Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eee to ja już mam bufor na 1300 litrów, ale potrzebny jest jakiś dynks .. nie wiem jaki... nie pamiętam... instalacje dla 4 osobowej rodziny .

Więc zbiornik już odpada, pompy już też są jakieś... ale nie wiem jakie...

ot.. blondynka ze mnie :oops:

Jak macie instalatorów to powiedz, ze mam tylko dużą bańkę z wodą.... i dachówkę na dachu, montaż od strony południowej i zachodniej.. akurat nad tarasem...

Na górze nie mamy pomieszczeń tylko sam strych, i można rurki poprowadzić... tylko, ze jakieś 10-14 metrów będzie z dachu do bufora... Nie wiem ile, nie mierzyłam...

No tak... u nas taniej niż w bloku w dużym mieszkaniu. Mieliśmy czteropokojowe 85m2.. i teraz nawet połowę nie kosztuje nas dom... Niestety mamy węgiel ale kupione 6 ton w maju za ok 3300zł to koszt ogrzewania. w tym roku przez to, że nie mógł mąż znaleźć przyczynę co się dzieje, że nie jest tak jak miało być ( zepsuta elektronika w pompie) to źle grzało... szło w komin a nie w bufor.... więc pewnie na sezon grzewczy i na całe lato nie wystarczy te 6 ton, ale to jest tyle co płaciłam za ogrzewanie w mieszkaniu.... dodam, ze lubię ciepełko i nie oszczędzałam, żeby mieć zwrot... grzałam tyle ile było potrzeba, aby ciepło w domu było....

Teraz mam 23-24-25*C w salonie.. zależy jak chcemy, w sypialni 20*C .. nawet jak pompy nie mam, to hajcuję w kominku i w salonie jest ukrop 26*C a w sypialni 20...

Nie jest źle...

Kominek i w mrozy daje radę nawet w tak dużym parterowym domu z tyloma zakamarkami, bez nawiewów i płaszcza wodnego...

Ale palenie w kominku na dłuższą metę wkurzało by mnie... Salon zamienił się u mnie w kotłownie... drewno, śmieci, ... oooo nieee... to nie dla mnie kotłownia w salonie...

Można rozpalić jak chłodno, jak wilgotno, żeby na ogień popatrzeć... ale nie codziennie....

Dlatego nie mamy rozprowadzenia ciepła i dlatego nie mamy z płaszczem wodnym....

Kotłownia i na węgiel i na drewno jest w kotłowni ;)

Tam jedna taka była... czarna i z fusami...

Właśnie zmieliłam ostatnią kawę, syn wypił...

Trzeba na kawowe zakupy zajechać...

Ja to albo ekspres, albo rozpuszczalna i zawsz4 z mlekiem....

Kocham słodka kawę z mlekiem....

I jak ja mam schudnąć....

Męża rozkłada choróbsko... Ma już 38,5... pomimo leków... Upssss facet w domu chory....

nie martw się - Włosi mówią, że sercem kawy jest cukier :yes:

Ja to bym potrzebowała solary na ciepłą wodę, chyba musiałabym jakiś cały pakiet kupić, bo nie wiem, czy dotychczasowa 40-letnia instalacja grawitacyjna na węgiel nadałaby się... :lol2:

DPSia.. chyba cały zestaw bez kombinacji , bo masz starszą instalkę... ja mam nowa, ale jak jedna firma przyszła pooglądać to takich rozwiązań jak my mamy jeszcze nie widziała... Ale cenę powiedzieli z kosmosu...

Ja wiem, że jestem blondynką, no ale żeby zupełnie białą to nie... no i raczej z firmą u nas się nie spotkamy..

Będę myśleć, szukać, a jak nie to sami z jednym znajomym zrobimy ...

Wiolaszki mąż tez sam montował solary. To też robią ludzie....

Spadam.... Muszę mężowatego zawieźć do lekarza.... Chłopina chory :(

Antybiotyk u męża działa.... Będzie żył ;)

Z solarami przed wiosną nie ruszę, ale też mam nadzieję, ze będę miała na tyle kasy... hmmm żeby tylko na chciejstwie się nie skończyło....

Coraz bardziej dom się wychładza...

Salon, kuchnia i pokój jeden biuro/gościnny jest w nich ciepło... choć jak nas połowę dnia nie było to za ciepło w jednym pokoju nie jest...

Natomiast za zakrętem... znaczy w drugiej części domu nie jest ciepło... w sypialni jest już tylko 18*C brrr. Dla mnie zimno jak diabli...

Elektronika już zamówiona, jutro ma przyjść.. Może dotrze i oby okazało się, że jest dobra do naszego modelu pompy ... bo jak nie to trzeba poszukać innej pompy, ale to wiąże się ze spuszczeniem wody z bufora.... To przy takich mrozach wcale nie jest łatwe...

Oby wystarczyło elektronikę podmienić.... I oby firma kurierska szybko przywiozła ten dynks....

Morał taki... kominek wystarcza na dogrzanie dużej części domu, z tym, że druga cześć domu gdzie przedpokój jest pod kątem 90* i są tam sypialnie jest niedogrzana,ale i przy takich mrozach 18*C wydaje mi się, że i tak nie jest źle..., ale już nie mamy ogrzewania podłogowego trzeci dzień.. jutro będzie cztery dni niegrzanej podłogi....

Nie palimy też w kominku nocą ze względów bezpieczeństwa... boję się zostawić ogień i iść spać...

Dobrze, że woda ciepła w kranie jest ;)