Lilutek 17.11.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 hej Iza, wkleję jeszcze raz rysunek , na którym widac jakie zmiany zrobiliśmy w stosunki do oryginału. zaznaczyłam gdzie mam wannę, pralke i prysznic, mam nadzieje że coś widać. wanna to 1, prysznic we wnęce - 2, a pralka - 3. pralka znajduje sie w pomieszczeniu gdzie w projekcie jest kotłownia gazowa, ja tak mam spiżarko - schowek, jest to super praktyczne. tym samym zliwidowaliśmy spiżarnię między kuchnią a salonem, mamy jedną duża otwarta przestrzeń, przedzieloną barkiem (nieskończonym zresztą). Nie mam suszarni, ale tez u nas nie ma takiej potrzeby, nie mamy dzieci, 2 dorosłych więc pralka chodzi raz w tygodniu i suszę w sypialni na razie a wiadomo że jak tylko się ociepli - to na dworze. w ciagu najbliższych dni spróbuję cyknąć jakieś zdjęcia. tylko uprzedzam - kuchnia jest makabryczna (kuchnia do zabudowy z poprzedniego mieszkania wciśnięta na siłę, byle by było dzieś coś upichcić - do wymiany), drzwi wewnetrzne dopiero dzisiaj zamawiamy (realizacja w styczniu) no i nasz parkiet czeka na położenie wiosną (po zrobieniu kominka), wiec na razie mamy obleśne dywany, położene byle przykryły wylewkę. Kanapy - też stare, do wymiany. jednym słowem obciach. no ale trudno. zresztą zobaczysz jak coś wkleję. pozdrawiam. http://img21.imageshack.us/img21/32/rysunekk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 17.11.2009 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 hej Iza, wkleję jeszcze raz rysunek , na którym widac jakie zmiany zrobiliśmy w stosunki do oryginału. zaznaczyłam gdzie mam wannę, pralke i prysznic, mam nadzieje że coś widać. wanna to 1, prysznic we wnęce - 2, a pralka - 3. pralka znajduje sie w pomieszczeniu gdzie w projekcie jest kotłownia gazowa, ja tak mam spiżarko - schowek, jest to super praktyczne. tym samym zliwidowaliśmy spiżarnię między kuchnią a salonem, mamy jedną duża otwarta przestrzeń, przedzieloną barkiem (nieskończonym zresztą). Nie mam suszarni, ale tez u nas nie ma takiej potrzeby, nie mamy dzieci, 2 dorosłych więc pralka chodzi raz w tygodniu i suszę w sypialni na razie a wiadomo że jak tylko się ociepli - to na dworze. w ciagu najbliższych dni spróbuję cyknąć jakieś zdjęcia. tylko uprzedzam - kuchnia jest makabryczna (kuchnia do zabudowy z poprzedniego mieszkania wciśnięta na siłę, byle by było dzieś coś upichcić - do wymiany), drzwi wewnetrzne dopiero dzisiaj zamawiamy (realizacja w styczniu) no i nasz parkiet czeka na położenie wiosną (po zrobieniu kominka), wiec na razie mamy obleśne dywany, położene byle przykryły wylewkę. Kanapy - też stare, do wymiany. jednym słowem obciach. no ale trudno. zresztą zobaczysz jak coś wkleję. pozdrawiam. http://img21.imageshack.us/img21/32/rysunekk.jpg nic nie szkodzi!!!!czekam z niecierpliwością -Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dla rodziny z dzieckiem to bardzo mały domek - taki jak mieszkanie w bloku. Do pokoju 1.10 nie wejdzie nawet szafa ubraniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 17.11.2009 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dla rodziny z dzieckiem to bardzo mały domek - taki jak mieszkanie w bloku. Do pokoju 1.10 nie wejdzie nawet szafa ubraniowa. Że przepraszam co Dom,którego powierzchnia wynosi 129.4 m2 jest małym mieszkankiem w bloku??????? No proszę ... ... Pokój nr 1.10 w oryginalnym projekcie ma 12.7m2-czy to naprawde za mały pokój dla dziecka?! Może przypomnę Ci projekt... http://www.lipinscy.pl/pl/project/details/id/168 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilutek 18.11.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 hihi, no Elfir nie masz racji, ten domek właśnie tak tylko wygląda na mały, jest bardzo jakby to ująć - kompaktowy? powierzchnia użytkowa to 130 m2, a więc więcej niz niejeden domek z poddaszem użytkowym, gdzie jednak spora część zabierają skosy. Praktycznie każdy gosć, który nas odwiedział był zdziwiony przestrzenią wewnątrz. łazienka ma 11 m2, kuchnia 15m2 (my ją zmniejszyliśmy do około 13 m2) salon po likwidacji spiżarki ma 45 m2. nasza sypialnia ma 30m2 - powstała z połączenia 2 pokojów po 15 m2.Ten mały pokoik nie jest taki mały. wyszedł u nas coś 3m x 4.20, ma prawie 13 m2. tak wyglada na zdjęciach (które wiadomo zawsze sa troche przekłamane). w rogu przy drzwiach toi moja stara szafa, 1,20 x 60 cm głębokości, ne widać jej z tego ujęcia:http://img9.imageshack.us/img9/1631/dsc00397sk.jpghttp://img132.imageshack.us/img132/4830/dsc00399lr.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilutek 18.11.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 to zdjęcia sypialni http://img200.imageshack.us/img200/3875/dsc00401kt.jpg http://img443.imageshack.us/img443/1606/dsc00402f.jpg brakuje pstryczków, lamp, zasłonek, powieszonych obrazów dywaników i ogólnie tego wszystkiego co składa się na przytulny, zamieszkały domek, no ale powoli coś robimy w tym kierunku. salon i kuchnię postaram się pstryknąć w weekend, bo teraz rano ciemno, po południu ciemno i zdjęcia wychodzą gorzej niż wygląda w rzeczywistości Iza jakbyś miała jakieś pytania to śmiało. i na koniec całość: http://img443.imageshack.us/img443/9915/dsc00404f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 18.11.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Też mnie zdziwiło,to co Elfir napisała o tej powierzchni.Przecież jak nikt inny zakłozyła w swoim projekcie domu powierzchnię nie większa niż 120m... No muszę przyznać,ze coraz bardziej sie przekonuję do Violetki (tak sobie osobiście nazwałam:) Cd wielkości pomieszczen jest dokladnie tak jak sobie zaplanowałam:)Mąż zastanawia sie czy nie przeniesc garażu od strony kuchni,no nie wiem..Ilosć pokoi zostaje tak jak jest w projekcie.Mamy jedna córę,nie wiem czy dołączy do niej kiedyś jakieś rodzeńswo,także w razie w ,pokoik będzie.Jak nie-będzie goscinny:).Domek ma być przytulny,a ten taki sie własnie wydaje :)A ostatnie zdjęcie domku jest super.Przeczytałam wczoraj dziennik budowy Agoli,to jeszcze bardziej uświadczyło mnie w tym żeby nie budować wielkiego gmachu,gdzie pozniej domownicy sie nawzajem szukają Czekam na dalsze zdjęcia dla mnie osobiście baaaardzo ważnej kuchni i reszty domku:)Z chęcią zobaczę także taras:) pozdrawiam iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilutek 19.11.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Z tarasem mam duuży problem, jest świetny, wielki i zadaszony - na całą szerokość salonu czyli jakieś 5,70 na 3 m, ale nie potrafię zdecydować jaki ma być: czy wyłożony płytkami, czy kostką czy może drewno. Docelowo bedziemy kładli w salonie dębowy parkiet i taras musi być łatwy do zamiecenia i wymycia, żeby nie nosiło się na butach piasku i skłaniam się ku płytkom. Na razie zostawiliśmy go więc tak prowizorycznie, mam zimę na zastanowienie się.http://img10.imageshack.us/img10/2336/dsc00597gj.jpghttp://img252.imageshack.us/img252/8096/dsc00598u.jpg nie muszę chyba dodawać, ze antena wisi tam tymczasowo, tzn, odkąd się przeprowadziliśmy nie mogę się doprosić zeby ją mąż przewiesił. a to kuchnia - a raczej jej wielkość (bo tak jak mówiłam - to nie są meble docelowe)http://img43.imageshack.us/img43/9793/dsc00600wl.jpghttp://img141.imageshack.us/img141/7950/dsc00604w.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 19.11.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Ładna ta Valleta, układ w środku bardzo podobny do mojego, z tym, że ja mam otwartą częściowo kuchnię. Iza30, wiem, że chcesz zamkniętą i dużą kuchnię. Ja bym zrobiła jednak małą zmianę, zlikwidowałabym tą spiżarkę, jest w bardzo niefortunnym miejscu. Wtedy masz świetną, dużą kuchnię z fajnym stołem, jak Ci się podoba to nawet możnaby się pokusić wtedy na dwustronny kominek, ale by to wyglądało, super A spiżarkę zrobiłabym kosztem wiatrołapu, oczywiście mniejszą niż ta w projekcie. W miejscu gdzie szafa w wiatrołapie, wejście do spiżarni od kuchni. A wiatrołap powiększyć kosztem pom. gosp, a pomieszczenie to zmniejszając małą łazienkę, bądź troszkę tą dużą. No można kombinować jak się chce bo ściany działowe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Też mnie zdziwiło,to co Elfir napisała o tej powierzchni. Ja nie mam dzieci, dlatego 120 starczy, ale rodzina z dziećmi? Z tą szafą opierałam się na rysunkach rzutów kondygnacji. W tym pokoju jest biurko, łóżko, a gdzie porządna szafa? A przechowywanie rzeczy? IMHO rodzina z dziećmi powinna mieć min. 140 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilutek 19.11.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 no tak, ja dzieci też nie mam, a rzeczy staram się ograniczać ale wydaje mi sie że nawet tu na forum jest sporo rodzin z dziećmi, które budują nawet mniejsze domki. no i wiele rzeczy niestety warunkują finanse. Ale poważnie mówiąc to jednak w tym pokoju zmieści się łóżko dziecięce (pojedyncze) i biurko i szafa tez wejdzie, i jeszcze troszkę miejca na zabawę pośrodku zostanie. pewnie że nie ma co oczekiwać cudów po pokoju 13 m2 (u nas ten pokój pełni funkcje rezerwowego, gościnnego czy jak go tam zwać, bo raczej nie przyjmujemy gości z noclegiem - zresztą mieszkany dopiero miesiąc). Ale Elfir - zauważ jak wiele jest projektów domów z użytkowym poddaszem, gdzie na dole szumnie zwany gabinet ma 10 m2 lub mniej, a pokoje na górze po 10, 12 i to liczone np od wysokości 90 lub 1,20. Iza, a ty wolisz zamkniętą kuchnię? i żeby tam wszedł stół jadalniany? bo tak jak mówi Klodziki, można zliwidować spizarkę i zostawic ścianę tak jak leci nośna w projekcie - będzie naprawde duuuża kuchnia ze sporym stołem. jakbyś chciała to moge zerknąć w projekcie z wymiarami jaka wtedy byłaby długość kuchni (po likwidacji tej spiżarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 19.11.2009 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 no tak, ja dzieci też nie mam, a rzeczy staram się ograniczać ale wydaje mi sie że nawet tu na forum jest sporo rodzin z dziećmi, które budują nawet mniejsze domki. no i wiele rzeczy niestety warunkują finanse. Ale poważnie mówiąc to jednak w tym pokoju zmieści się łóżko dziecięce (pojedyncze) i biurko i szafa tez wejdzie, i jeszcze troszkę miejca na zabawę pośrodku zostanie. pewnie że nie ma co oczekiwać cudów po pokoju 13 m2 (u nas ten pokój pełni funkcje rezerwowego, gościnnego czy jak go tam zwać, bo raczej nie przyjmujemy gości z noclegiem - zresztą mieszkany dopiero miesiąc). Ale Elfir - zauważ jak wiele jest projektów domów z użytkowym poddaszem, gdzie na dole szumnie zwany gabinet ma 10 m2 lub mniej, a pokoje na górze po 10, 12 i to liczone np od wysokości 90 lub 1,20. Iza, a ty wolisz zamkniętą kuchnię? i żeby tam wszedł stół jadalniany? bo tak jak mówi Klodziki, można zliwidować spizarkę i zostawic ścianę tak jak leci nośna w projekcie - będzie naprawde duuuża kuchnia ze sporym stołem. jakbyś chciała to moge zerknąć w projekcie z wymiarami jaka wtedy byłaby długość kuchni (po likwidacji tej spiżarki) Kurcze ,ale duzo fajnych porad!dzięki!!!!!!Tak,chcę zamknietą kuchnię.ZDECYDOWANIE.Z tą spiżarką to już nie wiem chcemy miec garaż przy domu,nie wiem jak to rozwiązać...czy zostawić tak jak jest?Planowałam za garażem zrobić c.o...Ty Lilutku masz chyba cześciowe podpiwniczenie i tam masz c.o?Dla mnie kuchnia,która w projekcie ma 14,9m to juz jest duża.Lilutku jak możesz sprawdz ile kuchnia ma bez spiżarki W kuchni planuję jakichs stół ,taki na szybki obiad dla naszej 3,ale w salonie wiekszy imprezowo-rodzinyy:) Kłodziki juz analizuje twoja propozycję z zaproponowanymi przez Ciebie zmianami:) Elfir nadal nie zgodze sie z tym co piszesz,ale każdy ma swoje widzi mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilutek 19.11.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 IZA, mamy częściowe podpiwniczenie, wymuszone przez ukształtowanie terenu, zobacz, tu to widać http://img697.imageshack.us/img697/5334/18210387.jpg jest tam kotłownia z piecem na ekogroszek. nie wiem jak wy bedziecie ogrzewać, ale jeśli jakimś węglowym to koniecznie musicie znaleźć miejsce na kotłownię i faktycznie z tyłu z garażem wychodzi jakoś najzręczniej. my też równaliśmy tylną ścianę garażu z resztą budynku,z przodu został ten usok jak w projekcie. zmierzę dzisiaj po południu jaka jest długość garażu i czy da się tam zrobić ściankę i w ten sposób zrobić kotłownię, no i sprawdzę wymiary tej kuchni. A ty myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 19.11.2009 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Myśle myślę caaały czas Małża mojego nosi juz strasznie żeby już zacząc działać:)A tu mu zima staneła na drodze ,hehhe Garaż jak widzisz musimy mieć przy domu ze względu na to c.o.Jeszcze do końca nie wiem jak nam to wyjdzie bo mamy działke z niewielkim spadkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 19.11.2009 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 szkoda,ze nie mieszkacie gdzieś bliżej bo juz bym Was odwiedziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilutek 19.11.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 hihi, no może kiedyś będziecie jechac w tym kierunku to wpadniecie. Powiem ci że cudownie się mieszka nawet w takim nie dokońca gotowym domu. mieszkaliśmy przedtem w mieszkaniu komunalnym i wiedzieliśmy gdzies od lipca ża 1 listopada na nasze miejsce wchodza nowi lokatorzy i po prostu MUSIELIŚMY się wyprowadzić, obojetnie w jakie warunki. no i sie skończyło tak, że wszystko stare zabraliśmy i powoli z bieżących środków będziemy kończyć. Plus tego jest taki ze moge sobie jeszcze dłuuuugo dawkować przyjemności związane z wykończeniówką my oboje lubimy taki trochę stary styl, żartuję że sie rozminęłam trochę z moda, stad nasz domek nawet już w docelowym wyposażeniu na pewno nie bedzie wyglądał tak jak chyba większość tu prezentowanych. fatalnie tylko że właśnie najgorzej wygląda część reprezentacyjna - czyli salon i kuchnia, ale trudno. wszystko jest powiązane - nie możemy położyć parkietu, dopóki nie będzie kominka, który bedzie dopiero na wiosnę (+pewnie z z poślizgiem) i tak w koło Macieju kanap też nie kupimy szybciej , eh no z jednej strony się cieszę, z drugiej mnie to wkurza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 19.11.2009 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 hihi, no może kiedyś będziecie jechac w tym kierunku to wpadniecie. Powiem ci że cudownie się mieszka nawet w takim nie dokońca gotowym domu. mieszkaliśmy przedtem w mieszkaniu komunalnym i wiedzieliśmy gdzies od lipca ża 1 listopada na nasze miejsce wchodza nowi lokatorzy i po prostu MUSIELIŚMY się wyprowadzić, obojetnie w jakie warunki. no i sie skończyło tak, że wszystko stare zabraliśmy i powoli z bieżących środków będziemy kończyć. Plus tego jest taki ze moge sobie jeszcze dłuuuugo dawkować przyjemności związane z wykończeniówką my oboje lubimy taki trochę stary styl, żartuję że sie rozminęłam trochę z moda, stad nasz domek nawet już w docelowym wyposażeniu na pewno nie bedzie wyglądał tak jak chyba większość tu prezentowanych. fatalnie tylko że właśnie najgorzej wygląda część reprezentacyjna - czyli salon i kuchnia, ale trudno. wszystko jest powiązane - nie możemy położyć parkietu, dopóki nie będzie kominka, który bedzie dopiero na wiosnę (+pewnie z z poślizgiem) i tak w koło Macieju kanap też nie kupimy szybciej , eh no z jednej strony się cieszę, z drugiej mnie to wkurza Wcale bym się tym nie przejmowała Cieszyłabym się gdybym mieszkała już na swoim:):)Tak nienawidzę swoich sąsiadów z klatki,ze jak wybuduje swój to chyba zamieszkam zaraz po tynkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilutek 20.11.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Iza, podaję Ci wymiary z projektu:kuchnia ma szerokość 3,36, długość - od sciany z oknem do ścianki spiżarki - 4.46 m, potem leci ścianka działowa między kuchnią a spiżarką - 10 cm, szerokość spiżarki 1,20, potem ściana nośna 24 cm między spiżarnią a salonem który jest kwadratem o wymiarach 5,76 x 5,76.Garaż - u nas po przedłużeniu i wyrównaniu tylnej ściany z resztą budynku wyszedł taki - szerokość 3,28, długość 8 m - z tym że część jest już pod skosem, bo krokwie dachu zostały przedłużone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 21.11.2009 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Iza, podaję Ci wymiary z projektu: kuchnia ma szerokość 3,36, długość - od sciany z oknem do ścianki spiżarki - 4.46 m, potem leci ścianka działowa między kuchnią a spiżarką - 10 cm, szerokość spiżarki 1,20, potem ściana nośna 24 cm między spiżarnią a salonem który jest kwadratem o wymiarach 5,76 x 5,76. Garaż - u nas po przedłużeniu i wyrównaniu tylnej ściany z resztą budynku wyszedł taki - szerokość 3,28, długość 8 m - z tym że część jest już pod skosem, bo krokwie dachu zostały przedłużone wielkie dzięki za tak dokladne wymiary:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.11.2009 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Mogę juz na 90% powiedzieć,że "bierzemy' ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts