Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap otwarty czy zamkniety ?

Okap otwarty czy zamkniety ?  

24 użytkowników zagłosowało

1. 1. Okap otwarty czy zamkniety ?

Recommended Posts

Pytanie do niektorych. Co rozumieja jak zaznaczaja "inny" ? Dalem taka opcje ale nie wiem jakie tam sa mozliwosci :)

Fantom

Zatytułowałeś ankietę bez sensu to i nie dziw się że ludzie głosują na INNY - bo nie wiedzą o co Ci chodziło ...

Generalnie podbicie okapu / bo chyba o to Ci chodziło / można wykonać na trzy konstrukcyjne sposoby :

- nadbitka - czyli dechy ponad krowkwiami - widoczne krokwie

- podbitka po skosie - czyli dechy nabite po skosie połaci - krokwie niewidoczne

Te dwa to Twój "otwarty"

- podbitka skrzynkowa - dechy nabite prostopadle do powierzchni ściany tworzące zamknięta powierzchnię okapu

To Twój "zamkniety" .

Mi jedyne co sie kojarzy, to ze zabudowany jest drozszy.

Fantom

Droższy? To chyba rozmawiamy o rożnych okapach.

Zabudowany rozumiem, że podszafkowy. I tak też zagłosowałam. Ale z moich obserwacji wynika, że są one raczej tańsze.

Te widoczne nazywają się chyba kominowe. A są jeszcze podszafkowe, których od frontu pod szafką nie widać (nie trzeba też wysuwać teleskopów). Ale nie wiem, jak się nazywają.

Zmień nazwy w ankiecie (pogrzeb w internecie, poszukaj, jakie są rodzaje okapów), bo teraz nie wiadomo o co chodzi.

jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze

w tym wypadku jednak sondaż ma dotyczyć - podbitka czy nadbitka

i było to wielokrotnie wałkowane na forum

p.s.

tego typu ankiety umieszcza sie w dziale "sondaze"

Czytam ankietę i nie rozumiem o co chodzi. Dla mnie pierwsze skojarzenie - okap to urządzenie w kuchni - nad kuchenką do wciągania zapachów.

Po przeanalizowaniu postów widzę, że chodzi o sposób wykończenia dachu i rodzaj podbitki.

Może da się jakoś zmienić pytanie w ankiecie, aby było bardziej precyzyjne...?