Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunt to dobry chwyt marketingowy.

JoShi

Recommended Posts

No właśnie, kiedy z reguły nie jest mi przyjemnie jak oglądam reklamę

Dokladnie. Reklamy sa agresywne. Atakuja nasze poczucie wolnosci. Pierwsze co robie jak sie zaczyaja, wylaczam dzwiek, lub zmieniam program.

A nadawane sa tak glosno, ze szkodza zdrowiu. :lol:

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piszecie że reklama działa tylko na innych , to prawda. Działanie reklamy nie polega na tym aby skłonić kogoś do zakupu danego artykułu, oczywiście to by był ideał. Obecnie wystarczy aby zwrócić uwagę na dany produkt, aby klient go w ogóle zauważył. Działanie reklamy polegać może na tym aby zaskoczyć, zaszokować, nieraz zbulwersować, itp. I małymi kroczkami miesiąc po miesiacu , rok po roku przyzwyczajać do obecności na rynku określonych marek. Po kilku latach ani klient się nie obejrzy a już sam będzie rozpoznawał marki "znane", powszechnie "znane" produkty i tzw. "renomowane". To jest właśnie działanie reklamy to długofalowe. Później jak klient się już przyzwyczai do istnienia na rynku pewnych marek i produktów to zaczyna się zmieniać asortyment. I wtedy klient kupuje niby na zasadzie a może spróbuję tego nowego. Zanim dobrze spróbuje to są już następne rzeczy do próbowania itd. Czy spróbować czy używać trzeba zapłacić.

Pozdrawiam

Najbardziej drażnią mnie reklamy promujące żywienie rodziny z torebek ... horror normalnie! Łep w łep idą reklamy przedstawiające kretynkę cieszącą się z faktu, że ma firanki bielsze nie tylko od bieli ale i od firanek sąsiadki ... no pełnia szczęścia plama ich zaprana mać :-?

rafał ohme - psycholog społeczny , badał swego czasu wpłw przekazów reklamowych. Najlepiej działał na widzów seks :wink: to tak na zasadzie wywoływania przyjemnych odczuć i skojarzań :) a reklamy komiczne są skuteczne tylko do pewnego stopnia bo jak jest za śmiesznie to widz nie zauważy i na pewno nie zapamięta produktu.

nie cierpię reklam! :) przez te durne ( hałaśliwe jak juz zauważyliście wyżej ) reklamy polsatu i tnv-u nie da się w ogóle oglądać , filmy na tych kanałach to nie przyjemność tylko katorga! przerwy po 20 minut, za każdym razem jak sie kończy scena drżę czy to czasem nie pora na reklamę, i film trwa 3 godziny! przestałam oglądać filmy na tych kanałach.

piszemy tylko o tv , ale przcież w gazetach też dają ile wejdzie! czasem wiecej reklam niż czytania! szczegołnie w tych babskich i w muratorze :wink:

rafał ohme - psycholog społeczny , badał swego czasu wpłw przekazów reklamowych. Najlepiej działał na widzów seks :wink: to tak na zasadzie wywoływania przyjemnych odczuć i skojarzań :)

No i znów pudło. Mnie akurat seks w reklamie na ogół drżni. Począwszy od kobiety, która prawie dostaje orgazmu biorąc prysznic a kończąc na zoofilskiej reklamie kokolino w której panienka prawie przeleciała pluszowego misia.

piszemy tylko o tv , ale przcież w gazetach też dają ile wejdzie! czasem wiecej reklam niż czytania! szczegołnie w tych babskich i w muratorze :wink:

Ale w gazetach one takie jekby cichsze są i łatwiej je pominąć:) Tylko papieru szkoda.

Co do głośności reklam w TV. Niedługo ma wejść nowy sposób pomiaru głośności sygnału (obecny z powodu pewnych sztuczek nie wychwytuje tej różnicy głośności tak znakomicie odbieranej przez ludzkie ucho), mam nadzieję, że problem się przynajmniej zmniejszy.

Mnie drażni facet w roli eksperta od babskich "zadań", czyli prania, sprzątania, itd. Kobieta jako istota mało rozgarnięta słucha go z nabożną czcią i żałuje, że do tej pory jej nie oświecił.

Z drugiej strony proponuję eksperyment. Treba pojechac do warsztatu samochodowego i mechanikowi powiedzieć, co "dolega" samochodowi. No i obserwować miny mechaników.

Potem pojechac i powiedzieć, że mąż kazał mi sprawdzic....to czy to. :-?

No to znalazłam perełkę : z odsłuchu tylko , moje dziecię blade strzeszczało mi zasłyszanego ( widzianego ?) spota o użytkownikach dróg

"Idzie wiosna będą warzywa"

To chyba reklama życia.

No to to jest akurat nie tyle reklama co akcja uświadamiająca. Reklamuję jedynie zdrowy rozsądek. Ale trzeba przyznać, że slogan pierwszorzędny.

No to znalazłam perełkę : z odsłuchu tylko , moje dziecię blade strzeszczało mi zasłyszanego ( widzianego ?) spota o użytkownikach dróg

"Idzie wiosna będą warzywa"

To chyba reklama życia.

Ło matko, a ja nie cierpię tych "kreatywnych", społecznych reklam. Nie dlatego, że nie są potrzebne, tylko dlatego, że są tak abstrakcyjne, że ci, do których są adresowane - nic z nich nie skumają (a przyznacie, że adresowane są raczej do obywatela średnio, powiedzmy, świadomego). Tak jak ten bzdet o żarówce, co pracuje na globalne ocieplenie, albo o tym, że zupa była za słona. Nie mówiąc o "raz dwa tzy dzis obiadu nie zjesz ty", który to slogan dzieciaki traktują jako zabawę.

mam wrażenie, że takie spoty są produkowane po to, aby kretywni mogli sieponapawać swoja pomysłowością i trafnoscią skojarzeń. Roboty to nie robi żadnej - wyrzucone pieniądze (ciekawe czyje - swoją drogą)

Laska wali telefonem w mięcho, krew rozbryzguje się dookoła, panienka cała w posoce wygląda niezwykle sexy... (?!?!) Działa na wyobraźnie? A jakże, ale wyobraźnie psychopatów.

Reklama inteligentna nie trafia zwykle do adresata. (np. historyczna już z racji tematu i czasu, kiedy została nakręcona "OCIEC PRAĆ?" nie dotrze do osób nie czytających lub oglądających jedynie horrory). Reklama dowcipna, z humorem najczęściej wypromuje aktorów a nie produkt. Małe dzieła sztuki, czy udział b. popularnych aktorów też nie do końca się sprawdza (nie mogę zapamiętać jaki bank reklamuje Piotr Fronczewski). Dlatego w przerażającej większości reklamy to masowy chłam. A my i tak sięgniemy po produkt, którego chociażby nazwa brzmi znajomo, nawet nie kojarząc go ze spotem.

Ło matko, a ja nie cierpię tych "kreatywnych", społecznych reklam. Nie dlatego, że nie są potrzebne, tylko dlatego, że są tak abstrakcyjne, że ci, do których są adresowane

Ale "ryba wpływa na wszystko" :-)

Ja w reklamy nie wierzę, ale wyjątkiem jest reklama Żubra, która hm... co tu gadać... no cięzko jej odmówic prawdziwości.

Dobrze posiedzieć przy Żubrze :-)

• 3 weeks później...

Dzięki reklamom przestałam oglądać telewizję :lol:

Skutecznie mnie zniechęciły. Nie lubię jak się ktoś do mnie zwraca jak do tępej kretynki, której trzeba powiedzieć co będzie dla niej najwłaściwsze, co powinno dawać satysfakcję i radość i co musi mieć, bo bez tego ani rusz :evil:

Na początku reklamowano firmy - pamiętacie reklamę Universalu (topiąca się nazwa firmy i kurczątko), potem produkty, a teraz nie bardzo wiadomo co :o Najsmutniejsze jest to, że reklamy są chłonięte przez dzieci i trochę wypaczają im świat, jeśli nie ingerują w mądry sposób rodzice. Bardzo się męczę w sytuacji kiedy np. będąc u kogoś l"eci" włączony telewizor. Podejrzewam, że chyba coś ze mną nie tak, bo reklamy wywołują we mnie agresję :-? Zawsze proszę o przyciszenie :roll:

Czasem obejrzę program typu wiadomości, film wolę obejrzeć z płyty.

:wink: