Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a kosiarka bębnowa - pchana?

Recommended Posts

Jesli spelnisz 3 warunki:

1. Bedziesz ostrzył ostrze po każdym koszeniu

2. Masz dużo wolnego czasu, bo kosić trzeba często, dłuższe źdźbła kosiarka kładzie zamiast kosić

3. Masz idealnie równy trawnik.

Ja nie byłam w stanie spełnić żadnego z 3 punktów, dlatego mam spalinową kosę :)

Jesli spelnisz 3 warunki:

1. Bedziesz ostrzył ostrze po każdym koszeniu

2. Masz dużo wolnego czasu, bo kosić trzeba często, dłuższe źdźbła kosiarka kładzie zamiast kosić

3. Masz idealnie równy trawnik.

Ja nie byłam w stanie spełnić żadnego z 3 punktów, dlatego mam spalinową kosę :)

Pozwolę sobie na polemikę:

1.nigdy nie ostrzyłem (od hymm.. 6lat?)-kwestia odpowiedniej regulacji

2.niestety smutna prawda - 5-7cm to absolutny max!

3.niekoniecznie, ale na równym jest o wieeele łatwiej

dodał bym do tego, że wcale nie jest taka cicha, dobra elektryczna bywa dużo cichsza, no i masz sporą powierzchnie do koszenia 700m2 na bębnową to jest troszkę dużo- tak do 300 metrów bym polecał pod tymi wyżej wymienionymi warunkami, przy 700 bym się już zastanawiał, no chyba że trawnik jest faktycznie "angielski". Jeszcze jedna sprawa - nawet jak kupisz wersję z koszem to ta funkcja "kosz" z racji zasady działania kosiarki funkcjonuje tak.. hymm.. średnio bym powiedział.

Najpierw kupiłam elektryczną ( ok.60m 2 trawy) i krew mnie zalewała z przeciąganymi kablami ( jakoś same wchodzą pod nóż?).

Teraz mam bębnową Gardenę 300 i jestem rozanielona.

Elektryczną sprzedam, bo 2 -gi rok stoi nieużywana.

Trawa, po bębnie bez suchych końcówek, całkiem przyzwoicie wygląda.

A tuptanie?

Przynajmniej twarde pośladki ćwiczę :lol:

P.S.

Od 2 lat nie była ostrzona i jest OK. Cięcia czyste.

Natomiast wirnikową, musiałam ostrzyć co 2-gie cięcie :evil: .

• 2 years później...

Witam - poniewaz mam do koszenia nieduży trawnik, zaledwie kilkadziesiąt metrów kwadratowych, zakup kosiarki spalinowej nie wydaje sie być opłacalny. Elektryczna tez odpada, z powodu braku prądu.

Czy kosiarka ręczna (bębnowa - innych chyba nie ma) warta jest wydania stu kilkudziesięciu złotych?? Czy ktoś takowej używa i może coś na jej temat powiedzieć?? Czy przy tak małej powierzchni do koszenia warto wydać więcej kasy na kosiarkę "firmową" czy tez starczy kosiarka firmy o mało znanej nazwie, jak na przykład taka??

Było już kilka razy o ręcznych kosiarkach bębnowych. Na mały trawnik w granicach 100 m2 są OK ale pod kilkoma warunkami:

Trawnik jest równy, bez dołków, kretowisk itp.

Nie jest zachwaszczony

Jest regularnie koszony (jednorazowo nie ścinasz więcej niż 2-3 cm )

Pilnujesz żeby noże były ostre.

Plusem jest nieskomplikowana konstrukcja, niewielkie wymiary, cena i "najczystsze" cięcie ze wszystkich typów kosiarek.

Kiedyś miałem działkę POD 300-metrową, z tego 80-100 m2 trawnika. Kupiłem (chyba za 60 zł) używaną kosiarkę ręczną Gardeny przywiezioną z Reichu. Pięknie służyła mi z 15 lat, a teraz nadal służy mojemu następcy.Koszenie zajmowało mi 1-1,5 godziny wyrabiając mięśnie piersiowo-barkowe. Bęben jest samoostrzący się, więc nic nie trzeba konserwować, tylko kosić. Nie miałem do niej kosza (choć bywają i z koszem), więc do kośby dochodziła jeszcze grabież. To były piękne czasy. Tylko raz przez miesięczną nieobecność zapuściłem trawę na 20 cm i musiałem sprowadzić kosiarkę spalinową. A przy rytmicznym koszeniu co 7-10 dni nie ma nic lepszego nad ręczną bębnową. Ponadto, pomimo licznych włamów do altany nigdy mi jej nie ukradziono, gdyż łatwo odłączałem od niej uchwyt i chowałem obie części w różne miejsca. Każda z części z osobna wyglądała dla złodzieja nieciekawie.

• 7 years później...