Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Zaczynam żałować, że mamy pustkę... Nie wiem co z tym fantem zrobić. Czuję się jak w zamku:)

Nasa, u ciebie tez tak się niesie? Jak w studni?

Ta nasza pustka to pikuś. Mój kolo to ma cały salon od podłogi do dachu pusty i tylko taką małą antresolkę przy schodach :p

Trzeba powiesić jakiś obrazek itd. żeby dźwięk miał się gdzie łamać. Na początku każdy ma echo. Spoko, spoko, będzie git Trymi :bye:

A przy okazji gratuluję wprowadzenia!!! Już nie jesteś blokersem :-D

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj już sie martwię co bedzie u mnie bo moja pustka wieksza od waszych :o jestem dopiero na etapie konczenia tynków nietety wszystko się o kasę rozbija a kredytu nie chcę brać :cool: zdecydowałem sie na tynk wapienno cemenyowy z webera i powiem ze cholernie twardy i wcale nie jest chropowaty jak myslałem o tynkach cementowych ma bardzo drobniutkie uziarnienie

• 3 weeks później...
Hej Ptysie! Strasznie dawno tu nie zaglądałam, ale i roboty było co nie miara, bowiem mieszkamy w naszym cudnym domku już od 1 września. Zastanawiam się dlaczego macie pogłos w salonie. U mnie nie ma ani zasłon ani firanek, nawet jeszcze obrazków na ścianie nie zdążyliśmy powiesić, a nie mamy żadnego pogłosu. Szczerze mówiąc bardzo mnie to zdziwiło gdyż liczyłam się z wrażeniem "jak ze studni" przy tak wysokim pomieszczeniu. Jak się okazało że jest ok to nie zastanawiałam się dlaczego. Ale teraz to mam niezłą zagadkę - czemu wy macie pogłos a ja nie???

Hej Ptysie! Strasznie dawno tu nie zaglądałam, ale i roboty było co nie miara, bowiem mieszkamy w naszym cudnym domku już od 1 września. Zastanawiam się dlaczego macie pogłos w salonie. U mnie nie ma ani zasłon ani firanek, nawet jeszcze obrazków na ścianie nie zdążyliśmy powiesić, a nie mamy żadnego pogłosu. Szczerze mówiąc bardzo mnie to zdziwiło gdyż liczyłam się z wrażeniem "jak ze studni" przy tak wysokim pomieszczeniu. Jak się okazało że jest ok to nie zastanawiałam się dlaczego. Ale teraz to mam niezłą zagadkę - czemu wy macie pogłos a ja nie???

Nie wierzę. Jakie macie tynki?

Jeszcze jest jeden "podejrzany" - poszerzenie salonu i jadalni (a tym samym i pustki) o 70cm w stosunku do projektu. Nota bene zupełnie niepotrzebnie to zrobiłem ale to już tzw. musztarda po obiedzie. Ale żeby to tak zmieniało akustykę?

Z tego co pamiętam Szumi, macie projektowego Ptysia z pustką, obniżeniem salonu itd...

Ja mam straszną studnię. Troche się do tego już przyzwyczaiłem. Odgłos kubka postawionego w kuchni na blacie słychać bardziej na górze w korytarzu niż w kuchni... Gdyby nie żona to bym wykleił pustkę foremkami po jajkach i byłby spokój:)

• 3 weeks później...

Hej Ptysie !

Od jakiegoś czasu podczytuję Wasze relacje z budowy Ptysia, gdyż noszę się z zamiarem rozpoczęcia budowy wiosną. Zastanawiam się jak Wasze opinie po wprowadzeniu się, bo zaczynam się mocno zastanawiać nad tym projektem, czytając ostatnie posty odnoszę wrażenie, że zachwyty Ptysiem minęły:-?

Proszę wstawcie fotki z zakończonych etapów budowy.

Pozdrawiam :bye:

witaj iw ona ja niestety jestem dopioero na etapie ukonczonych tynków zrezygnowałem z balkonów i połączenia dwóch pokoii dziecięcych balkonem za to powiększyłem tym kosztem pustkę i powiem ze dla mnie to był dobry wybór bo efekt jest imponujący a co do echa to nic z tych rzeczy narazie nie zauwarzyłem zobacz moje fotki i ocen sama wszystko kwesita gustu ,pozdrawiam :no:

Hej Ptysie !

Od jakiegoś czasu podczytuję Wasze relacje z budowy Ptysia, gdyż noszę się z zamiarem rozpoczęcia budowy wiosną. Zastanawiam się jak Wasze opinie po wprowadzeniu się, bo zaczynam się mocno zastanawiać nad tym projektem, czytając ostatnie posty odnoszę wrażenie, że zachwyty Ptysiem minęły:-?

Proszę wstawcie fotki z zakończonych etapów budowy.

Pozdrawiam :bye:

Ja mam takie wrażenia po przeszło miesiącu mieszkania:

- nie powiększać domu, nie podnosić ścianki kolankowej tylko zbudować tzw. przedścianki, tak jak w projekcie. Dom jest duży sam w sobie.

- dom ma obniżony salon ale na stronie Dominanty nie jest pokazany na płaskiej działce tylko na obniżonej od strony salonu i w efekcie wygląda bardzo zgrabnie. Gdy jednak go zbudujesz na płaskiej działce a do tego podniesiesz ściankę kolankową to dom będzie wysoki i masywny. Jego zgrabność zniknie. Niestety…

- przesunięcie ścianki w salonie kosztem gabinetu (wnęka telewizyjna) o jakieś 50cm - super sprawa.

- salon nie jest przytulny ze względu na wysokość 3,25m.

- garaż na 2 samochody jest w sam raz. Wygody nie zapewnia ale nie ma tragedii.

- wejscie do kotłowni z garazu po zaparkowaniu samochodu kombi (4,7m długości) jest niemożliwe. Ja zrobiłem wejście z zewnątrz do jednego z tych pomieszczeń.

- jeśli budujesz Ptysia z obniżonym salonem na płaskiej działce to koniecznie obniż garaż bo jeśli go pozostawisz na poziomie "0" czyli poziomie kuchni, korytarza, gabinetu to wjazd do niego będzie baaardzo stromy.

- ograniczyć liczbę okien dachowych do minimum. W garderobach nad garażem kompletnie niepotrzebne. W pokojach „dzieci” (na poddaszu) myślę, że też. Okna dachowe mocno wychładzają pomieszczenie.

- dom jest bardzo jasny i w słoneczny dzień jest pięknie.

- wszelkie odgłosy z parteru przenoszone są przez pustkę i słychać je doskonale w pomieszczeniach na poddaszu. Impreza na dole przy śpiących dzieciach na górze – wykluczona.

- spocznik schodów nie jest za wąski co niektórzy zarzucają. W użytkowaniu wygodny.

- zamiast małej łazienki, tej na górze, zrobić wnękę prysznicową z wejściem z górnej łazienki – bardzo fajna.

- rozważyć likwidację balkonu nad garażem i w to miejsce wstawić okno do podłogi lub klasyczne. U mnie ten balkon kompletnie nie miałby sensu.

Edytowane przez Trymi

Ja mam takie wrażenia po przeszło miesiącu mieszkania: I moje:

- nie powiększać domu, nie podnosić ścianki kolankowej tylko zbudować tzw. przedścianki, tak jak w projekcie. Dom jest duży sam w sobie. Eeee, bez przesady, nie jest taki wielki :-)

- dom ma obniżony salon ale na stronie Dominanty nie jest pokazany na płaskiej działce tylko na obniżonej od strony salonu i w efekcie wygląda bardzo zgrabnie. Gdy jednak go zbudujesz na płaskiej działce a do tego podniesiesz ściankę kolankową to dom będzie wysoki i masywny. Jego zgrabność zniknie. Niestety… Wyprostowałem podłogę w salonie, więc się nie odniosę

- przesunięcie ścianki w salonie kosztem gabinetu (wnęka telewizyjna) o jakieś 50cm - super sprawa. No tak, ale: poszerzyłeś salon o 75 cm + wneka 50 cm i masz ponad 5 m do TV. Kolego nie masz szans na TV mniejszy niż 60 cali :rolleyes: Ja poszerzyłem salon o 100 cm, powiesiłem 60 cali i jakiś taki mały.... :p

- salon nie jest przytulny ze względu na wysokość 3,25m. Mam 280 cm więc się nie odniosę :wiggle:

- garaż na 2 samochody jest w sam raz. Wygody nie zapewnia ale nie ma tragedii. Na razie stoi jeden :rolleyes:

- wejscie do kotłowni z garazu po zaparkowaniu samochodu kombi (4,7m długości) jest niemożliwe. Ja zrobiłem wejście z zewnątrz do jednego z tych pomieszczeń. Przy 5 metrach jeszcze gorzej :p

- jeśli budujesz Ptysia z obniżonym salonem na płaskiej działce to koniecznie obniż garaż bo jeśli go pozostawisz na poziomie "0" czyli poziomie kuchni, korytarza, gabinetu to wjazd do niego będzie baaardzo stromy.

- ograniczyć liczbę okien dachowych do minimum. W garderobach nad garażem kompletnie niepotrzebne. W pokojach „dzieci” (na poddaszu) myślę, że też. Okna dachowe mocno wychładzają pomieszczenie. Tu się nie zgodzę, zależy od typu okien

- dom jest bardzo jasny i w słoneczny dzień jest pięknie. Tu się zgodzę mimo. że zrezygnowałem z okien 150 x 150 na ścianie szczytowej salonu na korzyść dużych drzwi tarasowych. Dla mnie w salonie było za dużo okien (w projekcie)

- wszelkie odgłosy z parteru przenoszone są przez pustkę i słychać je doskonale w pomieszczeniach na poddaszu. Impreza na dole przy śpiących dzieciach na górze – wykluczona. Zgadzam się. Po zamontowaniu w pustce dekoracyjnego żyrandola (wys. 2,6 m) nieco się zmniejszyło. Myślę, że jak się wrzuci żaluzje w okno nad pustką, to też nieco zmniejszy echo.

- spocznik schodów nie jest za wąski co niektórzy zarzucają. W użytkowaniu wygodny. Zgadzam się, bardzo wygodny i wnosili po nim BIG meble na górę:rolleyes:

- zamiast małej łazienki, tej na górze, zrobić wnękę prysznicową z wejściem z górnej łazienki – bardzo fajna. Wiem, to mój pomysł :D W użytkowaniu rewelacja!!!

- rozważyć likwidację balkonu nad garażem i w to miejsce wstawić okno do podłogi lub klasyczne. U mnie ten balkon kompletnie nie miałby sensu. A u mnie nie ma w ogóle tego okna ani drzwi :no:

Powyżej moje spostrzeżenia w konfrontacji z uwagami Trymiego.

Mieszkamy już prawie miesiąc, ciągle coś tam jeszcze dłubiemy, w kotłowni bałagan masakra ;)

De Dietrich grzeje ostro cały dom, rachunek za ostatnie 2 miesiące nie przeraził, choć dom jeszcze nie wygrzany.

Na wiosnę bierzemy się za podjazd i ogród. Bruk, brama na posesję itd.

Pozdrawiam wszystkich!

Edytowane przez nasa1

• 3 weeks później...
Nasa ładnie ładnie:no:, mam pytanko do Ciebie jak tam temat z echem występuje u ciebie i jak z temperaturą w salonie nie ucieka ciepło do góry?

echo troche jest.

Przez chwilę nie było kiedy wisiał taki dłuuuugi dekoracyjny żyrandol, ale zdjąłem go aby przerobić mocowanie i do dzisiaj nie chciało mi się wejść ponbownie powiesić :p

W salonie jest bardzo ciepło i przyjemnie, podłogówka chodzi pod deską barlinecką. Generalnie dla mnie podłogówka to super sprawa!

Ciepło do góry ucieka owszem, ale głównie kiedy napalimy w kominku. Na dole też jest ciepło, ale wtedy otwieramy wszystkie drzwi w pokojach na górze i momentalnie robi się tam cieplej

Hej,

Po pierwsze - nasa, pięknie to wygląda.

U mnie ciepło nie ucieka z dołu do góry. Na dole wszędzie mam podłogówkę a na górze grzejniki (czego niestety załuję, mogłem dać wszędzie podłogówkę). Echo jest. Jeszcze nie powiesiłem żyrandolu w pustce bo nie mogę znaleźć odpowiedniego w normalnej cenie.

Ciepło pochodzące od kominka pięknie ogrzewa też górny korytarz i sypialnie nad garażem. Do bocznych pokoi na górze nie chce wchodzić nie wiedzieć czemu ale mam już koncepcję jak zrobić do nich nawiew z pustki:) Być może winna jest wentylacja mechaniczna, która wymusza obieg powietrza.

A tak nota bene to bardzo jestem z niej zadowolony.

Poniżej 2 fotki kuchni. Postaram się zrobić więcej niedługo.

2013-01-30 07.43.01.jpg

2013-01-30 07.43.13.jpg

i domek

2012-11-25 13.56.07.jpg

Edytowane przez Trymi

Hej,

U mnie ciepło nie ucieka z dołu do góry. Na dole wszędzie mam podłogówkę a na górze grzejniki (czego niestety załuję, mogłem dać wszędzie podłogówkę). Echo jest. Jeszcze nie powiesiłem żyrandolu w pustce bo nie mogę znaleźć odpowiedniego w normalnej cenie.

Ciepło pochodzące od kominka pięknie ogrzewa też górny korytarz i sypialnie nad garażem. Do bocznych pokoi na górze nie chce wchodzić nie wiedzieć czemu ale mam już koncepcję jak zrobić do nich nawiew z pustki:) Być może winna jest wentylacja mechaniczna, która wymusza obieg powietrza.

Trymi, śliczna kuchnia!

Wklej więcej fotek

• 2 weeks później...
Hej,

[ATTACH=CONFIG]166334[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]166335[/ATTACH]

i domek

[ATTACH=CONFIG]166354[/ATTACH]

Trymi, czy jesteś zadowolony z drewnianych barierek balkonowych?