku pod oknem. Ale byłaby fajna przestrzeń.. No i pewnie musiałby zostać chociaz filar.. Podpowiedzcie co o tym myślicie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolka 13.01.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Kuba, jeżeli to nie byłby problem byłabym baardzo wdzięczna gdybyś wrzucił fotkę kuchni! Od strony wejścia i od strony jadalni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 13.01.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wiecie nad czym się zastanawiam? Nad usunięciem ścianki, tej przy schodach - która oddziela kuchnię od hallu. Tylko nie wiem czy zostanie dość miejsca na zabudowe kuchni, czy zmieszczą się wszystkie sprzęty wnarożniku pod oknem. Ale byłaby fajna przestrzeń.. No i pewnie musiałby zostać chociaz filar.. Podpowiedzcie co o tym myślicie.. Chyba małe szanse bez gruntownego przekonstruowania podparcia stropu... Chyba, ze pozostawisz jej część i zrobisz jakiś dodatkowy podciąg. Ale kombinujecie z tym projektem... ja juz sie wyleczyłem z tego i podobnie jak nasa1 uważam, że projekt jest ladny taki jaki jest. No, może poza mała łązienką na górze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolka 13.01.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 No własnie wydaje mi się że za dużo tu nie będziemy kombinować.. My na pewno łączymy łazienki na piętrze (robimy ścianę z ukosa), powiększamy troche garaż, pomieszczenie gospodarcze i kotłownia to bedzie jedno pomieszczenie, tam też musimy dołożyć drzwi, wyjście na taras będzie tak jak u Kuby i to tyle. Po obejrzeniu zdjęć tak sobie pomyślałam o tej ściance - że byłoby przestronniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 13.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wiecie nad czym się zastanawiam? Nad usunięciem ścianki, tej przy schodach - która oddziela kuchnię od hallu. Tylko nie wiem czy zostanie dość miejsca na zabudowe kuchni, czy zmieszczą się wszystkie sprzęty wnarożniku pod oknem. Ale byłaby fajna przestrzeń.. No i pewnie musiałby zostać chociaz filar.. Podpowiedzcie co o tym myślicie.. niwiem czy to do zrobienia usuniecie tej scianki nośnej słup musiał by być+podciąg pod sufitem ,może by i ciekawie wyglądało ale osobiscie zostaję przy standardzie bo jak znam żonę to się nie pomieści w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 13.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Na pewno.... tylko jeżeli lejesz schody betonowe to pod spocznikiem jest akurat żelbeton .Jeżeli masz w planach schody lekkiej konstrukcji to myślę ze nie ma żadnych przeciwwskazań żeby ten kominek częściowo schować dałeś mi do mślenia z tym kominkiem pomysł jak dla mnie na 5 ,byłem kiedyś u znajomych mieli też kominek jakby wkomponowany w scianie z przodu mial dużą gładką płytę marmurową od posadzki aż chyba pod sufit .To naprawdę robiło wrażenie !!! i odbiegało od wyznaczonych standartów Edytowane 13 Stycznia 2011 przez krystian 1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 13.01.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Ja tam lubię odrobinę prywatności w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 13.01.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 dałeś mi do mślenia z tym kominkiem pomysł jak dla mnie na 5 ,byłem kiedyś u znajomych mieli też kominek jakby wkomponowany w scianie z przodu mial dużą gładką płytę marmurową od posadzki aż chyba pod sufit .To naprawdę robiło wrażenie !!! i odbiegało od wyznaczonych standartów Wiem że wyszło by to extra jest do wykonania, tylko trzeba o tym pomyśleć wcześniej żeby potem nie kuć tego żelbetu no i oczywiście myśleć o czerpni powietrza do kominka pod chudziakiem. Powiem Ci ze nawet o tym kominku tak nie myślałem ale może masz świętą rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 13.01.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Koledzy i koleżanki... projekt sam w sobie jest bardzo ładny i nie wymaga zmian. Tak się składa, że pośród ludzi pracujących mamy różne zawody. Mamy tam górników, spawaczy, kierowników, sprzątaczy, architektów, grabarzy, wodzirejów, kucharzy, cukierników, inżynierów różnej maści, i tak dalej itd itd..... Czy zawsze musimy kwestionować ich wiedzę, fachowość, umiejętności nie mając zielonego pojęcia o tym na czym się znają? A może warto czasami im zaufać? Odnoszę wrażenie, że każdy zamiast domu chciałby wybudować BUNKIER, KTÓRY JEST TOTALNIE ODIZOLOWANY CIEPLNIE OD OTOCZENIA. Najlepiej gdyby cały dom ogrzewała jedna żarówka mocy 100 W Czy, co niektórzy n ie przesadzacie? Budujecie dom za suma sumarum 500 - 1.000 tys. a dyskutujemy o tym, czy styropian na posadzce ma 6 czy 10 cm??? Czy Waszym zdaniem Pan Architekt przyjął totalne minimum??? Nie sądzę. Uwierzcie mi, nie sądzę, aby pan architekt był minimalistą. Wkładacie tyle pracy, czasu i czasem pieniędzy w te wszystkie zmiany, że chyba łatwiej byłoby zmienić projekt na indywidualny Apropos moich zmian, to powtarzam, że są kosmetyczne. PTYŚ 2G to śliczny projekt i nie warto aż tak bardzo psuć wizji twórcy projektu. Zmiana różnicy poziomów to drobna choć problematyczna sprawa, ale tutaj widzę już zapędy niektórych do zmiany całego projektu Eh.... ludzie Edytowane 13 Stycznia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts