Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dla tych, którzy nie mogą mieć internetu stacjonarnego

Recommended Posts

Braza, u nas lokalni dostawcy radiówki powiedzieli, że nie ma możliwości, bo las z dwóch stron. Nawet nie chcieli przyjechać sprawdzić. Na dodatek nasz dom jest parterowy i leży w dziurze :roll: :wink: Radiówka z Orange działa naprawdę dobrze i jestem mile zaskoczona. Poza tym masz możliwość testowania jej przez miesiąc i jeśli coś jest nie tak to możesz ja oddać. Zwracają pieniądze za modem (249zł), ale przepadają za aktywację (69 zł). To jednak zawsze lepiej niż podpisać umowę na dwa lata na coś, co nie będzie w ogóle działało.

Braza, u nas lokalni dostawcy radiówki powiedzieli, że nie ma możliwości, bo las z dwóch stron. Nawet nie chcieli przyjechać sprawdzić. Na dodatek nasz dom jest parterowy i leży w dziurze :roll: :wink: Radiówka z Orange działa naprawdę dobrze i jestem mile zaskoczona. Poza tym masz możliwość testowania jej przez miesiąc i jeśli coś jest nie tak to możesz ja oddać. Zwracają pieniądze za modem (249zł), ale przepadają za aktywację (69 zł). To jednak zawsze lepiej niż podpisać umowę na dwa lata na coś, co nie będzie w ogóle działało.

W tym Twoim Orang'u tez jest limit.

TPSA zawsze robi pod górkę.

Rodzina ma przy bramie wjazdowej studzienkę od kanalizacji teletechnicznej TP.

A dalej? A od tej studzienki do następnej jest 20 metrów, następnie z niej 10 metrów do centrali telefonicznej! Przeciągnięcie kabla nawet bezpośrednio do centrali to 20 minut roboty!

Nie podłączą telefonu bo nie ma możliwości technicznych!

Obecność studzienki to jeszcze nic. W niej prowadzone są tylko przewody od centrali do "słupka". Od tych słupków dopiero prowadzi się pary do abonentów.

Trzeba się dobrać do słupka. Ale przeważnie nadal nie ma możliwości technicznych, bo przewód od centrali do słupka nie ma wolnych par!

W Polsce tak to już jest, nic nie robi się na zapas. Jak x lat temu telefonizuje się okolicę, to układa się 3 razy więcej linii niż jest potrzeba. W mojej okolicy w ciągu ostatnich 10 lat liczba domów potroiła się...

Tylko, że w tym wypadku sama centrala jest 30 metrów obok!

Chociaż ja na TP nie narzekam jeśli chodzi o jakość usług.

Korzystam z neostrady, nie ma przerw w dostawie, transfer przez 99% czasu osiąga wartości nawet wyższe niż założone, ten 1% to tylko nieznacznie mniej.

Ci, którzy mają obecnie internet po ADSL (neo, netia itd.) i planują go na jakiś czas zmienić na inny (radiowy itd.) a potem prawdopodobnie będą chcieli do niego powrócić - nie powinni tego robić.

Jeśli masz neo itp., a w okolicy nie ma na przykład już możliwości jej założenia, to rezygnacja z neostrady może poskutkować tym, że sąsiada ubiegającego się o neo przepną na naturalne łącze, które miałeś ty, a ciebie puszczą przez PCM-kę. Telefon będzie nadal. Ale niemiłą niespodzianką może być to, że nagle stracisz możliwości techniczne. Ciekawe, nie?

PS:A w pobliskiej miejscowości... Wydano miliony na wybrukowanie pięknego rynku, chodników w całym mieście, pomniki, fontanny, ogrodzenia...

A w planach inwestycyjnych na 3-5 najbliższych lat jest... zrycie tego wszystkiego dokładnie i wymiana starego azbestowego jeszcze wodociągu! Gdzie tu logika!?

Dzięki za informacje!! Nachodziłam się po operatorach i chyba jednak mi bezprzewodowy zostanie - iPlus ma największy limit nawet do 13Gb więc może nie będzie źle. Mała iskierka nadziei zaświeciła też w TePsie na neostradę, ale jeśli o nich chodzi to ja bardzo sceptyczna jestem.

Agnieszka - a Twoja radiówka ma limity??? Mogłabyś mi trochę przybliżyć z praktyki, jak się ją użytkuje??? Ceny, transfery, jakość połączeń, no wiesz to wszystko, co potrzebne do normalnego funkcjonowania z netem??? Może być na priva!