Jerzysio 07.04.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Południowo- zachodni, częściowo zadaszony taras pozwala na spędzanie już teraz popołudniowych godzin po powrocie z pracy ( nareszcie trochę słoneczka ). Wiem bo już parę razy w tym roku pifko siem piło ! Taras od wschodu to niestety brak słońca po południu, wtedy gdy mamy trochę czasu i chciałoby się na słoneczku posiedzieć. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 07.04.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Ja bede mieć od poludniowego zachodu. Lubie sloneczko i uwazam ze w naszym klimacie nie ma go za wiele, nawet latem. Uwazam, ze nie ma co porownywac balkonu w bloku do duzego tarasu w domu. Moim zdaniem to dwie rozne rzeczy. Zawsze mozna rozlozyc parasol, zamatowac markizy, posadzic pnacza. No chyba ze ktos jest zdecydowanie zimnolubny. Zreszta zawsze moze wtedy usiasc pod drzewkiem na trawce lub w altance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 07.04.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Ja na przykład jestem wyjątkowo zimnolubny. W sypialni mamy 16-17 stopni - jak jest cieplej to się duszę. Ale taras, jak już napisałem - od płd. zachodu. Moim zdaniem ma same plusy. A słońce świecące w telewizor mi przeszkadzać nie będzie. Bo nie oglądam telewizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 07.04.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Muszę przyznać, że na etapie wyboru projektu też mieliśmy dylemat z której strony zrobić taras... sąsiedzi budują od południa i zachodu, ale nie jest to takie oczywiste. Trzeba wziąść pod uwagę, że latem słońce potrafi grzać niemiłosiernie i wtedy wracając do domu nie szukamy "patelni" tylko ochłody. Moi teściowie mają taras od zachodu i latem jest nie do wytrzymania, popołudniu nawet zadaszenie nie pomaga bo słońce się wdziera na cały taras. Prawda jest taka, że mając dom macie również dużo przestrzeni poza tarasem - tak naprawdę nie musicie się prażyć na słońcu siedząc na tarasie, gdy można to czynić leżąc na trawce przy skalniaczku czy pięknych tujach. Warto również wspomnieć o oknach salonowych od zachodu i południa - będziecie mieli wiecznie zasłonięte rolety gdy słoneczne dni nadejdą. My zdecydowaliśmy się na taras w układzie północny-zachód czyli dla każdego coś miłego, bo taras jest z dwóch stron domu (niestety duży wykusz wychodzi z salonu na zachodnią stronę...). Kto będzie miał ochotę na promienie słoneczne usiądzie na tarasie z jednego boku domu - kto będzie szukał cienia i ochłody zajmie wygodne miejsce w cieniu. Trzeba przecież pamiętać, że poza domem cała działka bedzie skąpana w słońcu Reasumując nie sugerowałbym się na Waszym miejscu tradycyjnymi układami tarasów względem stron swiata - proponuję przejechać sie na działkę w letni upalny dzień i wyobrazić sobie jak by to było gdybyście mieli tam już własny wymarzony dom. Jeśli wyobraźni zabraknie dobrą metodą jest obserwowanie domów w okolicy jak i o której godzinie operuje słońce - taką metodą bedziecie idealnie wiedzieli ile promieni będzie oblewało Wasz taras w zależności od tego z której strony go umieścicie. pozdrowienia, H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 07.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Hubik my wybierając zadaszony taras północno-wchodni braliśmy pod uwagę właśnie to, aby było to miejsce do odpoczynku, takiego z kawką lub piwkiem i dobrą książką na przykład A latem odpoczywać potrafimy tylko w cieniu, bo słońce wysysa z nas siły witalne i nawet człowiekowi myśleć się nie chce. Pewnie, że wiosną czy jesienią zdecydowanie przyjemniejszy jest tras płd-zach. , ale znając siebie to i tak będziemy korzystać z niego głównie latem. A jak będziemy chcieli posiedzieć w wiosennym czy jesiennym słoneczku to przecież mamy cały ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 07.04.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 I tak, prawie każdy ze mną się zgodzi, że najlepszy rozkład to taki: Kuchnia wschód, wejście północ, salon i taras-południe (po południu znika powoli rażące słońce) okna w stronę tv-wschodnie, sypialnie-zachód. Potrzebne było ponad pół roku aby znaleźć odpowiedni projekt, ale udało się . Nie jest może super urodziwy, ale na naszą działkę pasuje idealnie. Warto się natrudzić wcześniej ze znalezieniem odpowiedniego projektu, niż później gotowym kręcić po mapie i dopasowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 07.04.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 ja z kolei otrzymalem domek i taras od wschodu Na poczatku myslalem ze to wielki minus - a jest odwrotnie zdecydowanie polecam wschod ) jest to miejsce gdzie w spokoju mozna wypoczac, poczytac itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 07.04.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Mam taras od pd-zach i latem, w upalne dni jest nie do wytrzymania !!! Na szczęście mam rolety (chronią salon przed zbytnim nagrzaniem), a przy tarasie jest pergola z ciepłolubnymi pnączami, inaczej po prostu patelnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 07.04.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 I tak, prawie każdy ze mną się zgodzi, że najlepszy rozkład to taki: Kuchnia wschód, wejście północ, salon i taras-południe (po południu znika powoli rażące słońce) okna w stronę tv-wschodnie, sypialnie-zachód. . I owszem, z założeniem że działka ma wjazd od północy:):) Sypialnie zachód-północ-wschód Kuchnia obojętnie,tylko nie od południa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 07.04.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 To chyba powinna być jakaś ankieta przeniesiona do działu sondaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 09.04.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Drzwi wejściowe od południa- muchy w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 10.04.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 ścigacz zgoda, tylko nie każdy ma ( może mieć) wjazd od północy.Druga sprawa: ktoś pisał o grilu na tarasie płd/zach. - nie radzę: cały dym wpada do salonu, przecież mamy głównie wiatry w Polsce zachodnie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 10.04.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 A ja mam dwa w jednym, jeden taras, a jest on od poł-wsch i od poł-zach, róg tarasu wychodzi na południe, caly dzień jest słońce, no może byłoby, gdyby od poł-zach nie było wielkich świerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 10.04.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 A ja mam dwa w jednym, jeden taras, a jest on od poł-wsch i od poł-zach, róg tarasu wychodzi na południe, caly dzień jest słońce, no może byłoby, gdyby od poł-zach nie było wielkich świerków. Są jeszcze lepsze pomysły, np. dom obrotowy: http://goodway.atspace.com/dom/p6190210.jpg http://goodway.atspace.com/dom/p6190212.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 10.04.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 A ja mam dwa w jednym, jeden taras, a jest on od poł-wsch i od poł-zach, róg tarasu wychodzi na południe, caly dzień jest słońce, no może byłoby, gdyby od poł-zach nie było wielkich świerków. Są jeszcze lepsze pomysły, np. dom obrotowy: http://goodway.atspace.com/dom/p6190210.jpg http://goodway.atspace.com/dom/p6190212.jpg Tylko co z podłączeniem mediów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 10.04.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Nic na czasie nie jesteś Patos - teraz media podłącza się bezprzewodowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania F. 10.04.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 W starym domku ktorym mieszkam mamy dwa tarasy i teraz zaczniemy budowe nowego domku, to zdecydowanie bedzie taras od połud-zach - gdyz dłuzej sie da posiedziec a z drugiej strony domu już od 13 jest chłodniej a wieczorem zimno:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 10.04.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 ...bedzie taras od połud-zach - gdyz dłuzej sie da posiedziec...( Koło domu trzeba robić a nie siedzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 10.04.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Nic na czasie nie jesteś Patos - teraz media podłącza się bezprzewodowo Acha kanaliza tryska dachem, woda to deszczówka, prąd z fotoogniw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 11.04.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Nic na czasie nie jesteś Patos - teraz media podłącza się bezprzewodowo Acha kanaliza tryska dachem, woda to deszczówka, prąd z fotoogniw Eeee jednak wolę tradycyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts