Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie laczy sciane szczytowa z dachem ?

Recommended Posts

Witam

Mam klka pytanek o metode polaczenia scian szczytowych z dachem :

1) czy platwie powinny opreiac sie na murze czy raczej przechodzic przez otwor w nim ?

2) Czy platwie powinny byc w miejscu przejscia jakas izolacje (owiniete dookoloa papa czy inaczej) ?

3) Czy sciana szczytowa powinna byc domurowana pod skosem rowno z membrana wysokooparoprzepuszczalna i ma sie po prostu z nia dotykac ? Czy jakos inaczej.

4) Styropianem na zewnatrz dochodzimy po prostu pionowo do membrany i tyle ? Czy wlasnie powinien byc wywiniety np na gore sciany (a nad nim wtedy by byla membrana) ?

Fantom

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1 i 2 jak wyżej

ścianę szczytową kończysz 10-15cm pod membraną i w tą szczelinę "instalujesz" styropian na szerokość ściany (czyli np. 24cm szerokości i 10cm wysokości)

Czyli idzie na murze styropian, a w srodku za murem od razu przechodzi w welne w sumie ? A na tym kawalku styro opiera sie membrana ?

Fantom

szczelina miedzy sciana szczytowa a pokryciem nie powinna byc wieksza niz wysokosc krokwi, dobrze jak rowna. przestrzen te wypelnia sie welna (od boku ostatniej krokwi do zewnetrznej czesci sciany).

az podjade we wtorek luknac :D

nie miedzy ścianą a pokryciem a miedzy ścianą a membraną, i nie ma żadnego obowiązku wypełniania tego wełną, ja uważam ze styropian nie jest gorszy, zresztą mam w projekcie 10cm styro, poza tym styropian wkładałem jesienią celem uszczelnienia ściany na zime i jakoś nie widzę tam wełny w tym czasie, może jak się ma elewację zewn czy robi się ocieplenie poddasza to i owszem

1.) Moja ściana szczytowa jest zazbrojona betonową opaską - przeciw wichurom, które ostatnio lubią ściany szczytowe w Polsce obalać.

2.) Zaraz za ścianą szczytową od wewnątrz, do niej przylegają krokwie, jednocześnie jakby podpierając ścianę w przypadku wiatrów na ścianę. Styk krokwi ze ścianą oddziela papa. Dopiero teraz widzę jak to ładnie cieśla z murarzem zgrali na wszystkich ścianach.

3.) Pomiędzy ścianą a deskowaniem dachu pozostała wolna przestrzeń, coś około 10-13 cm. Murarz powiedział, że to miejsce jest na ocieplenie. Chcę tam ładnie wkleić styropian.

Pytanie tylko ile zostawić miejsca pomiędzy tym styropianem a samą połacią, bo chyba nie do samych desek na styk ? a może na styk, żeby tam osy nie miały szansy gniazda założyć ?

Pytanie tylko ile zostawić miejsca pomiędzy tym styropianem a samą połacią, bo chyba nie do samych desek na styk ? a może na styk, żeby tam osy nie miały szansy gniazda założyć ?

Zrób do samych desek, też tak mam zrobione, zdjęć wklejać nie będę ponieważ zrobił to już Coulignon - zrób tak samo a będzie na pewno dobrze, Rom-Kon też potwierdza, że jest OK

wesołych świąt

TINEK

No to kilak tematow sie wyjasnilo. ale jeszcze jedno : co z folia paroizolacyjna idaca pod welna na poddaszu ? Ma wejsc miedzy styro na sczytowce a cegly i dojsc na zewnatrz ? Czy tez ma byc przy scianie jakos wywinieta np w dol (po scianie) lub w gore i wejsc np na styropian ?

Fantom

Ktos wie jak to powinno byc polaczone ?

Fantom