Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montujecie dachowki wentylacyjne ?

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko : czy montujecie u siebie dachowki wentylacyjne ? Nie wiem za bardzo co mam zrobic. Jak patrze po dachach to niektore nie maja wogole a niektore doslownie po kilka sztuk. To i tak jest to co kilka krokwii, wiec jaki sens ?

Mi sie wydaje, ze i tak wentylacja powinna isc prawidlowo od samego dolu. Zakladajac, ze wpuszczam membrane do rynny, to moze sie zdazyc, ze bedzie neidrozna (np snieg). Ale w takim przypadku wentylacja powinna byc miedzy kazda krokwia i jak najnizej a nie tak jak widze montowane sa np powyzej polowy dachu.

O co tu biega ? Jakie sa zasady ?

Fantom

u mnie są - po jednej nad każdym oknem połaciowym,

nad kominami i wyłazem dachowym nie dawałam, bo są umieszczone blisko kalenicy

też się wahałam, czy dawać; dekarze pukali się w głowę, ale akurat oni nie byli dla mnie autorytetem :(

pozdr

Dachówki wentylacyjne możesz zastosować gdy masz nie­drożność kanału wentylacyjnego spo­wodowaną np. oknem połaciowym, kominem. Moim skromnym zdaniem kładzenie ich nad kominem(blokującym ci kanał patrząc od okapu)nie ma sensu no chyba że dla ozdoby.

u mnie są - po jednej nad każdym oknem połaciowym,

nad kominami i wyłazem dachowym nie dawałam, bo są umieszczone blisko kalenicy

też się wahałam, czy dawać; dekarze pukali się w głowę, ale akurat oni nie byli dla mnie autorytetem :(

pozdr

Dachówki wentylacyjne możesz zastosować gdy masz nie­drożność kanału wentylacyjnego spo­wodowaną np. oknem połaciowym, kominem. Moim skromnym zdaniem kładzenie ich nad kominem(blokującym ci kanał patrząc od okapu)nie ma sensu no chyba że dla ozdoby.

Hmmmmm, a ja myślałam, że one pełnią funkcję użytkową, a nie ozdobną :lol: :lol: :lol: :lol:

W projekcie mamy dach typu "horror dekarza" (albo bankructwo inwerstora: kopertowy, z każdej strony lukarna, a na jednym boku dwie obok siebie), do tego okna połaciowe. Firma robiąca nam wycenę dachu stwierdziła, że poszczególne połacie sa u nas na tyle małe, że stosowanie dachówek wentylacyjnych po prostu mija się z celem.

J.

W projekcie mamy dach typu "horror dekarza" (albo bankructwo inwerstora: kopertowy, z każdej strony lukarna, a na jednym boku dwie obok siebie), do tego okna połaciowe. Firma robiąca nam wycenę dachu stwierdziła, że poszczególne połacie sa u nas na tyle małe, że stosowanie dachówek wentylacyjnych po prostu mija się z celem.

J.

Zamiast dwóch obok siebie można zrobić jedną dużą, zyskujesz wtedy całą ścianę w dwóch pokojach :D

Zamiast dwóch obok siebie można zrobić jedną dużą, zyskujesz wtedy całą ścianę w dwóch pokojach :D

Nic by mi to właściwie nie dało, pomiędzy pokojami od tych lukarn jest łazienka, tak zrobiona że skos w niej (+ okno połaciowe) nie przeszkadza, a elewacja od tamtej strony by raczej straciła na uroku z jedną duża lukarną.

J.