franzkru 29.04.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Witam,możecie mi powiedzieć jaka odległośc od granicy działki musze zachować jeżeli chciałbym wybudować studnie chłonną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 23.11.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 stary temacik ale mnie frapuje: mam kanalizację deszczową na działce i nie wiem jak połaczyć rynny z nia- jakie rury? jakieś studzienki po drodze muszą być (15m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.11.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 a nie masz jakiś warunków przyłączenia do tej sieci? jak jest sieć to jest właściciel sieci i powinny być warunki. Na czuja to powinieneś zrobić sobie studzienkę gdzieś przy granicy i do niej doprowadzić rury ze spustów. Studzienka umożliwi Ci ewentualne czyszczenie w razie zapchania jakimiś liśćmi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 24.11.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 stary temacik ale mnie frapuje: mam kanalizację deszczową na działce i nie wiem jak połaczyć rynny z nia- jakie rury? jakieś studzienki po drodze muszą być (15m). Połączyłem studnie (9m3) z rynnami za pomocą giętkich rur żółtych, takich jak do drenażu ale bez otworów. Za studnią położyłem taką rurę (15mb) już z otworami w celu rozsączania ew. nadwyżek ze studni - jest otwór przelewowy na odpowiedniej wysokości. Wszystko funkcjonuje bez zakłóceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.11.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 pierwek masz rację mam taka studnię zrobioną i odebrana tylko jak pisze q-bis post wyżej interesuje mnie właśnie jakimi rurami w ziemi puścić deszczówkę i czy na odległości 15 m tylko same rury czy jakaś studzienka po drodze musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 24.11.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 "Lepiej zbierz z rynien normalnymi rurami wodę do studni albo rowu melioracyjnego(wiem,trzeba mieć na to pozwolenie). " czy ja dobrze zrozumiałem ?żeby odprowadzić deszczówke do rowu trzeba miec pozwolenie? O w mord...a ja juz mam rury zakupione i sznurek na działce rozciągnięty do równych podkopów.Czy moglibyście coś więcej o tym pozwoleniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 25.11.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 "Lepiej zbierz z rynien normalnymi rurami wodę do studni albo rowu melioracyjnego(wiem,trzeba mieć na to pozwolenie). " czy ja dobrze zrozumiałem ? żeby odprowadzić deszczówke do rowu trzeba miec pozwolenie? O w mord... a ja juz mam rury zakupione i sznurek na działce rozciągnięty do równych podkopów. Czy moglibyście coś więcej o tym pozwoleniu??? może ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johna2 25.11.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 My mamy zakopane 4studnie, kazda do innej rynny/3kregi/. Wszystko to razem u gory razem połaczone rurami. Działa bez zasterzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 26.11.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 "Lepiej zbierz z rynien normalnymi rurami wodę do studni albo rowu melioracyjnego(wiem,trzeba mieć na to pozwolenie). " czy ja dobrze zrozumiałem ? żeby odprowadzić deszczówke do rowu trzeba miec pozwolenie? O w mord... a ja juz mam rury zakupione i sznurek na działce rozciągnięty do równych podkopów. Czy moglibyście coś więcej o tym pozwoleniu??? może ktoś podpowie? Już podpowiadali po wielokroć... Spróbuj tak w googlach: http://site:http://forum.muratordom.pl sukces murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 26.11.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 "Lepiej zbierz z rynien normalnymi rurami wodę do studni albo rowu melioracyjnego(wiem,trzeba mieć na to pozwolenie). " czy ja dobrze zrozumiałem ? żeby odprowadzić deszczówke do rowu trzeba miec pozwolenie? O w mord... a ja juz mam rury zakupione i sznurek na działce rozciągnięty do równych podkopów. Czy moglibyście coś więcej o tym pozwoleniu??? może ktoś podpowie? Już podpowiadali po wielokroć... Spróbuj tak w googlach:site:http://forum.muratordom.pl sukces murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 10.12.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Co do włączenia rur deszczowych do drenażu to odradzam każdemu, a w szczególności tym którzy mają podpiwniczenie. Wierze że koledze chodzi takie połączenie ok, ale na pewno domek ma perterowy bez podpiwniczenia. W czasie dużej ulewy (okolice maja) woda czasem przelewa się z dachu przez rynne, czyli słup wody jest w pionach i dalej całe dreny wzdłuż fundamentów będą wypełnione w takim połączeniu. acha, zakładajcie siteczka na wloty (koniec pionu/wejście rury w grunt), w jesienne wiatry liściaste trzeba je oczyścić, ale lepiej to niż szukanie zatoru pod ziemią!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 12.06.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 A ja bym chciał się dopytać nieco w temacie. Muszę zamontować spusty i jednym rzutem chcę odprowadzić wodę do studni chłonnej fi 1200. Na wierzchu mam ziemię z podnoszenia działki - mieszanka raczej nieprzepuszczalna, taka gliniasta ziemia - około -0.7m, potem około 1,8m piachu, 20m gliny. Studnię chcę wykopać na około 2m głębokości, tak żeby woda szła w piach. Niedaleko jest dren melioracji, więc sądzę że ta woda pójdzie przez ten piach, do drenu. Pytanie tylko - czy odprowadzenie z rynien do studni mogę zrobić zwykłą rurą drenarską (tanie rozwiązanie) czy też z jakichś powodów muszę zastosować droższą rurę kanalizacyjną szczelną? Czy głębokość zakopania rur ma znaczenie? Czy mogą być po prostu na głębokości np. 25cm Drenażu opaskowego nie posiadam i nie zamierzam robić - fundament to beton B25 wodoszczelny - woda go nie rusza. Piwnicy nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.02.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Zastanawiam sie jak rozprowadzic wode z dachu. Mam taki zamysl zeby wykopac w ziemii dolek i wsadzic w niego rure drenazowa. Oczywiscie gdzies z metr od budynku normalna rure kanalizacyjna a pozniej drenazowa. Tylko co na koncu tej rury?? Odcinki rur moga byc dlugie nawer po 30mb ale czy podczas obfitych opadow nie napelnia sie? Mysle ze tak. I zastanawiam sie czy na koncu nie zrobic malej strudzieki. Tak by w razie duzego deszczu ewentaulnie wybijala ta studzienka z dala od domu. Czy macie jakies pomysly jak to zrobic. Dodam tylko ze podloze gliniaste. Minęło sporo lat. Możesz napisać co zastosowałeś i jak się sprawdza w terenie gliniastym? U mnie dwie studnie - zbiorniki retencyjne - z 16 kręgów betonowych, ok 9m3. I z tego ew. przelew idzie do studni chłonnej czyli dziury w ziemi wypełnionej pospółką z rozłożoną ślimakowo rurą drenażową. Ale teren to nie glina? Ja rozważam 2 zbiorniki po kilka m3. Jeden dla ścieków z dachu, a drugi dla drenażu opaskowego. No i jakieś pompy do wypompowywania na końcu działki, bo nie mam gdzie odprowadzić wody. Zastanawiam się też, czy przypadkiem miejskie służby wypompowałyby wodę odpłatnie w razie awarii prądu / pompy. No ale to taki zbiornik (żelbetowy?) musiałby mieć przewidziany otwór na odpompowanie odpowiednim sprzętem. A jeśli się nigdzie nie dokopiesz do przepuszczalnego to jak wyżej tyle że niech wylewa gdzieś daleko od domu w tym zbiorniku przez odpowietrzenie (ale przy dobranym na deszcz krytyczny będzie wylewał rzadko) Przy ok. 300m2 dachu (dom + garaż) pojemność zbiornika na deszcz krytyczny byłaby chyba bardzo duża? Co do włączenia rur deszczowych do drenażu to odradzam każdemu, a w szczególności tym którzy mają podpiwniczenie. Dlatego właśnie zastanawiam się nad dwoma zbiornikami, bo piwnica będzie i chcę mieć dobrze zaprojektowany system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 02.03.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Spełniam prośbę z prv U mnie system sprawdza się doskonale. W większości mam glinę, dlatego planowałem ją wybrać i w to miejsce zasypać pospółki/piachu ale okazało się, że akurat tam gdzie ma iść rura drenażowa [żółta z dziurami - jako "studnia chłonna"] jest piach Wystarczyło tylko ją rozłożyć i zasypać. Pompę owszem mam i używam do podlewania. Mimo krytycznych uwag co do zasadności takiego rozwiązania [jak pada to nie potrzebuję wody a jak nie pada i trzeba podlewać to studnia jest pusta] tylko 3 razy w ciągu 8 lat zabrakło w niej wody... i to nie na długo, bo nawet małe deszcze skutecznie ją napełniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.03.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Glina glinie nie równa. Są różne jej rodzaje. Też mam glinę i też byłem przekonany że nie da rady zrobić odprowadzenia wody. Mam ok 60 mb zasypanej rury żółtej i 3 kręgi studni chłonnej bez dna. 2 lata. System się nigdy nie przelał. Obecnie - a bardzo mokro teraz było - studnia chłonna jest wypełniona nieco poniżej poziomu wejścia rur drenarskich. Tak od zimy, ciągle. Natomiast w lecie bardzo szybko wysycha. Niestety nie nadaje się na gromadzenie wody. Docelowo będę miał możliwość wpięcia systemu do zbiornika po szambie, jak kiedyś zrobią kanalizację. Ale mimo to rozważam wywiercenie studni. System rozprowadzenia wody ma raczej za zadanie odsuwać wodę deszczową od budynku, niż gromadzić wodę na suche okresy... ale działa, działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.03.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Spełniam prośbę z prv U mnie system sprawdza się doskonale. W większości mam glinę, dlatego planowałem ją wybrać i w to miejsce zasypać pospółki/piachu ale okazało się, że akurat tam gdzie ma iść rura drenażowa [żółta z dziurami - jako "studnia chłonna"] jest piach Wystarczyło tylko ją rozłożyć i zasypać. Pompę owszem mam i używam do podlewania. Dzięki za info. Rozumiem, że mówimy cały czas o odprowadzeniu wody z rynien? A czy masz może także drenaż opaskowy lub odwodnienie liniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 02.03.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Tak to wszystko służy do odprowadzenia wody deszczowej z połaci dachowej za pomocą rynien i połączonych rur które idą wokół budynku, łączą się i jedna rura prowadzi do studni połączonej z drugą studnią i wyjściem rury rozprowadzonej po terenie - ok 15 mb. Nie mam drenażu ani odwodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts