Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłaca się robić przydomową oczyszczalnię ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Czy kalkulował ktoś kiedys czy opłaca sie wogóle budować przydomową oczyszczalnię scieków (od strony finansowej i uzytecznej) ?

Może mi ktoś podać jakie koszty są z tym związane bo chciałbym sobie na to zerknąc. Na razie z tego co sie orientuję, to koszt łączny oczyszczalni z instalacją to rząd 7 tyś zł (domek 5 osobowy).

aktualnie zużywam około 7 m3 ścieków/ miesiąc. Czyli jakies 35 zł. Rocznie to ponad 400 zł. Podbno mozna dostac dofinansowanie na oczyszczalnie do 50 %. CZyli jej koszt to już tylko 3,5 tys. Tylko na tych danych sie opierajac wychodzi, ze zwrot nakladu bedzie za jakies 10 lat - duzo.

No i pytanka dodatkowe :

- jakie sa inne koszty zwiazane z oczyszczalnia (bakterie, wywoz osadow, jakies czyszczenia, amortyzacja itp) ?

- jaki jest dzisiaj koszt wpiecia w kanalizacje (jest na dzialce) ? Bo jak kosztuje tyle co oczyszczalnia to ....

Bo jak mysle, ze mam miec dodoatkowy problem na dzialce o ktory musze dbac (a o kanalizie zapominam w 99,9 %) i mam mi sie to zwrocic w 10 lat to .... wole kanalize.

Fantom

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koszt oczyszczalni drenazowej (mojej) to okolo 3000 zł.

Robocizna 0 zł (dwa dni machania łopatą przez 3 osoby)

Koszt żwiru (a właściwie kamieni) do drenażu 300 zł

Do tego jednorazowo preprarat startowy bio7 40 zł

Co miesiąc dawka preparatu bio 7 (koszt 130 zł za opakowanie na 1 rok)

Co kilka lat wywóz osadu przez szambiarkę.

Po dwóch latach uzytkowania mogę stwierdzić ze oczyszczalnia jest w zasadzie bezobsługowa.

35 zl / 7m3 sciekow?

taniocha - oczyszczalnia niepotrzeba

w moich okolicach 120 zl chca za taka ilosc szamba

Nie wybudujesz za 3500 zl (7000 zl minus doplata) oczyszczalni korzeniowej lub z osadem czynnym.

Typowa oczyszczalnia z drenażem rozsączającym w niektorych bardziej cywilizowanych krajach jest prawnie zabroniona.

Koszt oczyszczalni drenazowej (mojej) to okolo 3000 zł.

Robocizna 0 zł (dwa dni machania łopatą przez 3 osoby)

Koszt żwiru (a właściwie kamieni) do drenażu 300 zł

Do tego jednorazowo preprarat startowy bio7 40 zł

Co miesiąc dawka preparatu bio 7 (koszt 130 zł za opakowanie na 1 rok)

Co kilka lat wywóz osadu przez szambiarkę.

Po dwóch latach uzytkowania mogę stwierdzić ze oczyszczalnia jest w zasadzie bezobsługowa.

1) w te 3000 zl weszly ci wszytskie elementy (rury, pompa itp) ? u mnie glina wiec lopata nie wchodzi w archube :)

2) tylko raz na kilka lat wywoz odpadow ? slyszalem ze z dwa razy w roku tzreba

3) co z kosztem pradu ?

4) doszlo troche neiprzyjemnych zapachow z wentylacji ?

Fantom

35 zl / 7m3 sciekow?

taniocha - oczyszczalnia niepotrzeba

w moich okolicach 120 zl chca za taka ilosc szamba

Nie wybudujesz za 3500 zl (7000 zl minus doplata) oczyszczalni korzeniowej lub z osadem czynnym.

Typowa oczyszczalnia z drenażem rozsączającym w niektorych bardziej cywilizowanych krajach jest prawnie zabroniona.

No aktualnie kosztuje chyba 3,7 za m3. Policzylem z gorka na zapas.

Aha. Czyli dobre oczyszcalnie z osadem czynnym to marzeznie za 7 tys - a ile ?

Fantom

szczukot

Jeśli masz kanalizację w granicy lub w działce to nawet się nie zastanawiaj tylko podłączaj. Piszesz że masz glinę czyli tanie POŚ drenażowe odpada, POŚ biologiczne też pewnie kombinacje przy kopaniu studni chłonnej w tej glinie. Moim zdaniem jak jest kanalizacja to nie ma co kombinować w Twoim przypadku.

POŚ natomiast jest bardzo atrakcyjna cenowo jako alternatywa dla szamba bo w takim porównaniu zwraca się całkowicie koszt po ok 2-3 latach.

1) w te 3000 zl weszly ci wszytskie elementy (rury, pompa itp) ? u mnie glina wiec lopata nie wchodzi w archube :)

2) tylko raz na kilka lat wywoz odpadow ? slyszalem ze z dwa razy w roku tzreba

3) co z kosztem pradu ?

4) doszlo troche neiprzyjemnych zapachow z wentylacji ?

1. wszystko (zbiornik,rury,studzienka rozdzielcza,drenaż,kominki i agrowłóknina. Z koparką to nawet w jeden dzień zrobisz.

2. to zależy od ilości osób częstości uzycia itd.

3. na co prąd ? g..wno leci samo. W oczyszczalni drenażowej nie ma pompy.

4. żadnych zapachów (instalacja wyprowadzona na dach daleko od kominów)

No aktualnie kosztuje chyba 3,7 za m3. Policzylem z gorka na zapas.

Aha. Czyli dobre oczyszcalnie z osadem czynnym to marzeznie za 7 tys - a ile ?

Fantom

Jeden z sąsiadów zainstalował sobie takie cudo (u niego plan zabudowy zezwalał a u mnie nie).

Finansowo podsumował to tak oczyszczalnia Delfin SBR z osadem czynnym wraz z robocizną kosztował go 11.000 zl w tym jest juz dofinansowanie z gminy (50% lecz nie wiecej niz 3500 zl)

fakt, rachunki tylko trzeba płacić, u mnie 2,17zł netto za m3, szczególnie jest to nie przyjemne gdy w lecie dużo się podlewa w ogródku a nie ma się drogiego ścieko-mierza, i płaci się porównywalnie do zużytej wody z wskazań wodomierza

PS rozsączanie w POS-iach to ok 25-50 lat potem trzeba je wymienić tak czy siak, kanaliza wytrzyma bez problemu 100 lat

Cholerka co gmina to obyczaj, u mnie instaluje sie podlicznik wody ogrodowej i w sezonie letnim jego wskazań nie dolicza sie do scieków.

O ścieko-mierzu nie słyszałem...

...aktualnie zużywam około 7 m3 ścieków/ miesiąc.

Jeśli je zużywasz to niech Ci dopłacają, gorzej jakbyś je produkował :D

Gdybym miał kanalize to bym się do niej wpinał. Praktycznie 0 problemów.

no fakt, rachunki tylko trzeba płacić, u mnie 2,17zł netto za m3, szczególnie jest to nie przyjemne gdy w lecie dużo się podlewa w ogródku a nie ma się drogiego ścieko-mierza, i płaci się porównywalnie do zużytej wody z wskazań wodomierza

PS rozsączanie w POS-iach to ok 25-50 lat potem trzeba je wymienić tak czy siak, kanaliza wytrzyma bez problemu 100 lat

POS z drenażem mogą w "cudowny" sposob za 5-10 lat okazac sie nielegalnymi tzn. nie spełniac okreslonych przepisow wydanych przez UE. Wlasciciel dostanie do wyboru: zrobic oczyszczalnie biologiczna lub wpiecie do kanalizy.

20 lat temu scieki z szamb w biały dzien, legalnie wywoziło sie na pola i nikomu to nie przeszkadzało, tak samo jak nikomu nie przeszkadzało w koncowce lat 80-tych obijac bloki płytami z azbestem czy produkowac urzadzenia AGD w klasie energrtycznej D.

Nagle ktos "u góry" zauwazy, ze oczyszczalnie z drenażem redukuje jedynie BzT i ChzT a wszelkie bakterie chorobotworcze spuszcza do wod gruntowych i sprawa sie rypnie.

Oczyszczalnie biologiczne z osadem czynnym czy inne to historia poprzednich kilku lat. U nikogo nie działaja wiecej niż 5 lat. Jest tam ponadto troche mechaniki ktora lubi sie psuc i jak ktos ma pecha to po 2-3 latach serwis za wymiane jakiegos mieszacza czy napowietrzacza skasuje 500 zl.

POS z rozsaczem za 100 lat?

100 lat temu ludzie brali wode ze studni, teraz juz jest to rzadkościa.

...POS z drenażem mogą w "cudowny" sposob za 5-10 lat okazac sie nielegalnymi tzn. nie spełniac okreslonych przepisow wydanych przez UE. Wlasciciel dostanie do wyboru: zrobic oczyszczalnie biologiczna lub wpiecie do kanalizy....

Coś prawdy w Twoim wywodzie jest ale i też dużo przesady.

To że mogą się przepisy zmienić to jest bardzo prawdopodobne skoro w części Europy skąd te oczyszczalnie do nas przyszły jest już zakaz. Gdzieś czytałem że było to podyktowane globalnym zanieczyszczeniem wód gruntowych. Nam jak sądzę to nie grozi, zdecydowana większość miast i gmin jest skanalizowana a ci co mają dziurawe szamba od lat wpływają na środowisko w niewielkim stopniu. Do tego POŚ nie jest codziennością skoro większość skanalizowana a alternatywą dla szczelnych szamb i to bardzo opłacalną.

Ewentualna zmiana przepisów nie świadczy to o tym że nowe prawo działa wstecz i to ze skutkiem natychmiastowym. Zazwyczaj tyczy się ono nowych inwestycji a stare inwestycje wykonane zgodnie ze starym prawem mają zazwyczaj kilku letni czas na zmiany.

Ja osobiście bardzo cieszyłbym się gdyby w najbliższym czasie zrobili mi kanalizację, POŚ po trzech latach w stosunku do szamba już mi się zwróciła i teraz już jakby "zarabia" na siebie. W przypadku podłączenia do kanalizacji zbiornik po POŚ użył bym na zbiornik do deszczówki i woda do podlewania jak znalazł i to prawie zerowym kosztem.

Nie doszukałem się jeszcze ale istnieje przepis UE który narzuca miastom i gminom termin do którego są zobowiązani skanalizować 100% swoich terenów. Gdzieś mi "dzwoni" że to coś koło 2015 roku więc obecnie zakładane POŚ'e są zupełnie bezpieczne jeśli chodzi o zwrot kosztów inwestycji a także jeśli chodzi o konieczność wymiany drenażu.

Ja za swoją oczyszczalnię biologiczną z dodatkowym zbiornikiem na wodę użytkową (2000l) zabuliłem (z montażem i koparką) coś w ok. 14,5 tys.

Trochę dużo, ale mam spokój na lata, a poza tym my zużywamy dość sporo wody, więc szambo byśmy musieli opróżniać b. często.

Pogratulować wyboru POŚ biologiczna + dodatkowy zbiornik to rewelacyjne rozwiązanie, na które ludzie niestety rzadko (JESZCZE) się decydują ze względów finansowych.

Podobnie jest także w przypadku POŚ...

Świadomość ludzi bardzo często ogranicza się do kosztów jednorazowej inwestycji, gdzie w przypadku dobrej POŚ to koszt znacznie wyższy niż "jakiegokolwiek" szamb.

Matematyka jednak nie kłamie i w perspektywie czasu, wiemy co jest bardziej opłacalne.

u mnie w gminie oszacowano koszt takiej oczyszczalni na 12 000,00 zł , przy czym aż 10000,00 :o ma finansować gmina . Zobaczymy ja to MA wyjdzie w praktyce.

pewnie ci się pomyliło jedno "zero" - uwierzę w dofinansowanie 1000zł - to byłoby realne przy całkowitym koszcie 12000zł

.

sam jestem człowiekiem małej wiary w tej kwestii ale wg. zapewnień urzędników gminy w tym prasowcyh deklaracji to ma być właśnie dofinansowanie na poziomie - 10000,00 zł 8). Pozyjemy zobaczymy :p

Nam jak sądzę to nie grozi, zdecydowana większość miast i gmin jest skanalizowana a ci co mają dziurawe szamba od lat wpływają na środowisko w niewielkim stopniu. Do tego POŚ nie jest codziennością skoro większość skanalizowana a alternatywą dla szczelnych szamb i to bardzo opłacalną.

To my chyba piszemy o innych krajach. Kanalizacja w Polsce jest luksusem dostepnym w niekrorych dzielnicach niektorych miast. Przykład z lokalnego podworka: miasto 130.000 mieszkancow w agomeracji slaskiej - obecnie kanalizacja w 20% ulic, po rozbudowie w najblizszych latach dojdzie może kolejne 10%. Pozostałe 70% chyba za swojego zycia nie doczeka ....