Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS - na którą stronę świata?

PADI

Recommended Posts

Ja zawsze mieszkałem w domu z tarasem/balkonem od południa i innego sobie nie wyobrażam. Tak też zrobiłem w nowym domu. Lubię słońce i ciepełko a dzięki temu mam je na tarasie i w domu przez cały dzień. Wszystkie ta argumenty za tarasami z innych stron sa po prostu wydumane. Gdyby się do nich zastosować to trzeba by zrobić taras od północy. Jeśli ktoś lubi niech robi. Widziałem już nie raz takie zapuszczone, nieużywane, północne tarasy.

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No wiec ja bede pierwszy, ktory ponarzeka: Mam taras od poludnia, bo wydawalo mi sie to oczywiste. Czemu? Nie wiem. Faktem jest, ze przed wybudowaniem domu bylem u kogoś w gościnie i tak mnie niemilosiernie słońce wysmażylo podczas obiadu na tarasie, że w naszym projekcie domu po tej wizycie przykrylismy taraz calkowicie dachem, żeby żaden promyk słonca sie nie przedostal. Ma to ogromną zalete, bo latem w salonie jest mily cień i chłód, no i da sie grillować na tarasie.

Dlatego uwazam, ze taras od poludnia wcale nie jest taki oczywisty i pownni go sobie fundować tylko naprawde słoneczni maniacy. Ja wymiękłem.

Wszystko zależy na jakiej działce.

Zwykle z tarasu chce się mieć ładny widok, więc taraz z widokiem na ulicę raczej odpada.

Z drugiej strony tak jak u Przekorka można cały taras zadaszyć zyskując nieopodatkowany metraż na lato (oczywiscie jeżeli oddzielimy sie od komarów), a wtedy całe życie jest na tarasie no i problem kto przy furtce?

Ja tak będę miał i już wiem że dużo kabelków wyciągnę w kierunku docelowego tarasu.

Ja zawsze mieszkałem w domu z tarasem/balkonem od południa i innego sobie nie wyobrażam. Tak też zrobiłem w nowym domu. Lubię słońce i ciepełko a dzięki temu mam je na tarasie i w domu przez cały dzień. Wszystkie ta argumenty za tarasami z innych stron sa po prostu wydumane. Gdyby się do nich zastosować to trzeba by zrobić taras od północy. Jeśli ktoś lubi niech robi. Widziałem już nie raz takie zapuszczone, nieużywane, północne tarasy.

Ja mam mieszkanie z 3 balkonami - jeden większy od płd zach (piwko, basenik dmuchany dla dzieci etc.) a dwa połączone (tzn jeden duży z dwóch pokoi połączony) od płn wschodu. Jest super - i jedna i druga strona.

Rano (do 14.00) na wschodnim-północnym fajnie schnie pranie i można się opalać na balkonie, , rosną kwiatki, zioła i winobluszcz, a po południu w słonku można siedzieć na drugim balkonie, ten wschodni wcale nie jest zapuszczony

Dzieci jak były małe wystawiałam w wózku na balkony w zależności od tego gdzie słonko - wbrew pozorom ten od wschodu nieraz był dużo cieplejszy (niemowlęta dobrze jest wietrzyć :D - śpią na balkonie a mamusia ma dużo czasu).

Resumując - taras może spokojnie być od wschodu czy północy - można go wtedy po prostu nie kryć dachem żeby było więcej słonka, a jak komuś słońce potrzebne to przecież każdy domek ma na litość boską ogród można zrobić dwa kroki i zejść z tym leżakiem smażyć się w niezdrowym słońcu dwa metry dalej.

ArtMedia taras od północy? I wychodzi na to, że to jedyna słuszna koncepcja :D

No. Ręce opadają.

Przeczytajcie sobie to co inni piszą

Ja mam od płn wschodu, sąsiadka ma duży taras od płn wschodu (ok. 25 m) i nie narzekamy, jest fajnie.

Nasze tarasy (ja mam balkon) nie są zapuszczone nieużywane zarośnięte brudem i ponure.

Wszystko zależy od tego jak je zagospodarujesz.

A jak chcesz słońce to idziesz do ogródka i już.

nie fixujcie sie stronami swiata tylko myslcie o swoich preferencjach, a jak jestescie skazani na taras od konkretnej strony, to jak sie kto podrapie w glowe to cos zawsze wymysli, zeby tylko bylo fajnie;

ja robie taras od strony zachodniej, bo do salonu najblizej; problem w tym, ze od tej strony wlasnie "syćkie copki z głów spizguje"; rozwiazanie: ide w konstrukcje drewno-szklo hartowane, tj. taras / weranda, ktory nie zaslepi drzwi do salonu, bedzie termicznie umiarkowany, ochroni przed poziomo padajacym deszczem i pozwoli grac w zechcyka; jedyny minus dzis dostrzegany to koszty, ale nie takie rzecy...

pozdrawiam

Właśnie wczoraj przy pięknym letnim słońcu zobaczyliśmy dokładnie plusy i minusy naszych trarasów (od poł wsch i południa) fajnie że słonko nie będzie nam przeszkadzać i nadmiernie grzac salonu (4 drzwi balkonowe od poł wsch i 1 balkonowe od południa, za którymi jest zadaszony taras) ale z kolei od godziny 19-20 już nie ma takiego upału i fajnie byłoby sobie posiedzieć w słonku zachodzącym ...

No ale zawsze można znieść leżak czy krzesło na trawę za taras ...

No zachodzące słonko wieczorem zacienia cały / prawie cały ogród. :( bo dom szeroki na prawie całą działkę

Zobaczymy.

Ale zimny pilsner chyba smakuje tak samo na poł zach i na poł wch... :wink:

My mamy taras od strony pd-zach ale zadaszony . Stron świata nie wybieraliśmy , po prostu dom nie mógł być inaczej posadowiony . W związku z tym szukalismy projektu z tarasem zadaszonym myśląc o ewentualnym bardzo słonecznym i upalnym lecie ale również o deszczowej wiośnie i jesieni kiedy jeszcze {ew. już } nie jest zimno a chciałoby się trochę pobyć na łonie natury .

Zgadzam się z BK - zimny pilsner smakuje tak samo na poł-zach i na poł-wsch i nie ważne gdzie ale z kim go wypijesz :wink:

Pozdrowienia

Maxtorka

Jeszcze raz w sprawie tarasu.

Przyklad: Taras od strony poludniowej a temp po stronie polnocnej dzisiaj o godz 9.30 17 st. C czyli chlodno a my sniadanko w pidzamkach na tarasiku . Czyli w tym przypadku plus dla nazego tarasu ale gdyby bylo 25 st C. plus slonko to niestety nic z tego by nie bylo. Trzeba korzystac umiejetnie z tego co sie ma . "Gdy sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma"

• 3 months później...

Argumenty za:

pyszna aromatyczna kawa wypijana z samego rana w piżamce na słonecznym tarasie, do gazetki i świeżych bułeczek przyniesionych dopiero co przez męża/żonę/dzieci ze sklepu 8)

przyjęcia / obiady / podwieczorek/ grill na zacienionym tarasie w nieznośnie upalne letnie popołudnia :wink:

Można się opalać do godziny 13,00 kiedy nie jest jeszcze tak gorąco