Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie laczy sciane szczytowa z dachem ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli u mnie została 3cm szczelina między ścianą szczytową a deskowaniem, to co radzicie: podciąć, czy zostawić? Będzie mostek termiczny :o Ściana z betonu komórkowego.

zrobisz jak uważasz, ja bym podciął, jeśli można jeszcze uniknąć przysłowiowego mostka to czemu nie, a podcina się idealnie piłą szablastą z brzeszczotem do muru, ja mam skila 4900 z brzeszczotem boscha - wystarcza, można teżnaciąć kątówką ale dużo pyłu i ograniczona głebokość cięcia :(

No to kilak tematow sie wyjasnilo. ale jeszcze jedno : co z folia paroizolacyjna idaca pod welna na poddaszu ? Ma wejsc miedzy styro na sczytowce a cegly i dojsc na zewnatrz ? Czy tez ma byc przy scianie jakos wywinieta np w dol (po scianie) lub w gore i wejsc np na styropian ?

Fantom

Ktos wie jak to powinno byc polaczone ?

Fantom

wsadzasz styro i zapominasz, ocieplając kiedyś poddasze folię paroizolacyjną oganiasz do ściany szczytowej i wywijasz na nią, wystarczy, styropian zostaw już w spokoju :wink: zresztą było o tym w watkach tasiemcach "ocieplam poddasze" czy jakoś tak

Jeśli u mnie została 3cm szczelina między ścianą szczytową a deskowaniem, to co radzicie: podciąć, czy zostawić? Będzie mostek termiczny :o Ściana z betonu komórkowego.

Wypełnij pianą poliuretanową i będzie OK. Beton komórkowy ma dobry współczynnik i nie powinno być problemów. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

u mnie majstry tez wymurowali tak że deskowanie dochodzi do ściany szczytowej.

po lekturze widzę że powinienem wyciąc tylko pytanie na jaką wysokość?

Czy wystarczy tylko do wysokości sufitów na poddaszu czy wyciąc aż do kalenicy.

Prestrzeń nad sufitami nieużytkowana, nieogrzewana wentylowana.

pozdrawiam

michalsiak

no to już naprawdę wiem dużo i jutro będę pouczał budowlańców :-)

tylko tak myslę że ocieplenie poddasza będę kończył na stropie ( odpuszczam ocieplenie do kalenicy ) to czy ocieplanie ścian szczytowych od wewnątrz na nieużytkowym poddaszu nie jest przesadą choć koszt niewielki ale tak kombinując trzeba by ocieplić i strop i połać dachu do kalenicy a to już u mnie drogawo bo dach mam 45 stopni i jest dość wysoki.

Rozumiem mostki termiczne i taki niewątpliwie by powstał gdybym nie ocieplił krawędzi ścian szczytowych ale pozostałe sprawy o których pisaliśmy ...?

Ale to tylko luźna wypowiedź amatora :-)

michalsiak

a czy gore sciany ocieplac styropianem czy moze welna bo ja zewnetrzne ocieplenie planuje zrobic z welny wlasnie i jakiej grubosci? jak ocieplenie na zewnetrznej scianie czy moze byc mniej?

z tego co rozumiem ocieplic tylko sciany szczytowe na strychu nieogrzewanym a juz polac dachu pozostawic bez ocieplenia ocieplajac skosy na poddaszu i sufit oczywiscie?

no i tak zwana dupa.

Rozmawiałem dzisiaj z murarzami, nie podkują mi tych ścian szczytowych. Argumentują że to prawie nie możliwe bez dewastacji, to pustak ceramiczny a po krawędzi obrobiony jeszcze zaprawą.

Mam nadzieję że po ociepleniu ściany szczytowej wewnętrznej na nieużytkowym mini stryszku nie będzie tak tragicznie.

Murarze twierdzą że tak zawsze budowali ale po disiejszej rozmowie pewnie wszystkim doradzą żeby nie domurowywac i będą błyszczeć :-)

michalsiak