PeZet 14.04.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Jeśli u mnie została 3cm szczelina między ścianą szczytową a deskowaniem, to co radzicie: podciąć, czy zostawić? Będzie mostek termiczny Ściana z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.04.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Jeśli u mnie została 3cm szczelina między ścianą szczytową a deskowaniem, to co radzicie: podciąć, czy zostawić? Będzie mostek termiczny Ściana z betonu komórkowego. zrobisz jak uważasz, ja bym podciął, jeśli można jeszcze uniknąć przysłowiowego mostka to czemu nie, a podcina się idealnie piłą szablastą z brzeszczotem do muru, ja mam skila 4900 z brzeszczotem boscha - wystarcza, można teżnaciąć kątówką ale dużo pyłu i ograniczona głebokość cięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.04.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 No to kilak tematow sie wyjasnilo. ale jeszcze jedno : co z folia paroizolacyjna idaca pod welna na poddaszu ? Ma wejsc miedzy styro na sczytowce a cegly i dojsc na zewnatrz ? Czy tez ma byc przy scianie jakos wywinieta np w dol (po scianie) lub w gore i wejsc np na styropian ? Fantom Ktos wie jak to powinno byc polaczone ? Fantom wsadzasz styro i zapominasz, ocieplając kiedyś poddasze folię paroizolacyjną oganiasz do ściany szczytowej i wywijasz na nią, wystarczy, styropian zostaw już w spokoju zresztą było o tym w watkach tasiemcach "ocieplam poddasze" czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.04.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Jeśli u mnie została 3cm szczelina między ścianą szczytową a deskowaniem, to co radzicie: podciąć, czy zostawić? Będzie mostek termiczny Ściana z betonu komórkowego. Wypełnij pianą poliuretanową i będzie OK. Beton komórkowy ma dobry współczynnik i nie powinno być problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 15.04.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Dziękuję za odpowiedzi. Jak rozumiem można zostawić taką małą szczelinę, ale to będzie horrendalny mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.05.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 a co zrobic jak sciana szczytowa dochodzi do desek z deskowania? Sciac ja zeby nei dochodzila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.05.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.05.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 delete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 06.05.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Na ścianie szczytowej z poroth30 mam wieniec połączony z wieńcami na ściance kol a w nim zakotwione płatwie i belka kalenicowa, na wieńcu ściany szcz przyklejony styropian 12cm zaciągnięty klejem na siatce dochodzący do deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 07.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 u mnie majstry tez wymurowali tak że deskowanie dochodzi do ściany szczytowej. po lekturze widzę że powinienem wyciąc tylko pytanie na jaką wysokość? Czy wystarczy tylko do wysokości sufitów na poddaszu czy wyciąc aż do kalenicy.Prestrzeń nad sufitami nieużytkowana, nieogrzewana wentylowana. pozdrawiam michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 07.05.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Moim zdaniem wytnij do samej kalenicy. Jak zrobisz tylko do sufitu to ocieplenie takie nie będzie miało sensu, będzie ciągnąć zimno z poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.05.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Oczywiście! Dodatkowo powinieneś ocieplić tę ścianę od środka. Podobnie rzecz się ma z kominami i ze ścianą kolankową (o ile istnieje). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 07.05.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Dodatkowo powinieneś ocieplić tę ścianę od środka. ścianę szczytową na nieużytkowym poddaszu? przecież będzie ocieplona od zewnątrz - coś źle kombinuję ? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.05.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Nieużytkowe poddasze nie będzie ogrzewane a więc zimne! Zaizolowanie tych ścian (teoretycznie wystarczy do wysokości 1 m od stropu a praktycznie po całości)) na takim poddaszu zapobiegnie mostkom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 07.05.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 oj cenne informacje dzięki Wam dzięki na tych ścianach od wewnątrz przykleić normalnie styro z 15 cm , bez siatki i kleju ? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.05.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Oczywiście, ale zaciągnięcie klejem to niewielki koszt a chronisz styropian. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 07.05.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 no to już naprawdę wiem dużo i jutro będę pouczał budowlańców tylko tak myslę że ocieplenie poddasza będę kończył na stropie ( odpuszczam ocieplenie do kalenicy ) to czy ocieplanie ścian szczytowych od wewnątrz na nieużytkowym poddaszu nie jest przesadą choć koszt niewielki ale tak kombinując trzeba by ocieplić i strop i połać dachu do kalenicy a to już u mnie drogawo bo dach mam 45 stopni i jest dość wysoki. Rozumiem mostki termiczne i taki niewątpliwie by powstał gdybym nie ocieplił krawędzi ścian szczytowych ale pozostałe sprawy o których pisaliśmy ...? Ale to tylko luźna wypowiedź amatora michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.05.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Dachu nie trzeba a nawet nie należy ocieplać! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.05.2009 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 a czy gore sciany ocieplac styropianem czy moze welna bo ja zewnetrzne ocieplenie planuje zrobic z welny wlasnie i jakiej grubosci? jak ocieplenie na zewnetrznej scianie czy moze byc mniej?z tego co rozumiem ocieplic tylko sciany szczytowe na strychu nieogrzewanym a juz polac dachu pozostawic bez ocieplenia ocieplajac skosy na poddaszu i sufit oczywiscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 08.05.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 no i tak zwana dupa. Rozmawiałem dzisiaj z murarzami, nie podkują mi tych ścian szczytowych. Argumentują że to prawie nie możliwe bez dewastacji, to pustak ceramiczny a po krawędzi obrobiony jeszcze zaprawą. Mam nadzieję że po ociepleniu ściany szczytowej wewnętrznej na nieużytkowym mini stryszku nie będzie tak tragicznie. Murarze twierdzą że tak zawsze budowali ale po disiejszej rozmowie pewnie wszystkim doradzą żeby nie domurowywac i będą błyszczeć michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts