Spirea 02.05.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 witam,mam pytanie do użytkowników okien przesuwnych, a także tych co je będą w najbliższym czasie kupować. Czy są one "awaryjne". Słyszałam historie o drzwiach, które nie domykają się dokładnie, są nieszczelne itp. Czy jest to kwestia okien czy montażu? Jakich konkretnie producentów i montażystów polecacie? Ile płaciliście za tego rodzaju okna? Planujemy przeszklić najchętniej całą ścianę w salonie. Szerokośc salonu to 516 cm. Niewykluczone więc, że konieczne będzie przeszklenie tylko części - powód - koszty i problem ze wzmocnieniem ścian. Do tej pory planowałam kilka fixów i jedne drzwi otwierane na taras. Oglądając jednak zdjęcia w internecie, przesuwne wyglądają o wiele ładniej. O ile droższe mogą być takie rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.05.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 jesli balkon dwuskrzydlowy wuniesie cie Xto HKS wyniesie 2Xa HS 4Xcena odstrasza przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 03.05.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 spirea nasze przesuwne 2x140 cm kosztowało 5.000zł (bez 9 zł).O jego wadach będę mogła napisać za kilka lat, bo na razie nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.05.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 spirea nasze przesuwne 2x140 cm kosztowało 5.000zł (bez 9 zł). O jego wadach będę mogła napisać za kilka lat, bo na razie nic się nie dzieje. przesuwne (HS) czy uchylno-przesuwne (HKS) bo oba rozwiązania potocznie nazywa sie "przesuwkami" a jednak to nie taka sama konstrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 03.05.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 witam, mam pytanie do użytkowników okien przesuwnych, a także tych co je będą w najbliższym czasie kupować. Czy są one "awaryjne". Słyszałam historie o drzwiach, które nie domykają się dokładnie, są nieszczelne itp. Czy jest to kwestia okien czy montażu? Jakich konkretnie producentów i montażystów polecacie? Ile płaciliście za tego rodzaju okna? Planujemy przeszklić najchętniej całą ścianę w salonie. Szerokośc salonu to 516 cm. Niewykluczone więc, że konieczne będzie przeszklenie tylko części - powód - koszty i problem ze wzmocnieniem ścian. Do tej pory planowałam kilka fixów i jedne drzwi otwierane na taras. Oglądając jednak zdjęcia w internecie, przesuwne wyglądają o wiele ładniej. O ile droższe mogą być takie rozwiązania? Nasze przesuwne - 2500x3600 - kosztowały ponad14kPLN bez upustu... Z upustem wyszły ok. 7400 Są to typowe drzwi przesuwne HST. Natomiast są piękne - drugi raz też bym je kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.05.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 dziękuję za odpowiedzi. Ceny rzeczywiście wysokie. Jakim cudem można dostać upust prawie 50%? Przesuwne z pewnością wyglądają atrakcyjniej. Wyobrażam sobie gładką przeszkloną ścianę, więc wyjście przez otwierane drzwi jakoś kłóci mi się z tą wizją. Ze względów finansowych, może trzeba będzie jednak z tego zrezygnować. Powiedzcie mi proszę jeszcze, czy są jakieś różnice we wzmocnieniach fundamentów pod linią takiego długiego okna? Szczególnie, że ściana zewnętrzna jest nośna, a zamiast muru będzie po prostu w dużej częsci okno. Projektant wspominał mi coś o konieczności wstawienia jakichś słupków pomiędzy oknami. Efekt byłby chyba taki http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/5,92785,6203323,Przytulny_drewniany_dom__ktory_jest_ostoja_nawet_w.html?i=5 Też nieźle wygląda, tylko wyjście jest właśnie z boku i nie zakłóca widoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.05.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 nie musi wstawiać żadnych słupków tylko prawidłowo obliczyć i zaprojektować podciąg i tyle U mnie cala ściana dwu kondygnacji oparta jest na stropie gdzie w miejscu gdzie ona jest powstał podciąg 50/80 cm mocno zbrojony prętami 22 mm - ale tu takiego obciążenia nie będzie - zaraz przecież masz strop z wieńcem niech posiedzi sobie nad kalkulatorem i to obliczy wszak za to mu płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 03.05.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Ja również marzę o takiej suwance Powiedzcie proszę czy takie okno może być plastikowe czy musi być na aluminiowej konstrukcji? Jakie firmy polecacie do wykonania takiej suwanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 03.05.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 dziękuję za odpowiedzi. Ceny rzeczywiście wysokie. Jakim cudem można dostać upust prawie 50%? . Kupowałem w grudniu 2008 i załapałem się na promocję końca roku, a resztę to podnegocjowałem Powiedzcie mi proszę jeszcze, czy są jakieś różnice we wzmocnieniach fundamentów pod linią takiego długiego okna? Pod to okono musiałem dawać specjalną podmórówkę, która miała zniwelować - grubość ocieplenia i wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 03.05.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Ja również marzę o takiej suwance Powiedzcie proszę czy takie okno może być plastikowe czy musi być na aluminiowej konstrukcji? Jakie firmy polecacie do wykonania takiej suwanki? Ja mam Oknoplast na profilu Platinium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 03.05.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Ja również marzę o takiej suwance Powiedzcie proszę czy takie okno może być plastikowe czy musi być na aluminiowej konstrukcji? Jakie firmy polecacie do wykonania takiej suwanki? Ja mam Oknoplast na profilu Platinium. a jeśli mogę zapytać jakie wymiary ma Twoja suwanka i ile za nią zapłaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 03.05.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 ja zdecydowałem się również na HS wykonany z drewna o wymiarach 350cm x250cm . Przekonałem się ze HS wykonany z pcv to pomyłka zwłaszcza takie jwielkości. Koszt takiego HSa w drewnie zaczyna sie od 7000zł do 20000tys zł. Ja osobiście zapłaciłem 9000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 04.05.2009 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Ja również marzę o takiej suwance Powiedzcie proszę czy takie okno może być plastikowe czy musi być na aluminiowej konstrukcji? Jakie firmy polecacie do wykonania takiej suwanki? Ja mam Oknoplast na profilu Platinium. a jeśli mogę zapytać jakie wymiary ma Twoja suwanka i ile za nią zapłaciłeś? Wymiar to 360x250. Zapłaciłem 7400 Ale miałem naprawdę duuuuuuuuży upust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monigoz 29.04.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Mam pytanko, szykuję się do zakupu HS Oknoplastu o wym. 400x230 dzielone na pół, prosze o info:1. Czy pcv czy drewno2. Czy nie ma problemów z użytkowaniem suwanki Oknoplastu? (pyt. do Savika) Naczytałam się o problemach z nieszczelnościami, parowaniem itp.3 Jak z przenikalnością cieplną w porównaniu ze zwykłym balkonowym 3-szybowym... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka_z 18.05.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 witam, również przyłączam się do pwyższego pytania. Może ktoś bardzoej doświadczony mógłby naskrobać ze dwa zdania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopez69 19.05.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Za okno HS 3200x2300 dębowe zapłaciłem 8.100 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AKK 02.07.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Mam pytanko, szykuję się do zakupu HS Oknoplastu o wym. 400x230 dzielone na pół, prosze o info: 1. Czy pcv czy drewno 2. Czy nie ma problemów z użytkowaniem suwanki Oknoplastu? (pyt. do Savika) Naczytałam się o problemach z nieszczelnościami, parowaniem itp. 3 Jak z przenikalnością cieplną w porównaniu ze zwykłym balkonowym 3-szybowym... Pozdrawiam Ja również zamierzam kupić suwankę Oknoplastu 400x230. Dostałem wycenę na 17 000. Okna 5-cio komorowe, profil VEKA Perfectline 70mm Kolor: RAL 7001 (7155.05) SILBERGRAU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 03.07.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 jestem trochę w szoku - ile kosztują tak duże okna plastik/drewno. Mam u siebie spore przeszklenia i takie okno tarasowe przesuwne z pakietem 3-szybowym o wym 400x270 wyszlo mnie ok 10-11 tys. Jesto to jednak okno aluminiowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 03.07.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Ja mam u siebie okno Aluplastu wym 2820x2250 uchylno-przesuwane cena 3436zł dla porównania miałem wycenę zwykłego ona z jednym fixem i dwoma skrzydłami 1841 ceny netto więc różnica w cenie jest spora, dostałem 10% rabatu. Niestety zwykłe otwierane nie miało by u mnie racji bytu, zbyt mało miejsca okno jest w jadalni i zawadzało by o stół, a na pewno było by ciężko się przecisnąć między skrzydłem a stołem.Co do wad i funkcjonalności na razie się nie wypowiem mam je niecały miesiąc i nie jest regularnie użytkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataBie 01.04.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 jestem trochę w szoku - ile kosztują tak duże okna plastik/drewno. Mam u siebie spore przeszklenia i takie okno tarasowe przesuwne z pakietem 3-szybowym o wym 400x270 wyszlo mnie ok 10-11 tys. Jesto to jednak okno aluminiowe.... Możesz mi podać nazwę przedsiębiorstwa, gdzie były zamawiane okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts