Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS - na którą stronę świata?

PADI

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bede mial. Tak samo okna( a wlasciwie drzwi tarasowe)od salonu wychodzace na ten taras- takie dwa potrojne 2x2 w sumie osiem m kw widoku na ogrod. Ale taras chcemy zrobic taki zachodzacy troche na poludniowa czesc domu tez. Ma byc drewniany. Nad tym salonem jest sypialnia- tez z oknami na wschod. Uwielbiam sie budzic w promieniach slonca, wiec mysle, ze tu jest ekstra.

Pozdrawiam

Jankes

Ja również mam wyjście na taras od wschodu, ale że nie będzie on prostokątny, zatem będzie zachodził na część południową a nawet jak przesunę maksymalnie mebel ogrodowy to i zachód słońca zobaczę. Całość tarasu będzie miała ponad 40m2. Stąd nie narzekam, ale nawet gdybym miała tylko siedzieć od wschodu - dla mnie to nie problem, bo nie jestem zwolenniczką smażenia się na słońcu. W tym przypadku raczej myślę o gustach większej ilości biesiadników tarasowych oraz o chłodniejszych dniach np. podczas złotej, polskiej jesieni, gdzie każdy promyk słońca na wagę złota. Uważam, że taras od wschodu to żaden problem a nawet plus, gorzej jak wszystkie okna salonowe ma się od wschodu, gdyż te południowe dają najwięcej światła. Ja mam od południa wykusz a od zachodu otwartą na salon kuchnię z oknem, stąd to wyjście wschodnie wcale mi nie przeszkadza .

• 2 weeks później...
Usytuowanie mojej działki to wjazd od zachodu, od strony północnej las i właśnie zależy mi aby mieć na niego widok, na szcęście jest to troszeczkę północny- zachód. Nie wiem czy może to zasadniczo wpłynąć na wyziębienie domu i inne problemy użytkowe :roll: dru taras od strony wchodniej- o tym już była chyba mowa na forum i chyba nie jest to takie złe rozwiązanie :) Będę wzięczny za opinie

Taak, o tych upałach na południowych tarasach słyszałem, dlatego ja chcę się "przytulić" ścianą z garażu do południowej granicy działki, a uzyskać większy ogród i ten widok na las. mam nadzieję, że zrobienie od północy tego tarasu i tym samym większego przeszklenia (drzwi) nie jest czymś z zasady niedopuszczalnym :) no teraz już wiem że nie jestem sam :D :D

Nadmierne naslonecznienie w lecie mozna ograniczyć przysłaniając go, na czas letni można zamontować np markizy, żaluzję czy cokolwiek.

Natomiast podobno bardzo odczuwa się w zimie brak słońca a tym samym przy dużych oknach trzeba dużo grzać.

Piszę podobno bo przy wyborze projektu przestrzegała mnie o tym moja pani projektant i miałem to na uwadze większość okien w moim domu jest od strony słonecznej chociaż wejście/wjazd jest od strony północnej i mało reprezentacyjny.

Zapomnialem dopisać, że jeszcze tam nie mieszkam.

Mam taras od północy i już od roku mieszkam. Jest tak jak piszą przedmówcy (przedpiszcy :-? ) fajnie się latem siedzi w cieniu, a jak chcę na słońce, to wychodzę cztery kroki w ogród i jestem na słońcu. Dobrze jest natomiast mieć w salonie jakieś okna oprócz północnych, bo rzeczywiście będzie ciemno (ja mam jedno od zachodu).