kania 14.08.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Ja lubię mój północny taras. Też nie cierpię się smażyc. Po południu do wieczora (akurat w porze grillowej ) na tarasie mam słońce ale już takie bez żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 14.08.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam serdecznie. Co kto lubi (czytaj: każdy taras ma zalety), lub może (czytaj: gdzie drzwi tarasowe wyszły majstrowi). Markizować lub zadaszać (choć częściowo) prędzej czy później każdy myśli. Jak nie słoneczko to deszczyk, listki... Nasz taras jest od wschodu (na ścianie kuchenno-salonowej) i ma sporo zalet: np. raniutko wychodzisz boso i mówisz słonku - dzień dobry, obiad letnią porą na tarasie - już zacienionym - duża frajda. Wady: po południu w kuchni ciemnawo (taras zadaszony i las za oknem) i trzeba się doświetlać żarówką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 14.08.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 my mamy taras (planowany) od południowego zachodu. na południu rośnie sosna, a na zachodzie splątane razem dzika grusza i czeremcha. drzewa są dośc duże.efekt jest taki, ze przez cały dzień w miejscu tarasu jest trochę cienia, trochę słonka. miło latem. zimą opadają liście z gruszy i czeremchy i nie ma efektu zaciemnienia wieczorem. wtedy fajnie mieć "ciepły" doświetlony taras.jesienią i wiosną drzewa liściaste od zachodu są dość ażurowe i bardzo ozdobne. rozważałam markizę, ale boję się, że może być pod nią duszno. może dostawię pergolę lub coś w tym stylu, jak już taras będzie gotowy. lubię też tarasy od wschodu. północne do mnie nie przemawiają, są jakieś takie smutne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 14.08.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 mam od południowego zachodu i jest to porażka. Zasadziłam modrzewie żeby go szybko latem zacienić, ale na efekt poczekam jeszcze pewnie z 5 lat. Myślimy o bardzo mocnej pergoli lub markizie, ale ze względu na bardzo silne wiatry zachodnie boimy się że markiza nie wytrzyma.. pergolę którą zrobiliśmy w zeszłym roku (na fundamencie) wiatry z letka przekosiły... taras jest narożny, równiutko jeden bok południe a drugi zachód... teraz bym zrobiła od południowego wschodu lub północnego zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 14.08.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 u nas bedzie od strony polnocnej.juz podczas budowy zauwazylam ze jest to dobry pomysl.tylko tam szlo usiasc i oddychnac.dookola slonce tak dawalo czadu ze az szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.08.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 A ja mam od południwego zachodu i mi z tym dobrze Ale ja lubię słońce. Czasem jednak jest rzeczywiście b. gorąco, ale w planach i tak mieliśmy pergole (żeby się trochę osłonić - i przed słońcem, i przed wiatrem, i przed sąsiadami). Będzie zrobiony taki zakątek, w którym bedzie cień, i miejsce, gdzie będzie słońce. Dodam, że w chłodniejsze miesiące bardzo mi odpowiada ten taras, jak świeci słońce to jest super. W sumie takich upalnych dni nie ma w roku tak wiele (a szkoda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.08.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 A ja mam od północy właściwie - i tak inaczej się domu nie dało postawić, więc nie ma problemu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 14.08.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Ja mam taras od południowego zachodu. Słońce przez prawie cały dzień. Ale już na etapie projektowania zaplanowaliśmy że wiekszość będzie zadaszona i przedłużyliśmy dach domu, wspierając na dwóch kolumnach. Teraz bez względu na porę dnia część jest w cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 14.08.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 No ja już wiem, że w takim razie zrobię taras w kształcie literki L, akurat tak się u mnie składa, że na rogu domu mam południe, i tam będzie podcień, a z jednej strony będzie taras południowo-wchodni, a z drugiej południowo-zachodni. Dla każdego coś dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 15.08.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 A ja mam taras od południowego wschodu, od południa i południowego zachodu też trochę słonka wpada można leżak nosić w zależności od nastroju. Część od południa jest solidnie zadaszona (25 metrów pod dachem, pozostałe dwadzieścia metrów jest bez dachu. Jest super. Na pewno nie może być bez zadaszenia od południa czy zachodu, chyba że z solidną pergolą, na przykład z glicynią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 15.08.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Ja też mam taras na południowy wschód. Czy się sprawdzi to się dopiero okaże. Nie przywiązuję do tego takiej wagi, bo i tak wolę naturalny cień orzecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 16.08.2008 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Chyba najlepsze podejście to "insz Allach" czyli pogodzić się z tym co można uzyskać w danych warunkach. Sama strona świata nie jest najważniejsza - liczy się konfiguracja terenu i krajobrazu (np. obecność drzew) i widok. Tarasy od północy mają tę niedocenianą właściwość, że same pozostają w cieniu a widok dookoła jest rozświetlony (o ile oczywiście jest na co patrzeć). No i ważny jest tryb życia - pracoholik wracający do domu wieczorem nie nacieszy się kawką na (po)południowym tarasie. Z kolei typ "sowy" nie skorzysta ze słońca na tarasie od wschodu.U nas na wszelki wypadek są dwa - jeden od południa a drugi od północy. Ten drugi jest deską ratunku w upalne popołudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 16.08.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Jeśli warunki działki i układ pomieszczeń w domu pozwalają wybierać to zwróć uwagę na widok z tarasu, na to czy taras jest widoczny od sąsiadów a przede wszystkim po co ten taras. Piękne widoki mam na wschód i południowy wschód, brak zabudowy w tamtym kierunku. Smażyć się nie lubię a jak zechcę to mam ogródek, za to rano lubię sobie wypić kawkę i posiedzieć chwilę na słonku. Obiadów na tarasie ani grilowania nie będzie. U mnie odpowiedź przyszła więc szybko - taras będzie od wschodu z wyjściem z salonu. Zdecydowałam tak, mimo tego, że dodatkowo muszę przywieźć parę wywrotek ziemi aby ten taras utworzyć (teraz jest duża różnica poziomów między terenem a wyjściem z salonu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Zaden problem zrobić dwa tarasy - jeden słoneczny i jeden zacieniony. Wcale na jeden z tych tarasów nie trzeba wychodzić bezposrednio z domu. Wazne by były ze sobą połączone wygodną scieżką.Poza tym można przy południowym tarasie posadzić drzewa, które dadzą cień: szczepione na pniu (takie jak kuliste klony czy robinie) albo szybko rosnące, takie jak klony jesionolistne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 24.08.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Tak właśnie zrobię, dwa tarasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 25.08.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam serdecznie. To bardzo dobry pomysł . Tylko wątpliwości to w dalszym ciągu nie rozwiewa. Bo z której strony... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 zachodniej - aby siedząc w fotelu obserwować zachód słońca. Jestem spiochem, więc słońce o poranku na wschodnim tarasie przemknęłoby niezauważone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 25.08.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Tak jak pisałam wyżej od strony południowo-wschodniej i południowo-zachodniej, dla każdego coś dobrego. A na samym rogu domu jest południe więc tam będzie narożny podcień. Chyba tak będzie optymalnie. Bo zgadzam się, że latem słońce grzeje i od południa się nie chce siedzieć, no ale nikt mi nie powie chyba, że wczesną wiosną bądź jesienią nie lubi posiedzieć na słoneczku nawet w południe. Ja przynajmniej lubię bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.05.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Mam dwie opcje, albo południowy zachód (taki bardziej na zachód), ale wtedy jest skierowany w stronę drogi, albo południowy wschód (taki bardziej wschód), wtedy w stronę choinek i drzewek, ale boję się, że będzie za ciemno.Jak Wy macie skierowane tarasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.05.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 U mnie taras skierowany na południowe południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts