Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie szyby do okien dachowych ?

Recommended Posts

Witam

Chcialbym pominac temat czy z drewna czy z PVC, i w jakim kolorez :) Chodzi mi tylko i wylacznie o wybor typu szyby do okien dachowych. co brac ? Czy typowe, czy antywlamaniowe, czy samoczyszczace, czy refleksyjne, czy absorbcyjny, czy ... O ludzie

Zastanawiam sie najbardziej nad samoczyszczacymi i tyle (chyba ze to wogole nie dziala ?).

Fantom

Witam !

Podam przykład na podstawie okien dachowych ROTO:

1. Okno niskoemisyjne : 3-szybowy pakiet energooszczędny, zew.i wew. szyba hartowana z powłoką pyrolityczną

Współczynnik całego okna Uw = 1,0 W(m2K)

Powłoka pyrolityczna zapobiega pojawianiu się rosy na zewnętrznej stronie szyby.

Powłoka z metali szlachetnych dodatkowo odbija 90% fal elektromagnetycznych.

Okno w tej wersji posiada w standardzie blok termoizolacyjny WD.

2. Okno dźwiękoszczelne: klejona szyba ze zintegrowaną, izolującą dźwięk folią redukuje wdzierający się hałas z zewnątrz o około 60 %

Okno w tej wersji posiada w standardzie blok termoizolacyjny WD.

3. Okno z szybą samoczyszczącą Aquaclear : szyba z powłoką tytanowo-dioxidową szybko osusza powierzchnię szyby po deszczu oraz skutecznie zapobiega powstawaniu plam i zabrudzeń.

Okno w tej wersji w standardzie posiada pakiet termoizolacyjny WD.

Wg mnie najlepsze wymierne korzyści przyniesie szyba niskoemisyjna

• 1 month później...

Chodzi mi tylko i wylacznie o wybor typu szyby do okien dachowych. co brac ? Czy typowe, czy antywlamaniowe, czy samoczyszczace, czy refleksyjne, czy absorbcyjny, czy ... O ludzie

Zastanawiam sie najbardziej nad samoczyszczacymi i tyle (chyba ze to wogole nie dziala ?).

Fantom

Jakie masz szyby w pozostałych oknach:?

- jesli typowe w sciennych to w dachowym tez(bo jaki jest sens dawac antywłamaniówke skoro scienne maja szyby typowe.

- miałem dac pare podpunktów ale to nie jest konieczne.

Daj taka sama szybe jaka masz w ściennych.

• 5 months później...

Według materiałów które udało mi się odszukać zasada działania takiej szyby polega na 2 etapach.

W pierwszym ta cała powloka reaguje na promienie uf i rozkłada zanieczyszczenia ORGANICZNE.

Drugi etap zachodzi gdy woda spływa po oknie i zabiera te zanieczyszczenia wcześniej rozłożone.

Tyle w teorii :lol:

W praktyce nie wiem bo nie mam.

Krzych

Masz rację, tak po krótce to działa. Pamiętajmy tylko, że ta powłoka po pierwsze rozkłada tylko związki organiczne, a więc już np. sadzy nie, a po drugie znajduje się na zewnetrznej szybie. Skutkuje to tym, że wewnętrzną szybę i tak musimy myć o czym często zapominamy decydując się na ten produkt.