Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regips na wielka płyte (na podłodze panel)

mariansq

Recommended Posts

ehhhhh ...W sumie dalej to samo.Żadnych konkretów

Miało być bez wzorów, prawda? Przecież to jasne, że gradient temperatury w ścianie zależy od temperatury po jednej i po drugiej stronie. Na zewnątrz temperatura zależy od tak zwanych czynników atmosferycznych i od tego ile ciepła ucieka przez ścianę. Wewnątrz temperatura zależy od ułożenia i mocy źródeł ciepła oraz od tego ile ciepła ucieka przez ścianę. Kombinacja tych wszystkich czynników decyduje o tym, czy na powierzchni ściany w danym miejscu utworzy się punkt rosy czy nie. Proste? Jeśli nie pojąłeś, to widać bez wzorów się nie da.

• 3 weeks później...

Witam ponownie

Dawno nie zagladałem ale do robotki regipsowej mam jeszcze czas i dlatego sledze Wasze opinie na ten temat. Krótkim przypomnieniem -

Myślałem by ocieplic pokój narożny w bloku - szczegóły

- wiezowiec , 5 piętro , sciany od południa i wschodu,

- budynek nie jest ocieplony z zewnąttrz,

- w pokoju mam nowe panele -nie chciałbym ich ruszać

- na sciance pod regipasmi byc może chciałbym poprowadzic inst. el. pod lampki i gniazdo.

Dowiedziałem sie , że kladąc regips trzeba by zapewnic wentylacje (ale co z otworami -estetyka), czytajac Wasze wypowiedzi zaczełem sie martwic o punkt temperaturowy "zero st" ze przesunie mi sie w kierunku wnetrza budynku jak od srodka ocieple?

Aha obecnie na scianach naroznych jest jakis steropianek cienki po poprzednim włascicielu niby ciepło jest -ale usłyszałem ze od srodka sie nie powinno kłaść takich mat ? (prawda czy fałsz). Ale skoro sprzedaja to znaczy ,ze sie kładzie wiec sam nie wiem. W każdym bądz razie zasłyszana historyjka o matach steropianowych od wenatrz mnie skłoniła do zastanawiania sie nad regipsem. Nie wiem czy to słuszne?

Najlepiej jakby spółdzielnia od zewnatrz "ogaciła" i wtedy było by ok.

Witam!

Co cię skłoniło do podjęcia decyzji o położeniu płyt gips-kart.?

Czy masz krzywe ściany?

Czy te przewody mają być położone przed płytami czy po, może w trakcie?

A czy rozważałeś położenie tynku? (płyty pewnie i tak wyjdą taniej)

I tak , uważam, najlepszym i najtańszym sposobem będzie wycięcie otworów pod przewody.

Przy profilach CW montowanych na uchwytach do ściany profil UW montowany na podłodze i na suficie ma za zadanie usztywnienie konstrukcji
- taaaak .... ? no,no, zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć ... i czy skrajne ścienne tez służą do usztywnienia konstrukcji ? to cw ( no właśnie, czy czasami w konstrukcji przyscianki , lub jak inni chcą przedścianki , nie korzysta się z profili sufitowych cd ?) dawane 10-15 cm od skrajnej uszyny to po co się stosuje ?

a profile kapeluszowe do przedścianki w bloku z wielkiej płyty - pomijam milczeniem jako żart :)