glacjusz 19.04.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Ta cena to za spuszczenie ścieków w kanał kanalizacji, rzecz jasna. Przy wywozie szamba przez szambelana to rzeczywiście o wiele droższa impreza się robi, co za tym idzie, szybciej sie zwraca koszt budowy POŚ. Ktoś może powiedzieć, napisać, że kanalizacja to wygoda i ma rację. Ale moim zdaniem jeżeli ktoś ma możliwość i ochotę to warto zainwestować w oczyszczalnię, tym bardziej gdy w domu wiele ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SHARAN 20.04.2009 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam,tak kalkulowałem biologiczną bo gmina nie daje raczej pozwoleń na drenażową.250 pln za wywóz nie przewidziałem i to zmienia postać rzeczy:) U mnie na "zadupiu" jak bym nie liczył 6-7 lat zwrot inwest. Reasumując mały biznes. Pozdrawiam,T.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 20.04.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Sądzę że wspominasz o biologicznej, jeśli są gleby przepuszczalne to można zrobić drenażową i wówczas koszt inwestycji spadnie do ok. 3500-4500 i wówczas zupełnie inaczej wygląda zwrot. Dodam że akurat ja osobiście zawsze POS porównuję do szczelnego szamba gdzie załóżmy mam zużycie ok 10m3/miesiąc czyli rocznie 12 wywozów daje 1200-1500 ( podaną kwotę 250 za wywóz nie biorę pod uwagę bo to o wiele więcej niż średnia w kraju ). Zakładając podobny koszt szamba w granicy 3000-4000 zł rocznie za wywóz wydajemy podane 1200-1500 a przy POŚ wywóz jest średnio raz na 2 lata a bakterie rocznie to koszt ok 120 zł, czyli jak widać różnica niemal x10 jeśli chodzi o koszty eksploatacji. Jeśli teraz ktoś nie dostrzega ekonomicznej przewagi POŚ nad szambem to już nic nie poradzę. Hmmm, w moich nieskanalizowanych okolicach to na 20 domow jeszce w tym roku szambiarki nie widziałem ani razu. Opłacalnosc POS jest tylko w sytuacji porownywania jej do szczelnego szamba, ale mieszkamy w Polsce i nawet jak szambo jest szczelne to w "magiczny" sposob szambiarka nie jezdzi. To prawie tak jak dojazdem do pracy, jeden "ekolog" bedzie jezdzil codziennie przez cały rok rowerem 20 km w 1 strone by nie zanieczyszczac srodowiska a okoliczni sąsiedzi bedą jezdzic samochodami do sklepu na koniec ulicy bo wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUA 22.04.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 W sprawie POŚ: w mojej gminie za założenie oczyszczalni zwracają 1500 zeta, ale tylko na terenach gdzie nie ma kanalizacji- sie rozumie ( a ostatnio podłączają na gwałt wiele rejonów bo kasa z UE do wydania). Planuje POŚ ponieważ jest nas w sumie 5 osób, a po wyliczeniach( stawka za kubik ścieków u mnie to 4,91 zł z Vat, zużywamy obecnie ok. 24 kubików wody to za tyle też ścieków będzie trzeba zapłacić) wyszło mi, że zwróci się za około 6-7 lat o ile ścieki przez ten czas nie pójdą do góry, a pójdą pewnie... Mam gościa nagranego do zrobienia oczyszczalni za 6 tys, może trochę urwę z tego bo będzie też moja pomoc. Myśłę, że warto. Czy warto??? To zależy za jaką oczyszczalnię bo jeśli okaże się że przywiezie Ci drenażówę z marketu no to nie koniecznie zrobisz biznes A poważnie jeśli to dobrej klasy oczyszczalnia to mniej więcej tyle powinna kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 24.07.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Powrócę do wątku. Mam przydomowa oczyszczalnię już 4 lata (przez ostanie 2 była intensywnie eksploatowana) więc postanowiłem w tym roku oczyścić zbiornik. Myślałem, że zamówię szambiarkę i będzie po kłopocie, ale okazało się że to nie takie proste jest. Zgłosiłem się do lokalnego MPGK i powiedziano mi, że to nie są typowe ścieki z szamba. Na odbiór takich osadów ze zbiornika z oczyszczalni trzeba mieć „bumagę”, czyli zgodę firmy, która przyjmuje taki rodzaj ścieków. Oczywiście bez zgody na odbiór nie wykonają mi usługi. Generalnie koszt przyjęcia takich ścieków skalkulowano na kwotę 260 zł/m3 +VAT. Osobna kwota to usługa za wywóz, ale tego jeszcze nie ustaliłem z konkretnym wykonawcą. Generalnie musze się zwrócić na piśmie do MPWiK, który przyjmuje taki rodzaj ścieków w sprawie zezwolenia na przyjęcie moich osadów z oczyszczalni i z takim zaświadczeniem mogę dopiero dokonać oczyszczenia mojego zbiornika przez firmę do wywozu. Oczywiście w MPWiK byli bardzo zdziwieni, że ktoś się zwraca z tym do nich, bo to był już drugi przypadek na przestrzeni ostatnich lat, że ktoś chce oczyścić zbiornik z oczyszczalni !!!!!!!. Wiem, że tych oczyszczalni w okolicy jest już sporo. W związku z powyższym mam pytania: Czy mając przydomową oczyszczalnie ścieków użytkownik powinien mieć potwierdzone że utylizuje swoje osady i ścieki w takiej firmie. Czy są jakieś przepisy prawne ? Jak sobie radzicie z tym tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwikm 10.02.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 WITAMa co powiecie na DELFIN PRO 6? niby biologiczna..czy ktoś używa?wady? ZAlety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 15.02.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Powrócę do wątku. Mam przydomowa oczyszczalnię już 4 lata (przez ostanie 2 była intensywnie eksploatowana) więc postanowiłem w tym roku oczyścić zbiornik. Myślałem, że zamówię szambiarkę i będzie po kłopocie, ale okazało się że to nie takie proste jest. Zgłosiłem się do lokalnego MPGK i powiedziano mi, że to nie są typowe ścieki z szamba. Na odbiór takich osadów ze zbiornika z oczyszczalni trzeba mieć „bumagę”, czyli zgodę firmy, która przyjmuje taki rodzaj ścieków. Oczywiście bez zgody na odbiór nie wykonają mi usługi. Generalnie koszt przyjęcia takich ścieków skalkulowano na kwotę 260 zł/m3 +VAT. Osobna kwota to usługa za wywóz, ale tego jeszcze nie ustaliłem z konkretnym wykonawcą. Generalnie musze się zwrócić na piśmie do MPWiK, który przyjmuje taki rodzaj ścieków w sprawie zezwolenia na przyjęcie moich osadów z oczyszczalni i z takim zaświadczeniem mogę dopiero dokonać oczyszczenia mojego zbiornika przez firmę do wywozu. Oczywiście w MPWiK byli bardzo zdziwieni, że ktoś się zwraca z tym do nich, bo to był już drugi przypadek na przestrzeni ostatnich lat, że ktoś chce oczyścić zbiornik z oczyszczalni !!!!!!!. Wiem, że tych oczyszczalni w okolicy jest już sporo. W związku z powyższym mam pytania: Czy mając przydomową oczyszczalnie ścieków użytkownik powinien mieć potwierdzone że utylizuje swoje osady i ścieki w takiej firmie. Czy są jakieś przepisy prawne ? Jak sobie radzicie z tym tematem? Witam U mnie wygląda to tak, że liczą sobie normalnie jak za wywóz szamba czyli jakieś 30zł/m3. Dotyczy to zarówno oczyszczalni ekologicznej jak i biologicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts