el-ka 11.05.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 My mamy taras od zachodu (lekko na południe) - ale zadaszony. Jestesmy bardzo zadowoleni, ponieważ korzystamy z tarasu przeważnie po południu i wieczorem, więc mamy szansę skorzystać z ciepełka i światła od wiosny do jesieni. Od strony pólnocnej i wschodniej jest o tej porze ciemno i chłodno. Oczywiście zadaszenie jest konieczne, osłania przed upałem, a i w deszczyk można posiedzieć. Pokój jest doświetlony mimo zadaszenia, bo jest jeszcze jedno okno od południa - poza zadaszeniem. Po sezonie użytkowania nadal nam odpowiada takie usytuowanie tarasu. Dla mnie najfajniejsze jest, gdy siedzę wieczorem na tarasie i jeszcze łapię trochę zachodzącego słońca, z drugiej strony domu jest wtedy już ciemno i niemiło. Gdy kogoś bardzo razi słoneczko, to można fajna pergolę zrobić, jakąś kratkę z winobluszczem itp. Ja uważam, że jednak w naszym klimacie nie ma co tak się chować przed światłem, łatwiej się osłonić przez najgorsze upały, a potem korzystać z naturalnego światła jak najdłużej. Pokój dzienny od północy jest raczej ponury.Ale są rózne potrzeby - warto pooglądać inne domy - koniecznie o różnych porach dnia. Najlepiej chyba mieć dwa tarasy - taki na poranna kawkę i chłód w ekstra upał i taki słoneczny, cieplejszy - na wieczory. Dodaje to jednak kosztów, wiadomo. My w razie, gdyby przyszły jakieś straszne upały planujemy zrobić altankę z drugiej strony domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 11.05.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Zalecam południowy wschód. Mam tak usytułowany i jestem zadowolony, a taras mam zadaszony. Na moim osiedlu tarasy od południa albo są opuszczone (nieużytkowane) albo zaopatrzone w markizy, parasole. Moi sąsiedzi mają taras od południa i dopiero teraz, po siedmiu latach jak wybudowali sobie altankę to ich w ogrodzie widać. Ale prawdą też jest, że czasami wieczorem siądę sobie na schodach (zachód) i to piwko wypiję. Ale w końcu jestem u siebie i imprezę mogę szybko przenieść z tarasu na podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 11.05.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 W stronę słońcaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 11.05.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam W zasadzie to południowy - z tym że przynajmniej cześciowo (w dużej części zadaszony!!. Zarówno rano jak i po południu mamy słońce wpadające "bokami" (bo jest nisko) - a w południe siedzimy sobie w cieniu i przewiewie ). Od zachodu mogą jakieś "jasne" drzewa - tzn. rozpraszające swiatło - np: brzoza. Moim zdaniem w polsce jes za moło ciepłych/słonecznych dni aby bać się temperatury i nasłonecznienia - a argumenty o oślepianiu zachodzacym słońcem to już w ogóle do mnie nie przemawiają PS. Warunek - że taras możemy mieć DUŻY i "dostawiony" do budynku (tak żeby z trzech stron był dostepny. PPS Zamias zadaszenia sprawdza się (i wolałbym!!) zacieniające drzewo, które oszczędzeiliśmy w szale zagospodarowywania działki - polecam 30-50cio letni klon, 50-70 dąb itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 11.05.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 W domu mam taras od południa (nie miałem wyboru),zadaszony.można wytrzymać. Zaletą jest ochrona pokoju przed przegrzaniem.W domku letniskowym taras jest od północy (z wyboru) i jest to rozwiązanie lepsze.Opalać się można na trawie a na tarasie szuka się cienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richi4u 18.08.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Tak się składa , że mamy wyjścia na cztery strony, więc z praktyki mogę coś powiedzieć.Na wschodnim ganku najchętniej siedzimy jedząc śniadanie, w porannych godzinach może być chłodniej, a słoneczko daje ciepło. Jak są b. gorące dni szczególnie w południe, to najlepiej przebywa się od strony północnej. W chłodniejsze dni każdy promyk jest cenny więc siedzimy na stronie południowej. Wieczorem najchętniej wybieramy stronę zachodnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Taras tylko w kierunku ładnego widoku w ogrodzie. Jeśli będzie w stronę drogi i tak będziesz z niego rzadko korzystać.A dodatkowo zrób sobie miejsce w ogrodzie na siedzenie w pełnym słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richi4u 20.08.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Działkę mam dosyć dużą, takie siedlisko, że ze wszystkich stron mam trochę przestrzeni. Teraz raczej kupuje się małe działki, więc moje uwagi mogą nie być przydatne dla większości. Ale z praktyki, bo już mieszkam tam 3 lata, zauważyłem, że każda strona ma swój "nastrój". W określonych porach dnia czy nawet roku, któraś w danym momencie najbardziej nam pasuje. Jeszcze mógłbym dodać, że w zależności co się robi. Do spotkań towarzyskich wieczorem - najlepiej strona zachodnia. Do pracy czy nauki - najchętniej wybieram stronę północną lub wschodnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 22.08.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Mam taras na północny-wschód w kierunku ogrodu. Rano bardzo przyjemnie we wschodzącym słońcu a wieczorem jeszcze lepiej bo słońce chowa się za domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 22.08.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 U nas taras na zachód, bo właśnie w stronę planowanego ogrodu. Chciałam mieć widok na ogród, stąd decyzja ale w upalne dni rzeczywiście po południu nieźle tam grzeje. Myślę o zasadzeniu jakichś drzew, które rzucałyby cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 22.08.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja mam południowy zachód.Na tarasie zazwyczaj siedzimy popołudniami lub wieczorkiem. Przed tarasem rosną wysokie brzozy które dają półcień i jest to rewelacyjne połączenie. Jak za goąco przesuwam krzesełko w cień, jak zimno - na słoneczko:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 24.08.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Mamy taras (lekko zadaszony) od kierunku północno-zachodniego.Jest bardziej przesunięty może nieco na zachód.Jest na rogu budynku.Wiosną i jesienią można się wygrzewać na nim a jak jest upal to można schronić się za ścianę i mamy cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 31.08.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Przede wszystkim należy kierować się względami funkcjonalnymi (połączenie z pokojem dziennym, jeśli to możliwe - warto rozważyć również połączenie z kuchnią, co znacząco ułatwi przygotowanie chociażby grilla), a także krajobrazowymi (najlepiej usytuowany taras będzie przygnębiał, jeśli parę metrów za nim znajdzie się ślepa ściana domu sąsiada lub na przykład śmietnik). Warto również przewidzieć możliwość zadaszenia i zacienienia przynajmniej części tarasu. Im większy taras, tym mniejsze znaczenie ma jego lokalizacja względem stron świata - przy czym w ogóle nie przywiązywałbym do tego aspektu ogromnej wagi. Każde usytuowanie można "wygrać" odpowiednim urządzeniem tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jassica 27.11.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 moja działka jest typowo z wjazdem od północy, salon i taras musi być idealnie na południe. Wydaje się*to dobrym rozwiązaniem gdyż w ziemie słonko ociepli salon. No i słonko jest niżej więc tym bardziej A w lato, cóz, ja planuje podcień, ewentualnie parasol aby się*zaciemnić i aby cery nie przypalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 16.12.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 my jesteśmy w trakcie budowy , taras wybitnie pod słoneczko czyli południowy zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.12.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 my jesteśmy w trakcie budowy , taras wybitnie pod słoneczko czyli południowy zachód też mam taki kierunek, kiedyś wydawało się że idealny, ale teraz wiem, że kombinowałbym nieco inny kierunek, bo ten jest trochę za gorący latem jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 20.12.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Najbardziej pożądaną przeze mnie opcją jest zadaszony taras od wschodu (ewent. zachodu), na który wychodzi się z salonu przez wąskie drzwi tarasowe. Jednocześnie salon ten powinien posiadać duże przeszklenia od południa (niekoniecznie otwierane). Wtedy mamy przyjemny, osłonięty taras, a południowe światło dociera do środka tymi dużymi oknami, które nie są zadaszone.Inną fajną opcją jest niezadaszony (lub z ruchomym zadaszeniem) taras od południa na chłodniejsze dni plus oddalona od domu altana na dni upalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 05.10.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Witajcie. W załączeniu działki "po dwóch stronach ulicy". W jednym rzędzie mają ogrody po stronie południowo-zachowniej, w drugim - przyległym po stronie północno-wschodniej. Który rząd jest według was korzystniejszy? Dla mnie od razu wydawał się ten z ogrodem na stronę południowo-zach ale po lekturze tego wątku nabrałem wątpliwości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 jak ktoś będzie chcial mieć salon od południa, aby był dobrze doświetlony, to ma wybór tylko jeden, o ile nie planuje salonu od ulicy.Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie zrobić sobie dwa tarasy. Albo tarasu nie łączyć w ogóle z domem - umieścić gdzieś w ogrodzie pod pergolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenrykJ 08.10.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 najprzyjemniejszy w eksploatacji jest taras od strony wschodnio-południowej, bo można na nim od rana siedzieć do południa jest w sam raz, potem zamiast kisic się na słonecznym tarasie od południa, delektujemy się ciepłym powietrzem bez bijących po oczach promieni słonecznych, nie bije po nogach ciepło z rozgrzanej podlogi. jednak przyjęło się mieć taras od strony południowej, zachodniej by móc korzystać z uroków światła słonecznego W pełni popieram, mam od strony wschodniej. Z rana słońce, do max 15. Po południu jak się robi skwar to mam już cień i też spokojnie można siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts