Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc dla iglaka

Recommended Posts

Ta grzybnia tak przerosła pędy, ze nie widzę możliwości uratowania krzewu.

Acha, grzyb nazywa się nagoć Gymnosporangium

Na jałowcach występuje ich kilka gatunków tego grzyba, nie jestem takim specem by go zidentyfikować.

Grzyb jest dość rzadki. Miewa dwóch żywicieli, pierwszym jest jarzębina, grusza, jabłoń lub głóg.

Niestety dziękuje wszystkim-poczytałem troszkę o tym...i stwierdziłem ze :( spalę roślinę-nie tylko dla siebie ale i dla innych .Wyczytałem ze to dość rzadki grzyb i jeśli sie go zniszczy, tym samym zmniejszy się stężenie zarodników w powietrzu...może kogoś cenniejszą roślinkę -rośliny ocali.

Dziękuję za wskazówki-jałowiec był już stary(ok 15lat)przesadzony-łanie się przez 3 lata przyjął i go w tym roku zaatakowało :cry:

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za rady-zarażenie jest niestety niewyleczalne :-?

Podłączam sie do pytania, jodła w ogrodzie u mojej mamy tez zaczeła brazowieć, nie wiem czy to wynik grzyba czy co :-? Bo szkdnika jako tako nie widziałam :-? na innych iglakach iwdać nowe pędy itpa tu nic zadnych oznaków życia ;/

Jodła byla przesadzona z donicy, zimą służyla jako choinka Bożonarodzeniowa i stałana dworze.

Co ciekawe to brązowienie jest tylko w lewej dolnej cześci krzewu :-?

Czy ktos wie co to za choroba?

Czytałam w kilku ksiażkach, ale żadna z wymienionych chorób mi pod to nie podchodzi, czy kto z was spotkał sie z czymś podobnym?