Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiadomość dla przyjaciół tomek1950

Recommended Posts

Tak to wesoło a mi dziś smętnie :-?

Byłam u Taty i rozmawiałam z panią doktor.

Tato ok, anemia zwalczona, teraz trzeba podnieść poziom białych krwinek, ale to ponoć zastrzyki i będzie ok.

Wczoraj Tato miał robione prześwietlenie. Ze zdjęcia wynika, że tych zmian już nie ma. Poszło precz. Ale...

Rozmawiałam z panią doktor. Ona optymistką z natury to nie jest, zresztą ja to doskonale rozumiem, pracując na onkologii nie może być :roll:

Powiedziała mi, że na teraz jest ok, ale ten rodzaj raka jest masakryczny i prawie na pewno wróci. Jej najdłużej żyjący pacjent z tym rodzajem nowotworu żyje 2 lata od diagnozy. Inni wykruszyli się wcześniej...

Ja to niby wszystko wiem, ale usłyszeć to z ust lekarza to jednak dająca w kość sprawa :roll: :-?

No ale kurcze, tyle tych okołomedycznych, wzmacniających specyfików i sposobów stosujemy, dieta, olej lniany zaraz będzie, za dwa miesiące radioterapia. Czasem przecież zdarzają się przypadki, których medycyna i jej statystyki nie ogarniają? Prawda?

Ech, muszę szybko dojść do siebie...

Tato się zdziwił i ucieszył, jak usłyszał co mówi prześwietlenie. O statystykach mu nie mówię, nie ma potrzeby. On i tak wszystko wie...

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu napisałaś

Czasem przecież zdarzają się przypadki, których medycyna i jej statystyki nie ogarniają? Prawda?

prawda

Wola życia i wygrania z chorobą czasem wymyka się wszystkim statystykom.

A lekarka mówi prawie na pewno.Czyli nie na 100%.

Dobrze mieć świadomość zagrożenia ale dobrze tez wiedzieć ,że wielu osobom się udaje.Mam nadzieję i życzę Ci tego żeby Twój tato był tym ,kto poprawia statystyki :)

Ania W - a tam ciiicho być !

Twój Tata będzie kolejnym, który pokaże środkowy palec statystyce. :D

Każdy zna ludków, którzy już daaawno mięli zasilić wkład dotrumienny, zawzięli się i dziś są określani jako "nietypowe osobniki medyczne", nieprawdaż ?

Powiedzmy, że medycyna opiera się na klasyce przykładów , a nikt klasykiem być nie chce i w żadne ramki sie wcisnąć nie da. Chyba że chce. :-?

Medycyna lubi się mylić.

Na potwierdzenie napiszę, że mój wówczas 23 letni siostrzeniec został właścicielem "obcego" , który przewidziany jest po 50 roku życia.

Heh, długo by opowiadać..Dziś jest zdrów jak Złota Rybka i spełnia życzenia pewnej przepięknej kobiety.. :D :D

Więc ciiiiicho tam , sio złe i durne myśli !

Przytulam mocno.

Aniu, lekarze prawie zawsze nastawiają rodziny pesymistycznie. Sama niedawno to przechodziłam z moim tatą ( co prawda nie z rakiem), ale lekarze nie robili nadziei nam na wyjście taty ze szpitala. Jak dzisiaj spotykam przypadkiem personel medyczny z oddziału to są w szoku, że tato jest sprawny i w takim stanie jakim jest. Widac, że jest schorowany, ale każdy dzień z Nim spędzony jest dla nas darem. Okazujemy miłośc tacie na każdym kroku i to Go uskrzydla. Mam nadzieję, że miłośc sprawi, że będzie z Nami jeszcze długo.

Aniu, Twój tato zareagował na leczenie i to już tez sukces. Za miesiąc , dwa medycyna pójdzie dalej i to co w tej chwili jest beznadziejne może okazac się wyleczalne.

Jeśli Twój tato będzie brał Neupogen w zastrzykach ( na produkcję lekucytów) to może się czuc gorzej, pacjenci skarżą się na bóle kości w okolicy miednicy, lędźwi i żeber. Ale lek jest skuteczny.

Dziękuję Wam wszystkim bardzo!

Ja się z tym wszystkim po prostu muszę przespać.

Tato walczy, jest nastawiony bojowo, nie poddaje się. Czuje, że terapia działa i chce dalej robić wszystko, co tylko możliwe i sprawdzone, żeby się nie dać.

Podziwiam Go bardzo. I bardzo kocham.

Mam nadzieję i wierzę bardzo, że nam się uda. Właśnie - ktoś te marne statystyki wyciąga w górę.

Aniu, statystyki są tworzone przez ludzi dla ludzi, ale życie jest życiem, ot co.

Mój teść miał 28 lat jak zachorowal na nowotwór krtani. Miałam możliwość rozmawiania z nim na ten temat wiele razy i pamiętam jak dziś jak wzruszony opowiadał mi, jak ciężko jest zostawiać w domu młodą żonę z dwójką małych kilkuletnich dzieci (mój mąż miał chyba 2,5-3 lata). To tak, jakby z premedytacją zamykać coś jeszcze oprócz drzwi swojego mieszkania.

Rokowania były straszne - prawie żadnych szans ... Nowotwór zwalczany bombą kobaltową - krtań spalona, rok czasu lub więcej spał w fotelu bo nie mógł oddychać ...

Mieli z mamą taki kod - porusz stopą jak wchodzę do mieszkania, żebym wiedziała, że żyjesz :cry: :cry: :cry: Dwójka małych dzieci w mieszkaniu, mój Jacuś mając 3 lata umiał przebrać pieluszkę młodszemu bratu ...

Tato ma dzisiaj ponad 60 lat, właśnie zbudował dom dla siebie i dla mamy!!!! Czy statystyki biorą to pod uwagę może? Nie sądzę, żeby ktoś, poza lekarzem prowadzącym, pamiętał jeszcze modego chłopaka bez szans, który malował piękne obrazy i wieszał je na korytarzu w warszawskim szpitalu ...

Aniu - odwagi! Co ma być, to będzie - a my tu wiemy co!!!! :D

No i sie poryczałam.

Prawda jest taka, ze nikt z nas nie wie ile nam pisane. I to jest jedyna statystyka która sie sprawdza.

Warto żyć i walczyć o każdy dzień, a może jak życie zobaczy jak bardzo je kochamy, to u nas zostanie na dłużej. Wbrew wszystkim statystykom.

To i ja dorzucę historię z życia naszego znajomego Grzesia.

Grześ wyhodował wbrew sobie obcego w węzłach chłonnych , wyjątkowego złośliwca. Lekarze kręcili głowami, cmokali nad nim, szeptali za plecami, ściskali ze współczuciem dłoń jego żony oszalałej z rozpaczy. Byli 3 letnim małżeństwem z marzeniami o dziecku, bo właśnie skończyli dopieszczać swoje mieszkanie.

Byli najlepsi lekarze, najlepszy szpital na ówczesne czasy i wyrok : Grzegorz ma mniej niż promil szansy na to by żyć.

Zawezwano wszelakich różnistych lekarzy za ciężkie pieniądze, oparto leczenie na wszelkich metodach ..łapano się wróżbitów, szarlatanów , cudaków, bioenergoterapeutów, wszelakiej maści Nowaków i innych..

Grześ ważył 36 kilogramów przy wzroście 188.

Przy 3 chemii , wpół umarły po prostu spakował rzeczy, zamówił taksówkę i kazał się wieźć do domu. Lekarze stawili zaciekły opór, doszło do rękoczynów ..Stanęło na ugodzie - Grześ podpisze papiery , że idzie precz przerywając jedynie słuszną drogę leczenia i może sobie "iść zdychać w rowie " ( cytat dosłowny).

Grześ wrócił do domu, kazał żonie ugotować gar pomidorowej i drugi gar bitek z kopytkami. Po czym sklął szpetnie całokształt dotychczasowych dokonań i poprzysiągł, że zakopie żywcem każdego, kto choć jednym słowem wspomni co było, bo co będzie..nikt nie wie.

Dziś mija ponad 15 lat jak Grześ żyje sobie z tą samą żoną, w tym samym wypieszczonym mieszkanku , ma głęboko gdzieś wezwania na "sympozja naukowe" mające na celu wykazanie dokonań nauki na płaszczyźnie zwalczania obcego.

Ostatnie wieści o Grzesiu były prześmieszne - bowiem został napastowany telefonicznie przez jakiegoś lekarza, by udostępnił swe ciałko za życia w celach badawczych ..czemu Grześ żyje , skoro żyć nie powinien..

Aniu - Twój Tata będzie zdrowy, zobaczysz, a Asi i Jej Mamie nie zabraknie siły, ja to wiem!!!

Kciuki zawsze trzymam i modlę się za Was.

Pomoże, tak jak pomogło Tomkowi, Pigwie, Franusiowi, Kasi, arturowi i innym.

Howgh!!! 8)

w tym wątku przeplataja sie łzy wzruszenia i radości ze łzami strachu i niepewności ......kalejdoskop tak jak w życiu ....śmiech i łzy .....radość i smutek ....kolorowo i szaro-buro ......żyjemy by walczyć, by wspierać ,by pocieszać ........

Aniu życzę sił i zwycięstwa

AgnesK i Franusiowi przytulania i miziania bez końca

wszystkim potrzebujacym -wsparcia najbliższych