tula 08.04.2009 02:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mymyk, jeśli się polecasz, to Cię wykorzystam Najchętniej zrobiłabym to na miejscu w ogrodzie Jakąś koncepcję na ogródek już mam, wyklarowała mi się dzięki Hance55 ( od Niej mam przepiękne uzupełnienie i urozmaicenie tuj ( thuj ) szmaragdowych i pomysł na to, czym ukwiecić szeroką, mocną pergolę. Ta pergola będzie oddzielała część " oficjalną " od prywatnej. Kłopot w tym, że nie chcę w przedogródku żadnych obcych mi kulturowo roślin - jukki , rododendrony itp odpadają, nie lubię. Znalazłam już miejsca na rajską jabłoń, pigwowca , jaśminowca , na róże, dalie, piwonie, hortensje , irysy , konwalie, paprocie itp. Ale co w przedogródku ? Jarzębina chyba odpada, choć bardzo lubię Jakiś spory krzak lub ze dwa czy trzy ? Nie lubię forsycji ( kolor), berberys wydaje mi się zbyt ciemny i zbyt bordowy ( elewacja będzie kremowa ), dzika róża chyba nie może być " wolnostojąca " Może coś poradzisz, Mymyk ? Ta " oficjalna " część ogródka jest nie jest ani specjalnie nasłoneczniona ani zbyt zacieniona, podłoże gliniaste ( ok 60 cm humusu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 08.04.2009 03:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Otóż wygugliłam , że dzika róża ( rosa canina ) może rosnąć bez płotu i na dodatek pięknie wyglądać Kalina koralowa niczego sobie , trawuła wczesna tyż pikna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 08.04.2009 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 berberys wydaje mi się zbyt ciemny i zbyt bordowy To może pomyśl o berberysie w kolorze zielonym, np. Erecta. Co prawda polecany jest na żywopłoty, ale wg mnie ma bardzo elegancki pokrój. I może wywierać duże wrażenie posadzony zarówno pojedynczo jak i w grupie kilku krzewów. No i nieśmiertelne bukszpany (choć nie wiem czy są obce kulturowo - pewnie tak, jak większość roślin w ogrodach; w sumie warzywa też są obce kulturowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 08.04.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Tula, a jakie sa wymiary tego przedogródka? tak "pi razy drzwi" ? berberys wydaje mi się zbyt ciemny i zbyt bordowy To może pomyśl o berberysie w kolorze zielonym, np. Erecta. a propos czerwonawego berberysu - niezbyt ciemna jest też odmiana 'Orange Rocket' (dostępna np. u kurowskich - od nich zdjęcie) http://images.kurowski.pl/foto/Berberis_th_OrangeRocket_2_p4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 08.04.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Jakąś koncepcję na ogródek już mam, wyklarowała mi się dzięki Hance55 ( od Niej mam przepiękne uzupełnienie i urozmaicenie tuj ( thuj ) szmaragdowych i ... Czy możesz podzielić się co zaproponowała Hanka55 w kwestii? Szukałem tego na forum, ale nic nie znalazłem-może kontaktowałyście się telefonicznie Też planuję smaragdy i chciałbym je czymś rozweselić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 08.04.2009 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mymyk, jutro zmierzę i podam, nie jest tego wiele. Wszystkiego raptem 630 m2, na dodatek stoją dwa domy, nowszy w kształcie L i stary, zabytkowy, od ulicy. Dlatego muszę się zastanowić nad każdym metrem. Berberys - może i tak, jeszcze pomyślimy, dobrze ? egry, bukszpany planowałam wsadzić w dwie donice i uformować kule na kiju . Na warzywa, niestety, nie mam miejsca . Można powtykać gdzieniegdzie pory ? Q-BIS, podzielę się z radością. W następnym poście podam link, dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 08.04.2009 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 http://forum.muratordom.pl/post1850042.htm?highlight=#1850042 proszę, na dole strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 08.04.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mymyk, pozwalasz się tak wykorzystywać na miejscu w ogrodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 08.04.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mymyk, pozwalasz się tak wykorzystywać na miejscu w ogrodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 08.04.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mymyk, jutro zmierzę i podam, nie jest tego wiele. Wszystkiego raptem 630 m2, na dodatek stoją dwa domy, nowszy w kształcie L i stary, zabytkowy, od ulicy. To gdyby Ci się udało naszkicować i zwymiarować planik, a później go tu wrzucić, to byłoby idealnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 09.04.2009 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Mymyk, ze szkicowaniem problemu nie ma . Gorzej z umieszczeniem zdjęcia w wątku. Ale może uda mi się opanować tę sztukę przy pomocy męża w wielkanocny poniedziałek ? Najwyższy czas, bo brak tej umiejętności utrudnia mi życie Może ktoś zaglądający podrzuci w międzyczasie link, jak umieszczać zdjęcia bezpośrednio w wątku ? Zostawiam życzenia prawdziwie radosnych Świąt Wielkanocnych dla każdego, kto tu zajrzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 09.04.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 http://forum.muratordom.pl/post1850042.htm?highlight=#1850042 proszę, na dole strony Dzięki Ekstra ta Hanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Może ktoś zaglądający podrzuci w międzyczasie link, jak umieszczać zdjęcia bezpośrednio w wątku ? Oj, tula, tula. A FAQ czytałaś? Albo "Uwagi o naszym forum"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts