nasa1 22.11.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Zaczynam żałować, że mamy pustkę... Nie wiem co z tym fantem zrobić. Czuję się jak w zamku:) Nasa, u ciebie tez tak się niesie? Jak w studni? Ta nasza pustka to pikuś. Mój kolo to ma cały salon od podłogi do dachu pusty i tylko taką małą antresolkę przy schodach Trzeba powiesić jakiś obrazek itd. żeby dźwięk miał się gdzie łamać. Na początku każdy ma echo. Spoko, spoko, będzie git Trymi A przy okazji gratuluję wprowadzenia!!! Już nie jesteś blokersem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 25.11.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 oj już sie martwię co bedzie u mnie bo moja pustka wieksza od waszych jestem dopiero na etapie konczenia tynków nietety wszystko się o kasę rozbija a kredytu nie chcę brać zdecydowałem sie na tynk wapienno cemenyowy z webera i powiem ze cholernie twardy i wcale nie jest chropowaty jak myslałem o tynkach cementowych ma bardzo drobniutkie uziarnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szumi2 13.12.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Hej Ptysie! Strasznie dawno tu nie zaglądałam, ale i roboty było co nie miara, bowiem mieszkamy w naszym cudnym domku już od 1 września. Zastanawiam się dlaczego macie pogłos w salonie. U mnie nie ma ani zasłon ani firanek, nawet jeszcze obrazków na ścianie nie zdążyliśmy powiesić, a nie mamy żadnego pogłosu. Szczerze mówiąc bardzo mnie to zdziwiło gdyż liczyłam się z wrażeniem "jak ze studni" przy tak wysokim pomieszczeniu. Jak się okazało że jest ok to nie zastanawiałam się dlaczego. Ale teraz to mam niezłą zagadkę - czemu wy macie pogłos a ja nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 18.12.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Hej Ptysie! Strasznie dawno tu nie zaglądałam, ale i roboty było co nie miara, bowiem mieszkamy w naszym cudnym domku już od 1 września. Zastanawiam się dlaczego macie pogłos w salonie. U mnie nie ma ani zasłon ani firanek, nawet jeszcze obrazków na ścianie nie zdążyliśmy powiesić, a nie mamy żadnego pogłosu. Szczerze mówiąc bardzo mnie to zdziwiło gdyż liczyłam się z wrażeniem "jak ze studni" przy tak wysokim pomieszczeniu. Jak się okazało że jest ok to nie zastanawiałam się dlaczego. Ale teraz to mam niezłą zagadkę - czemu wy macie pogłos a ja nie??? Nie wierzę. Jakie macie tynki? Jeszcze jest jeden "podejrzany" - poszerzenie salonu i jadalni (a tym samym i pustki) o 70cm w stosunku do projektu. Nota bene zupełnie niepotrzebnie to zrobiłem ale to już tzw. musztarda po obiedzie. Ale żeby to tak zmieniało akustykę? Z tego co pamiętam Szumi, macie projektowego Ptysia z pustką, obniżeniem salonu itd... Ja mam straszną studnię. Troche się do tego już przyzwyczaiłem. Odgłos kubka postawionego w kuchni na blacie słychać bardziej na górze w korytarzu niż w kuchni... Gdyby nie żona to bym wykleił pustkę foremkami po jajkach i byłby spokój:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IW ONA 02.01.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Hej Ptysie ! Od jakiegoś czasu podczytuję Wasze relacje z budowy Ptysia, gdyż noszę się z zamiarem rozpoczęcia budowy wiosną. Zastanawiam się jak Wasze opinie po wprowadzeniu się, bo zaczynam się mocno zastanawiać nad tym projektem, czytając ostatnie posty odnoszę wrażenie, że zachwyty Ptysiem minęły:-? Proszę wstawcie fotki z zakończonych etapów budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 02.01.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 witaj iw ona ja niestety jestem dopioero na etapie ukonczonych tynków zrezygnowałem z balkonów i połączenia dwóch pokoii dziecięcych balkonem za to powiększyłem tym kosztem pustkę i powiem ze dla mnie to był dobry wybór bo efekt jest imponujący a co do echa to nic z tych rzeczy narazie nie zauwarzyłem zobacz moje fotki i ocen sama wszystko kwesita gustu ,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 04.01.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Hej Ptysie ! Od jakiegoś czasu podczytuję Wasze relacje z budowy Ptysia, gdyż noszę się z zamiarem rozpoczęcia budowy wiosną. Zastanawiam się jak Wasze opinie po wprowadzeniu się, bo zaczynam się mocno zastanawiać nad tym projektem, czytając ostatnie posty odnoszę wrażenie, że zachwyty Ptysiem minęły:-? Proszę wstawcie fotki z zakończonych etapów budowy. Pozdrawiam Ja mam takie wrażenia po przeszło miesiącu mieszkania: - nie powiększać domu, nie podnosić ścianki kolankowej tylko zbudować tzw. przedścianki, tak jak w projekcie. Dom jest duży sam w sobie. - dom ma obniżony salon ale na stronie Dominanty nie jest pokazany na płaskiej działce tylko na obniżonej od strony salonu i w efekcie wygląda bardzo zgrabnie. Gdy jednak go zbudujesz na płaskiej działce a do tego podniesiesz ściankę kolankową to dom będzie wysoki i masywny. Jego zgrabność zniknie. Niestety… - przesunięcie ścianki w salonie kosztem gabinetu (wnęka telewizyjna) o jakieś 50cm - super sprawa. - salon nie jest przytulny ze względu na wysokość 3,25m. - garaż na 2 samochody jest w sam raz. Wygody nie zapewnia ale nie ma tragedii. - wejscie do kotłowni z garazu po zaparkowaniu samochodu kombi (4,7m długości) jest niemożliwe. Ja zrobiłem wejście z zewnątrz do jednego z tych pomieszczeń. - jeśli budujesz Ptysia z obniżonym salonem na płaskiej działce to koniecznie obniż garaż bo jeśli go pozostawisz na poziomie "0" czyli poziomie kuchni, korytarza, gabinetu to wjazd do niego będzie baaardzo stromy. - ograniczyć liczbę okien dachowych do minimum. W garderobach nad garażem kompletnie niepotrzebne. W pokojach „dzieci” (na poddaszu) myślę, że też. Okna dachowe mocno wychładzają pomieszczenie. - dom jest bardzo jasny i w słoneczny dzień jest pięknie. - wszelkie odgłosy z parteru przenoszone są przez pustkę i słychać je doskonale w pomieszczeniach na poddaszu. Impreza na dole przy śpiących dzieciach na górze – wykluczona. - spocznik schodów nie jest za wąski co niektórzy zarzucają. W użytkowaniu wygodny. - zamiast małej łazienki, tej na górze, zrobić wnękę prysznicową z wejściem z górnej łazienki – bardzo fajna. - rozważyć likwidację balkonu nad garażem i w to miejsce wstawić okno do podłogi lub klasyczne. U mnie ten balkon kompletnie nie miałby sensu. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 05.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Ja mam takie wrażenia po przeszło miesiącu mieszkania: I moje: - nie powiększać domu, nie podnosić ścianki kolankowej tylko zbudować tzw. przedścianki, tak jak w projekcie. Dom jest duży sam w sobie. Eeee, bez przesady, nie jest taki wielki - dom ma obniżony salon ale na stronie Dominanty nie jest pokazany na płaskiej działce tylko na obniżonej od strony salonu i w efekcie wygląda bardzo zgrabnie. Gdy jednak go zbudujesz na płaskiej działce a do tego podniesiesz ściankę kolankową to dom będzie wysoki i masywny. Jego zgrabność zniknie. Niestety… Wyprostowałem podłogę w salonie, więc się nie odniosę - przesunięcie ścianki w salonie kosztem gabinetu (wnęka telewizyjna) o jakieś 50cm - super sprawa. No tak, ale: poszerzyłeś salon o 75 cm + wneka 50 cm i masz ponad 5 m do TV. Kolego nie masz szans na TV mniejszy niż 60 cali Ja poszerzyłem salon o 100 cm, powiesiłem 60 cali i jakiś taki mały.... - salon nie jest przytulny ze względu na wysokość 3,25m. Mam 280 cm więc się nie odniosę - garaż na 2 samochody jest w sam raz. Wygody nie zapewnia ale nie ma tragedii. Na razie stoi jeden - wejscie do kotłowni z garazu po zaparkowaniu samochodu kombi (4,7m długości) jest niemożliwe. Ja zrobiłem wejście z zewnątrz do jednego z tych pomieszczeń. Przy 5 metrach jeszcze gorzej - jeśli budujesz Ptysia z obniżonym salonem na płaskiej działce to koniecznie obniż garaż bo jeśli go pozostawisz na poziomie "0" czyli poziomie kuchni, korytarza, gabinetu to wjazd do niego będzie baaardzo stromy. - ograniczyć liczbę okien dachowych do minimum. W garderobach nad garażem kompletnie niepotrzebne. W pokojach „dzieci” (na poddaszu) myślę, że też. Okna dachowe mocno wychładzają pomieszczenie. Tu się nie zgodzę, zależy od typu okien - dom jest bardzo jasny i w słoneczny dzień jest pięknie. Tu się zgodzę mimo. że zrezygnowałem z okien 150 x 150 na ścianie szczytowej salonu na korzyść dużych drzwi tarasowych. Dla mnie w salonie było za dużo okien (w projekcie) - wszelkie odgłosy z parteru przenoszone są przez pustkę i słychać je doskonale w pomieszczeniach na poddaszu. Impreza na dole przy śpiących dzieciach na górze – wykluczona. Zgadzam się. Po zamontowaniu w pustce dekoracyjnego żyrandola (wys. 2,6 m) nieco się zmniejszyło. Myślę, że jak się wrzuci żaluzje w okno nad pustką, to też nieco zmniejszy echo. - spocznik schodów nie jest za wąski co niektórzy zarzucają. W użytkowaniu wygodny. Zgadzam się, bardzo wygodny i wnosili po nim BIG meble na górę - zamiast małej łazienki, tej na górze, zrobić wnękę prysznicową z wejściem z górnej łazienki – bardzo fajna. Wiem, to mój pomysł W użytkowaniu rewelacja!!! - rozważyć likwidację balkonu nad garażem i w to miejsce wstawić okno do podłogi lub klasyczne. U mnie ten balkon kompletnie nie miałby sensu. A u mnie nie ma w ogóle tego okna ani drzwi :no: Powyżej moje spostrzeżenia w konfrontacji z uwagami Trymiego. Mieszkamy już prawie miesiąc, ciągle coś tam jeszcze dłubiemy, w kotłowni bałagan masakra De Dietrich grzeje ostro cały dom, rachunek za ostatnie 2 miesiące nie przeraził, choć dom jeszcze nie wygrzany. Na wiosnę bierzemy się za podjazd i ogród. Bruk, brama na posesję itd. Pozdrawiam wszystkich! Edytowane 5 Stycznia 2013 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 24.01.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Hejka. Mam już neta Co prawda radiowego, ale hula aż miło. Wrzucam parę fotek z salonu, kuchni i przedpokoju. Światło i aparat średniej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 24.01.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 jeszcze parę zdjęć. Jutro wkleję zdjęcia z góry, bo dzisiaj juz mi się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 24.01.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Jakby ktoś potrzebował ZARĄBISTYCH DREWNIANYCH DRZWI WEWNĘTRZNYCH w cenie masówki typu Porta, Dre itd. to napiszcie. Mam namiar na super firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolka 26.01.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Nasa, piękne wnętrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 28.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Nasa ładnie ładnie:no:, mam pytanko do Ciebie jak tam temat z echem występuje u ciebie i jak z temperaturą w salonie nie ucieka ciepło do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 28.01.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Nasa ładnie ładnie:no:, mam pytanko do Ciebie jak tam temat z echem występuje u ciebie i jak z temperaturą w salonie nie ucieka ciepło do góry? echo troche jest. Przez chwilę nie było kiedy wisiał taki dłuuuugi dekoracyjny żyrandol, ale zdjąłem go aby przerobić mocowanie i do dzisiaj nie chciało mi się wejść ponbownie powiesić W salonie jest bardzo ciepło i przyjemnie, podłogówka chodzi pod deską barlinecką. Generalnie dla mnie podłogówka to super sprawa! Ciepło do góry ucieka owszem, ale głównie kiedy napalimy w kominku. Na dole też jest ciepło, ale wtedy otwieramy wszystkie drzwi w pokojach na górze i momentalnie robi się tam cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 28.01.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 dzięki Nasa za info:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 31.01.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Hej, Po pierwsze - nasa, pięknie to wygląda. U mnie ciepło nie ucieka z dołu do góry. Na dole wszędzie mam podłogówkę a na górze grzejniki (czego niestety załuję, mogłem dać wszędzie podłogówkę). Echo jest. Jeszcze nie powiesiłem żyrandolu w pustce bo nie mogę znaleźć odpowiedniego w normalnej cenie. Ciepło pochodzące od kominka pięknie ogrzewa też górny korytarz i sypialnie nad garażem. Do bocznych pokoi na górze nie chce wchodzić nie wiedzieć czemu ale mam już koncepcję jak zrobić do nich nawiew z pustki:) Być może winna jest wentylacja mechaniczna, która wymusza obieg powietrza. A tak nota bene to bardzo jestem z niej zadowolony. Poniżej 2 fotki kuchni. Postaram się zrobić więcej niedługo. i domek Edytowane 31 Stycznia 2013 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 04.02.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Hej, Po pierwsze - nasa, pięknie to wygląda. U mnie ciepło nie ucieka z dołu do góry. Na dole wszędzie mam podłogówkę a na górze grzejniki (czego niestety załuję, mogłem dać wszędzie podłogówkę). Echo jest. Jeszcze nie powiesiłem żyrandolu w pustce bo nie mogę znaleźć odpowiedniego w normalnej cenie. Ciepło pochodzące od kominka pięknie ogrzewa też górny korytarz i sypialnie nad garażem. Do bocznych pokoi na górze nie chce wchodzić nie wiedzieć czemu ale mam już koncepcję jak zrobić do nich nawiew z pustki:) Być może winna jest wentylacja mechaniczna, która wymusza obieg powietrza. A tak nota bene to bardzo jestem z niej zadowolony. Poniżej 2 fotki kuchni. Postaram się zrobić więcej niedługo. Trymi, śliczna kuchnia! Wklej więcej fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 04.02.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Trymi, mamy taki sam piekarnik z Amica Fajnie świeci, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 04.02.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Trymi, widzę, że nie dawałeś na razie tynku? Czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 14.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Hej, Po pierwsze - nasa, pięknie to wygląda. U mnie ciepło nie ucieka z dołu do góry. Na dole wszędzie mam podłogówkę a na górze grzejniki (czego niestety załuję, mogłem dać wszędzie podłogówkę). Echo jest. Jeszcze nie powiesiłem żyrandolu w pustce bo nie mogę znaleźć odpowiedniego w normalnej cenie. Ciepło pochodzące od kominka pięknie ogrzewa też górny korytarz i sypialnie nad garażem. Do bocznych pokoi na górze nie chce wchodzić nie wiedzieć czemu ale mam już koncepcję jak zrobić do nich nawiew z pustki:) Być może winna jest wentylacja mechaniczna, która wymusza obieg powietrza. A tak nota bene to bardzo jestem z niej zadowolony. Poniżej 2 fotki kuchni. Postaram się zrobić więcej niedługo. [ATTACH=CONFIG]166334[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]166335[/ATTACH] i domek [ATTACH=CONFIG]166354[/ATTACH] Trymi, czy jesteś zadowolony z drewnianych barierek balkonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts