DarekW 08.04.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2002 Rozpocząłem budowę domu w 2000 r. W tej chwili zamierzam wykonać odbiór częściowy i zameldować się. Odpowiednie dokumenty już mam przygotowane. Mam pytanie: Czy zgłaszając odbiór częściowy budynku tracę ulgę budowlaną ? O ile się orientuję zasiedlenie, o którym mowa w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, dotyczy tylko lokali mieszkalnych, a nie domów. Ale czy tak jest na pewno ?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 08.04.2002 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2002 Zgłaszając odbiór częściowy - nie tracisz ulgi, ale jeśli się zameldujesz to tracisz ulgę!!!Wniosek nasuwa się sam - odbiór częściowy, ale bez meldunku.pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk 08.04.2002 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2002 Nieprawda. Odbiór częściowy + zameldowanie się nie oznaczają straty ulgi. Działam już tak od 1.5 roku. Gdzie niby masz mieszkać jak sprzedałeś mieszkanie i rzeczywiście zasiedliłeś dom ? Na decyzji o odbiorze częściowym mam napisane , że brakuje mi tylko wykończenia elewacji (tak jest w istocie). Zameldowaliśmy się i już po miesiącu wniosłam podanie do US o zwolnienie z odprowadzania składek. Zostało rozpatrzone pozytywnie. Czyli nie straciliśmy ulgi. (woj. dolnośląskie)Znam jeszcze 2 takie przypadki jak mój w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 09.04.2002 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 A ja znam przypadek odwrotny, tzn odbiór częściowy, zameldowanie i... utrata ulgi - dlatego tak napisałam - moze co US to interpretacja? A może należy spełnić dodatkowe warunki o których nie wiem?pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 09.04.2002 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Nasz skarbówa interpretuje tak,jak ktoś się zamelduje to już nie jest częściowe zasiedlenie tylko całkowite i traci prawo do ulgi .W tym widzę trochę racji bo meldunek wiąże się przecież z zamieszkaniem "na całego".Nie widzę jednak przeszkody w oszukiwaniu fiskusa,co to za problem być zameldowanym gdzie indziej np.gdzieś u rodziny a mieszkać w domu i nie utracić prawa do ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekW 09.04.2002 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Chodzi tu tylko o interpretację jednego zdania ustawy:"Art. 27a. 1. Podatek dochodowy od osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, obliczony zgodnie z art. 27, zmniejsza się na zasadach określonych w ust. 2-17, jeżeli w roku podatkowym podatnik:1)poniósł wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe, przeznaczone na:f)przebudowę strychu, suszarni albo przystosowanie innego pomieszczenia na cele mieszkalne oraz wykończenie lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym, do dnia zasiedlenia tego lokalu,"Wymyśliłem kolejną furtkę: Zamelduję rodzinę i rozliczając się samodzielnie, jako główny inwestor, niezameldowany w owym miejscu nie stracę ulgi (parodia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 09.04.2002 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 To Ty sam jesteś inwestorem? A współmałżonka,jako kto wystepuje wtym procesie budowlanym.Sorry to tylko k woli ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 09.04.2002 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 DarekW ostrożnie - bo jeśli masz współwłasność majątkową to sprawa się rypnie (sorry za słownicvtwo) i ulga odpadnie.Lepiej nie wymeldowuj się ze swojego miejsca zamieszkania a jeśli musisz to zamelduj się u rodziny jak pisze Agnes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 18.04.2002 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Poniżej przedstawiam stanowisko URE. Nie jest to odpowiedź na pytanie DARKA, ale wiąze się z tematem odbioru:Czy przedsiębiorstwo energetyczne może żądać zawiadomienia o całkowitym lub częściowym zakończeniu budowy domu w przypadku złożenia wniosku o zmianę grupy taryfowej z C na G? Przepisy prawa energetycznego nie zawierają zapisów regulujących kwestie dokumentacji składanej przez odbiorców wraz z wnioskiem o zmianę grupy taryfowej. Przedsiębiorstwo energetyczne w taryfie dokonuje podziału odbiorców na grupy taryfowe według określonych kryteriów. Warunki zmiany grupy taryfowej powinna określać umowa sprzedaży energii elektrycznej. Kwestia ewentualnego udokumentowania wniosku o zakwalifikowanie odbiorcy do stosownej grupy spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne (art. 6 kc), tj. na odbiorcy. Takim dokumentem w przypadku przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego może być zawiadomienie właściwego organu o zakończeniu budowy lub jeżeli wymagają tego przepisy prawa budowlanego pozwolenie na użytkowanie obiektu budowlanego (patrz art. 54 i n. ustawy z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane, tekst jednolity Dz. U. Nr 106, poz. 1126 z późniejszymi zmianami). Pozdrawiam S-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 30.01.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 ciekawe czy cos sie zmienilo...mamy teraz 2009 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts