damarel 01.06.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Witajcie.Mamy taras usytuowany na południowy zachód, dość mocno zadaszony. Mimo to słońce operuje na nim od 15 do 20, nie ma skrawka cienia. Dziś próbowaliśmy po raz pierwszy urządzić grila, ale trudno było wysiedzieć. Zastanawiamy się, czy nie zamontować markizy ale obawiamy się, że może to niewiele poprawić sytuację bo słońce po południu jest już dość nisko i wydaje się nam, że i tak będzie świcić pod markizą na taras. Czy to nie będzie wyrzucenie pieniędzy?.Czy ktoś z Was ma podobny problem i jak temu zaradził ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 01.06.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 ja mam taras na zachód ale od 13-stej słoneczko nieźle daje czadu. Parasol 3,5 metra z regulacją nachylenia pomaga w 50% ale ogólnie to piekarnik. Też myślę nad markizą, myślę, że nie będą to wyrzucone pieniądze. Coś w jasnym kolorze na pewno zda egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Ja jeszcze nie mam tego problemu..ale wiem ze bede miec .Taras centralnie na południe..masakra....dobrze ze ogromny taras .2,20cm nad ziemią juz widze to jak w lecie koczujemy pod nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 01.06.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 A rolety bambusowe zawieszone pod dachem tarasu i/lub pergola z pnączami ? Powiny zacienić w lecie, a w zimie nie zabiorą cennego swiatła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Najlepiej wypoczywa się w cieniu drzew czy pnączy.Można przedłużyć taras w głąb ogrodu i obsadzić go drzewami o gęstych koronach (np. katalpa czy klon w formie kulistej, szczepione na co najmniej 2,5 m) lub zrobić nad nim konstrukcję pod pnacza (chociażby zwykła winorośl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaWus 02.06.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Cześć, Ja mam taras usytuowany tak samo i zdecydowałam się na markizy o wysięgu 2,5 m (są i dłuższe). Kąt nachylenia markiz mozna samodzielnie regulować w przedziale bodajże 5-45 stopni - więc możesz sobie dostosować "zadaszenie" do indywidualnych warunków nasłonecznienia. Niezaleznie od tego wnoszą taki "toskański" klimacik - ale to akurat już cecha mniej istotna. Pozdr,AgaWus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biała_ 02.06.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Witam, Ja również dołączę do grona osób z tarasem od strony południowo-zachodniej. Na forum jest fajny wątek: http://forum.muratordom.pl/tarasy-nasze-zdjecia,t95668-240.htm?highlight=taras jest tam dużo fajnych propozycji m.in. zadaszenia tarasu i chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Mój faworyt http://images28.fotosik.pl/184/d433850e46793ef6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 02.06.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Noooo-gdy ja panią architekt poprosiłam by usytuowała taras od północy - była zszokowana. A ja w tej chwili mam na tarasie od 10.00 przyjemny cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaLeszek 24.06.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Musimy ostatecznie postanowić gdzie zrobić taras - w projekcie mieliśmy zaplanowany po prawej stronie budynku, ale zrezygnowaliśmy z tego, gdyż kolidowałoby to z wjazdem do garażu i było blisko sąsiada. Zastanawiamy się nad innym rozwiązaniem: po lewej stronie lub oddalona od budynku altana. Co proponujecie?? Prosimy o jakieś rady lub fotki Waszych rozwiązań gdzie i jak najlepiej zaplanować miejsce odpoczynku na letnie wieczory Oto rzut naszej działki: http://www.powolny.pl/justin/dzialka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 25.06.2008 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Rozumiem, że dom i garaż już stoją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 25.06.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Prawidłowo to byłoby z prawej strony tak, jak planowaliście na początku /wyjście na taras z salonu lub jadalni/. Jednak te pasy ziemi po obu stronach budynku wydają się być bardzo wąskie -przepisowe 4 m?. Według mnie to za mało na miejsce wypoczynku. Pozostaje tylko tył domu. Altana oddalona od domu daje chyba wiecej intymności, ale pamiętaj o ewentualnych gościach! Urządzanie grilla na większą liczbę osób w kątku ogrodu sprowadza się do ciągłego latania do domu po kolejne, pozostawione tam rzeczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaLeszek 25.06.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Oczywiście dom i garaż już stoi /patrz dziennik budowy/ Widzę, że nie wyraziliśmy się dokładnie - chodziło nam o prawę stronę ale oczywiście z tyłu domu Po prawej stronie z boku jest przepisowe 5m z drogą dojazdową do garażu więc z tyłu domu po prawej stronie gdybyśmy zrobili taras to zostanie mało miejsca na swobodny dojazd autami. Natomiast gdyby zrobić taras przy domu po lewej stronie to będziemy mieli okno od łazienki i tego się trochę obawiamy. Co prawda w oknie będzie szyba ornamentowa, więc nie będzie widać z zewnątrz korzystających z łazienki, ale mimo to, jest to dla nas duży argument na nie. O altance myśleliśmy z uwagi na intymność, o której wspomniano ale wiem jakie będzie to uciążliwe dla mnie - już się widzę latającą w tą i z powrotem!!! Dlatego prosimy Was o poradę jakie będzie najlepsze rozwiązanie?! Może jeszcze coś całkiem innego macie zrobione lub gdzieś widzieliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 A może tak:http://images32.fotosik.pl/297/284f9a8b68ccd33cmed.jpg Aby taras nie był jednolitą utwardzona powierzchnią, można usunąć część kostek brukowych i posadzic w otworach trawę ozdobną lub strzyżone kule bukszpanu. W sumie miałabym jeszcze kilka pomysłów.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.06.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Niestety można powiedzieć - a nie myśleliście wcześniej o tym tarasie? Na moje wystarczyło garaż dać z drugiej strony - po lewej i problem by się rozwiązał sam. Też tam widzę 5 metrów od granicy więc by się dało spokojnie Teraz nie pozostaje Wam nic innego jak przysunąć taras do łazienki lub postawić na altanę. Ewentualnie zróbcie taras jakieś 2-3m od ścian domu ze ścieżynką do niego prowadzącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaLeszek 25.06.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Niestety można powiedzieć - a nie myśleliście wcześniej o tym tarasie? Na moje wystarczyło garaż dać z drugiej strony - po lewej i problem by się rozwiązał sam. Też tam widzę 5 metrów od granicy więc by się dało spokojnie Teraz nie pozostaje Wam nic innego jak przysunąć taras do łazienki lub postawić na altanę. Ewentualnie zróbcie taras jakieś 2-3m od ścian domu ze ścieżynką do niego prowadzącą. Niestety ale pochylenie terenu nie pozwala na zrobienie garażu i wjazdu po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 26.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 bylam w ogrodzie podobnie zrobionym jak propozycja elfir, i powiem ze byl sliczny. tylko taras byl przy domu a tam gdzie altana byl zrobiony staw-cudenko. i dodam te drzewa kolumnowe powinny byc zimozielone coby nie widac garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 14.08.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam. Czy taras od strony południowej to na pewno dobry pomysł?? Jak Wy macie i jakie spostrzeżenia??? Coraz więcej osób, które już mieszkają w domach namawia mnie aby nie robić tarasu właśnie od południa, że za gorąco i nie chce się tam siedzieć, no chyba że bardzo mocno zadaszony będzie. W rezultacie taras jest nie używany. Moi sąsiedzi sobie zrobili taras w ogóle od strony północno-wchodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.08.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Moi sąsiedzi zrobili taras od strony południowo zachodniej. Migiem robili markizę, żeby mogli z niego korzystać. Inni sąsiedzi mają taras właściwie od zachodu ale od połowy dnia jest on już w szczerym słońcu i całkiem im to odpowiada. Sąsiadka i obie córki na okrągło na nim siedzą i smażą się na skwarki. Jednym słowem co się komu podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 14.08.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 ja mam taras od północypodoba mi sie to bardzo, ale ja nie lubię się skwarkować...można tez zrobić taras od południa i dac markizę jak będzie za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 14.08.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 No właśnie dla każdego coś innego. Ja z kolei i lubię cień ale na słoneczku też czasami lubię posiedzieć, zwłaszcza wiosną czy jesienią, jak już tak nie "smaży". Więc muszę chyba coś uniwersalnego wymyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts