Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parasol ogrodowy

Recommended Posts

cień można regulowac ustawiając czaszę bardziej pod skosem ale i tak czasami wygodniej wędrowac za cieniem niż przestawic parasol - aczkolwiek podstawa ma dwa kółka i da się

wentylacja? pewnie po to by wiatr miał przepływ i parasol nie robił za żagiel ale przy takiej rozpiętości i tak to ciężko osiągnąc.

ten konkretnu parasol nie jest łamany - kąt ustawienia reguluje się przez przesuwanie górnej części pałąka w dół - czasza zamiast byc pionowo ustawia się bardziej w kierunku pionu

3,5 m spokojnie wystarczy aby ochronic się przed np.mżawką przy 6-osobowym stole podczas grilla :)

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marius

Czy ogólnie jesteś zadowolony z posiadanego parasola, czy kupiłbyś sobie inny.A może zrezygnowałbyś z tego rozwiązania przeciwsłonecznego i wykombinował coś innego?

Hamak nie wymaga całej wielkiej instacji. Potrzeba tylko 2 sensownych drzew. One zapewniają cień, a pod hamakiem skrzynka z napojami chłodzącymi:)

Odnośnie płótna na żagiel, to dopiero będę szukać, bo to są plany.

Myślę że można kupić nawet zwykłe grube płótno lniane, warunek jest taki, że należy zrobić porządne zakończenie materiału i wszyć na rogach grubsze wstawki.

Ten obrazek żagla który został tu umieszczony to bez obrazy - jest ohydny.

Kolejne sprostowanie: konstrukcja jest oparta na trójkącie równoramiennym - a nie równobocznym.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82df670d04cb5a88.html

Marius tak też sobie myślałam.Poszłabym jednak w kierunku stałego zadaszenia przeciwsłonecznego, tym bardziej że już ścianę domku mam i można by coś do niej przyłatać. Może któryś z zaprzyjażnionych na forum architektów doradził mi jak to zrobić żeby domek plus zadaszenie miało ręce i nogi i nie wyszedł mi jakiś manhatan. Poniższy post przedstawia mój domek gospodarczy

Edytowane przez jaki

Prawda. Jeżeli Ciebie nie przynudzam to napiszę Tobie co zrobię w moim temacie osłonięcia się od słońca.Zrobię, o ile mój małżonek pójdzie na to. Otóż zrobię lekką konstrukcję drewnianą , na górę poukładam maty z wikliny zdejmowane na zimę. Nie chciałabym zrobić coś stałego żeby owa konstrukcja nie była zbyt przyciężka do domku.

moim skromnym zdaniem - bardzo fajne wyjście

tylko, żeby wam wiatr nie porwał - nie wiem jak u was ale u mnie częściej wieje niż nie (jak to na wybrzeżu)

też cały czas myśle o podobnym rozwiązaniu ale + pnącza jakieś tyle, że później powstaje problem liści - chociaż wygląd bardzo by mi odpowiadał

maty byłyby też super ale taras mam od strony zachodniej a wiatry wieją u mnie w 90% z tego kierunku i nie wiem ile by wytrzymały

• 1 year później...