pierwek 16.04.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 sam jestem człowiekiem małej wiary w tej kwestii ale wg. zapewnień urzędników gminy w tym prasowcyh deklaracji to ma być właśnie dofinansowanie na poziomie - 10000,00 zł . Pozyjemy zobaczymy Jeżeli tak się stanie to gratuluję Gminy. Moja nie dołożyłaby nawet tego nędznego 1000zł. Powiem więcej... musiałem na swój koszt (całość kwoty 6500zł) wykonać kawałek sieci kanalizacyjnej w drodze gminnej a gmina na to jak na lato... wicie, rozumiecie, zrobimy Wam drogę (droga gminna) jak zrobicie sami sobie kanalizę. A teraz mówią że nic nie obiecywali - po prostu czeski film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 16.04.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Jeżeli tak się stanie to gratuluję Gminy. Moja nie dołożyłaby nawet tego nędznego 1000zł. Powiem więcej... musiałem na swój koszt (całość kwoty 6500zł) wykonać kawałek sieci kanalizacyjnej w drodze gminnej a gmina na to jak na lato... wicie, rozumiecie, zrobimy Wam drogę (droga gminna) jak zrobicie sami sobie kanalizę. A teraz mówią że nic nie obiecywali - po prostu czeski film. Heh, fajnie, nie ma co. Ale faktycznie, takie są postępowania urzędasów w gminach Ja też musiałem 100% na tę oczyszczalnię wyłożyć, bo u mnie w gminie nie ma żadnego wsparcia do oczyszczalni. Na razie są na etapie usuwania azbestu, a czy kiedykolwiek ruszy _jakiekolwiek_ inne wsparcie, to nie wiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 16.04.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Gmina przykona wielkopolska.Zwrot 90procent oczyszczalni,ale nie więcej jak 7500zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUA 16.04.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Tak naprawdę z dofinansowaniem czy bez to i tak się opłaca. Wystarczy tylko policzyć koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 16.04.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Ja bym sie nie zastanawiała i podpinała się pod kanalize. Też ma glinę i nie zdecydowałam sie na oczyszczalnie, jest szambo. Sąsiad zaryzykował, dał oczyszczalnie drenażową (na 100% pewna nie jestem) i chyba coś mu nie gra bo kilka razy w roku widzę u niego szambiare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUA 16.04.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Ja bym sie nie zastanawiała i podpinała się pod kanalize. Też ma glinę i nie zdecydowałam sie na oczyszczalnie, jest szambo. Sąsiad zaryzykował, dał oczyszczalnie drenażową (na 100% pewna nie jestem) i chyba coś mu nie gra bo kilka razy w roku widzę u niego szambiare No jeżeli jakiś spec dobrał mu do gliny drenaż to pogratulować specowi umiejętności wyłudzania kasy A tak na poważnie to oczywiście jeżeli jest w najbliższej przyszłości (max 2lata) możliwość podpięcia się pod kanalizację, to bzdurą jest montowanie oczyszczalni. Natomiast jeżeli takiej opcji nie ma albo istnieje w perspektywie dłuższej niż 2 lata to stając przed wyborem szambo vs oczyszczalnia... ZDECYDOWANIE opłacalniej jest zrobić oczyszczalnię. Rentowność oczyszczalni zależy tak naprawdę od warunków gruntowo-wodnych, bo jeżeli te są niekorzystne istnieje konieczność zastosowania rozwiązań, które zwiększają koszt jednorazowej inwestycji, czyli w praktyce zwrot inwestycji następuje po dłuższym okresie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.04.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Rentowniosc oczyszczalni najlepiej "buduje sie" zawyżając zuzycie wody. Przy kanalizie i podlewaniu ogrodka wychodziło mi sredniorocznie koło 120 m3 wody, bez rozgraniczania co na potrzeby bytowe a co na podlewanie. Przeprowadzajac sie na tereny nieskanalizowane byłem troche przestraszony ile mnie to szambo wyniesie, kupiłem nawet żonie zmywarke by mniej tej wody szło i co sie okazało? 3 razy pranie w tygodniu to 150 litrow, 4 razy zmywarka to 60 litrow, codzienny prysznic dla 2 dorosłych to 50 litrow , tyle samo codzienna wspolna kapiel dwojki dzieci w wannie, za dnia dzieci w przedszkolu/u babci a my w pracy codziennie do kibelka i mycie rąk idzie 60 litrow wody. Podsumowujac: rodzina 2+2 przy w miare normalnym trybie zycia produkuje tygodniowo 1,3 m3 sciekow a miesiecznie 5,5 m3. Foldery reklamowe oczyszczalni sciekow podaja natomiast, ze zuzycie wody to 150 litrow na osobe na dzien czyli 600 litrow na dzien na rodzine 4 osobowa czyli 18 m3 miesiecznie. 3 krotne nadciagniecie statystyk. Owszem, zdarzały sie miesiace gdy miesieczne zuzycie wody było 20 m3 ale na 1 podlewanie ogrodka szło wtedy 1 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 17.04.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 A tak na poważnie to oczywiście jeżeli jest w najbliższej przyszłości (max 2lata) możliwość podpięcia się pod kanalizację, to bzdurą jest montowanie oczyszczalni. A ja bym powiedział że zależy... Jeśli założyć że przy POŚ wykopy zrobimy sami, to znacznie ograniczymy koszt całej inwestycji. U mnie całkowity koszt POŚ'a zamknął się w kwocie 3800 zł, jak widzę ceny tych samych oczyszczalni są obecnie na tym samym poziomie. Sądzę że szambo ok 10m3 by wyszło cenowo podobnie. W takim przypadku zdecydowanie polecałbym POŚ nawet na wspomniane 2 lata, zakładając oczywiście że w działce mamy grunt przepuszczalny. pluszku U nas podobnie 2+2 z tym że przyjąć muszę na razie 2+1 bo 7 miesięczny bobas tyle nie zużywa Idzie średnio 8-10m3/miesiąc, czyli jakby nie liczyć wyjdzie ok 100l/osobę dziennie. Reszta do wspomnianych przez Ciebie 150l to zapas który moim zdaniem musi być bo po pierwsze każdy inaczej zużywa wodę a POŚ nie jest liczona indywidualnie tylko globalnie, do tego rodzinka może się zawsze powiększyć albo może rodzinka się może na jakiś czas "zwalić na głowę" a POŚ ma cały czas działać. Osobiście sądzę że ten zapas wcale nie jest taki duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUA 17.04.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Rentowniosc oczyszczalni najlepiej "buduje sie" zawyżając zuzycie wody. Przy kanalizie i podlewaniu ogrodka wychodziło mi sredniorocznie koło 120 m3 wody, bez rozgraniczania co na potrzeby bytowe a co na podlewanie. Przeprowadzajac sie na tereny nieskanalizowane byłem troche przestraszony ile mnie to szambo wyniesie, kupiłem nawet żonie zmywarke by mniej tej wody szło i co sie okazało? 3 razy pranie w tygodniu to 150 litrow, 4 razy zmywarka to 60 litrow, codzienny prysznic dla 2 dorosłych to 50 litrow , tyle samo codzienna wspolna kapiel dwojki dzieci w wannie, za dnia dzieci w przedszkolu/u babci a my w pracy codziennie do kibelka i mycie rąk idzie 60 litrow wody. Podsumowujac: rodzina 2+2 przy w miare normalnym trybie zycia produkuje tygodniowo 1,3 m3 sciekow a miesiecznie 5,5 m3. Foldery reklamowe oczyszczalni sciekow podaja natomiast, ze zuzycie wody to 150 litrow na osobe na dzien czyli 600 litrow na dzien na rodzine 4 osobowa czyli 18 m3 miesiecznie. 3 krotne nadciagniecie statystyk. Owszem, zdarzały sie miesiace gdy miesieczne zuzycie wody było 20 m3 ale na 1 podlewanie ogrodka szło wtedy 1 m3. Generalnie oczyszczalnie są lekko przewymiarowane ale ich przewymiarowanie jest na tyle logiczne (chodzi o czas przestoju ścieków w osadniku gnilnym) że nie ma to szkodliwego wpływu na ich skuteczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.04.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 tu nie chodzi o przewymiarowanie oczyszczalni ale o przewymiarowanie zuzycia wodyprzeciwnikiem oczyszczalni nie jestem i gdyby nie plan zagospodarowania terenu ktory nie zezwala na oczyszczalnie to pewnie bym taką miał, jednak różnice w kosztach eksploatacji miedzy POS a oczyszczalnia sa znacznie podrasowaneprzy moim zuzyciu wody i wysokim koszcie wywozu 120 zl / 7 m3 i tak wyjdzie, ze koszt zwrotu nakładu na oczyszczalnie z osadem czynnym wyniesie 7 lataby oczyszczalnia zwrociła sie po 2 latach to każdy z nas musiałby sie codziennie samemu kąpać w wannie pełnej wody - tylko czy taka dzialanie byłoby ekologiczne, podobno ilosc czystej wody jest znacznie ograniczona, robic POS tylko po to by móc wiecej wody zuzywac?oczyszczalnie z drenażem moge miec za darmo, wystarczy do szamba wrzucic tigera i po 2 tygodniach szambo wypompowac do rowu - sprawdzone na przykładzie okolicznych mieszkancowekologia? - a gdzie w oczyszczalni z drenażem nastepuje lkwidacha BzT, ChzT czy unieszkodliwienie bakterii chorobotworczych?jaka jest różnica pomiedzy rozprowadzeniem sciekow 30 cm pod powierzchnią gruntu a na powierzchni gruntu?tylko taka, ze mniej smierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 17.04.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 3 razy pranie w tygodniu to 150 litrow, 4 razy zmywarka to 60 litrow, codzienny prysznic dla 2 dorosłych to 50 litrow , tyle samo codzienna wspolna kapiel dwojki dzieci w wannie, za dnia dzieci w przedszkolu/u babci a my w pracy codziennie do kibelka i mycie rąk idzie 60 litrow wody. Podsumowujac: rodzina 2+2 przy w miare normalnym trybie zycia produkuje tygodniowo 1,3 m3 sciekow a miesiecznie 5,5 m3. Hmm... Rozumiem, że liczyłeś wg własnego zużycia? Oszczędniście, nie ma co U mnie np. na kąpiel dorosłych schodzi grubo więcej, jak 50 l Kąpiel dzieci - ok, ew. tak do 70l. Natomiast z praniem, to nie wiem - macie pralkę w klasie A? U mnie pralka np. przy dwójce dzieci w wieku 4-5 lat chodzi conajmniej 1x dziennie (aczkolwiek zdarzają się czasami dni bez prania - uśredniając muszę u siebie liczyć 1 pranie dziennie). Oczywiście kibelek + mycie rąk, itd. Nie mamy jeszcze zmywarki, ale chcemy zakupić do naszego domku, bo faktycznie to duża oszczędność, nawet kosztem zużycia prądu i zakupu stosownych detergentów. U mnie zużycie miesięczne wody to średnio ok. 10m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.04.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Pralka nowa w klasie A+ z załadunkiem 6 kgA pod prysznicem racja - można stac i godzine - no ale jest to luksus, także jesli chodzi o taką ilość ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SHARAN 17.04.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam,4 osoby "wytwarzają" ca. 2 m3 ścieku na "główkę"/mieś.(dorośli prycho min. 1 dziennie + małe dzieci, pralka, zmywarka (kl. A coś tam). Wywóz "dobra" z papierem 107 złociszy.I gdzie tu ekonomia panowie naganiacze? Napiszecie ekologia - słowo wytrych do podwyżek i uzasadniania "dziwnych" cen. Policzmy POŚ biologiczna ca. 8000 plnów własnymi "rękoma" zainst. i uruchomiona (oferty mam)/ 8000 plnów/107 plnów =74 miesiące/12=6,23 lat zwrotu inwest.Nie liczę kosztów ukrywanych tj. preparaty, serwisy, części zamienne, stres:)A dodam że wyskrobał bym kaskę na POS gdyby..... Pozdrawiam,T.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 17.04.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 U nas wywózka "kisielu" zaczyna się od 250 zł, więc te kalkulacje się trochę rozmijają Być może w Twoich okolicach jest to tańsze - u nas, niestety, cenią sobie usługę. Poza tym jak często jest wywózka "kisielu"? Jak już kalkulować, to może przelicz to na ilości wywózek, bo te niekoniecznie muszą się pokrywać z miesiącami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.04.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 A do tego jeszcze dodac trzeba "drzwignie finansowa".Bo jesli tych 8000 zl roznicy miedzy szambem a POS nie mamy, to trzeba wziac na kredyt i placic odsetki, a jesli te 8000 zl mamy w kieszeni to wystarczy je zamiesc do "bele jakiego" banku (jak juz boimy sie gieldy). 5% zarobku netto rocznie to nie jest wygorowana kwota. Za 400 zl z odsetek to można 3-5 razy przywołać Pana Szambelana (zaleznie od lokalnych cen) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.04.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 U nas wywózka "kisielu" zaczyna się od 250 zł, więc te kalkulacje się trochę rozmijają Być może w Twoich okolicach jest to tańsze - u nas, niestety, cenią sobie usługę. Poza tym jak często jest wywózka "kisielu"? Jak już kalkulować, to może przelicz to na ilości wywózek, bo te niekoniecznie muszą się pokrywać z miesiącami. Ale załozyciel watku pisał o 35 zl/ 7 m3. Przy 250 zl to pewnie na danym podworku szambelan pojawia sie raz do roku a reszta idzie w ziemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 17.04.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Ale załozyciel watku pisał o 35 zl/ 7 m3. Przy 250 zl to pewnie na danym podworku szambelan pojawia sie raz do roku a reszta idzie w ziemie. 35zł/7m3 to koszt równowartości zużytej wody wg licznika. Z reguły taki sam jest koszt odbioru ścieków poprzez kanalizację sanitarną, a nie szamba. Obsługa szamba jest dużo droższa (naturalnie pod warunkiem, że ma się szczelne szambo - jaka jest rzeczywistość każdy wie), bo klient poniesie koszta pracy samochodu-szambiarki, musi zapłacić pensję szambelanowi, opłacić podatek drogowy za szambiarkę i cholera wie co tam jeszcze - suma sumarum wychodzi za wizytę szambonurka jakieś 250 zł (a czasami nawet i więcej - kwestia rejonu i odległości do zlewni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 17.04.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ...Ale załozyciel watku pisał o 35 zl/ 7 m3. ... Jak sądzę i o ile dobrze zrozumiałem ta kwota dotyczyła kosztu 1m3 spuszczonego do kanalizacji. ... Policzmy POŚ biologiczna ca. 8000 plnów własnymi "rękoma" zainst. i uruchomiona (oferty mam)/ 8000 plnów/107 plnów =74 miesiące/12=6,23 lat zwrotu inwest. Nie liczę kosztów ukrywanych tj. preparaty, serwisy, części zamienne, stres:) A dodam że wyskrobał bym kaskę na POS gdyby..... Pozdrawiam, T.O. Sądzę że wspominasz o biologicznej, jeśli są gleby przepuszczalne to można zrobić drenażową i wówczas koszt inwestycji spadnie do ok. 3500-4500 i wówczas zupełnie inaczej wygląda zwrot. Dodam że akurat ja osobiście zawsze POS porównuję do szczelnego szamba gdzie załóżmy mam zużycie ok 10m3/miesiąc czyli rocznie 12 wywozów daje 1200-1500 ( podaną kwotę 250 za wywóz nie biorę pod uwagę bo to o wiele więcej niż średnia w kraju ). Zakładając podobny koszt szamba w granicy 3000-4000 zł rocznie za wywóz wydajemy podane 1200-1500 a przy POŚ wywóz jest średnio raz na 2 lata a bakterie rocznie to koszt ok 120 zł, czyli jak widać różnica niemal x10 jeśli chodzi o koszty eksploatacji. Jeśli teraz ktoś nie dostrzega ekonomicznej przewagi POŚ nad szambem to już nic nie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 18.04.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 W sprawie POŚ: w mojej gminie za założenie oczyszczalni zwracają 1500 zeta, ale tylko na terenach gdzie nie ma kanalizacji- sie rozumie ( a ostatnio podłączają na gwałt wiele rejonów bo kasa z UE do wydania). Planuje POŚ ponieważ jest nas w sumie 5 osób, a po wyliczeniach( stawka za kubik ścieków u mnie to 4,91 zł z Vat, zużywamy obecnie ok. 24 kubików wody to za tyle też ścieków będzie trzeba zapłacić) wyszło mi, że zwróci się za około 6-7 lat o ile ścieki przez ten czas nie pójdą do góry, a pójdą pewnie... Mam gościa nagranego do zrobienia oczyszczalni za 6 tys, może trochę urwę z tego bo będzie też moja pomoc. Myśłę, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 18.04.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 stawka za kubik ścieków u mnie to 4,91 zł z Vat, zużywamy obecnie ok. 24 kubików wody to za tyle też ścieków będzie trzeba zapłacić .... Podana prze Ciebie kwota to chyba nie dotyczy wywozu szambiarką tylko że tak to nazwę spuszczenie w kanalizę ? Jak Policzysz wywóz szambiarką średnio ok 100-120 za 10m3 bo takie ceny są choć wielu pisze o wyższych to "spłata" oczyszczalni w stosunku do szamba na pewno nastąpi w granicy 2-3 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts