Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy okna dachowe ?

Jakiej firmy okna wstawiacie ?  

69 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy okna wstawiacie ?

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Fakro jako jedyny producent daje gwarancje na szybę na gradobicie.

Do łazienki jeśli jest dobra wentylacja, grzejnik pod oknem to nie ma większego znaczenia czy zwykłe drewniane, czy tzw. łazienkowe z poliuretanem. Podstawowa różnica między Fakro, a Velux to klamka. Velux - góra, Fakro - dół.

Wybór okna z górną klamką, czy dolną w dużej mierze zależy od wysokości ścianki kolankowej i kąta nachylenia dachu.

Jeśli jest mały kąt nachylenia i niska ścianka kolankowa to lepiej wybrać okna z górną klamką - po co się schylać, aby otworzyć okno.

Natomiast jeśli ścianka ma ok 1m i więcej i większy jest kąt to lepsze jest rozwiązanie z dolną klamką - po co skakać do klamki, czy kupować drążki.

W obecnej sytuacji więcej jest budynków, w których praktyczniejszym rozwiązaniem jest okno z klamką u dołu.

• 5 weeks później...

No wlasnie. Wiele osob wybiera okno nie patrzac gdzie jest klamka, tylko sugerujac sie firma itp.

I np tam gdzie etraz meiszkam mam okna veluxa a uchwyt jest dobre 2,20 nad ziemia. Ja jakos siegam, ale zona juz nie.

w domku planujemy robic dol okna na jakies 1,5 m. Przy kacie 45 st i wysokosci okna 140 cm, gora bedzie na jakies 240 cm. Weic klamka by byla tez mega wysoko. Fakro jest wiec ok w tej sytuacji

Fantom

• 2 months później...
Wybór okna z górną klamką, czy dolną w dużej mierze zależy od wysokości ścianki kolankowej i kąta nachylenia dachu.

Nie wiem czy mi sie wydawalo, ale wlasnie widzialem chyba okna veluxa z klamka u dolu. Czyzby robil i z gorna i zodlna klamka ? Myslalem zawsze, ze maja tylko na gorze.

Fantom

• 9 months później...