szczukot 10.04.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 WitamMam klka pytanek o metode polaczenia scian szczytowych z dachem :1) czy platwie powinny opreiac sie na murze czy raczej przechodzic przez otwor w nim ?2) Czy platwie powinny byc w miejscu przejscia jakas izolacje (owiniete dookoloa papa czy inaczej) ?3) Czy sciana szczytowa powinna byc domurowana pod skosem rowno z membrana wysokooparoprzepuszczalna i ma sie po prostu z nia dotykac ? Czy jakos inaczej.4) Styropianem na zewnatrz dochodzimy po prostu pionowo do membrany i tyle ? Czy wlasnie powinien byc wywiniety np na gore sciany (a nad nim wtedy by byla membrana) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 10.04.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 No właśnie, też jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 10.04.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Płatew może opierać się na ścianie szczytowej pod warunkiem że jest ona wykonana jako nośna,powinna być odizolowana od niej np. papą.Ad 3,4.Obowiązuje zasada ciągłości izolacji cieplnej w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.04.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 1 i 2 jak wyżejścianę szczytową kończysz 10-15cm pod membraną i w tą szczelinę "instalujesz" styropian na szerokość ściany (czyli np. 24cm szerokości i 10cm wysokości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 10.04.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 A płatwie przypadkiem nie powinny być zakotwione w wieńcu na ścianach szczytowych? U mnie tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 11.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Nie muszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.04.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 1 i 2 jak wyżej ścianę szczytową kończysz 10-15cm pod membraną i w tą szczelinę "instalujesz" styropian na szerokość ściany (czyli np. 24cm szerokości i 10cm wysokości) Czyli idzie na murze styropian, a w srodku za murem od razu przechodzi w welne w sumie ? A na tym kawalku styro opiera sie membrana ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 11.04.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Nie myślałem że takie proste zdanie tak długo można rozwijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.04.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 szczelina miedzy sciana szczytowa a pokryciem nie powinna byc wieksza niz wysokosc krokwi, dobrze jak rowna. przestrzen te wypelnia sie welna (od boku ostatniej krokwi do zewnetrznej czesci sciany). az podjade we wtorek luknac nie miedzy ścianą a pokryciem a miedzy ścianą a membraną, i nie ma żadnego obowiązku wypełniania tego wełną, ja uważam ze styropian nie jest gorszy, zresztą mam w projekcie 10cm styro, poza tym styropian wkładałem jesienią celem uszczelnienia ściany na zime i jakoś nie widzę tam wełny w tym czasie, może jak się ma elewację zewn czy robi się ocieplenie poddasza to i owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.04.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 u mnie jest tak: http://images50.fotosik.pl/38/546f4e5f8dabbcc8med.jpg http://images49.fotosik.pl/38/7c04d99b9083b2acmed.jpg Styropian ma 20 cm grubości - tyle co krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 11.04.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 1.) Moja ściana szczytowa jest zazbrojona betonową opaską - przeciw wichurom, które ostatnio lubią ściany szczytowe w Polsce obalać. 2.) Zaraz za ścianą szczytową od wewnątrz, do niej przylegają krokwie, jednocześnie jakby podpierając ścianę w przypadku wiatrów na ścianę. Styk krokwi ze ścianą oddziela papa. Dopiero teraz widzę jak to ładnie cieśla z murarzem zgrali na wszystkich ścianach. 3.) Pomiędzy ścianą a deskowaniem dachu pozostała wolna przestrzeń, coś około 10-13 cm. Murarz powiedział, że to miejsce jest na ocieplenie. Chcę tam ładnie wkleić styropian. Pytanie tylko ile zostawić miejsca pomiędzy tym styropianem a samą połacią, bo chyba nie do samych desek na styk ? a może na styk, żeby tam osy nie miały szansy gniazda założyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 u mnie jest tak: http://images50.fotosik.pl/38/546f4e5f8dabbcc8med.jpg http://images49.fotosik.pl/38/7c04d99b9083b2acmed.jpg Styropian ma 20 cm grubości - tyle co krokwie. Według mnie dobrze..... ...Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.04.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Pytanie tylko ile zostawić miejsca pomiędzy tym styropianem a samą połacią, bo chyba nie do samych desek na styk ? a może na styk, żeby tam osy nie miały szansy gniazda założyć ? Zrób do samych desek, też tak mam zrobione, zdjęć wklejać nie będę ponieważ zrobił to już Coulignon - zrób tak samo a będzie na pewno dobrze, Rom-Kon też potwierdza, że jest OK wesołych świąt TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.04.2009 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 No to kilak tematow sie wyjasnilo. ale jeszcze jedno : co z folia paroizolacyjna idaca pod welna na poddaszu ? Ma wejsc miedzy styro na sczytowce a cegly i dojsc na zewnatrz ? Czy tez ma byc przy scianie jakos wywinieta np w dol (po scianie) lub w gore i wejsc np na styropian ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Warto również nie zapomnieć o ociepleniu od środka ściany szczytowej na nieużytkowym poddaszu (ciągłość izolacji). Podobnie rzecz się ma z kominami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.04.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Warto również nie zapomnieć o ociepleniu od środka ściany szczytowej na nieużytkowym poddaszu (ciągłość izolacji). Podobnie rzecz się ma z kominami. Pozdrawiam. Czyli sciany szczytowe od srodka styropianem a kominy welna ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Mogą być też styropianem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.04.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 a jeśli mam krokwię w tym samym miejscu (w tej samej płaszczyźnie) co ściana szczytowa? -ile przestrzeni między nią a ścianą na ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.04.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 a jeśli mam krokwię w tym samym miejscu (w tej samej płaszczyźnie) co ściana szczytowa? -ile przestrzeni między nią a ścianą na ocieplenie? Jakos dziwnie. U mnie specjalnie wymierzali aby nie pokrywalo sei ze sciana Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.04.2009 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 No to kilak tematow sie wyjasnilo. ale jeszcze jedno : co z folia paroizolacyjna idaca pod welna na poddaszu ? Ma wejsc miedzy styro na sczytowce a cegly i dojsc na zewnatrz ? Czy tez ma byc przy scianie jakos wywinieta np w dol (po scianie) lub w gore i wejsc np na styropian ? Fantom Ktos wie jak to powinno byc polaczone ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts