Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS - na którą stronę świata?

PADI

Recommended Posts

My mamy taras od zachodu (lekko na południe) - ale zadaszony. Jestesmy bardzo zadowoleni, ponieważ korzystamy z tarasu przeważnie po południu i wieczorem, więc mamy szansę skorzystać z ciepełka i światła od wiosny do jesieni. Od strony pólnocnej i wschodniej jest o tej porze ciemno i chłodno. Oczywiście zadaszenie jest konieczne, osłania przed upałem, a i w deszczyk można posiedzieć. Pokój jest doświetlony mimo zadaszenia, bo jest jeszcze jedno okno od południa - poza zadaszeniem.

Po sezonie użytkowania nadal nam odpowiada takie usytuowanie tarasu.

Dla mnie najfajniejsze jest, gdy siedzę wieczorem na tarasie i jeszcze łapię trochę zachodzącego słońca, z drugiej strony domu jest wtedy już ciemno i niemiło. Gdy kogoś bardzo razi słoneczko, to można fajna pergolę zrobić, jakąś kratkę z winobluszczem itp. Ja uważam, że jednak w naszym klimacie nie ma co tak się chować przed światłem, łatwiej się osłonić przez najgorsze upały, a potem korzystać z naturalnego światła jak najdłużej. Pokój dzienny od północy jest raczej ponury.

Ale są rózne potrzeby - warto pooglądać inne domy - koniecznie o różnych porach dnia. Najlepiej chyba mieć dwa tarasy - taki na poranna kawkę i chłód w ekstra upał i taki słoneczny, cieplejszy - na wieczory. Dodaje to jednak kosztów, wiadomo.

My w razie, gdyby przyszły jakieś straszne upały planujemy zrobić altankę z drugiej strony domu.

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zalecam południowy wschód. Mam tak usytułowany i jestem zadowolony, a taras mam zadaszony. Na moim osiedlu tarasy od południa albo są opuszczone (nieużytkowane) albo zaopatrzone w markizy, parasole. Moi sąsiedzi mają taras od południa i dopiero teraz, po siedmiu latach jak wybudowali sobie altankę to ich w ogrodzie widać. Ale prawdą też jest, że czasami wieczorem siądę sobie na schodach (zachód) i to piwko wypiję. Ale w końcu jestem u siebie i imprezę mogę szybko przenieść z tarasu na podjazd.

Witam

W zasadzie to południowy - z tym że przynajmniej cześciowo (w dużej części 8) zadaszony!!.

Zarówno rano jak i po południu mamy słońce wpadające "bokami" (bo jest nisko) - a w południe siedzimy sobie w cieniu i przewiewie :)).

Od zachodu mogą jakieś "jasne" drzewa - tzn. rozpraszające swiatło - np: brzoza.

Moim zdaniem w polsce jes za moło ciepłych/słonecznych dni aby bać się temperatury i nasłonecznienia - a argumenty o oślepianiu zachodzacym słońcem to już w ogóle do mnie nie przemawiają :lol:

PS. Warunek - że taras możemy mieć DUŻY i "dostawiony" do budynku (tak żeby z trzech stron był dostepny.

PPS Zamias zadaszenia sprawdza się (i wolałbym!!) zacieniające drzewo, które oszczędzeiliśmy w szale zagospodarowywania działki - polecam 30-50cio letni klon, 50-70 dąb itp. :lol:

• 3 years później...

Tak się składa , że mamy wyjścia na cztery strony, więc z praktyki mogę coś powiedzieć.

Na wschodnim ganku najchętniej siedzimy jedząc śniadanie, w porannych godzinach może być chłodniej, a słoneczko daje ciepło. Jak są b. gorące dni szczególnie w południe, to najlepiej przebywa się od strony północnej. W chłodniejsze dni każdy promyk jest cenny więc siedzimy na stronie południowej. Wieczorem najchętniej wybieramy stronę zachodnią.

Działkę mam dosyć dużą, takie siedlisko, że ze wszystkich stron mam trochę przestrzeni. Teraz raczej kupuje się małe działki, więc moje uwagi mogą nie być przydatne dla większości. Ale z praktyki, bo już mieszkam tam 3 lata, zauważyłem, że każda strona ma swój "nastrój". W określonych porach dnia czy nawet roku, któraś w danym momencie najbardziej nam pasuje. Jeszcze mógłbym dodać, że w zależności co się robi. Do spotkań towarzyskich wieczorem - najlepiej strona zachodnia. Do pracy czy nauki - najchętniej wybieram stronę północną lub wschodnią. :)

Przede wszystkim należy kierować się względami funkcjonalnymi (połączenie z pokojem dziennym, jeśli to możliwe - warto rozważyć również połączenie z kuchnią, co znacząco ułatwi przygotowanie chociażby grilla), a także krajobrazowymi (najlepiej usytuowany taras będzie przygnębiał, jeśli parę metrów za nim znajdzie się ślepa ściana domu sąsiada lub na przykład śmietnik). Warto również przewidzieć możliwość zadaszenia i zacienienia przynajmniej części tarasu. Im większy taras, tym mniejsze znaczenie ma jego lokalizacja względem stron świata - przy czym w ogóle nie przywiązywałbym do tego aspektu ogromnej wagi. Każde usytuowanie można "wygrać" odpowiednim urządzeniem tarasu.

• 2 months później...

moja działka jest typowo z wjazdem od północy, salon i taras musi być idealnie na południe. Wydaje się*to dobrym rozwiązaniem gdyż w ziemie słonko ociepli salon. No i słonko jest niżej więc tym bardziej

A w lato, cóz, ja planuje podcień, ewentualnie parasol aby się*zaciemnić i aby cery nie przypalić :-)

• 3 weeks później...

Najbardziej pożądaną przeze mnie opcją jest zadaszony taras od wschodu (ewent. zachodu), na który wychodzi się z salonu przez wąskie drzwi tarasowe. Jednocześnie salon ten powinien posiadać duże przeszklenia od południa (niekoniecznie otwierane). Wtedy mamy przyjemny, osłonięty taras, a południowe światło dociera do środka tymi dużymi oknami, które nie są zadaszone.

Inną fajną opcją jest niezadaszony (lub z ruchomym zadaszeniem) taras od południa na chłodniejsze dni plus oddalona od domu altana na dni upalne.

• 1 year później...

Witajcie. W załączeniu działki "po dwóch stronach ulicy". W jednym rzędzie mają ogrody po stronie południowo-zachowniej, w drugim - przyległym po stronie północno-wschodniej.

dzialka.png

Który rząd jest według was korzystniejszy? Dla mnie od razu wydawał się ten z ogrodem na stronę południowo-zach ale po lekturze tego wątku nabrałem wątpliwości..

jak ktoś będzie chcial mieć salon od południa, aby był dobrze doświetlony, to ma wybór tylko jeden, o ile nie planuje salonu od ulicy.

Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie zrobić sobie dwa tarasy. Albo tarasu nie łączyć w ogóle z domem - umieścić gdzieś w ogrodzie pod pergolą.

najprzyjemniejszy w eksploatacji jest taras od strony wschodnio-południowej, bo można na nim od rana siedzieć do południa jest w sam raz, potem zamiast kisic się na słonecznym tarasie od południa, delektujemy się ciepłym powietrzem bez bijących po oczach promieni słonecznych, nie bije po nogach ciepło z rozgrzanej podlogi. jednak przyjęło się mieć taras od strony południowej, zachodniej by móc korzystać z uroków światła słonecznego

W pełni popieram, mam od strony wschodniej. Z rana słońce, do max 15. Po południu jak się robi skwar to mam już cień i też spokojnie można siedzieć.