Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bylam dzis w mieszkaniu, gdzie panowie wlasnie montowali listwy i zauwazylam, ze kleja je do sciany i podlogi (drewnianej). Zawsze wydawalo mi sie, ze listwy przykleja sie tylko do sciany, ale panowie mnie zapewniali, że tak sie robi.

Wprawdzie nie mam listew drewnianych tylko polistyrenowe, ale mysle, ze zasada jest ta sama.

Czy ktos moglby mi powiedziec jak prawidlowo klei sie takie listwy??

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bylam dzis w mieszkaniu, gdzie panowie wlasnie montowali listwy i zauwazylam, ze kleja je do sciany i podlogi (drewnianej). Zawsze wydawalo mi sie, ze listwy przykleja sie tylko do sciany, ale panowie mnie zapewniali, że tak sie robi.

Wprawdzie nie mam listew drewnianych tylko polistyrenowe, ale mysle, ze zasada jest ta sama.

Czy ktos moglby mi powiedziec jak prawidlowo klei sie takie listwy??

Ty masz rację - panowie nie, jeśli podłoga jest drewniana to będzie pracować pod wpływem zmian wilgotności. Co za tym idzie - jeśli przykleisz do niej listwy to przy długotrwałym spadku wilgotności podłoga się skurczy i najprawdopodobniej oderwie listwy od ściany razem z tynkiem (zwłaszcza jeśli to tynk gipsowy).

Czy ktos moglby mi powiedziec jak prawidlowo klei sie takie listwy??[/quote

W przypadki podłóg pływających /panele, wszelkie podłogi nieprzytwierdzone do podłoża/ listwy mocuje się do ściany dając możliwość swobodnej "pracy" tak wykonanej podłodze.

Przy prawidłowo wykonanych podłogach klejonych do podłoża, listwy można przytwierdzić zarówno do ściany jak i do podłogi. Taki sposób wpływa na trwałość listwowania poprawia jego estetykę i szczelność połączenia z podłogą.

Niezależnie od powyższego, wpływ na sposób mocowania ma również rodzaj listew. Tę zależność pozostawiłbym do decyzji montażysty.Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam.

Mój glazurnik zaproponował mi położenie wokół pomieszczeń gdzie będzie gres cokołu (wysokość do wyboru) z pociętych płytek, zagłębionego na równi ze ścianą. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Dodam, ze w pomieszczeniach gdzie będzie parkiet chcemy położyć listwę przypodłogową prostą , również drewnianą o wysokości 7 lub 10cm.

Pomieszczenia z gresem to kuchnia, korytarz, wiatrołap a z parkietem salon i jadalnia.

tak się robi, by nie brudzić ścian podczas mycia podłogi. Dzięki zlicowaniu płytki ze ścianą unika się półeczki na kurz, jaka by się tworzyła gdyby płytki były tylko klejone na tynk.

Ale robert skitek na forum pokazywał swoje mieszkanie, gdzie listwy przypodłogowe miał ze stalowych kątowników

• 2 weeks później...