Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dziedziczenie - brat -siostra

Recommended Posts

Wolniej.

Jeśli chce może Ci przepisać majątek.

Po śmierci ojca oczywiście jego żona (jeśli żyje) jest pierwsza do spadku. I ich dzieci oraz inne dzieci. A potem i bracia i siostry i tak dalej.. Zależy od wielu czynnikow. NIemniej majątek darowany wchodzi w masę spadkową.

Z hjednego zdania trudno cokolwiek wywnioskować ...

ok. Nefer Mój tata ma dwóch braci i siostrę jest rozwiedziony (mama nie żyje) ma do tego dwoje dzieci mnie i mojego brata. Pytanie jest takie jak nie spisze testamentu to ile % komu przypadnie z jego majatku. Jeśli zapisze wszystko na mnie (tak mi coś wspominał) to ile komu będę musiał spłacic tytułem zachowku.

Pozdrawiam

ile komu będę musiał spłacic tytułem zachowku.

Uprawnionymi do zachowku są: dzieci, wnuki, małżonek i rodzice spadkodawcy.

Czyli rodzeństwo tego co spisuje testament - wychodzi z na TO , że nie.

Dotatkowo:

Nie mają prawa do żądania zachowku:

* małżonek, gdy spadkodawca wystąpił o rozwód z winy tego małżonka,

* osoba, która na mocy umowy zrzekła się dziedziczenia,

* osoba, która odrzuciła spadek (czyli nie chciała dziedziczyć i dostać spadku)

* osoba, która została uznana za niegodną,

* osoba, która została wydziedziczona

Wielkośc zachowku :

Obliczenie zachowku to ustalenie wysokości sumy pieniężnej, jakiej osoba uprawniona do zachowku może domagać się od spadkobiercy wymienionego w testamencie. Zgodnie z art. 991 § 1 Kodeksu cywilnego wysokość zachowku wynosi połowę sumy, jaka by przysługiwała danej osobie, gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe.[/u]

Jeżeli są dzieci, to brat i siostra nie dziedziczą. Tylko żona i dzieci. Jezeli żona nie żyje, to same dzieci i rozwód tu nie ma nic do rzeczy, o ile oczywiście nie ma nowej żony. Bo jak jest, to wchodzi nowa żona i wszystkie dzieci. Zona pół a pół na dzieci, choć to ostatnie zdanie moze być nie do końca. to znaczy nie pamiętam, czy w tą połówkę na dzieci nie wchodzi przypadkiem też żona do podziału. Jeżeli jest testament na jedno dziecko, to reszcie dzieci wypłaca się zachówek i żonie. Ale ile tego zachówki, to już nie wiem, w przypadku, z którym się spotkałam sumę podał sąd, ale jest chyba w ustawie.

A w ogóle prawo spadkowe w Polsce jest poparane.:-? I chyba lepiej jednak zasięgnąc rady specjalisty... :/

przykład:

Dostałam darowizne od babci - mieszkanie. Super, tyle tylko ze gdyby moja babci umarła przed upływem 5 lat i gdyby napisała testament że pozostałe "dobra " (np. cenna bizuteria, obrazy, cokolwiek) w testamencie są przekazane np. mojej siostrze (co jest logiczne, bo mieszkanie dla wnuczki nr 1 a np. cenne rzeczy dla wnuczki nr 2) - to te moje darowane mi mieszkanie wchodzi w tzw. mase spadkową!!!

Wyobrazacie to sobie? To juz nawet nie chodzi o mnie ale z człowieka który robi testament i darowiznę robi się wariata.

Babcia jako osoba w pełni władz umysłowych z jakiś (nie wnikajmy jakich) powodów chce zeby mieszkanie nalezało do mnie i tylko do mnie

I żeby nie było w masie spadkowej i nikt nie żądał ode mnie żadnych "zachowków" tudzież nie podważał testamentu. I w tym momencie jesli spisze tez testament że chce żeby np obraz Kossaka i bizuteria trafiły do drugiej wnuczki ( i umrze wcześniej niz te 5 lat od ustanowienia darowizny) to nie będzie tak jakby chciała, bo darowizna robi się "niewazna"

Kto to kurna wymyslił??? :o

Ja sie dowiedziałam o tym prawie kompletnie przypadkiem od notariusza, skrupi się na mojej siostrze bo po prostu babcia nie napisze zadnego testamentu w tym wypadku i ten obraz i bizuteria, która miała byc dla niej , będzie podzielona na cała rodzinę - co tez nie jest zgodne z wolą babci ...

Jeny :evil: . A gdyby babcia Wam to sprzedała za przysłowiową złotówkę?

Az tak dokładnie to nie wiem, ale w przypadku mieszkania nie przejdzie na bank. US się przyczepi i stwierdzi zaniżenie wartości mieszkania.

Darowizna mieszkania nie jest opodatkowana bo darowizna babcia-wnuczka to tak zwana "pierwszej linia" - czyli ja jestem zwolniona z podatku.

Sprzedaż juz by nie była zwolniona a US bardzo bacznie przyglada sie kwotom za działki/ mieszkania i "przysłowiowa złotówka" nie przejdzie.

Oczywiście jakos sobie babcia poradzi - po prostu da mojej siostrze te rzeczy jakie uzna za stosowne i nie bedzie się tym chwalic - tyle tylko że zawsze istnieje niebezpieczeństwo ze ktoś z rodziny się przywali do tego. Na papierze było by czarne na białym i nikt by nie miał prawa strzelać fochów.

Ale przecież podawaliście:

Nie mają prawa do żądania zachowku:

* małżonek, gdy spadkodawca wystąpił o rozwód z winy tego małżonka,

* osoba, która na mocy umowy zrzekła się dziedziczenia,

* osoba, która odrzuciła spadek (czyli nie chciała dziedziczyć i dostać spadku)

* osoba, która została uznana za niegodną,

* osoba, która została wydziedziczona

Więc w rodzinie chyba można wszystko załatwić przez podpisanie zrzeczeń dzieczenia? Cokolwiek to jest. A z ciekawości - jak można kogoś wydziedziczyć? Trudne to jest?

Dostałam darowizne od babci - mieszkanie. Super, tyle tylko ze gdyby moja babci umarła przed upływem 5 lat i gdyby napisała testament że pozostałe "dobra " (np. cenna bizuteria, obrazy, cokolwiek) w testamencie są przekazane np. mojej siostrze (co jest logiczne, bo mieszkanie dla wnuczki nr 1 a np. cenne rzeczy dla wnuczki nr 2) - to te moje darowane mi mieszkanie wchodzi w tzw. mase spadkową!!!

Wyobrazacie to sobie? To juz nawet nie chodzi o mnie ale z człowieka który robi testament i darowiznę robi się wariata.

W jednym z miesięczników p. mec. Pociej pisał, że jedynym pewnym sposobem na ominięcie tego zawiłego prawa jest zawarcie umowy dożywocia między zainteresowanymi osobami. Wtedy własność przechodzi na następcę w chwili śmierci i nie podlega ani testamentowi ani zachowkowi.

PS. Miesięcznik "Sukces" nr 3 z 2008 roku. Artykuł mec. Pocieja z kancelarii "Pociej & Dubois" (o ile dobrze pamiętam)

Więc w rodzinie chyba można wszystko załatwić przez podpisanie zrzeczeń dzieczenia? Cokolwiek to jest.

Eh, no cóż :) Wiesz, to różnie bywa. Rodzina jako taka siedzi cicho gdy coś dzieje się poza ich działaniem i na co nie mają wpływu (np. zapisy w testamencie czy właśnie darowizny)

Ale żeby tak sami z siebie z czegoś zrezygnowali i podpisali zrzeczenia się z jakiś dóbr materialnych (a tym bardziej dużych : np. mieszkania) - wątpię.

Wydziedziczenie kogoś jest możliwe acz trudne :), nie można sobie ot tak zapisać w testamencie : "Żono - wydziedziczam cię!".

Trzeba udowodnić - np. skrajną niewdzięczność tej przykładowej żony. Najlepiej mieć świadków (np. zdjęcia jak zdradza szanownego małżonka - na pewno się kwalifikują ). No - jednym słowem nie jest to proste.

Tak samo jak zabranie darowizny (o czym nie wszyscy wiedzą). Nie można sobie pójść do notariusza i kazać komuś z rodziny oddawać darowiznę .

Też trzeba udowodnić że darowany jest niewdzięczny wobec darczyńcy, etc.

retro - to bardzo ciekawe co piszesz, nie miałam pojęcia (zresztą niestety w tej dziedzinie bardzo mało wiem i jest to dla mnie mocno skomplikowane :/)

• 6 months później...

Jeśli można to mam jeszcze jedno pytanko. Wiem że do wyznaczenia części spadku do obliczenia zachowka bierze się pod uwagę darowizny dokonane przez spadkodawcę. Darowizny dokonane na rzecz osób trzecich (czyli takich którym spadek ustawowo nie przysługuje) wchodzą w masę spadkową jeśli były dokonane do 10 lat przed śmiercią spadkodawcy. Teraz mam pytanie czy tak samo 10 letni okres obowiązuje w odniesieniu do darowizn na rzecz ustawowych spadkobierców, czy też jest to bezterminowe.

Chodzi o to że mój brat dostał już od taty mieszkanie (ponad 10 lat temu). Mój tata postanowił że w związku z tym mnie zapisze w testamencie drugie mieszkanie (to w którym teraz mieszka). Powiedział że chce aby to mieszkanie było tylko moje bo brat dostał tamto mieszkanie tylko dla siebie. W związku z tym czy do obliczenia zachowka dla brata będzie się liczyła wartość mieszkania które dostał brat.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...