Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna tarasowe przesuwne

Recommended Posts

witam,

mam pytanie do użytkowników okien przesuwnych, a także tych co je będą w najbliższym czasie kupować. Czy są one "awaryjne". Słyszałam historie o drzwiach, które nie domykają się dokładnie, są nieszczelne itp. Czy jest to kwestia okien czy montażu? Jakich konkretnie producentów i montażystów polecacie? Ile płaciliście za tego rodzaju okna?

Planujemy przeszklić najchętniej całą ścianę w salonie. Szerokośc salonu to 516 cm. Niewykluczone więc, że konieczne będzie przeszklenie tylko części - powód - koszty i problem ze wzmocnieniem ścian. Do tej pory planowałam kilka fixów i jedne drzwi otwierane na taras. Oglądając jednak zdjęcia w internecie, przesuwne wyglądają o wiele ładniej. O ile droższe mogą być takie rozwiązania?

witam,

mam pytanie do użytkowników okien przesuwnych, a także tych co je będą w najbliższym czasie kupować. Czy są one "awaryjne". Słyszałam historie o drzwiach, które nie domykają się dokładnie, są nieszczelne itp. Czy jest to kwestia okien czy montażu? Jakich konkretnie producentów i montażystów polecacie? Ile płaciliście za tego rodzaju okna?

Planujemy przeszklić najchętniej całą ścianę w salonie. Szerokośc salonu to 516 cm. Niewykluczone więc, że konieczne będzie przeszklenie tylko części - powód - koszty i problem ze wzmocnieniem ścian. Do tej pory planowałam kilka fixów i jedne drzwi otwierane na taras. Oglądając jednak zdjęcia w internecie, przesuwne wyglądają o wiele ładniej. O ile droższe mogą być takie rozwiązania?

Nasze przesuwne - 2500x3600 - kosztowały ponad14kPLN bez upustu...

Z upustem wyszły ok. 7400 :)

Są to typowe drzwi przesuwne HST.

Natomiast są piękne - drugi raz też bym je kupił :D

dziękuję za odpowiedzi. Ceny rzeczywiście wysokie. Jakim cudem można dostać upust prawie 50%?

Przesuwne z pewnością wyglądają atrakcyjniej. Wyobrażam sobie gładką przeszkloną ścianę, więc wyjście przez otwierane drzwi jakoś kłóci mi się z tą wizją. Ze względów finansowych, może trzeba będzie jednak z tego zrezygnować. Powiedzcie mi proszę jeszcze, czy są jakieś różnice we wzmocnieniach fundamentów pod linią takiego długiego okna? Szczególnie, że ściana zewnętrzna jest nośna, a zamiast muru będzie po prostu w dużej częsci okno. Projektant wspominał mi coś o konieczności wstawienia jakichś słupków pomiędzy oknami. Efekt byłby chyba taki

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/5,92785,6203323,Przytulny_drewniany_dom__ktory_jest_ostoja_nawet_w.html?i=5

Też nieźle wygląda, tylko wyjście jest właśnie z boku i nie zakłóca widoku.

nie musi wstawiać żadnych słupków tylko prawidłowo obliczyć i zaprojektować podciąg i tyle

U mnie cala ściana dwu kondygnacji oparta jest na stropie gdzie w miejscu gdzie ona jest powstał podciąg 50/80 cm mocno zbrojony prętami 22 mm - ale tu takiego obciążenia nie będzie - zaraz przecież masz strop z wieńcem

niech posiedzi sobie nad kalkulatorem i to obliczy :) wszak za to mu płacisz :)

dziękuję za odpowiedzi. Ceny rzeczywiście wysokie. Jakim cudem można dostać upust prawie 50%? .

Kupowałem w grudniu 2008 i załapałem się na promocję końca roku, a resztę to podnegocjowałem :)

Powiedzcie mi proszę jeszcze, czy są jakieś różnice we wzmocnieniach fundamentów pod linią takiego długiego okna?

Pod to okono musiałem dawać specjalną podmórówkę, która miała zniwelować - grubość ocieplenia i wylewki.

Ja również marzę o takiej suwance :) Powiedzcie proszę czy takie okno może być plastikowe czy musi być na aluminiowej konstrukcji?

Jakie firmy polecacie do wykonania takiej suwanki?

Ja mam Oknoplast na profilu Platinium.

a jeśli mogę zapytać jakie wymiary ma Twoja suwanka i ile za nią zapłaciłeś?

Ja również marzę o takiej suwance :) Powiedzcie proszę czy takie okno może być plastikowe czy musi być na aluminiowej konstrukcji?

Jakie firmy polecacie do wykonania takiej suwanki?

Ja mam Oknoplast na profilu Platinium.

a jeśli mogę zapytać jakie wymiary ma Twoja suwanka i ile za nią zapłaciłeś?

Wymiar to 360x250.

Zapłaciłem 7400

Ale miałem naprawdę duuuuuuuuży upust :)

• 1 year później...

Mam pytanko, szykuję się do zakupu HS Oknoplastu o wym. 400x230 dzielone na pół, prosze o info:

1. Czy pcv czy drewno

2. Czy nie ma problemów z użytkowaniem suwanki Oknoplastu? (pyt. do Savika) Naczytałam się o problemach z nieszczelnościami, parowaniem itp.

3 Jak z przenikalnością cieplną w porównaniu ze zwykłym balkonowym 3-szybowym...

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Mam pytanko, szykuję się do zakupu HS Oknoplastu o wym. 400x230 dzielone na pół, prosze o info:

1. Czy pcv czy drewno

2. Czy nie ma problemów z użytkowaniem suwanki Oknoplastu? (pyt. do Savika) Naczytałam się o problemach z nieszczelnościami, parowaniem itp.

3 Jak z przenikalnością cieplną w porównaniu ze zwykłym balkonowym 3-szybowym...

Pozdrawiam

Ja również zamierzam kupić suwankę Oknoplastu 400x230. Dostałem wycenę na 17 000. Okna 5-cio komorowe, profil VEKA Perfectline 70mm

Kolor: RAL 7001 (7155.05) SILBERGRAU

Ja mam u siebie okno Aluplastu wym 2820x2250 uchylno-przesuwane cena 3436zł dla porównania miałem wycenę zwykłego ona z jednym fixem i dwoma skrzydłami 1841 ceny netto więc różnica w cenie jest spora, dostałem 10% rabatu. Niestety zwykłe otwierane nie miało by u mnie racji bytu, zbyt mało miejsca okno jest w jadalni i zawadzało by o stół, a na pewno było by ciężko się przecisnąć między skrzydłem a stołem.

Co do wad i funkcjonalności na razie się nie wypowiem mam je niecały miesiąc i nie jest regularnie użytkowane.

• 3 years później...
jestem trochę w szoku - ile kosztują tak duże okna plastik/drewno. Mam u siebie spore przeszklenia i takie okno tarasowe przesuwne z pakietem 3-szybowym o wym 400x270 wyszlo mnie ok 10-11 tys. Jesto to jednak okno aluminiowe....

Możesz mi podać nazwę przedsiębiorstwa, gdzie były zamawiane okna