szczukot 14.04.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 WitamCzy kalkulował ktoś kiedys czy opłaca sie wogóle budować przydomową oczyszczalnię scieków (od strony finansowej i uzytecznej) ?Może mi ktoś podać jakie koszty są z tym związane bo chciałbym sobie na to zerknąc. Na razie z tego co sie orientuję, to koszt łączny oczyszczalni z instalacją to rząd 7 tyś zł (domek 5 osobowy). aktualnie zużywam około 7 m3 ścieków/ miesiąc. Czyli jakies 35 zł. Rocznie to ponad 400 zł. Podbno mozna dostac dofinansowanie na oczyszczalnie do 50 %. CZyli jej koszt to już tylko 3,5 tys. Tylko na tych danych sie opierajac wychodzi, ze zwrot nakladu bedzie za jakies 10 lat - duzo.No i pytanka dodatkowe : - jakie sa inne koszty zwiazane z oczyszczalnia (bakterie, wywoz osadow, jakies czyszczenia, amortyzacja itp) ?- jaki jest dzisiaj koszt wpiecia w kanalizacje (jest na dzialce) ? Bo jak kosztuje tyle co oczyszczalnia to .... Bo jak mysle, ze mam miec dodoatkowy problem na dzialce o ktory musze dbac (a o kanalizie zapominam w 99,9 %) i mam mi sie to zwrocic w 10 lat to .... wole kanalize. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.04.2009 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Z tego co jeszcze widze to dochodzi koszt pradu - nie wiem ile Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 14.04.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Ja mam wybór pomiędzy szambem a oczyszczalnią i wybieram to drugie. Kanalizacja najwcześniej za 5 lat, jeśli w ogóle Gdybym miał kanalize to bym się do niej wpinał. Praktycznie 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 14.04.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Koszt oczyszczalni drenazowej (mojej) to okolo 3000 zł.Robocizna 0 zł (dwa dni machania łopatą przez 3 osoby)Koszt żwiru (a właściwie kamieni) do drenażu 300 złDo tego jednorazowo preprarat startowy bio7 40 złCo miesiąc dawka preparatu bio 7 (koszt 130 zł za opakowanie na 1 rok)Co kilka lat wywóz osadu przez szambiarkę. Po dwóch latach uzytkowania mogę stwierdzić ze oczyszczalnia jest w zasadzie bezobsługowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 14.04.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 35 zl / 7m3 sciekow?taniocha - oczyszczalnia niepotrzebaw moich okolicach 120 zl chca za taka ilosc szambaNie wybudujesz za 3500 zl (7000 zl minus doplata) oczyszczalni korzeniowej lub z osadem czynnym.Typowa oczyszczalnia z drenażem rozsączającym w niektorych bardziej cywilizowanych krajach jest prawnie zabroniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.04.2009 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Koszt oczyszczalni drenazowej (mojej) to okolo 3000 zł. Robocizna 0 zł (dwa dni machania łopatą przez 3 osoby) Koszt żwiru (a właściwie kamieni) do drenażu 300 zł Do tego jednorazowo preprarat startowy bio7 40 zł Co miesiąc dawka preparatu bio 7 (koszt 130 zł za opakowanie na 1 rok) Co kilka lat wywóz osadu przez szambiarkę. Po dwóch latach uzytkowania mogę stwierdzić ze oczyszczalnia jest w zasadzie bezobsługowa. 1) w te 3000 zl weszly ci wszytskie elementy (rury, pompa itp) ? u mnie glina wiec lopata nie wchodzi w archube 2) tylko raz na kilka lat wywoz odpadow ? slyszalem ze z dwa razy w roku tzreba 3) co z kosztem pradu ? 4) doszlo troche neiprzyjemnych zapachow z wentylacji ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.04.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 35 zl / 7m3 sciekow? taniocha - oczyszczalnia niepotrzeba w moich okolicach 120 zl chca za taka ilosc szamba Nie wybudujesz za 3500 zl (7000 zl minus doplata) oczyszczalni korzeniowej lub z osadem czynnym. Typowa oczyszczalnia z drenażem rozsączającym w niektorych bardziej cywilizowanych krajach jest prawnie zabroniona. No aktualnie kosztuje chyba 3,7 za m3. Policzylem z gorka na zapas. Aha. Czyli dobre oczyszcalnie z osadem czynnym to marzeznie za 7 tys - a ile ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 14.04.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 szczukot Jeśli masz kanalizację w granicy lub w działce to nawet się nie zastanawiaj tylko podłączaj. Piszesz że masz glinę czyli tanie POŚ drenażowe odpada, POŚ biologiczne też pewnie kombinacje przy kopaniu studni chłonnej w tej glinie. Moim zdaniem jak jest kanalizacja to nie ma co kombinować w Twoim przypadku.POŚ natomiast jest bardzo atrakcyjna cenowo jako alternatywa dla szamba bo w takim porównaniu zwraca się całkowicie koszt po ok 2-3 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 14.04.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 1) w te 3000 zl weszly ci wszytskie elementy (rury, pompa itp) ? u mnie glina wiec lopata nie wchodzi w archube 2) tylko raz na kilka lat wywoz odpadow ? slyszalem ze z dwa razy w roku tzreba 3) co z kosztem pradu ? 4) doszlo troche neiprzyjemnych zapachow z wentylacji ? 1. wszystko (zbiornik,rury,studzienka rozdzielcza,drenaż,kominki i agrowłóknina. Z koparką to nawet w jeden dzień zrobisz. 2. to zależy od ilości osób częstości uzycia itd. 3. na co prąd ? g..wno leci samo. W oczyszczalni drenażowej nie ma pompy. 4. żadnych zapachów (instalacja wyprowadzona na dach daleko od kominów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.04.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Ja za swoją oczyszczalnię biologiczną z dodatkowym zbiornikiem na wodę użytkową (2000l) zabuliłem (z montażem i koparką) coś w ok. 14,5 tys.Trochę dużo, ale mam spokój na lata, a poza tym my zużywamy dość sporo wody, więc szambo byśmy musieli opróżniać b. często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 14.04.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 No aktualnie kosztuje chyba 3,7 za m3. Policzylem z gorka na zapas. Aha. Czyli dobre oczyszcalnie z osadem czynnym to marzeznie za 7 tys - a ile ? Fantom Jeden z sąsiadów zainstalował sobie takie cudo (u niego plan zabudowy zezwalał a u mnie nie). Finansowo podsumował to tak oczyszczalnia Delfin SBR z osadem czynnym wraz z robocizną kosztował go 11.000 zl w tym jest juz dofinansowanie z gminy (50% lecz nie wiecej niz 3500 zl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 14.04.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Witam! Jak masz miejsce to możesz wykorzystać takie rozwiązanie http://forum.muratordom.pl/oczyszczalnia-przydomowa-tymi-recami-zrobiona,t90822.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 14.04.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 fakt, rachunki tylko trzeba płacić, u mnie 2,17zł netto za m3, szczególnie jest to nie przyjemne gdy w lecie dużo się podlewa w ogródku a nie ma się drogiego ścieko-mierza, i płaci się porównywalnie do zużytej wody z wskazań wodomierza PS rozsączanie w POS-iach to ok 25-50 lat potem trzeba je wymienić tak czy siak, kanaliza wytrzyma bez problemu 100 lat Cholerka co gmina to obyczaj, u mnie instaluje sie podlicznik wody ogrodowej i w sezonie letnim jego wskazań nie dolicza sie do scieków. O ścieko-mierzu nie słyszałem... ...aktualnie zużywam około 7 m3 ścieków/ miesiąc. Jeśli je zużywasz to niech Ci dopłacają, gorzej jakbyś je produkował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 15.04.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Gdybym miał kanalize to bym się do niej wpinał. Praktycznie 0 problemów. no fakt, rachunki tylko trzeba płacić, u mnie 2,17zł netto za m3, szczególnie jest to nie przyjemne gdy w lecie dużo się podlewa w ogródku a nie ma się drogiego ścieko-mierza, i płaci się porównywalnie do zużytej wody z wskazań wodomierza PS rozsączanie w POS-iach to ok 25-50 lat potem trzeba je wymienić tak czy siak, kanaliza wytrzyma bez problemu 100 lat POS z drenażem mogą w "cudowny" sposob za 5-10 lat okazac sie nielegalnymi tzn. nie spełniac okreslonych przepisow wydanych przez UE. Wlasciciel dostanie do wyboru: zrobic oczyszczalnie biologiczna lub wpiecie do kanalizy. 20 lat temu scieki z szamb w biały dzien, legalnie wywoziło sie na pola i nikomu to nie przeszkadzało, tak samo jak nikomu nie przeszkadzało w koncowce lat 80-tych obijac bloki płytami z azbestem czy produkowac urzadzenia AGD w klasie energrtycznej D. Nagle ktos "u góry" zauwazy, ze oczyszczalnie z drenażem redukuje jedynie BzT i ChzT a wszelkie bakterie chorobotworcze spuszcza do wod gruntowych i sprawa sie rypnie. Oczyszczalnie biologiczne z osadem czynnym czy inne to historia poprzednich kilku lat. U nikogo nie działaja wiecej niż 5 lat. Jest tam ponadto troche mechaniki ktora lubi sie psuc i jak ktos ma pecha to po 2-3 latach serwis za wymiane jakiegos mieszacza czy napowietrzacza skasuje 500 zl. POS z rozsaczem za 100 lat? 100 lat temu ludzie brali wode ze studni, teraz juz jest to rzadkościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 15.04.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 ...POS z drenażem mogą w "cudowny" sposob za 5-10 lat okazac sie nielegalnymi tzn. nie spełniac okreslonych przepisow wydanych przez UE. Wlasciciel dostanie do wyboru: zrobic oczyszczalnie biologiczna lub wpiecie do kanalizy.... Coś prawdy w Twoim wywodzie jest ale i też dużo przesady. To że mogą się przepisy zmienić to jest bardzo prawdopodobne skoro w części Europy skąd te oczyszczalnie do nas przyszły jest już zakaz. Gdzieś czytałem że było to podyktowane globalnym zanieczyszczeniem wód gruntowych. Nam jak sądzę to nie grozi, zdecydowana większość miast i gmin jest skanalizowana a ci co mają dziurawe szamba od lat wpływają na środowisko w niewielkim stopniu. Do tego POŚ nie jest codziennością skoro większość skanalizowana a alternatywą dla szczelnych szamb i to bardzo opłacalną. Ewentualna zmiana przepisów nie świadczy to o tym że nowe prawo działa wstecz i to ze skutkiem natychmiastowym. Zazwyczaj tyczy się ono nowych inwestycji a stare inwestycje wykonane zgodnie ze starym prawem mają zazwyczaj kilku letni czas na zmiany. Ja osobiście bardzo cieszyłbym się gdyby w najbliższym czasie zrobili mi kanalizację, POŚ po trzech latach w stosunku do szamba już mi się zwróciła i teraz już jakby "zarabia" na siebie. W przypadku podłączenia do kanalizacji zbiornik po POŚ użył bym na zbiornik do deszczówki i woda do podlewania jak znalazł i to prawie zerowym kosztem. Nie doszukałem się jeszcze ale istnieje przepis UE który narzuca miastom i gminom termin do którego są zobowiązani skanalizować 100% swoich terenów. Gdzieś mi "dzwoni" że to coś koło 2015 roku więc obecnie zakładane POŚ'e są zupełnie bezpieczne jeśli chodzi o zwrot kosztów inwestycji a także jeśli chodzi o konieczność wymiany drenażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 15.04.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 u mnie w gminie oszacowano koszt takiej oczyszczalni na 12 000,00 zł , przy czym aż 10000,00 ma finansować gmina . Zobaczymy ja to MA wyjdzie w praktyce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.04.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 u mnie w gminie oszacowano koszt takiej oczyszczalni na 12 000,00 zł , przy czym aż 10000,00 ma finansować gmina . Zobaczymy ja to MA wyjdzie w praktyce. pewnie ci się pomyliło jedno "zero" - uwierzę w dofinansowanie 1000zł - to byłoby realne przy całkowitym koszcie 12000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUA 15.04.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ja za swoją oczyszczalnię biologiczną z dodatkowym zbiornikiem na wodę użytkową (2000l) zabuliłem (z montażem i koparką) coś w ok. 14,5 tys. Trochę dużo, ale mam spokój na lata, a poza tym my zużywamy dość sporo wody, więc szambo byśmy musieli opróżniać b. często. Pogratulować wyboru POŚ biologiczna + dodatkowy zbiornik to rewelacyjne rozwiązanie, na które ludzie niestety rzadko (JESZCZE) się decydują ze względów finansowych. Podobnie jest także w przypadku POŚ... Świadomość ludzi bardzo często ogranicza się do kosztów jednorazowej inwestycji, gdzie w przypadku dobrej POŚ to koszt znacznie wyższy niż "jakiegokolwiek" szamb. Matematyka jednak nie kłamie i w perspektywie czasu, wiemy co jest bardziej opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 16.04.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 u mnie w gminie oszacowano koszt takiej oczyszczalni na 12 000,00 zł , przy czym aż 10000,00 ma finansować gmina . Zobaczymy ja to MA wyjdzie w praktyce. pewnie ci się pomyliło jedno "zero" - uwierzę w dofinansowanie 1000zł - to byłoby realne przy całkowitym koszcie 12000zł. sam jestem człowiekiem małej wiary w tej kwestii ale wg. zapewnień urzędników gminy w tym prasowcyh deklaracji to ma być właśnie dofinansowanie na poziomie - 10000,00 zł . Pozyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.04.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Nam jak sądzę to nie grozi, zdecydowana większość miast i gmin jest skanalizowana a ci co mają dziurawe szamba od lat wpływają na środowisko w niewielkim stopniu. Do tego POŚ nie jest codziennością skoro większość skanalizowana a alternatywą dla szczelnych szamb i to bardzo opłacalną. To my chyba piszemy o innych krajach. Kanalizacja w Polsce jest luksusem dostepnym w niekrorych dzielnicach niektorych miast. Przykład z lokalnego podworka: miasto 130.000 mieszkancow w agomeracji slaskiej - obecnie kanalizacja w 20% ulic, po rozbudowie w najblizszych latach dojdzie może kolejne 10%. Pozostałe 70% chyba za swojego zycia nie doczeka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts