Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIATA

rebel82

Recommended Posts

WITAM.

Mam pytanko do bardziej wtajemniczonych w prawo budowlane niz ja sam :).

Otóż chce postawic wiatę.Chce to zrobic zgdonie z przepisami.

Budynek przy jakim stanie wiata nalezy do strefy chronionej zabytków.W urzedzie dowiedziałem się iż musze miec pozwolenie na budowę ! gdybym chciał stawiac w niej samochód.

Gdyby to była wiata gospodarcza to tylko zgłoszenie

teraz pytanie .czy oplaca sie stawiac sama wiate czy garaz bo przeciez pozwolenie i tak musi byc a koszty nieco wieksze przy samym garazu ale zyskuje juz 4 pełne sciany a nie tak jak przy wiacie od 0 do max 3.

Wiata ma byc dostawiona do budynku juz istniejacego. jak mnie ładnie Pai poinformowala nie ma znaczenia cz bedzie wolno stojaca czy oparta o sciane budynku.Pozwolenie musi byc.

Czy gdy zrobie wiate gospodarcza i rzeczywiscie bedzie jako gospodarcza ale np na zime ( i tylko w zime) bede sobie chowal samochodzik to czy urzedasy sie doczepia "jak złapią".

jakie jest prawdopodobienstwo tego ze moga wyczaić ze wiata jest inego przeznaczeniaw łąsnie w zime?procz sprawdzenia w dokumentach.

prosze o podpowiedzi :)

PZDR

MG

Prawo Budowlane: Art. 29.

1.Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

:)

tak tak to sie zgadza i to wiedziałem ale Pani w urzędzie powiedziała ze wiata na postój samochodu to jest "zadaszone miejsce parkingowe"( nie garaz) i to podlega pod pozwolenie na budowe

A w sumie to wiata taka sama jak gospodarcza tyle tylko ze zamiast szpadla i siekiery trzymam tam auto.

Jak podejsc do tego tematu?

Czy zgłaszać to jako wiate gospodarcza ,a wmiedzy czasie chowac tam 4 kółka czy grzecznie mówic ze jest pod auto i bulic kase za wszystko.

Prosze o pomoc

PZDR

MG