lelu 08.11.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Nie znam szczegółów architektur Twojego domu, ale ja też coś takiego mam. Jak wiemy z podstawówki północ jest pomiędzy wschodem i zachodem. Tak więc i rano, i po południu trochę słońca złapiesz. Będzie to te słońce mało agresywne. Tak więc nie martw się. Jest oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 08.11.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Miałem do wyboru projekt w podstawowej wersji i taras od południa z widokiem na ścianę sąsiada, albo taras od północy i widok na pola i lasy w oddali. Kupiłem projekt w lustrzanym odbiciu. Przeżyłem w domku już drugie lato i jedną zimę. W salonie mam troje drzwi tarasowych 2x2,5m. Dom jest z Ytonga, pierwsza zima jeszcze bez tynków zewnętrznych. W lecie nawet w czasie największych upałów przyjemny chłodek. Cień jest tylko ok 1m od ściany, dalej pełne słońce, więc z opalaniem nie ma problemu. W zimie paliłem głównie piecem kominkowym z Castoramy 7kW i było 23-25 stopni. Grzejniki włączały się tylko rano i przed moim powrotem z pracy.Po mojemu taras od północy to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 08.11.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 U nas również taras od pn-wsch. Słońce jest rano i późnym popołudniem. Nie wydaje mi się, aby to nam przeszkadzało. Latem będzie przyjemnie posiedzieć w południe w cieniu, a poranna kawka na tarasie w pierwszych promieniach słońca. Jeżeli ktoś będzie chceł skorzystac ze słońca to do tego celu ma prawie całą działkę. A w salonie pomimo tego, że nie jest jeszcze pomalowane (szaro-bure tynki i wylewki) nie jest ciemno. A za oknami widok na łąki, pola i las... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 08.11.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 super! już prawie podjąłem deczyję oczyiście na północ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.11.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 super! już prawie podjąłem deczyję oczyiście na północ Ja mam teraz taki "niby- taras" przy kostce "gierkowskiej" od wschodu. Nie wiem dlaczego, ale zawsze tam cholernie wieje. Nie idzie wysiedzieć ani latem ani wiosną i jesienią. Zwróćcie uwagę, czy nie będziecie mieli przeciągów na tarasach. Z tego co wiem, to niezaprzeczalną zaletą tarasów południowych i południowo- zachodnich jest to, że na nich nie ma przeciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 08.11.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Po dokladnej analizie stwierdzam, ze tylko taras zacieniony ma sens. Ja przykrylem swoj (od poludnia) calkowicie dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.11.2004 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 moim zdaniem to nie ma znaczenia (może miałoby gdybyś ten taras miał w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silus 14.06.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Mamy zamiar kupić działkę na której wzniesienie jest od południa, a od wschodu jest droga. Z której strony zbudować taras? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 15.06.2005 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Ja bym dal taras od wschodu. Nauczony przykrym doswiadczeniem z tarasem od poludnia (pot, ukrop i smierc) w moim domu dalem od poludnio-zachodu. Tez kaszana, wieczorem swieci w oczy. A od wschodu spoko - od poludnia do wieczora jestes zasloniety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 15.06.2005 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Dokładnie tak jak poprzednik i tez z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iks_75 06.04.2006 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Wybieramy projekt i mamy wątpliwości: ja chcę taras od południowego -zachodu, a mąż chce lustrzane odbicie czyli taras od południowego-wschodu. Ja lubię, gdy w domu jest widno, ciepło, a mąż nie cierpi prażenia się w słońcu i upale. Czy rzeczywiście w salonie i na tarasie od południowego-zachodu można w lecie się czuć jak na patelni. W domu chyba jest chłodniej niż w blokach z wielkiej płyty, co nie? Doradźcie mi proszę. Jak jest u was ze stronami swiata? Z jakiego położenia domu jesteście zadowoleni, a z jakiego nie? Dodam, że tylko te strony świata moga być rozpatrywane, a tars byłby częsciowo zadaszony (od wschodu lub zachodu). Dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 06.04.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Mieliśmy identyczny problem i skończyło się na...dwóch tarasach. Ten główny (większy jest od płd/zach a ten mniejszy z drugiej strony. Oba są wykorzystywane! Latem wieczorem wchodzi w rachubę tylko ten wschodni. Na dodatek my mamy wjazd od zachodu i "patelnia" na oczach wszystkich to trochę nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 06.04.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 My również mamy wjazd od zachodu Tarasy też będą dwa: jeden całkowicie zadaszony od północnego wschodu - jak dla mnie super rozwiązanie latem gdy człowiek raczej szuka cienia niż słońca, drugi niezadaszony - od południa i wchodu, w sam raz, aby dziecku basen na nim rozstawić lub wiosną posiedzieć w słoneczku. Co do nasłonecznienia pokoju dziennego... Dobrze, gdy w pokoju są okna co najmniej z dwóch stron, np od południa i wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 06.04.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Ja osobiście bym stawiał taras od południowego-zachodu. I taki właśnie mamy w projekcie naszego domu. Moi rodzice mają dom z tarasem od strony wschodniej i nigdy nikt na nim nie przebywa. Wolą siedzieć sobie przy stole na trawie od strony zachodniej (pod parasolem). Strata miejsca i pieniędzy w tym przypadku.Umieszczenie tarasu od zachodu ma uzasadnienie ekonomiczne - zazwyczaj od tej strony dom jest nieco gorzej zaizolowany (duże przeszklenie, ew. nieszczelności). Strona płd-zach. jest zawsze najcieplejsza, więc straty ciepła - najmniejsze.A co do gorąca - to jeżeli dom będzie miał dobrze docieplone ściany, to będzie w nim w lecie przyjemnie chłodno mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 06.04.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 I wniosek z tych postów wynika taki, że każdy ma inne zapatrywania W Waszej sytuacji chyba faktycznie najlepiej byłoby zrobić tak jak pisze Rosa - dwa tarasy. Wtedy Ty będziesz zadowolona i małżonek Tylko nie zawsze projekt albo działka dają taką możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.04.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Moim zdaniem pd-zach byłby najodpowiedniejszy. Siedząc na tarasie popołudniu/wieczorem słońce świeci dużo dłuzej niż od strony pd.-wsch.Jest to o tyle istotne,że większość z nas w "godzinach słońca od strony pd-wsch" pracuje i nie dane jest wtedy rozkoszować się słoneczkiem na tarasie. ...Chyba ,ze kto lubi o wschodzie słońca siedzieć i pić kawę to sytuacja jest wtedy odwrotna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 06.04.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 U nas będzie z pd-zach, ale tylko dlatego, że lubimy ciepełko. Nawet gdy go jest czasami za dużo. Jedyna wada to możliwość wystąpienia odbić w telewizorze (najczęściej jest on w pokoju z wyjściem na taras). Ale jak będę miał swój dom, to nie będę siedział przed telewizorem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 06.04.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgadzam się z Heimnarem, ściana pd-zach super się nagrzewa, i oddaje ciepło wieczorem i w nocy, jak zrobicie sobie np.grilika.Znam 2 domy z tarasem od wschodu - są nieużywane.Pamiętaj też, że tarasu używa się nie tylko latem. Wczesną wiosną i późną jesienią tylko południowe i zachodnie tarasy są ciepłe i przytulne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 06.04.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 To ja dla przekory...Mam teraz w bloku balkon od pd-zach i latem jest on nie do użytkowania z powodu ciepła bijącego od ścian. Moi rodzice mają identycznie i żaden parasol nie pomaga. Teściowie mają balkon od wschodu i południa i ten od wschodu jest dużo częściej używany, zwłaszcza w weekendy w celu obiadowym. A dla tych co lubią słońce - zawsze można ustawić sobie krzesełko na trawie, ew. z parasolem. Brak sąsiedztwa ścian spowoduje, że będzie większy ruch powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 06.04.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Ja mam taras od poludnia i poludniowego zachodu , ale z uwagi na silne wiatry od zachodu w mojej okolicy , zrobilbym chyba lustrzane odbicie gdybym mogl budowac jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts