ewuniamiii 22.04.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.04.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 .a my chcemy dla syna zeby tam mieszkal jak zechce i badz czlowieku madry.......... Synowi (czy wnukowi?) można dać nawet jeżeli nie jest pełnoletni. Wtedy rodzice są kuratorami ale nie mgą sami nic zrobić z majątkiem do pełnoletności dziecka. Jest to wyjście, pod warunkiem darowizny teraz, dla uspokojenia męża, w dobra syna będzie inwestował. Potem drugie pół do podziału i jest sprawiedliwie. ja na inny układ bym nie poszła. W mojej rodzinie też były różne podziały majątkowe i własnie taki scenariusz wymyśliliśmy. Tylko, że my wspólnie i wszyscy to zaakceptowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 22.04.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Pamiętam opowieść mojego kolegi, który miał pięcioro rodzeństwa i pewnego dnia do wszystkich dotarło, ze rodzice nie są już w stanie samodzielnie funkcjonować. Zebrali sie w celu podziału majątku. Orzekli, że wszystkim nalezy sie po równo. Wtedy ten kolega zapytał, kto zajmie się rodzicami? Nie było chętnych. Zaproponował, że kto podejmie się tego obowiązku, bierze wszystko. Też nie było chętnych. No i on sie zdeklarował. To bardzo trudne sprawy. To nie jest głupie rozwiązanie. Pochodzi z podobnego watku, ale i tu pasuje jak ulał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 23.04.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Zupełnie nie rozumiem, czemu siostra jest zła. Być może sobie myśli:"Siostra całe życie ma łatwiej, domu nie musiała kupować, ani wynajmować, rodzice pomagali, dziećmi się opiekowali to i na opiekunce zaoszczędziła i pewnie jeszcze by chciała cały dom dostać na koniec" Zazwyczaj jak człowiek się wprowadza do domu rodziców to oni są około pięćdziesiątki. Połowę czasu się korzysta z ich pomocy, a potem połowę oddaje opiekując się nimi. Podoba mi się uczciwe rozwiązanie z wyliczeniem "funduszu remontowego", a resztę we własny dom. Może warto porozmawiać z rodzicami jakie są ich odczucia związane z różnymi możliwościami rozliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.04.2009 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 ciężko się dogadać z rodzeństwem cieszę się, ze u nas raczej takiego problemu nie będzie ale najbardziej wydaje mi się sprawiedliwe - kto opiekuje się, ten zyskuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.04.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Zupełnie nie rozumiem, czemu siostra jest zła. Być może sobie myśli: "Siostra całe życie ma łatwiej, domu nie musiała kupować, ani wynajmować, rodzice pomagali, dziećmi się opiekowali to i na opiekunce zaoszczędziła i pewnie jeszcze by chciała cały dom dostać na koniec" A druga strona sobie myśli - co prawda nie muszę brać opiekunki i mogę wyjść do kina, ale muszę przed każdym wyjściem wysłuchać: a po co, a gdzie, a dlaczego, a z kim. O gościach to już mogę zapomnieć, bo na drugi dzień bym musiała wysłuchać, że było głośno i mamę dziś serce boli, bo spać nie mogła CAŁĄ NOC. A w ogóle to dziećmi bym się zajęła a nie imprezy robić. Jak chcę poczytać książkę przez te pół godziny czasu, jaki mam dla siebie, to akurat wchodzi mama z problemami całej rodziny. Jak pogonię własne dziecko, to słyszę, żę jestem wyrodna matka... itd. W dom kasę ładuję a nikt mi nawet dziękuję nie powie. W ogóle dziękuje nie usłyszę, bo to przecież mój obowiązek. A siostrzyczka wolna, jak przyjedzie to poszczebiocze troszkę i już jest ukochaną córcią. Jakby to co dzień była, to by tak nie szczebiotała, tylko by warczała już po tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.04.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Zupełnie nie rozumiem, czemu siostra jest zła. Być może sobie myśli: "Siostra całe życie ma łatwiej, domu nie musiała kupować, ani wynajmować, rodzice pomagali, dziećmi się opiekowali to i na opiekunce zaoszczędziła i pewnie jeszcze by chciała cały dom dostać na koniec" A druga strona sobie myśli - co prawda nie muszę brać opiekunki i mogę wyjść do kina, ale muszę przed każdym wyjściem wysłuchać: a po co, a gdzie, a dlaczego, a z kim. O gościach to już mogę zapomnieć, bo na drugi dzień bym musiała wysłuchać, że było głośno i mamę dziś serce boli, bo spać nie mogła CAŁĄ NOC. A w ogóle to dziećmi bym się zajęła a nie imprezy robić. Jak chcę poczytać książkę przez te pół godziny czasu, jaki mam dla siebie, to akurat wchodzi mama z problemami całej rodziny. Jak pogonię własne dziecko, to słyszę, żę jestem wyrodna matka... itd. W dom kasę ładuję a nikt mi nawet dziękuję nie powie. W ogóle dziękuje nie usłyszę, bo to przecież mój obowiązek. A siostrzyczka wolna, jak przyjedzie to poszczebiocze troszkę i już jest ukochaną córcią. Jakby to co dzień była, to by tak nie szczebiotała, tylko by warczała już po tygodniu... jakbys opisywała moją sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.04.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Coż, moja mama ma siostrę. Popatrzyłam sobie, posłuchałam a że jestem związana emocjonalnie z moją mamą a nie z babcią i ciotką, to mi jej serdecznie żal. Babcia była mistrzynią w manipulowaniu uczuciami ludzi dla własnej wygody a oficjalnie dla ich dobra... Ciotka jest do niej podobna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepauline 19.10.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 A dlaczego uważasz ze opieka spadnie na ciebie ? Jeśli siostra chce połowę wiec na pol z siostra dzielisz opiekę z rodzicami. Jeśli ona jest za granicą jej problem. Jeśli nie chciałaby się opiekować musi zrezygnowac z majątku w zamian za to ty sprawujesz opiekę nad rodzicami i całość majatku należy do ciebie. Proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 A jak chcesz kogoś zmusić do opieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts