Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie robi kalenice ?

Recommended Posts

Witam

Moze mnei ktos oswiecic w temacie wykanczana kalenicy ? Jak to sie robi ? Schodza sie dwie krokwie tworzac na gorze szpic. I co dalej ? Zakladam, ze jest membrana dachowa.

Aktualnie dekarze scieli mi te szpice i przykryi folia. Teraz na to bedzie przybita lata ? a na lacie tasma i przybite gasiory ? Czy jak ?

I co to sa jakies takie uchwyty listwy kalenicy ? Jakies takie metalowe cos, co mi wyglada, ze z jednej strony przybija sie do krokwii a z drugiej mocuje late. Ale to mi nie gra, bo wtedy wszdzie trza byc dziurawic folie.

Fantom

Wg mnie to z dekarskiego punktu widzenia powinno się tam membranę dachową zrobić na zakłady, a gąsiory zamocować już na spadku (jeśli to są gąsiory z blachy, to przykręca się je wkrętami farmerskimi, co do gąsiorów ceramicznych, lub betonowych, to pewnie są specjalne uchwyty do tego) i dopiero na samym końcu robót dekarskich, czyli jak już jest blacha/dachówka ułożona - gąsior idzie na wierzch.

Jeśli chodzi o punkt widzenia cieśli, to wydaje mi się, że krokwie powinny pozostać szpiczaste, a wszelkie stabilizacje wykonuje się od spodu (np. w postaci belki kalenicowej związanej kleszczami, lub jętkami).

Jak robisz deskowanie, to kalenicę trzeba uszczelnić jakąś taśmą.

Kurcze

Gubie sie.

Nie stosuje deskowania tylko membrane. Nie powinienem wiec uzywac tej tasmy dodoatkowej ?

Bede mial normalna dachowke ceramiczna - to jak ja sie mocuje ? Myslalem, ze tez przykreca.

A gdzie sie montuje ta late kalenicowa ? Nie na samej gorze nad folia pod gasiorem (do czegos trzeab go przmocowac)

Fantom

Dachówek ceramicznych się nie przykręca, chyba, tylko montuje na specjalne uchwyty/sprężynki, czy jak to się tam nazywa ;) Nie wiem tylko, jak to jest w przypadku gąsiorów - ja mam blachodachówkę i moje gąsiory są przykręcone wkrętami farmerskimi.

Co do łaty kalenicowej, to niech się wypowiedzą lepsi "cieśle" ode mnie :>

Ja wiem tylko tyle, że membranę robi się na zakłady - pewniejsze zabezpieczenie przed przeciekaniem kalenicy niż klejenie taśmą.

Można też zrobić tak, że pasy membrany na krokwiach dochodzą do kalenicy, a na samą kalenicę kładziesz dodatkową warstwę membrany na wierzch centralnie, aby jej płaty nakładały się na te ułożone na krokwiach.

Oczywiście, jak przybijesz potem na to jakieś deski, łaty, czy coś, to w miejscach gwoździowanych będzie potencjalne źródło przecieku, bo pod gąsiorami może podwiewać wodę w czasie silnych deszczy, ale tu niech się wypowiedzą dekarze jacyś ;)