Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znowu te odległości i wysokości od sasiada.

Recommended Posts

Pokrętne, ale dobre. :lol:

Nie mniej jednak, czytając całość przywołanych paragrafów tj. 12, 271 i 273 w obecnie obowiązującym brzmieniu, raczej nie skłaniam się ku tak rygorystycznej interpretacji, biorąc pod uwagę, że par. 272 nie został przywołany – moim zdaniem.

Natomiast po noweli, faktycznie ustawodawca zezwala w takim wypadku, na stawianie budynków RO w „dowolnej” odległości od granicy z działkami niezabudowanymi i nie budowlanymi, bo przywołuje w par.12, paragraf 272. Bo wszystkie uwarunkowania RO dotyczą albo odległości od istniejących budynków, albo od granicy z działką budowlaną.

Tak niestety wynika z literalnego odczytu noweli.

:evil:

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doskonale Was rozumiem ale owa drewutnia będzie stała na szpilkach-kotwach(takich co to można kupić w zwykłym sklepie ogrodniczym) wbitych w ziemię.Bez fundamentów itp.Dodam ,że tam ma suszyć sie tylko drzewo do kominka.

pzdr

Ja mam podobnie zrobioną drewutnię, co prawda słupy nie kotwione, a wmurowane, drewutnia jest w rogu działki, jak ktoś się przypie....li to odetnę diaxem słupki i dorobię kółka, a wtedy niech mnie wszyscy cmokną w pałkę:)

Wszystko co budujemy na działce wymaga zgłoszenia lub pozwolenia na budowę, jeśli nie jest to małą architekturą (czyli ławką, kapliczką, koszem na śmieci, lampą). Wyjątkiem jest altana do 25 m2 (i jeszcze kilka założeń) na pracowniczych ogródkach działkowych.

Wiatę zadaszona, bez ścian bocznych, można lokalizować przy granicy działki, ale już np. garaż typu blaszak, altanę na działce budowlanej trzeba lokalizować w ściśle określonych miejscach, niezależnie czy mają fundament czy nie.

Pisał na ten temat Murator kilkakrotnie.

Wszystko co budujemy na działce wymaga zgłoszenia lub pozwolenia na budowę, jeśli nie jest to małą architekturą (czyli ławką, kapliczką, koszem na śmieci, lampą). Wyjątkiem jest altana do 25 m2 (i jeszcze kilka założeń) na pracowniczych ogródkach działkowych.

Wiatę zadaszona, bez ścian bocznych, można lokalizować przy granicy działki, ale już np. garaż typu blaszak, altanę na działce budowlanej trzeba lokalizować w ściśle określonych miejscach, niezależnie czy mają fundament czy nie.

Pisał na ten temat Murator kilkakrotnie.

Pozwolisz ,że odniosę się do tego co piszesz:

Wiatę zadaszona, bez ścian bocznych, można lokalizować przy granicy działki
...bez pozwolenia na budowę ale niestety trzeba ja zaznaczyć na mapce dostarczonej Urzędu Miasta -Wydziału Architektury bezpłatnie.

Przecież to właśnie napisałam - wiata nie jest małą architekturą ogrodową i wymaga zgłoszenia. Niemniej można ją lokalizować przy granicy.

Przecież widzę i czytam ale nie piszesz nic o papirologii ,która jest niestety niezbędna,łącznie z mapką.Ważny jest także wymiar działki na ,którym ma stanąć taka budowla-drewutnia ale to już chyba wiesz więc nie muszę pisać jaki.

niktspecjalny rozumiem, że przez rok to już kilka wiatek postawiłeś i powiesz co można i gdzie :) dla potomnych

Aby zaspokoić twoją ciekawość i potomnych odpowiem tak jak ty rozumiesz.Taaaaak mam kilkanaście wiatek i obstawiłem się nimi dookoła 15 arowej posesji zasłaniając się tym samym od sąsiadów....taki malavvisato płotek. :lol: :lol: :lol: :p

Przecież widzę i czytam ale nie piszesz nic o papirologii ,która jest niestety niezbędna,łącznie z mapką.Ważny jest także wymiar działki na ,którym ma stanąć taka budowla-drewutnia ale to już chyba wiesz więc nie muszę pisać jaki.

Zgłoszenie w końcu to nie telefon do Pani urzędniczki. Pisze do inteligentnych ludzi. Na pewno wiedzą, że słowo "zgłoszenie" to rodzaj procedury :)

Zgłoszenie w końcu to nie telefon do Pani urzędniczki. Pisze do inteligentnych ludzi. Na pewno wiedzą, że słowo "zgłoszenie" to rodzaj procedury :)

Jak zwykle masz rację.Niestety ogół zanim wybierze opcję "zgłoszenie"(bo nie wie co to jest mimo ,że ynteligentny) to wykona telefunken by się upewnić czy rzeczywiści to prawda.Z tymi procedurami to byłbym ostrożny bo czasami okazują się bardzo zagmatwane.Tobie to pikuś(Pan pikuś) a, innym mniej inteligentnym może pomóc rozwinięcie co autor ma na myśli . :lol: :lol:

To napiszę - definicję słowa "zgłoszenie" oraz "pozwolenie na budowę" wraz znajda Państwo w Ustawie Prawo Budowlane

Chciałem inaczej podpowiedzieć w czym problem bo fizycznie tego doświadczyłem a na początku nikt mnie nie uświadamiał tak jak ty. ale na ta chwile pass bo znowu zabrniemy w.... a tego bym nie chciał, bo czasami jak widać lepiej nie tłumaczyć się z zaistniałej sytuacji. 8)

Także będę budować wiatę na drewno i narzędzia.

Dokonałem zgłoszenia budowy wiaty na narzędzia i drewno gdzie jest jako załącznik jest szkic wiaty z wymiarami i wysokością oraz na mapce narysowane miejsce gdzie ma być umieszczona (prawie przy granicy - tak 30 - 50 cm).

Mam już zwrotkę z pieczątką, że przyjęto zgłoszenie bez zastrzeżeń i urząd nie wyraził sprzeciwu.

Tak myślę, że temat zamknięty jeżeli zbuduje ją zgodnie ze zgłoszeniem, nawet jak się sąsiadowi nie spodoba.

Czyż nie?

:wink:

Fajnie gośio opisuje....

serdecznie pozdrawiam

Czy z tym gościem się zgadzasz? To znaczy: fajnie?

Jasne ,że się zgadzam tylko nie wiem nadal jaki ty masz w tym cel zadając takie pytania.Może zapytaj wprost o co ci kaman.Takie i nie tylko zwroty usłyszałem od urzędasów przez telefon.Fajnie oznacza aprobatę czyli zgadzanie sie z przedmówcą.

Chciałem doprecyzować. Bo tutaj na forum częste jest ironizowanie i "ukryty" podtekst.

Można było przyjąć, że "fajnie" to oznacza, że niezła jazda jest np. urzędników którzy nie powinni do tego dopuścić (nie wyrażając sprzeciwu na zgłoszenie) bo coś jest jednak nie tak.

Ale OK.

Ja też tak myślę, że inwestor musi wierzyć urzędowi i przyjąć brak sprzeciwu jako zgodność z prawem.

Choć wiem, że prawo polskie jest tak skonstruowane, że nie zawsze białe to białe. Wszystko zależy z jakiej strony prawnej podejdzie się do jakiegoś tematu.