Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS - na którą stronę świata?

PADI

Recommended Posts

Witajcie.

Mamy taras usytuowany na południowy zachód, dość mocno zadaszony. Mimo to słońce operuje na nim od 15 do 20, nie ma skrawka cienia. Dziś próbowaliśmy po raz pierwszy urządzić grila, ale trudno było wysiedzieć. Zastanawiamy się, czy nie zamontować markizy ale obawiamy się, że może to niewiele poprawić sytuację bo słońce po południu jest już dość nisko i wydaje się nam, że i tak będzie świcić pod markizą na taras. Czy to nie będzie wyrzucenie pieniędzy?.

Czy ktoś z Was ma podobny problem i jak temu zaradził ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepiej wypoczywa się w cieniu drzew czy pnączy.

Można przedłużyć taras w głąb ogrodu i obsadzić go drzewami o gęstych koronach (np. katalpa czy klon w formie kulistej, szczepione na co najmniej 2,5 m) lub zrobić nad nim konstrukcję pod pnacza (chociażby zwykła winorośl)

Cześć,

Ja mam taras usytuowany tak samo i zdecydowałam się na markizy o wysięgu 2,5 m (są i dłuższe). Kąt nachylenia markiz mozna samodzielnie regulować w przedziale bodajże 5-45 stopni - więc możesz sobie dostosować "zadaszenie" do indywidualnych warunków nasłonecznienia.

Niezaleznie od tego wnoszą taki "toskański" klimacik - ale to akurat już cecha mniej istotna.

Pozdr,

AgaWus

Witam,

Ja również dołączę do grona osób z tarasem od strony południowo-zachodniej.

Na forum jest fajny wątek: http://forum.muratordom.pl/tarasy-nasze-zdjecia,t95668-240.htm?highlight=taras

jest tam dużo fajnych propozycji m.in. zadaszenia tarasu i chyba każdy znajdzie coś dla siebie.

Mój faworyt :)

http://images28.fotosik.pl/184/d433850e46793ef6.jpg

• 4 weeks później...

Musimy ostatecznie postanowić gdzie zrobić taras - w projekcie mieliśmy zaplanowany po prawej stronie budynku, ale zrezygnowaliśmy z tego, gdyż kolidowałoby to z wjazdem do garażu i było blisko sąsiada.

Zastanawiamy się nad innym rozwiązaniem: po lewej stronie lub oddalona od budynku altana. Co proponujecie?? Prosimy o jakieś rady lub fotki Waszych rozwiązań gdzie i jak najlepiej zaplanować miejsce odpoczynku na letnie wieczory ;-)

Oto rzut naszej działki:

http://www.powolny.pl/justin/dzialka.jpg

Prawidłowo to byłoby z prawej strony tak, jak planowaliście na początku /wyjście na taras z salonu lub jadalni/. Jednak te pasy ziemi po obu stronach budynku wydają się być bardzo wąskie -przepisowe 4 m?. Według mnie to za mało na miejsce wypoczynku. Pozostaje tylko tył domu. Altana oddalona od domu daje chyba wiecej intymności, ale pamiętaj o ewentualnych gościach! Urządzanie grilla na większą liczbę osób w kątku ogrodu sprowadza się do ciągłego latania do domu po kolejne, pozostawione tam rzeczy!

Oczywiście dom i garaż już stoi /patrz dziennik budowy/ :p

Widzę, że nie wyraziliśmy się dokładnie - chodziło nam o prawę stronę ale oczywiście z tyłu domu :lol:

Po prawej stronie z boku jest przepisowe 5m z drogą dojazdową do garażu więc z tyłu domu po prawej stronie gdybyśmy zrobili taras to zostanie mało miejsca na swobodny dojazd autami.

Natomiast gdyby zrobić taras przy domu po lewej stronie to będziemy mieli okno od łazienki i tego się trochę obawiamy. Co prawda w oknie będzie szyba ornamentowa, więc nie będzie widać z zewnątrz korzystających z łazienki, ale mimo to, jest to dla nas duży argument na nie.

O altance myśleliśmy z uwagi na intymność, o której wspomniano ale wiem jakie będzie to uciążliwe dla mnie - już się widzę latającą w tą i z powrotem!!!

Dlatego prosimy Was o poradę jakie będzie najlepsze rozwiązanie?! Może jeszcze coś całkiem innego macie zrobione lub gdzieś widzieliście? :roll:

A może tak:

http://images32.fotosik.pl/297/284f9a8b68ccd33cmed.jpg

Aby taras nie był jednolitą utwardzona powierzchnią, można usunąć część kostek brukowych i posadzic w otworach trawę ozdobną lub strzyżone kule bukszpanu.

W sumie miałabym jeszcze kilka pomysłów.[/img]

Niestety można powiedzieć - a nie myśleliście wcześniej o tym tarasie? Na moje wystarczyło garaż dać z drugiej strony - po lewej i problem by się rozwiązał sam. Też tam widzę 5 metrów od granicy więc by się dało spokojnie

Teraz nie pozostaje Wam nic innego jak przysunąć taras do łazienki lub postawić na altanę.

Ewentualnie zróbcie taras jakieś 2-3m od ścian domu ze ścieżynką do niego prowadzącą.

Niestety można powiedzieć - a nie myśleliście wcześniej o tym tarasie? Na moje wystarczyło garaż dać z drugiej strony - po lewej i problem by się rozwiązał sam. Też tam widzę 5 metrów od granicy więc by się dało spokojnie

Teraz nie pozostaje Wam nic innego jak przysunąć taras do łazienki lub postawić na altanę.

Ewentualnie zróbcie taras jakieś 2-3m od ścian domu ze ścieżynką do niego prowadzącą.

Niestety ale pochylenie terenu nie pozwala na zrobienie garażu i wjazdu po lewej stronie.

• 1 month później...

Witam.

Czy taras od strony południowej to na pewno dobry pomysł?? Jak Wy macie i jakie spostrzeżenia??? Coraz więcej osób, które już mieszkają w domach namawia mnie aby nie robić tarasu właśnie od południa, że za gorąco i nie chce się tam siedzieć, no chyba że bardzo mocno zadaszony będzie. W rezultacie taras jest nie używany.

Moi sąsiedzi sobie zrobili taras w ogóle od strony północno-wchodniej :o

Moi sąsiedzi zrobili taras od strony południowo zachodniej. Migiem robili markizę, żeby mogli z niego korzystać. Inni sąsiedzi mają taras właściwie od zachodu ale od połowy dnia jest on już w szczerym słońcu i całkiem im to odpowiada. Sąsiadka i obie córki na okrągło na nim siedzą i smażą się na skwarki.

Jednym słowem co się komu podoba.