Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Arnika

    8418

  • TAR

    2586

  • wu

    1633

  • markoto

    1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arni, zyc bedziesz :-) Mojemy kiedys na nadgarstku, tuz przy stawie tez sie zrobilo :-) I zyje, chociaz przez jakis czas mial opaske uciskowa i cos do smarowania. Zeszlo samo, wiec dalsze interwencje potrzebne nie byly :yes:

Ale wiesz .... jak na poczatku poczytalam, ze Ci kostka wyszla to pierwsza mysl, kurcze jakies zlamanie otwarte sie naszej Wiolci przyplatalo http://medlem.spray.se/liviatn/images/Minka%20shock/shocked.gif :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niieeee ja żyję..

Nawet nie miałam pojęcia co to.. i jak to też mnie doktórka moja wyzwała...

 

Właśnie czytam na necie co to za cholerstwo.. nawet usuwanie jest pokazane.. ale... mnie sie zrobiło mdło i słabo więc operacyjnie i igłowo nie będzie:sick::no:

Też przeczytałam o opasce u jednego faceta (może to Twój opisał;) ) że założył i po 2 tygodniach było po problemie..

Tylko jaka to ta opaska ma być.. skórzana jak dla ciężarowców z paskiem czy taka reha .. ale ta rehabilitacyjna mnie nie przekonuje.. za słaba chyba...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arni, mysle ze to moj nie napisal, ale rzeczywiscie po opasce i masci zeszlo. Moze i zeszloby bez, ale tego sie juz nie dowiemy ;) Nosil taka http://splint.pl/produkt/248/18/sklep/nadgarstek/Stabilizator_nadgarstka_-_opaska_ochronna_PUSH.html

Ale wszystko zalezy gdzie Ci sie to zrobilo. I to nalezy uciskac ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny,duuuużo zdrówka Wam Życzę...bidulki kochane :hug:

 

Tarcia, dla Kastusia również ...

 

Markotko, możesz zapodać przepis na te apetycznie wyglądające pierniczki? W tym roku zrezygnowałam z robienia wg przepisu, jaki mam bo były twarde...nawet po ponad dwóch miesiącach. Chyba do d. ten przepis.:( Chętnie wypróbuję inny przepis :yes:

 

 

Wiolasz, Wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego dla ciebie w 2013!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim moim drodzim przyjaciołom z Forum życzę

aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła

i ciepła rodzinnej atmosfery,

a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność

 

Ściskam Was świątecznie

 

Alunek z rodziną

 

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfATBcAZI4F6DKUvrnuHShgbX8BC8ffJfiimUZyJDMM0dHN0lN

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W te piękne Święta Bożego Narodzenia

Pragnę złożyć Wam życzenia,

Aby przy świątecznym stole nie zabrakło ciepła rodzinnej atmosfery, miłości, uśmiechu i radości.

A Nowy Rok 2013 przyniósł szczęście i pomyślność.

Życzy Arnika z Rodziną :)

 

http://img716.imageshack.us/img716/1479/bozenarodzeniea.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia pragnę złożyć serdeczne życzenia.

Niech świąteczne dni będą czasem duchowej refleksji, rodzinnego ciepła i szczęścia,

spędzonym bez pośpiechu, trosk i zmartwień .

Życzę, aby Nowy 2013 Rok, upłynął w spokoju, zdrowiu i pogodzie,

przynosząc wiele osobistych i zawodowych sukcesów i radości.

 

http://traler.blox.pl/resource/MerryChristmas_400x400.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne Alunek prosze bardzo :)

 

Pierniczki AGANIOK

ilość porcji: duuuużo!

 

Ciasto przygotwujemy pod koniec października!!!

____________

500 g miodu naturalnego

2 niepełne szklanki cukru

250 g masła lub margaryny

1 kg + 1 szkl mąki pszennej

3 jaja (niezbyt duże)

3 łyżeczki sody oczyszczonej

125 ml mleka

1 czubata łyżka ciemnego kakao

 

BAKALIE (przykładowy zestaw)

100 g orzechów laskowych

100 g migdałów

100 g rodzynek

50 g skórki pomarańczowej

 

PRZYPRAWY (przykładowy zestaw)

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

szczypta soli

 

DO SMAROWANIA: 1 jajo +3 łyżki mleka

____________

Ciasto najlepiej przygotować w melakserze (do mojego wchodzi pół porcji ciasta), ponieważ mieszane są bardzo gorące składniki. Można również mieszać ręcznie, jednak wymaga to sporej siły, więc najlepiej poprosić o pomoc mężczyznę :-).

Rodzynki moczę i siekam razem z pozostałymi bakaliami.

Mąkę przesiewam.

Miód, cukier i tłuszcz wkładam do garnka, powoli podgrzewam stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawiam z gazu i dodaję bakalie oraz przyprawy.

Do miski (lub melaksera) wrzucam część przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, mieszam. Po chwili dodaję gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie mieszam. Na końcu jak masa jest już jednolita dodaję pozostałą mąkę i znowu mieszam.

Ciasto przekładam do naczynia, owijam folią spożywczą, którą należy delikatnie ponakłuwać, aby ciasto oddychało, ale nie wyschło. Odstawiam na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ew. lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.

Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków.

Zimne ciasto jest twarde, dlatego przed pieczeniem ogrzewam je przez pewien czas w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak ciasto np. kruszy się i trudno wyrabia (wilgotność ciasta zależy m.in. od rodzaju użytej mąki), podczas wyrabiania zwilżam dłonie wodą i wtedy ciasto znowu nabiera elastyczności.

Ciasto wałkuję, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smaruję jajkiem rozmąconym z mlekiem.

Piekę pierniki w 160-170 stopniach przez 9 - 11 minut, w zależności od ich wielkości (zależy również od piekarnika). Kiedy wyjmuję gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdy jednak są zbyt twarde, to do puszki z piernikami wkładam na kilka dni cząstki jabłek i kilkakrotnie mieszam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wioluś!

 

Mikołaja bogatego,

śniegu bielutkiego,

choinki pachnącej

i gwiazdki błyszczącej.

Minimum stresu,

maksimum miłości

oraz tyle radości ile ryba ma kości!

 

Wszystkiego najlepszego na święta i nie tylko!

życzy nemi

 

http://img843.imageshack.us/img843/7875/merrychristmasfromblogg.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...