Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa poprzedzona rozbiórką

Razir

Recommended Posts

[ od moderatora: temat zamknięty - zdublowany

http://forum.muratordom.pl/rozbudowa-poprzedzona-rozbiorka-rozbiorka-bez-zgloszenia,t172736.htm ]

Witam, oto wprowadzenie do pytania do doświadczonych w tej materii osób:

Dostałem dom z okresu IIWŚ, położony na działce od granicy do granicy (działeczka 11m szeroka). Otrzymam lada dzień warunki zabudowy na rozbudowę, przebudowę, nadbudowę tego budynku. Ponieważ w międzyczasie konstruktor mojego architekta wydał wyrok na budynek (dylatacje pionowe występujące zagrzybienie – do rozbiórki) stoję przed technicznym i finansowym w zgodzie z przepisami rozważeniem jak przeprowadzić ten etap.

Znalazłem dziś na allegro aukcję na wyburzenie 30 zł za m2. Policzyłem sobie metraż samych ścian (bez otworów, bez podług i dachu ) tak, by mniej więcej zobaczyć koszty wyburzenia i wyszło mi około 8000,- nie wchodzę w szczegóły, że można taniej jak bym zamówił koparkę caterpillar, której godzina pracy wynosi 100,- to mi wychodzi np. na 3 dni pracy 2400 (w obrysie budynek 11m długi na 4,5m szeroki na 5,5 wysoki), ale chodzi mi o zaznaczenie możliwości wykorzystania tej metody jako wysoce dewastacyjną.

A teraz pytanie:

Czy mogę rozebrać / wyburzyć mury i w obrysie fundamentów odtworzyć cały budynek począwszy od wylewki fundamentu (przypominam założenie: budynek ma być od granicy do granicy działki). Chodzi w tym pytaniu o przepisy. Robię rozbudowę bez zgłaszania rozbiórki. Jak wystąpię o rozbiórkę to będę musiał utrzymać 3 metry od granicy.

Z góry przepraszam za pomieszanie zagadnień kosztowych, technicznych z przepisami. Mam nadzieję że podpowiecie.

Spróbuję inaczej sformułować pytanie, może bardziej będzie zrozumiałe:

Wprowadzenie:

Jak rozumiem projekt rozbudowy uwzględnia także informację, które ściany zostały odtworzone (czyli wyburzone stare i postawione w to miejsce nowe, z uwagi np. na zmieniające się właściwości konstrukcyjne ściany – np. jej nośność itd..)

Pytania:

1) W jakim przypadku muszę złożyć do urzędu papiery o rozbiórkę, która poprzedzać będzie odbudowę w obrysie istniejący budynek?

2) Jaka jest różnica pomiędzy rozbiórką a wyburzeniem?

Udzielam sobie odpowiedź na pytanie 1):

Zgodnie z art. 31 ustawy Prawo budowlane pozwolenia nie wymaga rozbiórka:

* budynków i budowli — niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską — o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości;

* obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki (listę tych obiektów znajdziemy tutaj).

Z tego wynika, że mając budynek w granicy muszę wystąpić o pozwolenie na rozbiórkę.

I tu pytanie:

3) Czy po wyburzeniu budynku postawionego w granicy działki muszę zastosować się do przepisu, który narzuca obowiązek zachowania 3m odległości od granicy?

(nowe ściany z fundamentem będą odtworzone w tym samym miejscu co budynek burzony)

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...