Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za grzyb


Recommended Posts

Witam

Wyrosły mi w ogrodzie dziwne grzyby, przynajmniej dla mnie, gdyż widzę je po raz pierwszy. Podejrzewam że jest to smardz jadalny. Co o tym sądzicie.

Wynika że można je spożywać.

 

Pozdr

 

http://images48.fotosik.pl/115/05b7771e0ea39cd6med.jpg'[/img]http://images48.fotosik.pl/115/05b7771e0ea39cd6med.jpg' alt='05b7771e0ea39cd6med.jpg'>[img]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trufla! ;)

wiesz jak to możesz sprawdzić? jak któryś z twoich sąsiadów hoduje świnki, to wyporzycz ode niego jedną. zaciągnij do ogrodu tam gdzie grzybek rośnie i poczekaj chwilę. jeżeli świnia okaże zainteresowanie grzybem, to znaczy że trufla, jeżeli nie, to nie zniechęcaj się. zaciągnij bydle do grzybka, bo może jest oszołomione nowym, nienznanym aromatem i jest w szoku poznawczym. ale jezeli różowa bestia mimo twoich starań grzybka oleje, to znaczy, że grzybek ów definitywnie truflą nie jest. w związku z tym nie zostaniesz milionerem, nie dorobisz sie kulinarnym rarytasie. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak to smardz u mnie też takie rosną :-) Ale jak wszystkie smardze jest pod ochroną . Nie mniej jednak słyszałam że są dobre jedynie jako dodatek do sosów czy farsz np do kaczki. Samych smardzy się nie jada. Poza tym bardzo długo się je gotuje a w otworkach pomieszkują stonogi więc trzeba je dobrze myć przed spożyciem. Acha i surowe są trujące, więc jeśli masz małe dzieci to lepiej je "przekopać" by były dla nich niedostępne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AngelikaAnna Wysłany: Pią, 8 Maj 2009 19:00 Temat postu:

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Tak to smardz u mnie też takie rosną Ale jak wszystkie smardze jest pod ochroną . Nie mniej jednak słyszałam że są dobre jedynie jako dodatek do sosów czy farsz np do kaczki. Samych smardzy się nie jada. Poza tym bardzo długo się je gotuje a w otworkach pomieszkują stonogi więc trzeba je dobrze myć przed spożyciem. Acha i surowe są trujące, więc jeśli masz małe dzieci to lepiej je "przekopać" by były dla nich niedostępne.

 

No właśnie mam 2 letnią córę, więc dobrze wiedzieć, żeby uważać. Pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...