Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arni, zyc bedziesz :-) Mojemy kiedys na nadgarstku, tuz przy stawie tez sie zrobilo :-) I zyje, chociaz przez jakis czas mial opaske uciskowa i cos do smarowania. Zeszlo samo, wiec dalsze interwencje potrzebne nie byly :yes:

Ale wiesz .... jak na poczatku poczytalam, ze Ci kostka wyszla to pierwsza mysl, kurcze jakies zlamanie otwarte sie naszej Wiolci przyplatalo http://medlem.spray.se/liviatn/images/Minka%20shock/shocked.gif :lol2:

Niieeee ja żyję..

Nawet nie miałam pojęcia co to.. i jak to też mnie doktórka moja wyzwała...

Właśnie czytam na necie co to za cholerstwo.. nawet usuwanie jest pokazane.. ale... mnie sie zrobiło mdło i słabo więc operacyjnie i igłowo nie będzie:sick::no:

Też przeczytałam o opasce u jednego faceta (może to Twój opisał;) ) że założył i po 2 tygodniach było po problemie..

Tylko jaka to ta opaska ma być.. skórzana jak dla ciężarowców z paskiem czy taka reha .. ale ta rehabilitacyjna mnie nie przekonuje.. za słaba chyba...

Arni, mysle ze to moj nie napisal, ale rzeczywiscie po opasce i masci zeszlo. Moze i zeszloby bez, ale tego sie juz nie dowiemy ;) Nosil taka http://splint.pl/produkt/248/18/sklep/nadgarstek/Stabilizator_nadgarstka_-_opaska_ochronna_PUSH.html

Ale wszystko zalezy gdzie Ci sie to zrobilo. I to nalezy uciskac ;)

Dziewczyny,duuuużo zdrówka Wam Życzę...bidulki kochane :hug:

Tarcia, dla Kastusia również ...

Markotko, możesz zapodać przepis na te apetycznie wyglądające pierniczki? W tym roku zrezygnowałam z robienia wg przepisu, jaki mam bo były twarde...nawet po ponad dwóch miesiącach. Chyba do d. ten przepis.:( Chętnie wypróbuję inny przepis :yes:

Wiolasz, Wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego dla ciebie w 2013!

Wszystkim moim drodzim przyjaciołom z Forum życzę

aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła

i ciepła rodzinnej atmosfery,

a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność

Ściskam Was świątecznie

Alunek z rodziną

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfATBcAZI4F6DKUvrnuHShgbX8BC8ffJfiimUZyJDMM0dHN0lN

W te piękne Święta Bożego Narodzenia

Pragnę złożyć Wam życzenia,

Aby przy świątecznym stole nie zabrakło ciepła rodzinnej atmosfery, miłości, uśmiechu i radości.

A Nowy Rok 2013 przyniósł szczęście i pomyślność.

Życzy Arnika z Rodziną :)

http://img716.imageshack.us/img716/1479/bozenarodzeniea.jpg

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia pragnę złożyć serdeczne życzenia.

Niech świąteczne dni będą czasem duchowej refleksji, rodzinnego ciepła i szczęścia,

spędzonym bez pośpiechu, trosk i zmartwień .

Życzę, aby Nowy 2013 Rok, upłynął w spokoju, zdrowiu i pogodzie,

przynosząc wiele osobistych i zawodowych sukcesów i radości.

http://traler.blox.pl/resource/MerryChristmas_400x400.jpg

Jasne Alunek prosze bardzo :)

Pierniczki AGANIOK

ilość porcji: duuuużo!

Ciasto przygotwujemy pod koniec października!!!

500 g miodu naturalnego

2 niepełne szklanki cukru

250 g masła lub margaryny

1 kg + 1 szkl mąki pszennej

3 jaja (niezbyt duże)

3 łyżeczki sody oczyszczonej

125 ml mleka

1 czubata łyżka ciemnego kakao

BAKALIE (przykładowy zestaw)

100 g orzechów laskowych

100 g migdałów

100 g rodzynek

50 g skórki pomarańczowej

PRZYPRAWY (przykładowy zestaw)

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

szczypta soli

DO SMAROWANIA: 1 jajo +3 łyżki mleka

Ciasto najlepiej przygotować w melakserze (do mojego wchodzi pół porcji ciasta), ponieważ mieszane są bardzo gorące składniki. Można również mieszać ręcznie, jednak wymaga to sporej siły, więc najlepiej poprosić o pomoc mężczyznę :-).

Rodzynki moczę i siekam razem z pozostałymi bakaliami.

Mąkę przesiewam.

Miód, cukier i tłuszcz wkładam do garnka, powoli podgrzewam stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawiam z gazu i dodaję bakalie oraz przyprawy.

Do miski (lub melaksera) wrzucam część przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, mieszam. Po chwili dodaję gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie mieszam. Na końcu jak masa jest już jednolita dodaję pozostałą mąkę i znowu mieszam.

Ciasto przekładam do naczynia, owijam folią spożywczą, którą należy delikatnie ponakłuwać, aby ciasto oddychało, ale nie wyschło. Odstawiam na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ew. lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.

Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków.

Zimne ciasto jest twarde, dlatego przed pieczeniem ogrzewam je przez pewien czas w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak ciasto np. kruszy się i trudno wyrabia (wilgotność ciasta zależy m.in. od rodzaju użytej mąki), podczas wyrabiania zwilżam dłonie wodą i wtedy ciasto znowu nabiera elastyczności.

Ciasto wałkuję, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smaruję jajkiem rozmąconym z mlekiem.

Piekę pierniki w 160-170 stopniach przez 9 - 11 minut, w zależności od ich wielkości (zależy również od piekarnika). Kiedy wyjmuję gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdy jednak są zbyt twarde, to do puszki z piernikami wkładam na kilka dni cząstki jabłek i kilkakrotnie mieszam.

Wioluś!

Mikołaja bogatego,

śniegu bielutkiego,

choinki pachnącej

i gwiazdki błyszczącej.

Minimum stresu,

maksimum miłości

oraz tyle radości ile ryba ma kości!

Wszystkiego najlepszego na święta i nie tylko!

życzy nemi

http://img843.imageshack.us/img843/7875/merrychristmasfromblogg.jpg