Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka brukowa - temat kolejny ;)

mobyk888

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Czytałem już wiele wypowiedzi nt kostki brukowej, ale nie dowiedziałem sie wszystkiego.

Mam problem bo mam do wykonania ogródek piwny który ma ok 120m kw, z czego mają być wybrukowane, lub wyłożone jakimiś ciekawymi płytkami chodznikowymi 4 powierzchnie ok 6-8m kw. będą tam stały jedynie parasole i ławy, nie będą tam jeździły auta itd...

Pytam więc czy muszę używać zagęszczarki zeby to bylo w miare trwałe czy wystarczy ciężki walec taki na sztylu i jaki gruby musi być ten podkład faktycznie... obecnie rośnie tam trawa i ziemia jest w miare ubita.

przypominam, że nie jest to chodnik miejski ani podjazd do garażu...

i kolejną kwestią jest to ze jeśli wezne 15zł za metr kostki to w tym ma byc przygotowanie terenu, ściągnięcie humusu, wybranie ziemi, osadzenie krawężnikow... przeciez to jest baardzo dużo roboty, albo mam to liczyć osobno te niektóre czynności?

z góry dziekuje za porady.

• 3 weeks później...

Am robisz to dla siebie czy dla kogos ?? Bo z tego co czytam to dla kogos.

Fir,my zazwyczaj biorą od 70 do 110 zł za metr z materiałem ( w tym wypadku np.kostka behaton ).Granit juz inaczej liczą.Wiecej roboty i zabawy.Sa to ogolnikowe ceny, gdyz kazda firma inaczej sie ceni i inaczej liczy klienta.Wiecej metrow moze oznaczac wiecej upustu.Maly metraz drozsza cena boo przeciez sprzet musi przywieźć ten sam co na robote kilka set metrow prawda ??