Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODKARPACKIE - czarna lista wykonawców

Recommended Posts

• Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...... Każe zaraz zapłacić za zamówiony towar i jeszcze na dodatek przesłać e-mailem potwierdzenie przelewu.......

Kiedyś miałem taką okazje na zakup auta, podobna stacja, pilny wyjazd, okazyjna cena, gość żeby się spotkać z "pewnym" kontrahentem, żądał wpłaty zaliczki z potwierdzeniem, wszystko umówione, ja mam wysłać kaskę i potwierdzenie i wyjechać 150km na określoną godzinę, on zboczyć z drogi (bo mało czasu itd) w umówionym miejscu dokonać transakcji (i go wtedy odwieść) lub odda zaliczkę, ale coś mnie tknęło, myślę jak będzie ok to i tak mu zapłacę umówioną całą kwotę, zaliczka, dotrze później odemnie, a facet tylko dla weryfikacji i z braku czasu żąda wysłania zaliczki??? wysłałem sfingowane potwierdzenia nadania pieniędzy, gość odebrał i potwierdził, że wszystko ok -potwierdzenie otrzymał i jedzie w moją stronę, to był ostatni z nim tel. przejechałem z 50km próbując się dodzwonić z 20razy, zawróciłem, na drugi dzień jego tel. już na zawsze został wyłączony. Może lepiej wysłać sfingowane potwierdzenie zapłaty, a jak będzie ok zapłacić za towar, co prawda teraz wszyscy wysyłają po zaksięgowaniu- czyli 2-3dni , ale jak niby coś szybko i tanio (wyraźna presja czasu jako główny argument), to może lepiej dwa razy pomyśleć.

niekoniecznie. Wyrok za długi jest z powództwa cywilnego. Oszustwo to przestępstwo z kodeksu karnego. Miałby wówczas wyrok więzienia (co najwyżej w zawieszeniu)

Ow bohater przyjmuje przelewy za towar ktorego nigdy nie wysyla. To nie jest bycie dluznikem tylko oszukiwanie ludzi. ROBI TO SWIADOMIE, problem taki ze uzywa teraz slupow do fikcyjnych firm. Dla mnie to dzialanie czysto o charakterze przestepczym.

Póki nie ma wyroku sądowego potwierdzajacego zarzut takie pisanie niestety podpada pod zarzut z par. 212 KK

Uprzedzam, bowiem na forum były przypadki, ze poszkodowany został pozwany przez firmę, która go oszukała

.... niestety podpada pod zarzut z par. 212 KK

.....

art. 213

.....

§ 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu.....

Przecież tymi postami bronią innych i rozgłaszają prawdę???

a czytałes wykładnię sądową tego przepisu? Społecznie uzasadnione okazywały się jedynie felietony dziennikarskie opisujące polityków.

Ostatnio była awantura na forum z potencjalnym pomówieniem (o wiele mniej obraźliwym niż "oszust" , "złodziej") i wertowałam z tej okazji uzasadnienia wyroków.

Stąd moje ostrzeżenia, bo sporo ludzi płaci za niby-anonimowe wpisy w internecie. A bez sensu byłoby chcąc komuś pomóc, dostać po uszach?

tylko dziennikarze o politykach, to trzeba było od razu to w ustawie to napisać, a nie wykładnie sądową, jak zwykle tłumaczyć z prawniczego na Nasz. Przujmuję do wiadomości .

....

Gdybyście po prostu opisali problemy z tą firmą, bez epitetów, nie byłoby ku temu podstaw.

i to jest chyba najważniejsza nauka z tego postu, bez epitetów i osądów bo od tego sąd. A czy można zamiast o kimś napisać "ten kontrahent to złodziej" -> " ten kontrahent zachował się jak złodziej " , Czy przyrównanie to już osąd ?

Najlepiej po prostu sytuację opisać np.:

Ostrzegam przez firmą XY, która nie przesłała towaru pomimo zapłaty itd. po prostu opisać sytuację, bez epitetów.

Murator będzie zmuszony ujawinić IP forumowicza na wniosek sądu - to tak w kwestii animowości w sieci.

• 4 months później...

Ostrzegam przed firmą ERBRUK układającą kostkę brukową oraz wykonującą ogrodzenia z bloczków betonowych cj blok.

Panowie wykonują usługi tak jakby wczoraj zostali zatrudnieni, właściciele P. Jacek oraz jego syn Dawid bezczelni w stosunku do klienta, szczególnie P. Jacek, który jak to stwierdził syn Dawid został wychowany w poprzedniej epoce, z czym mogę się zgodzić pod warunkiem, że była to epoka kamienia łupanego. Brak rozpatrzenia reklamacji.

Nie polecam firmy choć na początku robią dobre wrażenie, które szybko pryska jeżeli zwróci się im uwagę na źle wykonaną pracę.

Myślę, że takim wykonawcom nie powinno się płacić całej kwoty nawet po wykonaniu pracy i dokładnie sprawdzić czy nie wykonali czegoś źle.

• 3 months później...

Witam,

czy jest gdzieś na forum biała i czarna lista firm z PODKARPACIA ?

Wyszukuje wątki ale ten mimo że się tak nazwał to nie zawiera żadnej informacji o Wykonawcach (wyłącznie post powyżej) 11 stron do kosza albo należy zmienić temat...

Bardzo fajna lista jest : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?52866-Ma%C5%82opolska-bia%C5%82a-i-czarna-lista-wykonawc%C3%B3w.&p=4056112&viewfull=1#post4056112

niestety dotyczy małopolski... a czy jest dla podkarpacia ?

• 7 months później...
Na szczycie czarnej listy wykonawców podkarpacia zamieszczam firmę DOMSTYL P Kamiński z Żółkowa k/Jasła. Firma pobrała zaliczkę, nie zrealizowała zamówienia, wielokrotnie przesuwała termin wymyślając coraz to ciekawsze powody opóźnień (szpital, wypadek, "czarna dziura" w drodze na miejsce dostawy...), ostatecznie powtórka z rozrywki podczas próby odzyskania zaliczki... Niewiarygodne że takie firmy mogą istnieć:-/ Nie polecam, proszę uważać bo oferta i pierwszy kontakt jest obiecujący - potem rozsypany harmonogram budowy, koszty, nerwy, formalności...

• 5 months później...

Proszę o przeniesienie większości postów z tego wątku do innego np. "Hyde Cegła Park" itp. Tak jak napisał emcs - 11 stron lania wody, akademickiej dyskusji nie na temat.

Wątek ten został założony aby pomóc inwestorom uniknąć partaczy, naciągaczy czy bezczelnych pseudobudowlańców. W wątkach dotyczących innych regionów kraju jest bardzo dużo cennych informacji. Sam próbowałem znaleźć informacje o podkarpaciu jakiś czas temu ale bez rezultatu. W sumie nie rozumiem tego, przecież w podkarpackiem wcale nie buduje się mniej niż gdzie indziej. Na swojej budowie miałem dwie ekipy partaczy i jedną solidnych fachowców. Szczególnie przestrzegam przed wyjątkowej klasy partaczami szukającymi zleceń na portalu ogłoszeniowego Rzeszowiak. "Szef" w nietypowy sposób zamieszcza tam swoją ofertę w formie CV. Pisze jak to ciężko wejść na rynek zajęty przez stare wygi dlatego jest zmuszony szukać klientów w ten sposób. Potem się okazuje , że twoja budowa to kurs nauki zawodu i sztuki robienia inwestora w konia aby się nie połapał zbyt szybko.

Edytowane przez mart 3210

• 1 month później...

Zdecydowanie odradzam jakąkolwiek współpracę z panem Tomaszem B. z Ryszkowej Woli (woj. podkarpackie). Miałam olbrzymią nieprzyjemność z nim współpracować. Moja lista zarzutów wobec pana Tomasza B. z Ryszkowej Woli jest długa:

1. pan Tomasz B. z Ryszkowej Woli modernizował u mnie instalację gazową bez odpowiednich uprawnień do pracy przy gazie narażając tym samym na niebezpieczeństwo nie tylko mnie ale i innych mieszkańców bloku. Kontrola instalacji gazowej wykazała, że prace zostały przeprowadzone w sposób niezgodny z przepisami.

2. pan Tomasz B. z Ryszkowej Woli przedstawił się jako firma z odpowiednimi kwalifikacjami i uprawnieniami. Po zakończeniu remontu nie chciał wystawić żadnego rachunku ani faktury za swoją usługę.

3. Remont przeprowadzony przez pana Tomasz B. z Ryszkowej Woli posiada liczne usterki i niedoróbki, których pan Tomasz B. nie chce poprawić na swój koszt.

4. Przed rozpoczęciem remontu umówiliśmy się na zryczałtowaną kwotę za całość. Po zakończeniu remontu pan Tomasz B. zażądał kwoty dwukrotnie wyższej. W trakcie prac remontowych pan Tomasz B. nie informował mnie, że cena za jego robociznę wzrośnie.

5. Zakup materiałów powierzyłam panu Tomaszowi B. Na zakup materiałów wręczałam mu zaliczki pieniężne. pan Tomasz B. zobowiązał się że po zakończeniu remontu przedstawi mi opłacone faktury VAT za materiały - czego nie zrobił. Zamiast faktur otrzymałam od pana Tomasz B. dokumenty takie jak Rezerwacje odbiorcy, Oferty sprzedaży, WZ, które nie posiadały podpisów wystawcy i odbiorcy. Na podstawie tych nierzetelnych dokumentów pan Tomasz B. chciał rozliczyć się z zaliczek na materiały.

Analiza przedstawionych przez pana Tomasz B. dokumentów wykazała, że:

- niektóre z towarów w ogóle nie mogły być wykorzystane do remontu mojego mieszkania, jak np. blisko 300 kg materiału do tynkowania ścian (w moim mieszkaniu ściany nie były w ogóle tynkowane)

- wiele towarów jest w znacznie nadmiarowych ilościach, jak np. 64 mb rury doprowadzającej wodę (w małej 3m2 łazience)

Ponad to pan Tomasz B. w moje koszty wrzucił narzędzia potrzebne mu do pracy, np. pilę do betonu.

Gdy zażądałam od pana Tomasza B. faktur za materiały - on oświadczył, że nie może mi ich przedstawić gdyż nie zapłacił za część materiałów. Na moje pytanie "jak to przecież wręczałam panu pieniądze" - odpowiedział, że żył z zaliczek, które ode mnie dostawał.

Ponad to pan Tomasz B. Z Ryszkowej Woli posłużył się moimi danymi osobowymi i podał je do faktury z odroczonym terminem płatności wystawionej przez firmę z którą współpracuje pan Tomasz B.

Firma wysłała do mnie wezwanie do opłacenia tej faktury.

nie upoważniałam pana Tomasza B. Z Ryszkowej Woli ani kogokolwiek innego do podania mojej osoby jako nabywcy/płatnika faktur za towar.

Do dnia dzisiejszego pan Tomasz B. nie rozliczył się nie rozliczył się z zaliczek na kwotę ponad 8 tys zł.

6. Niewłaściwe doradztwo techniczne. - pan Tomasz B. sam dobrał metodę wyrównania ścian za pomocą płyt kartonowo gipsowych. Uważam, że powinien przedstawić mi wady i zalety poszczególnych metod wraz z kosztem wykonania i to ja powinnam podjąć decyzję. W skutek wybrania przez pana Tomasza B. metody wyrównania ścian za pomocą płyt k-g małe pomieszczenia jak kuchnia (około 7m2) i łazienka (3m2) zostały zmniejszone zaś z powodu wadliwego wykonania i pracy budynku ściany z kg zaczęły pękać. Ponad to Pan zajmujący się wykonaniem mebli kuchennych na wymiar poinformował mnie, że trudno będzie zawiesić szafki na takich ścianach.

- przed remontem w mieszkaniu znajdował się dobrze zachowany parkiet dębowy wymagający wycyklinowania. pan Tomasz B. stwierdził jednak, że parkiet ów nie nadaje się do cyklinowania i doradził ściągnięcie parkietu i położenie paneli – argumentując, iż koszt cyklinowania parkietu będzie dużo wyższy niż panele. Zgodziłam się na samo położenie paneli bez ściągania parkietu informując pana Tomasza B., że w przyszłości planuję ściągnięcie paneli i wycyklinowanie parkietu. Pomimo, iż pan Tomasz B. zostało tym poinformowany – zniszczył parkiet w trakcie prac remontowych.

7. Z mojego mieszkania bez mojej zgody pan Tomasz B. wyniósł w dobrym stanie zlew i w dobrym stanie muszlę klozetową.

Ponad to w m-cu wrześniu odbyłam rozmowę z sąsiadką, która często widziała jak pan Tomasz B. wywoził duże ilości rzeczy z mojego mieszkania – sądzę, iż były to nadmiarowe ilości materiałów.

• 1 year później...

OSTRZEGAM

Firma ED-BUD Materiały Budowlane sp. z o.o. z Sieradza ul. Uniejowska 20 - Waldemar Piątek - Edyta Kałuzińska Piątek -

Radzę się dobrze zastanowić przed współpracą i dobrze pilnować sposobu wystawiania faktur.

Wpłaciliśmy im na materiały (YTONG) prawie 80 tys. złotych 10 sierpnia 2016r. - nie wystawili nam faktury w terminie, mieszali dokumentami i obracali naszymi pieniędzmi przez 8 miesięcy a do dzisiaj nie zwrócili nadpłaty 11 tys. pln.

Opóźniały się dostawy z Ytonga - ciągle były wymówki, obietnice, zwodzenie... a w Ytongu nie wysyłali towaru bo nie dostawali płatności..

Część materiału musieliśmy kupić na szybko=drogo u innego dystrybutora, aby nie przerywać budowy.

Korektę faktury łaskawie wystawili w styczniu z terminem zwrotu 28 dni !!! do dzisiaj - czyli 3 kwietnia 2017 - nie rozliczyli nadpłaty.

Sprawa już w drodze na wokandę i w stosownych urzędach...

Szczerze przestrzegam.

Mariusz

• 1 month później...

Chcielibyśmy Was przestrzec przed polecanym tu na forum Panem wykonującym tynki maszynowe LIZOŃ.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

60819.jpg

Działają na śląsku i chyba w małopolsce. W lutym tego roku umówiony termin na 8 maja. Przy rozmowach zapewniał, że termin rzecz święta, że może być jedynie wcześnije a nigdy później. Przychodzi termin wykonania tynków gość nie odbiera telefonów. Od 3 dni dzwonimy po 10 razy dziennie o różnych porach, nawet nie raczy oddzwonić :/ Straciliśmy kupę czasu :/ i przez to pieniędzy :/

Szczęśćie w nieszczęściu, że nie wpłaciliśmy zaliczki !!

posiadają 2 numery:

512 112 098

695 004 040

Nie polecam, omijajcie tę firemkę szerokim łukiem, szkoda waszego czasu na oczekiwanie, bo gdy zbliży się termin wykonania nie odbierze telefonu.

Witam

U mnie robił elektrykę Volter z ogłoszenia olx ( Paweł P.) nie wiem czy mogę dodawać nazwisko więc nie dodaję.. Jeśli ktoś miał z nim do czynienia to proszę o kontakt.

Przez całą budowę prowadzę zdjęcia , zawsze po robocie wpadam na budowę. Na każdy etap brałem kogoś z polecenia lub od znajomego. Ten jedyny raz sam wziąłem ofertę z ogłoszenia . Na elektryce do tej pory nie znałem się w ogóle i jak widać przywiązywałem do tego zbyt mała wagę...

Całą instalację w dużym domu zrobił w 3,5 krótkiego dnia w marcu , praktycznie sam .

Do punktów lampowych nie użył w ogóle metrówki , puszki osadzał częsciowo w gipsie i młotkiem kuł dziury , nie użył bruzdownicy ani raz.

Wiercił za dużym wiertłem więc dużo spinek trzymało jak umarły obrazek.

Kable prowadzone są jak wyobraźnia poniesie ,skręcają i idą czasem obok puszki , nie użył poziomicy ani raz.

Punkty światła były poprzesuwane w osi jednej i drugiej (np 60cm i 80cm), generalnie było tylko 1 pomieszczenie ok ,reszta źle.

Od dołu podłogi do gniazdek zaczął ciąć , ale nie wiedzieć czemu potem zrezygnował i prowadził kabel po ścianie .

Generalnie dzień przed tynkami zdążyłem poprawić punkty świetlne-chociaż tyle.

Przez cały miesiąc nie dowiózł mi gwarancji i nie odbierał telefonów i zapomniał zrobić 2 gniazdek.

Tynkarze byli załamani i mówili że gorszego elektryka nie widzieli ( wiem że każdy przeważnie narzeka ,ale mieli racje)

Tynki wykonane bardzo dobrze i grubo , ale w wielu miejscach prześwituje kabel .

Elektryka była totalnie zrobiona na szybko.

Z racji tego ,że nie odbierał , to odpisał na olx gdy postraszyłem go policją choć oni nie pomogą.

Dostałem odpowiedź ,że na początek mi odda 1000zł już na dzień dobry.

Ja żądam 2000zł zwrotu na co również się zgodził i powiedział że pośpiech był dlatego tak wyszło , mam całe rozmowy porobione.

Po paru dniach gość oferuje 1000zł i że to ja wymyślam.

Generalnie ta praca nie jest warta nic i te 2000zł gdzie zapłaciłem 5500zł jest pójściem na rękę.

Pytanie czy to wszystko nie będzie po latach pękać na ścianach .

Teraz prawdopodobnie muszę powołać biegłego i zrobić sprawę cywilną , mam masę zdjęć oraz jakiś pseudo rachunek z pieczątką.

Dopiero tynkarze i opinia innego fachowego elektryka nauczyła mnie jak ma być wykonana instalacja.

Nasz delikwent : https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/3TkJd/

Edytowane przez raflo87

• 3 years później...