DPS 29.01.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Kurde, nie na priv, ja też myslę o solarach, ja też chcę wiedzieć! Poproszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.01.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.01.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Eee to ja już mam bufor na 1300 litrów, ale potrzebny jest jakiś dynks .. nie wiem jaki... nie pamiętam... instalacje dla 4 osobowej rodziny . Więc zbiornik już odpada, pompy już też są jakieś... ale nie wiem jakie... ot.. blondynka ze mnie Jak macie instalatorów to powiedz, ze mam tylko dużą bańkę z wodą.... i dachówkę na dachu, montaż od strony południowej i zachodniej.. akurat nad tarasem... Na górze nie mamy pomieszczeń tylko sam strych, i można rurki poprowadzić... tylko, ze jakieś 10-14 metrów będzie z dachu do bufora... Nie wiem ile, nie mierzyłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Aaa mam gazu i nie będę mieć Pgenige nie che dla mnie samej ciągnąć nitki kilkaset metrów.... wiec mam kocioł węglowy...Gdyby trzeba było zrobić i postawić drugą bańkę to trudno... ale wolałabym wykorzystać to co mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.01.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nie mam biwalentnych i nie mam wężownicy, ale montuje się jakiś wymiennik czy coś takiego.. jakieś ustrojstwo przed wejściem do bufora... Wyjścia z bufora na solary mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 A dużo Ci wychodzi za ten gaz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Aaa i masz rury czy płyty...???Już zaglądam do tego linku....A wiesz, ze prawie we wszystkich firmach kolektory to chińskie rączki wykonują, z tym, że firmy dają swoją naklejkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.01.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 No tak... u nas taniej niż w bloku w dużym mieszkaniu. Mieliśmy czteropokojowe 85m2.. i teraz nawet połowę nie kosztuje nas dom... Niestety mamy węgiel ale kupione 6 ton w maju za ok 3300zł to koszt ogrzewania. w tym roku przez to, że nie mógł mąż znaleźć przyczynę co się dzieje, że nie jest tak jak miało być ( zepsuta elektronika w pompie) to źle grzało... szło w komin a nie w bufor.... więc pewnie na sezon grzewczy i na całe lato nie wystarczy te 6 ton, ale to jest tyle co płaciłam za ogrzewanie w mieszkaniu.... dodam, ze lubię ciepełko i nie oszczędzałam, żeby mieć zwrot... grzałam tyle ile było potrzeba, aby ciepło w domu było.... Teraz mam 23-24-25*C w salonie.. zależy jak chcemy, w sypialni 20*C .. nawet jak pompy nie mam, to hajcuję w kominku i w salonie jest ukrop 26*C a w sypialni 20... Nie jest źle... Kominek i w mrozy daje radę nawet w tak dużym parterowym domu z tyloma zakamarkami, bez nawiewów i płaszcza wodnego... Ale palenie w kominku na dłuższą metę wkurzało by mnie... Salon zamienił się u mnie w kotłownie... drewno, śmieci, ... oooo nieee... to nie dla mnie kotłownia w salonie... Można rozpalić jak chłodno, jak wilgotno, żeby na ogień popatrzeć... ale nie codziennie.... Dlatego nie mamy rozprowadzenia ciepła i dlatego nie mamy z płaszczem wodnym.... Kotłownia i na węgiel i na drewno jest w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.01.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.01.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.01.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Tam jedna taka była... czarna i z fusami... Właśnie zmieliłam ostatnią kawę, syn wypił... Trzeba na kawowe zakupy zajechać... Ja to albo ekspres, albo rozpuszczalna i zawsz4 z mlekiem.... Kocham słodka kawę z mlekiem.... I jak ja mam schudnąć.... Męża rozkłada choróbsko... Ma już 38,5... pomimo leków... Upssss facet w domu chory.... nie martw się - Włosi mówią, że sercem kawy jest cukier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ja to bym potrzebowała solary na ciepłą wodę, chyba musiałabym jakiś cały pakiet kupić, bo nie wiem, czy dotychczasowa 40-letnia instalacja grawitacyjna na węgiel nadałaby się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.01.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 DPSia.. chyba cały zestaw bez kombinacji , bo masz starszą instalkę... ja mam nowa, ale jak jedna firma przyszła pooglądać to takich rozwiązań jak my mamy jeszcze nie widziała... Ale cenę powiedzieli z kosmosu... Ja wiem, że jestem blondynką, no ale żeby zupełnie białą to nie... no i raczej z firmą u nas się nie spotkamy.. Będę myśleć, szukać, a jak nie to sami z jednym znajomym zrobimy ... Wiolaszki mąż tez sam montował solary. To też robią ludzie.... Spadam.... Muszę mężowatego zawieźć do lekarza.... Chłopina chory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Zdrowia mężowi życzę, mam nadzieję, że mróz wymrozi te wirusy i bakterie! Z solarami na pewno rację masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 30.01.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Wiola, i tak przed wiosną z solarami nie ruszysz wiec jakby co czas masz na zastanowienie. A chorego męza współczuję...wiem jak to boli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.01.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Antybiotyk u męża działa.... Będzie żył Z solarami przed wiosną nie ruszę, ale też mam nadzieję, ze będę miała na tyle kasy... hmmm żeby tylko na chciejstwie się nie skończyło.... Coraz bardziej dom się wychładza... Salon, kuchnia i pokój jeden biuro/gościnny jest w nich ciepło... choć jak nas połowę dnia nie było to za ciepło w jednym pokoju nie jest... Natomiast za zakrętem... znaczy w drugiej części domu nie jest ciepło... w sypialni jest już tylko 18*C brrr. Dla mnie zimno jak diabli... Elektronika już zamówiona, jutro ma przyjść.. Może dotrze i oby okazało się, że jest dobra do naszego modelu pompy ... bo jak nie to trzeba poszukać innej pompy, ale to wiąże się ze spuszczeniem wody z bufora.... To przy takich mrozach wcale nie jest łatwe... Oby wystarczyło elektronikę podmienić.... I oby firma kurierska szybko przywiozła ten dynks.... Morał taki... kominek wystarcza na dogrzanie dużej części domu, z tym, że druga cześć domu gdzie przedpokój jest pod kątem 90* i są tam sypialnie jest niedogrzana,ale i przy takich mrozach 18*C wydaje mi się, że i tak nie jest źle..., ale już nie mamy ogrzewania podłogowego trzeci dzień.. jutro będzie cztery dni niegrzanej podłogi.... Nie palimy też w kominku nocą ze względów bezpieczeństwa... boję się zostawić ogień i iść spać... Dobrze, że woda ciepła w kranie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts