Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRZEJNIK DRABINKOWY CZY PANELOWY?

aanet

Recommended Posts

Własnie jestem na etapie zakupu grzejnika do łazienki o pow. około 6m.

I zatanawiam sie który bedzie lepszy. Bardzo atrakcyjnie wygląda drabinkowy , ale nie wiem jak to jest w rzeczywistosci. Który bedzie grzał lepiej.

Sprawdż moce podane przez producenta, wtedy zobaczysz jaki panelowy, a jaki drabinkowy bedzie odpowiedni do Twojej łazienki.

Ja osobiście wolę w łazience drabinkowy, bo wieszam na nim zazwyczaj do wyschniecia ręczniki po kąpiółce.

• 1 year później...

Do łazienki najpraktyczniejszy jest drabinkowy. Można na niego zalożyć uchwyty na ręczniki - zimą ręczniki są ciepłe i suche, a po myciu szybko wysychają, a dodatkowo nie trzeba kombinować z dodatkowym miejscem na ręczniki, co jest zaletą w małych łazienkach.

O czymś takim mówię: http:// http://www.abclazienki.pl/produkty146_wieszaki_recznikowe_na_grzejnik.html

My tak mamy zawieszone dwa ręczniki i jesteśmy z tego rozwiązania bardzo zadowoleni - mąż ma swój wieszak wysoko, a ja nisko i nikt nikomu w paradę nie wchodzi.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
...w sklepie poinformowano mnie że te chromowane na błyszcząco słabiej oddają ciepło niż chrom matowy.

Nie wiem jak kwestia chrom matowy a chrom błysk, ale przy identycznych rozmiarach grzejnik drabinkowy chromowany ma mniejsza moc niz zwykły biały. Jak ma mieć szczebelki rzadziej to tez generalnie wiekszy bedzie przecież potrzebny niz taki gęstorurkowany.

Ale tak czy siak najpierw trzeba okreslic jakiej mocy grzejnik jest potrzebny, a potem szukać po sklepach takiego, jaki sie podoba i się zmieści.

• 4 months później...

Odradzam wszystkim zakup grzejników drabinkowych!

Wziąłem taki grzejnik o mocy prawie 250W/m2 i w łazience mam teraz zaledwie 18 stopni! w kuchni obok zwykły grzejnik panelowy 120W/m2 i cieplutko 22 stopnie. Najgorszemu wrogowi nie poleciłbym badziewnych grzejników drabinkowych. Teraz dogrzewam łazienkę na prąd, a po zimie czeka mnie najprawdopodobniej przeróbka instalacji i wymiana na normalny aluminiowy grzejnik.

Odradzam wszystkim zakup grzejników drabinkowych!

Wziąłem taki grzejnik o mocy prawie 250W/m2 i w łazience mam teraz zaledwie 18 stopni! w kuchni obok zwykły grzejnik panelowy 120W/m2 i cieplutko 22 stopnie.

Najwyraźniej źle dobrałeś grzejnik, albo jest źle podłączony. Mam w łazience grzejnik drabinkowy, wiecznie obwieszony ręcznikami i jest to najcieplejsze pomieszczenie w całym domu.