Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za grzyb

Recommended Posts

Witam

Wyrosły mi w ogrodzie dziwne grzyby, przynajmniej dla mnie, gdyż widzę je po raz pierwszy. Podejrzewam że jest to smardz jadalny. Co o tym sądzicie.

Wynika że można je spożywać.

Pozdr

http://images48.fotosik.pl/115/05b7771e0ea39cd6med.jpg'[/img]http://images48.fotosik.pl/115/05b7771e0ea39cd6med.jpg' alt='05b7771e0ea39cd6med.jpg'>[img]

trufla! ;)

wiesz jak to możesz sprawdzić? jak któryś z twoich sąsiadów hoduje świnki, to wyporzycz ode niego jedną. zaciągnij do ogrodu tam gdzie grzybek rośnie i poczekaj chwilę. jeżeli świnia okaże zainteresowanie grzybem, to znaczy że trufla, jeżeli nie, to nie zniechęcaj się. zaciągnij bydle do grzybka, bo może jest oszołomione nowym, nienznanym aromatem i jest w szoku poznawczym. ale jezeli różowa bestia mimo twoich starań grzybka oleje, to znaczy, że grzybek ów definitywnie truflą nie jest. w związku z tym nie zostaniesz milionerem, nie dorobisz sie kulinarnym rarytasie. :)

Tak to smardz u mnie też takie rosną :-) Ale jak wszystkie smardze jest pod ochroną . Nie mniej jednak słyszałam że są dobre jedynie jako dodatek do sosów czy farsz np do kaczki. Samych smardzy się nie jada. Poza tym bardzo długo się je gotuje a w otworkach pomieszkują stonogi więc trzeba je dobrze myć przed spożyciem. Acha i surowe są trujące, więc jeśli masz małe dzieci to lepiej je "przekopać" by były dla nich niedostępne.

AngelikaAnna Wysłany: Pią, 8 Maj 2009 19:00 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Tak to smardz u mnie też takie rosną Ale jak wszystkie smardze jest pod ochroną . Nie mniej jednak słyszałam że są dobre jedynie jako dodatek do sosów czy farsz np do kaczki. Samych smardzy się nie jada. Poza tym bardzo długo się je gotuje a w otworkach pomieszkują stonogi więc trzeba je dobrze myć przed spożyciem. Acha i surowe są trujące, więc jeśli masz małe dzieci to lepiej je "przekopać" by były dla nich niedostępne.

No właśnie mam 2 letnią córę, więc dobrze wiedzieć, żeby uważać. Pozdr