Mufka 18.04.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Hej Mam u siebie na działce ogromna leszczynę ale las jest daleko za rzeka i to taka bardziej ogrodowa leszczyna. Myślicie, że będą na niej kleszcze? Bo chciałam pod nią urządzić grilla, stolik itp. tylko wizja spadających na mnie kleszczy jest coraz bliższa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 kleszcze moga byc na kazdej roslinie. gatunek nie ma specjalnego zanczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 18.04.2009 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 a mnie straszą, że leszczyna to siedlisko kleszczy . Dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Cytat za wiki Większość dotychczas dokładnie zlokalizowanych naturalnych ognisk infekcji to obszary przejściowe między dwoma różnymi typami roślinności, jak np. brzegi lasów graniczące z łąkami, polany, błonia nad rzekami i stawami, zagajniki z zaroślami, obszary, gdzie las liściasty przechodzi w iglasty lub odwrotnie, albo wysoki w niski, obszary zarośnięte paprociami, jeżynami, czarnym bzem i leszczyną. Kleszcze spotyka się na trawie i w niskich krzakach. Wiszą na źdźbłach trawy i na spodzie liści, z tego powodu są niewidoczne. Czyli kleszcze mogą być wszędzie. Ale drugi fragment: Wilgotne lato i łagodna zima sprzyjają rozprzestrzenianiu się kleszczy.biorąc pod uwagę ostatnią zimę z dość fajnymi temp. ujemnymi może być dobrym znakiem na ten sezon. Co prawda już w radio (bo TV nie mam) straszą przed boleriozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 20.04.2009 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Hyhy jak miło, na Warmii, przy rzece niedaleko lasu obok paproci pod leszczyną...Chyba się zaszczepię od tej boreliozy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 20.04.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 "Chyba się zaszczepię od tej boreliozy..." niestety nie, nie ma takiej szczepionki A nieleczona może być śmiertelna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 21.04.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 .....Chyba się zaszczepię od tej boreliozy... dokładnie nie ma jeszcze takiej szczepionki ale jest na Kleszczowe Zapalenie Mózgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts