rebel82 04.05.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 WITAM. Mam pytanko do bardziej wtajemniczonych w prawo budowlane niz ja sam . Otóż chce postawic wiatę.Chce to zrobic zgdonie z przepisami. Budynek przy jakim stanie wiata nalezy do strefy chronionej zabytków.W urzedzie dowiedziałem się iż musze miec pozwolenie na budowę ! gdybym chciał stawiac w niej samochód. Gdyby to była wiata gospodarcza to tylko zgłoszenie teraz pytanie .czy oplaca sie stawiac sama wiate czy garaz bo przeciez pozwolenie i tak musi byc a koszty nieco wieksze przy samym garazu ale zyskuje juz 4 pełne sciany a nie tak jak przy wiacie od 0 do max 3. Wiata ma byc dostawiona do budynku juz istniejacego. jak mnie ładnie Pai poinformowala nie ma znaczenia cz bedzie wolno stojaca czy oparta o sciane budynku.Pozwolenie musi byc. Czy gdy zrobie wiate gospodarcza i rzeczywiscie bedzie jako gospodarcza ale np na zime ( i tylko w zime) bede sobie chowal samochodzik to czy urzedasy sie doczepia "jak złapią". jakie jest prawdopodobienstwo tego ze moga wyczaić ze wiata jest inego przeznaczeniaw łąsnie w zime?procz sprawdzenia w dokumentach. prosze o podpowiedzi PZDR MG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.05.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Prawo Budowlane: Art. 29.1.Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rebel82 05.05.2009 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 tak tak to sie zgadza i to wiedziałem ale Pani w urzędzie powiedziała ze wiata na postój samochodu to jest "zadaszone miejsce parkingowe"( nie garaz) i to podlega pod pozwolenie na budowe A w sumie to wiata taka sama jak gospodarcza tyle tylko ze zamiast szpadla i siekiery trzymam tam auto. Jak podejsc do tego tematu? Czy zgłaszać to jako wiate gospodarcza ,a wmiedzy czasie chowac tam 4 kółka czy grzecznie mówic ze jest pod auto i bulic kase za wszystko. Prosze o pomoc PZDR MG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts