cebullka 04.05.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam serdecznie i tak jak w temacie..czy ma Ktos doświadczenia w tym zakresie. Posadziłam klon Royal Red ze względu na jego piękne bordowe liście, ale zagłębiając sie w temat odnajduje różne informacje na temat jego ostatecznej wielkości (nawet do 20 merów) a ja moge sobie pozwolic na maksymalnie 5, 6 metrów. No i teraz problem, pytanie. Czy jest sens/możliwość przycinania go, czy może wymienić na inna odmianę, czy nawet inny gatunek drzewa pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Można przycinać, ale zaburzy to kształt drzewa. Lepiej kupić odmianę "Crimson Sentry". Kolumnowa, wąska. Royal Red ma po 10 latach 5 m średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebullka 04.05.2009 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie...mam dwa klony Royal Red. Jeden szczepiony jest na wysokości około 2 metrów (może mniej) a drugi nisko przy ziemi. Czy to może miec znaczenie w przyszłym wzorście i kształcie. Poza tym że ten nisko szczepiony rozgałęzia sie od dołu. Ale to juz tak na marginesie jeszcze raz wielkie dzięki Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 ten szczepiony będzie co najwyżej puszczał pędy od podkładki, nalezy wtedy je wycinac.Nie wiem jaka to podkładka, ale szczepienie z reguły ogranicza wzrost rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_rz 08.05.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 To moj pierwszy post na forum ogrodniczym, więc witam serdecznie wszystkich, no i od razy zadam pytanie. Jest sobie klon - dokladnie nie wiem coz on zacz, bo tak: nie jest napewno palmowy, jest szczepion, listki ma piękne, bordowe - tyle wiem o tym klonie. W sumie to ma ok 1m i jest szczepiony na podkładce o długości 30cm. Z podkładki tej "wyrastają dwa zaszczepienia" w układzie V - jedne dłuższe, (ok. 70cm) a drugie krotsze (ok. 60cm). Nasadzony został w 3 tygodnie temu z doniczki. Widać że mu jest dobrze - przynajmniej na razie. Pytanie brzmi tak: jak go przycinać, abym otrzymał jeden pień o wysokości ok 1.80 i na tym pniu koronę (raczej dowolną)? Powiedziano mi że podkładka urośnie - a na forum czytam że nie Co z tym zrobic, aby mieć prosty pieniek i korone a nie krzew? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Wycinać wszystkie boczne pedy i jeden, przewodnik, podwiązać do palika by prosto rósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_rz 12.05.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Dzięki. Tak myślałem. Z tym że przewodnik będzie wyrastał z podkładki pod kątem,co w efekcie da mi "krzywy pień". No ale cóż. Nie można mieć wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 ten pień: za jakiś czas, gdy stanie się grubszy, nie będzie widoczny, że kiedyś był krzywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_rz 14.05.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 I takiej odpowiedzi oczekiwałem A powiedz mi jeszcze, czy uwzględniając to, co o nim napisałem (wymiary i termin posadzenia), mam go zacząć przycinać/kształtować teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 tak, można ciąc go w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_rz 16.05.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Dziękuje Ci bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts