szczukot 08.04.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 WitamMam pytanko : czy montujecie u siebie dachowki wentylacyjne ? Nie wiem za bardzo co mam zrobic. Jak patrze po dachach to niektore nie maja wogole a niektore doslownie po kilka sztuk. To i tak jest to co kilka krokwii, wiec jaki sens ? Mi sie wydaje, ze i tak wentylacja powinna isc prawidlowo od samego dolu. Zakladajac, ze wpuszczam membrane do rynny, to moze sie zdazyc, ze bedzie neidrozna (np snieg). Ale w takim przypadku wentylacja powinna byc miedzy kazda krokwia i jak najnizej a nie tak jak widze montowane sa np powyzej polowy dachu.O co tu biega ? Jakie sa zasady ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 08.04.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Temat był ostanio poruszany. Jeśli tak jak ja masz dach bez pełnego deskowania to dachówki wentylacyjne są wg mnie zbędne. U mnie spokojnie tam sobie hula wiatr.W dodadtku niektórzy narzekają że przez te wentylacje nawiewa dużo śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyborek74 08.04.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 u mnie są - po jednej nad każdym oknem połaciowym, nad kominami i wyłazem dachowym nie dawałam, bo są umieszczone blisko kalenicy też się wahałam, czy dawać; dekarze pukali się w głowę, ale akurat oni nie byli dla mnie autorytetem pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 08.04.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 u mnie są - po jednej nad każdym oknem połaciowym, nad kominami i wyłazem dachowym nie dawałam, bo są umieszczone blisko kalenicy też się wahałam, czy dawać; dekarze pukali się w głowę, ale akurat oni nie byli dla mnie autorytetem pozdr Dachówki wentylacyjne możesz zastosować gdy masz niedrożność kanału wentylacyjnego spowodowaną np. oknem połaciowym, kominem. Moim skromnym zdaniem kładzenie ich nad kominem(blokującym ci kanał patrząc od okapu)nie ma sensu no chyba że dla ozdoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.04.2009 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Dzieki za info. sluszna uwaga z ta niedroznoscia. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 08.04.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Montujemy... jak kupią, a jak nie to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.04.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 u mnie są - po jednej nad każdym oknem połaciowym, nad kominami i wyłazem dachowym nie dawałam, bo są umieszczone blisko kalenicy też się wahałam, czy dawać; dekarze pukali się w głowę, ale akurat oni nie byli dla mnie autorytetem pozdr Dachówki wentylacyjne możesz zastosować gdy masz niedrożność kanału wentylacyjnego spowodowaną np. oknem połaciowym, kominem. Moim skromnym zdaniem kładzenie ich nad kominem(blokującym ci kanał patrząc od okapu)nie ma sensu no chyba że dla ozdoby. Hmmmmm, a ja myślałam, że one pełnią funkcję użytkową, a nie ozdobną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 08.04.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 w poniedziałek zamówiłem sobie daszek i panowie dekarze powiedzieli, że przy moim rozmiarze są całkowicie zbędne . ja tam im wierzę, gdybym nie wierzył, to bym u nich dachu nie kupił, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.04.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 W projekcie mamy dach typu "horror dekarza" (albo bankructwo inwerstora: kopertowy, z każdej strony lukarna, a na jednym boku dwie obok siebie), do tego okna połaciowe. Firma robiąca nam wycenę dachu stwierdziła, że poszczególne połacie sa u nas na tyle małe, że stosowanie dachówek wentylacyjnych po prostu mija się z celem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 09.04.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 heh, mój jest podobny:dwuspadowy, koperty, 4 lukarny, 2 daszki w środku połaci - mimo dużego dachu poszczególne połacie są dość małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.04.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 W projekcie mamy dach typu "horror dekarza" (albo bankructwo inwerstora: kopertowy, z każdej strony lukarna, a na jednym boku dwie obok siebie), do tego okna połaciowe. Firma robiąca nam wycenę dachu stwierdziła, że poszczególne połacie sa u nas na tyle małe, że stosowanie dachówek wentylacyjnych po prostu mija się z celem. J. Zamiast dwóch obok siebie można zrobić jedną dużą, zyskujesz wtedy całą ścianę w dwóch pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.04.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Zamiast dwóch obok siebie można zrobić jedną dużą, zyskujesz wtedy całą ścianę w dwóch pokojach Nic by mi to właściwie nie dało, pomiędzy pokojami od tych lukarn jest łazienka, tak zrobiona że skos w niej (+ okno połaciowe) nie przeszkadza, a elewacja od tamtej strony by raczej straciła na uroku z jedną duża lukarną. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts