wojtek31 26.04.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Witajcie poproszę o poradę jakie kupić grzejniki Kermi czy Buderus? różnica w kwocie na cały dom wyszła mi naście złotych na komplecie - więc tak jakby jej nie było z góry dzięki Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 26.04.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Radson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_bthd 27.04.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 w moim mieszkaniu sa kermi 8szt mieszkam ponad rok w tym jeden pelny sezon grzewczy i nie moge na nie narzekac jeden jest 3plytowy o dl 2m to jest olbrzym i niesamowitej mocy nie powiem na nie zlego slowa mialem tylko problem z termostatami ale tylko dlatego ze jakis "flachowiec" zamontowal wczesniej wogole nie ten typ co trzeba Buderus to marka jesli moge cos sugerowac a kermi jak u mnie niezawodnepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 27.04.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Ja mam Kermi. Na razie jeszcze w paczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek31 27.04.2009 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 a Kermi gdzie są robione ? i jak z gwarancją wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 28.04.2009 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ja mam Kermi od 4 lat. Jestem zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_bthd 28.04.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 dodam tylko ze moje mieszkanie jest z 2002 roku i te kermi sa od początkupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur45tt 29.12.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 temat super stary, ale może pawel_bthd masz jakieś uwagi co do grzejnikow Kermi o ile jeszcze tu piszesz, bo jest to dla mnie o tyle istotne, że chcę kupić grzejniki służące latami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robek69 29.12.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 kermi takie sa, ja je mam i nie ma z nimi najmniejszego problemu a do tego wygladaja extra^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 11.07.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 hm, wyglądają jak wyglądają, nie jakoś źle, ale poematów o tym pisać nie będę. Na pewno nie każdemu przypadną do gustu, ale o gustach się nie dyskutuje, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 30.08.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 hm, te therm x2 jeszcze rozumiem, bo to relatywnie nowe jest i podobno są oszczędności, ale konwektory? Można je zamiennie stosować w każdych warunkach zamiast kaloryferów? Jest napisane u nich na stronie, że w przypadku dużych przeszkleń sprawią się dobrze, a jak z innymi sytuacjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 17.10.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Wez sobie wersje plan(gladkie),sam ma takie tyle ze purmo,wygląd cacy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.11.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Koncepcja x2 ma na celu zmniejszenie efektu relatywnie dużej bezwładności grzejników panelowych, dodam, bezwładności i tak niewielkiej w stosunku do gigantycznej bezwładności ogrzewania podłogowego.Istotą konstrukcji x2 ma być szybsze rozgrzewanie przedniego panelu układu dwupanelowego. Może to skutkować poprawą komfortu cieplnego lecz nie istotnym zmniejszeniem zużycia energii dla celów grzewczych. Koncepcja ta tylko nieznacznie zbliża się do tego, co stanowi istotę działania grzejników REGULUS- czyli szybkie podejmowanie grzania w razie potrzeby i szybkie zaprzestanie grzania po ustaniu takiej potrzeby. Szybsze rozpoczynanie skutecznego grzania wpływa głownie na komfort cieplny, natomiast jedynie szybsze przerywanie grzania w razie ustania takiej potrzeby i możliwość realizowania dłuższych przerw w grzaniu skutkuje ewidentnymi oszczędnościami w zużycia energii cieplnej czyli realnym wpływem na obniżenie kosztów ogrzewania. http://www.regulus.com.pl/wykresy-porownawcze PozdrawiamBogusław=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.11.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Zgadzam się kermi therm x2 Plan- V z płaską obudową prezentują się o wiele, wiele lepiej niz klasyczne. Dodatkowo mają zwiększać oszczędności na poziomie ok 10-11%. Warto spróbować Grzejnik tylko transportuje energie nie produkuje i jaki by nie był to nie zaoszczędzi ani grosza w stosunku do innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.11.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Grzejnik tylko transportuje energie nie produkuje i jaki by nie był to nie zaoszczędzi ani grosza w stosunku do innego No nie do końca... Konstrukcja x2 wcale nie gwarantuje oszczędności z powodów, o jakich napisałem powyżej. Natomiast można zaoszczędzić wytworzoną energię a przez to i pieniądze wydaną na ogrzewanie gdy posiada się grzejniki o małej bezwładności cieplnej Po osiągnięciu zadanej temperatury wnętrza, rola grzejnika sprowadza się do precyzyjnego uzupełniania bieżących strat ciepła. W związku z niewielkimi potrzebami cieplnymi, coraz mniejsze grzejniki grzeją jedynie przez ułamek doby – nieco dłużej podczas mrozów, szczególnie nocą, natomiast w okresach przejściowych dogrzewają obiekt w sumie bardzo krótko. Okresy, w których centralne ogrzewanie nie musi grzać w ogóle, są zatem coraz dłuższe (grzejąca permanentnie „podłogówka” powoli także stanie się przeżytkiem). Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni użytkownika oraz dla komfortu cieplnego. Gdy temperatura zadana zostanie osiągnięta, grzejnik powinien możliwie jak najszybciej przerwać grzanie. To jest oczywiste, ewidentne źródło oszczędności energii. Ciepło zostaje dostarczone dokładnie w ilości pożądanej przez użytkownika i w tym czasie co trzeba... Ani za wcześnie ani za późno. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.11.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 No nie do końca... Konstrukcja x2 wcale nie gwarantuje oszczędności z powodów, o jakich napisałem powyżej. Natomiast można zaoszczędzić wytworzoną energię a przez to i pieniądze wydaną na ogrzewanie gdy posiada się grzejniki o małej bezwładności cieplnej Po osiągnięciu zadanej temperatury wnętrza, rola grzejnika sprowadza się do precyzyjnego uzupełniania bieżących strat ciepła. W związku z niewielkimi potrzebami cieplnymi, coraz mniejsze grzejniki grzeją jedynie przez ułamek doby – nieco dłużej podczas mrozów, szczególnie nocą, natomiast w okresach przejściowych dogrzewają obiekt w sumie bardzo krótko. Okresy, w których centralne ogrzewanie nie musi grzać w ogóle, są zatem coraz dłuższe (grzejąca permanentnie „podłogówka” powoli także stanie się przeżytkiem). Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni użytkownika oraz dla komfortu cieplnego. Gdy temperatura zadana zostanie osiągnięta, grzejnik powinien możliwie jak najszybciej przerwać grzanie. To jest oczywiste, ewidentne źródło oszczędności energii. Ciepło zostaje dostarczone dokładnie w ilości pożądanej przez użytkownika i w tym czasie co trzeba... Ani za wcześnie ani za późno. === Mam podłogówke mam grzejniki kermi a grzeje podłogówką grzejniki wisza tylko dla ozdoby i najchętniej to bym się ich pozbył i temperature mam zawsze taką jaką chce a do lamusa to raczej odejdą grzejniki a nie podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.11.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Gdy temperatura zadana zostanie osiągnięta, grzejnik powinien możliwie jak najszybciej przerwać grzanie. To jest oczywiste, ewidentne źródło oszczędności energii. Ciepło zostaje dostarczone dokładnie w ilości pożądanej przez użytkownika i w tym czasie co trzeba... Ani za wcześnie ani za późno. === Grzejnik powinien oddawac tyle ciepła ile traci pomieszczenie i grzac non stop bo tak jest tracone ciepło, przy grzaniu ciągłym bezwładność ogrzewania grzejnikowego nie ma znaczenia,raz sie wygrzeje i po sprawie, tylko uzupełniac straty i korygowac temp wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.11.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Grzejnik powinien oddawac tyle ciepła ile traci pomieszczenie i grzac non stop bo tak jest tracone ciepło, przy grzaniu ciągłym bezwładność ogrzewania grzejnikowego nie ma znaczenia,raz sie wygrzeje i po sprawie, tylko uzupełniac straty i korygowac temp wody Może zimą by to miało sens, natomiast w okresie przejściowym już z całą pewnością nie. Ponadto izotermia dla wielu już dawno nie jest szczytem komfortu cieplnego. Moze wydawać się czymś świetnym dla tych co dotychczas marzli wskutek niedogrzania lub odwrotnie, mieszkali w przegrzanych blokach.. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.11.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Mam podłogówke mam grzejniki kermi a grzeje podłogówką grzejniki wisza tylko dla ozdoby i najchętniej to bym się ich pozbył i temperature mam zawsze taką jaką chce a do lamusa to raczej odejdą grzejniki a nie podłogówka Pożiwiom, uwidim.. Z wiekiem zmienisz zdanie. === Gdy temperatura zadana zostanie osiągnięta, grzejnik powinien możliwie jak najszybciej przerwać grzanie. W okresie pauzy w grzaniu, temperaturę wnętrza stabilizują wszystkie nagrzane przegrody oraz składniki wyposażenia, z posadzką (taką bez rurek) włącznie... Edytowane 8 Listopada 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.11.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Moje zdanie ejest takie, że jeżeli nie planujemy zmiany "podłogi" to nie ma co mysleć o ogrzewaniu podłowym, bo to ogromne dodatkowe koszta. A zmiana starych żeliwnych żeberkowych grzejników, które mają ograniczone wydajnosci na porządne i nowoczesne np. te Therm x2 dadzą sporą ulgę dla kieszeni i o wiele szybsze nagrzewanie pomieszczeń i to o wiele niższej cenie (...) Szybsze rozpoczynanie skutecznego grzania wpływa głownie na komfort cieplny, natomiast jedynie szybsze przerywanie grzania w razie ustania takiej potrzeby i możliwość realizowania dłuższych przerw w grzaniu skutkuje ewidentnymi oszczędnościami w zużycia energii cieplnej czyli realnym wpływem na obniżenie kosztów ogrzewania. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts