Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VALETTA 2I LMB34a/L pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My budujemy ten domek, w tej chwili mamy prawie stan surowy zamkniety (bez drzwi wejściowych i bramy garażowej), przymierzamy się do wylewek. Wybraliśmy go po oglądnieciu dosłownie tysiecy projektów. Dokonaliśmy paru zmian i teraz idealnie odpowiada naszym potrzebom. No i jest (wg nas) prześliczny. Kształt dachu powoduje, że jest mnóstwo cięcia, za to unika się kupna dachówek skrajnych, które też troche kosztują. My jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru tego projektu, ale wiadomo - każdy ma swoje potrzeby.

http://img150.imageshack.us/img150/517/60114933.jpg

Nasz domek się buduje na Opolszczyźnie.

Ponieważ jesteśmy tylko w dwójkę,potrzebowaliśmy tylko 1 zapasowy pokój, więc te 2 obok połączyliśmy w 1 dużą sypialnię (jeśli kiedyś byłaby potrzeba - zawsze możemy je przedzielić). Zrobiliśmy też podpiwniczenie pod garażem na kotłownię, tym samym dotychczasowa kotłownia stała sie spiżarko - magazynkiem, zaś spizarke z projektu zlikwidowaliśmy. Kominek przenieśliśmy na ścianę na lewo. kuchnia bedzie półotwarta na salon - oddzielona wysokim barkie z cegły klinkierowej takiej jak słup przed wejściem i przy tarasie. powierzchnie są ok, nasz salon wyszedł naprawdę duży.

Acha no i nie chciałam 2 łazienek za to 1 dużą, więc zlikwidowaliśmy WC - od strony łazienki wyszła wnęka prysznicowa, od strony korytarza - wnęka na szafę a od strony magazynka - wnęka na pralkę.

tak to wygląda:

http://img27.imageshack.us/img27/3847/wersja1s.jpg

Nasz domek się buduje na Opolszczyźnie.

Ponieważ jesteśmy tylko w dwójkę,potrzebowaliśmy tylko 1 zapasowy pokój, więc te 2 obok połączyliśmy w 1 dużą sypialnię (jeśli kiedyś byłaby potrzeba - zawsze możemy je przedzielić). Zrobiliśmy też podpiwniczenie pod garażem na kotłownię, tym samym dotychczasowa kotłownia stała sie spiżarko - magazynkiem, zaś spizarke z projektu zlikwidowaliśmy. Kominek przenieśliśmy na ścianę na lewo. kuchnia bedzie półotwarta na salon - oddzielona wysokim barkie z cegły klinkierowej takiej jak słup przed wejściem i przy tarasie. powierzchnie są ok, nasz salon wyszedł naprawdę duży.

Acha no i nie chciałam 2 łazienek za to 1 dużą, więc zlikwidowaliśmy WC - od strony łazienki wyszła wnęka prysznicowa, od strony korytarza - wnęka na szafę a od strony magazynka - wnęka na pralkę.

tak to wygląda:

http://img27.imageshack.us/img27/3847/wersja1s.jpg

A jak wyszło z dachem (którego tak się obawiamy)czy jest bardzo kosztowny?czym kryliście-dachówka,blachodachówką? :

Dach jest pokryty dachówką ceramiczną Roben kasztan, kupowaliśmy w grudniu 2007 r - koszt około 20 tys, ale nie pamiętam dokładnie, wieźba 9 tys, do tego wiadomo - kosze, folia (membrana) i inne "drobiazgi" ale to już na prawdę nie pamiętam kwot. Robocizna - tu niestety nie pomogę - bo w 100 % własna. Niestety jeśli się jest zdecydowanym na domek parterowy - trzeba się liczyć z konsekwencjami typu projektów- właśnie większe fundamenty czy duży dach. Chociaż - patrząc na niektóre domki piętrowe to dachy sa podobnej wielkości, mają wykusze - więc też wychodzą drogo. A wy gdzie zamierzacie budować?

To jeszcze zdjęcie od ogrodu:

http://img13.imageshack.us/img13/9215/77263509.jpg

Dach jest pokryty dachówką ceramiczną Roben kasztan, kupowaliśmy w grudniu 2007 r - koszt około 20 tys, ale nie pamiętam dokładnie, wieźba 9 tys, do tego wiadomo - kosze, folia (membrana) i inne "drobiazgi" ale to już na prawdę nie pamiętam kwot. Robocizna - tu niestety nie pomogę - bo w 100 % własna. Niestety jeśli się jest zdecydowanym na domek parterowy - trzeba się liczyć z konsekwencjami typu projektów- właśnie większe fundamenty czy duży dach. Chociaż - patrząc na niektóre domki piętrowe to dachy sa podobnej wielkości, mają wykusze - więc też wychodzą drogo. A wy gdzie zamierzacie budować?

To jeszcze zdjęcie od ogrodu:

http://img13.imageshack.us/img13/9215/77263509.jpg

Budować zamierzamy w woj.świętokrzyskim :D

U nas trwa jeszcze "walka" bo mężulek marzy o poddaszu :evil: ale pomału przekonuję go do "całkowitej"parterówki.Ale jeżeli już parterówka,to tylko dach czterospadowy.Choć moi rodzice wybudowali sobie dwuspadówkę:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-SKOWRONEK-ID-11062.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=skowronek mając na uwadze "tańszy" dach i suma sumaru wyszło im dosyć sporo (dobudowli spory taras z tyłu domu)dlatego 4spadówy chcę,bo jest śliczny :wink: a z tego wychodzi,że koszty podobne :D

My mieszkamy obecnie w mieszkaniu z poddaszem i po 5 latach wiem jedno - nigdy więcej skosów, poddaszy, schodów itp. Wygląda pięknie, nie powiem , ale 0 funkcjonalności. Na górze mamy sypialnię i jestem tam tylko rano - po wyjściu z łóżka i wieczorem jak idę spać. Latem jest tak gorąco, że noce to męczarnia. U rodziców na poddaszu (w innym domu) jest to samo.

Jeszcze parę uwag o naszym projekcie - wg nas jest bardzo funkcjonalny, między innymi dlatego, że nie ma zbędnych powierzni, zakamarków, zakrętów - rozkład jest prosty, czytelny. Taras jest świetny. Nasz dom jest ustawiony idealnie na osi północ - południe, więc zadaszenie wyszło idealnie tak, że latem słońce zatrzymuje sie przed progiem salonu i nie nagrzewa wnętrza (a okno jest naprawdę wielkie), zimą natomiast sięga aż prawie do kuchni. projekt Skowronek jest fajny, niestety nie ma tam podanej powierzchni dachu do porównania. Nasz ma około 270 m2.

My mieszkamy obecnie w mieszkaniu z poddaszem i po 5 latach wiem jedno - nigdy więcej skosów, poddaszy, schodów itp. Wygląda pięknie, nie powiem , ale 0 funkcjonalności. Na górze mamy sypialnię i jestem tam tylko rano - po wyjściu z łóżka i wieczorem jak idę spać. Latem jest tak gorąco, że noce to męczarnia. U rodziców na poddaszu (w innym domu) jest to samo.

Jeszcze parę uwag o naszym projekcie - wg nas jest bardzo funkcjonalny, między innymi dlatego, że nie ma zbędnych powierzni, zakamarków, zakrętów - rozkład jest prosty, czytelny. Taras jest świetny. Nasz dom jest ustawiony idealnie na osi północ - południe, więc zadaszenie wyszło idealnie tak, że latem słońce zatrzymuje sie przed progiem salonu i nie nagrzewa wnętrza (a okno jest naprawdę wielkie), zimą natomiast sięga aż prawie do kuchni. projekt Skowronek jest fajny, niestety nie ma tam podanej powierzchni dachu do porównania. Nasz ma około 270 m2.

A mieszkacie w nim już :lol:

• 2 weeks później...
Witam. Bardzo ładny domek :) Tylko ten dach....... drogi będzie, oj drogi :(

Nie wiem czy planujecie jakieś zmiany w kuchni, ale spiżarnia z kominem to chyba niezbyt dobre rozwiązanie i w środku domu, będzie w niej bardzo ciepło.

pozdrawiam

no własnie ten DACH :evil:

Bardzo podobaja nam sie kopertówki,tylko koszta,oj koszta...

hihi, no nie :evil: . A wiem to stąd ponieważ nasza budowa się tak wlecze, że mogę obserwować wszystkie pory roku :lol: ale w tym roku to na mur beton ....

A czy duża łazienka jest na tyle spora,że można by zrobić jakaś ściankę i zrobiś coś w rodzaju pralini :wink:

Aha gdzie macie kotłownię?Czy tak jak jest na rzutach,tuz przy wejściu?

Pomimo,że obejrzałam już chyba z miliard projektów ZAWSZE WRACAM DO TEGO :)

Mamy kotłownię z piecem na eko groszek, zrobiliśmy na nią podpiwniczenie tylko pod garażem (zresztą takie mamy ukształtowanie terenu). Zerknij na rzut, który wkleiłam wcześniej. Pralkę wcisnęłam do tego pomieszczenia przy wejściu, które w oryginale było kotłownią, my mamy tam magazynko - spiżarnię z pralką. Łazienka wyszła u nas 11 m2 (po powiększeniu o wc) jest duża ale dośc wąska. Na pewno pralkę dałoby się zgrabnie gdzieś wcisnąć. Szkoda że jesteście tak daleko, bo moglibyscie wpaść obejrzeć na żywo - zawsze to lepiej widzieć o czym się myśli. Teraz nasz domek wygląda tak (mamy straszny bajzel of frontu :roll: )

http://img530.imageshack.us/img530/852/95815618.jpg

Mamy kotłownię z piecem na eko groszek, zrobiliśmy na nią podpiwniczenie tylko pod garażem (zresztą takie mamy ukształtowanie terenu). Zerknij na rzut, który wkleiłam wcześniej. Pralkę wcisnęłam do tego pomieszczenia przy wejściu, które w oryginale było kotłownią, my mamy tam magazynko - spiżarnię z pralką. Łazienka wyszła u nas 11 m2 (po powiększeniu o wc) jest duża ale dośc wąska. Na pewno pralkę dałoby się zgrabnie gdzieś wcisnąć. Szkoda że jesteście tak daleko, bo moglibyscie wpaść obejrzeć na żywo - zawsze to lepiej widzieć o czym się myśli. Teraz nasz domek wygląda tak (mamy straszny bajzel of frontu :roll: )

http://img530.imageshack.us/img530/852/95815618.jpg

No jak ja sie "napalę"to wcale nie wykluczone,że pojadę na małe oględziny :lol: :lol:

A jaka to dokładnie miejscowość?

Edytowane przez IZA30

• 6 months później...

hej, Iza, tak wreszcie się wprowadziliśmy, mieszkamy już miesiąc i kompletujemy papiery do odbioru (drog przez mękę, juz miesiąc prosimy geodetę żeby raczył do nas przyjechać i zrobić mapę powykonawczą, tak samo jest z certyfikatem, szok).

Mieszka się super, parterówka to jest to, wszystko pod ręką. ten domek jest idealnie dopasowany do naszych potrzeb. gdzieś w dziale wnętrza w wątku Łazienki nasze wkleiłam zdjęcie naszej łazienki, która jest najbardziej wykończonym pomieszczeniem. niestety w kuchni i salonie mamy stare meble z poprzedniego mieszkania, moze się uda je wymienic w przyszłym roku. tak nasz domek wyglada teraz (niestety ciemno bo robione o 7 rano i z komórki, no i ten śnieg na dachu). cokół tez czeka na przyszły rok. pozdrawiam. a czy wy się ostatecznie zdecydowaliście już na jakis projekt?

http://img42.imageshack.us/img42/3371/dsc00391e.jpg

hej, Iza, tak wreszcie się wprowadziliśmy, mieszkamy już miesiąc i kompletujemy papiery do odbioru (drog przez mękę, juz miesiąc prosimy geodetę żeby raczył do nas przyjechać i zrobić mapę powykonawczą, tak samo jest z certyfikatem, szok).

Mieszka się super, parterówka to jest to, wszystko pod ręką. ten domek jest idealnie dopasowany do naszych potrzeb. gdzieś w dziale wnętrza w wątku Łazienki nasze wkleiłam zdjęcie naszej łazienki, która jest najbardziej wykończonym pomieszczeniem. niestety w kuchni i salonie mamy stare meble z poprzedniego mieszkania, moze się uda je wymienic w przyszłym roku. tak nasz domek wyglada teraz (niestety ciemno bo robione o 7 rano i z komórki, no i ten śnieg na dachu). cokół tez czeka na przyszły rok. pozdrawiam. a czy wy się ostatecznie zdecydowaliście już na jakis projekt?

http://img42.imageshack.us/img42/3371/dsc00391e.jpg

Oj jak cudnie!!!!Z chęcią zobaczyłabym zdjęcia z wewnątrz:) To,ze sie ma jakies starsze meble to żaden wstyd,mnóstwo ludzi tak ma:)Najważniejsze,ze juz mieszkacie!My jeszcze do konca sie nie zdecydowalismy,ale na bank będzie to parterówka,do końca roku musimy zdecydować:)Ale Valletta II jest w dalszym ciągu moim faworytem :wink:

Znalazłam Wasza łazieneczkę!Jest superrrowa! Taka właśnie jaką chce,duża,przestrzenna,po prostu WOW!Powiedz mi proszę, gdzie umieściłaś prysznic,wannę i pralkę?Czy tak jak jest na projekcie?Marzę o jakieś pseudo-suszarnii,ale chyba nic nie wymyślę

Czekam na więcej fotek,ponieważ z meżem prawie zdecydowaliśmy się na ten projekt! :D :D :D :lol: