Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co Wam się sprawdziło albo NIE na podłogach?

josephine

Recommended Posts

Robi się jasność w temacie. Trzeba wybrać to co nam się osobiście najbardziej podoba. Wszystko ma swoje plusy i minusy a myć podłogę i tak trzeba :wink:

Jak wybiore kolor podłogi tylko ze względu na praktycznośc to później pół zycia będę sobie pluła w brodę, patrzyła z niesmakiem i żałowała, że nie mam tych ślicznych jasnych kafli :-?

... albo przez pół zycia będziesz sobie pluła w brodę , ze musisz te jasne piekne kafelki myc codziennie :)

Po jakimś czasie wszystko sie opatrzy ...

Tez tak kiedys mowiłam jak urzadzalam pierwsze M , ale teraz , patrzę przede wszystkim na praktycznosc.

W stronę białej terakoty nawet nie spojrzę. :wink:

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Robi się jasność w temacie. Trzeba wybrać to co nam się osobiście najbardziej podoba. Wszystko ma swoje plusy i minusy a myć podłogę i tak trzeba :wink:

Jak wybiore kolor podłogi tylko ze względu na praktycznośc to później pół zycia będę sobie pluła w brodę, patrzyła z niesmakiem i żałowała, że nie mam tych ślicznych jasnych kafli :-?

... albo przez pół zycia będziesz sobie pluła w brodę , ze musisz te jasne piekne kafelki myc codziennie :)

Po jakimś czasie wszystko sie opatrzy ...

Tez tak kiedys mowiłam jak urzadzalam pierwsze M , ale teraz , patrzę przede wszystkim na praktycznosc.

W stronę białej terakoty nawet nie spojrzę. :wink:

to mnie pocieszyłaś :wink:

Ale mam jeszcze jeden pomysł.

Kafle szare, takie jak te z tej stronki http://www.serenissima.re.it/ita/ambienti.asp?ID=31&ID2=137&CARTELLA=timberlands&IMAGE=2

tylko na podłogę. Podobaja mi się baaardzo, podejrzewam, że w utrzymaniu moga byc całkeim ok.

Jedyne pytanie: czy od takiego koloru nie będzie wrażenia zimna? :roll:

Fajna ta terakota .

Miałam szarą terakotę , mozna bylo jej nie myc , nic nie bylo na niej widac . Fugi do tego były szare . Podłoga idealna :lol: .

W odbiorze , faktycznie była zimniejsza niz np. bez .

Teraz mam bezowa podłogę , jest jasniej, cieplej , ale wszystko na niej widac :D .

Teraz urzadzam nowe lokum i wracam do szarych płytek . Po 10 godzinach w pracy , nie chce mi się brac za odkurzacz i mopa. Jak musisz sprzatac po rpracy to nawet nie myslisz jakie piekne jasne kafelki masz na podlodze, tylko jestes wkur.., że musisz je znowu czyscic . Juz to przerabiałam :lol:

Przy jasnych kaflach i fugach , uwierz mi sprzata sie codziennie a przy bialych to i 2 ray dziennie . Widac kurz, pisasek, siersc zwierzaka , najmniejsza plamke brrr.

Ja po swoich doswiadczeniach , nie polecam.

to mnie pocieszyłaś :wink:

Ale mam jeszcze jeden pomysł.

Kafle szare, takie jak te z tej stronki http://www.serenissima.re.it/ita/ambienti.asp?ID=31&ID2=137&CARTELLA=timberlands&IMAGE=2

tylko na podłogę. Podobaja mi się baaardzo, podejrzewam, że w utrzymaniu moga byc całkeim ok.

Jedyne pytanie: czy od takiego koloru nie będzie wrażenia zimna? :roll:

Jeju jakie cudne! Wcale nie zimne, one sa jakby lekko brązowawe ale możliwe że mój monitor przekłamuje albo mi poszło na ślipia.

Ja lubię tylko jasne płytki ( byle nie gładkie, nie o jednolitej barwie i nie polerowane) i nie narzekam na brudzące się fugi, jakoś tego u mnie nie zauważam. No ale jestem z tych czyściochów, u których można podobno jeść na podłodze :oops:

Nie polubiłam pergo, nie przekonam się nigdy do tego typu podłóg.

W sypialnich zaś tylko wykładziny. Choć nie są praktyczne, bo jasne, to muszę mieć miękko i ciepło pod stopami i niczego innego nie biorę nawet pod uwagę.

Hehe,jak nie miałam dzieci to u mnie też można było jeśc z podłogi,przy 3 dzieciaczków,psie i 2 kotach :lol: jest już do nieopanowania :x

Mam! Dwójkę :) A do młodszej przychodzą non stop koleżanki, nieraz prosto z piaskownicy :)

Mała ciągle coś rozlewa, prawie przy każdym posiłku. No ale co za różnica, jaki mam kolor płytek, skoro plamę z zupy czy jogurtu i tak muszę wytrzeć, nie będziemy się przecież do tego kleić :D

Ale podkreślę jeszcze raz - jasne tak, ale nie gładkie, polerowane, tylko cieniowane, mazane...

Są szare. Powiedziałabym, że takie stalowo-szare.

Ale co do jednego to się zgadzam w 100 %: są śliczne.

W środę jadę jeszcze raz na Bartycka i mam nadzieję, że ostatecznie wybiore kolor :-? Czy ten szary: nie wiem :roll:

jeśli nie jesteś zdecydowana na nie na 100% od pierwszego wejrzenia, to radzę szukać dalej. To duży wydatek, wybór na lata. Trzeba kupić coś, co wpadnie w oko od razu, co pasuje do ogólnej wizji wnętrza.

Te szare są piękne, jeśli jednak nie ocieplisz wnętrza drewnem, wełną, kremami, beżami - może być chłodno. Chyba że taki właśnie industrialny efekt planujesz.

wierz mi Piu jeszcze jak miałam 2 dzieci było do opanowania lecz przyszło 3 i jeszcze mąż zafundował mi psiaka który obecnie waży 7o kg :lol: to wieczorem padam z nóg,mam w holu położone 70m2 gresu polerowanego i o dziwo z nimi mam najmniejszy problem,jedynie te fugi :evil: koszmar,w wiatrołapie mam takie nie za ciemne nie za jasne kafle fugę brązową,o zgrozo,wygląda ohydnie,ładna jest jak ją wymyję ale jak wyschnie jest spłowiała i nieładna,może to zależy od marki,mam w domu położone fugi z mapei i ceresitu,odradzam mapei,może kiedyś dobre fugi robili ale teraz to chyba na ilośc lecą a nie na jakośc ta z ceresitu water coś tam jest rewelacyjny,gładki,nie zmienia koloru,polecam.

W środę jadę jeszcze raz na Bartycka i mam nadzieję, że ostatecznie wybiore kolor :-? Czy ten szary: nie wiem :roll:

jeśli nie jesteś zdecydowana na nie na 100% od pierwszego wejrzenia, to radzę szukać dalej. To duży wydatek, wybór na lata. Trzeba kupić coś, co wpadnie w oko od razu, co pasuje do ogólnej wizji wnętrza.

Te szare są piękne, jeśli jednak nie ocieplisz wnętrza drewnem, wełną, kremami, beżami - może być chłodno. Chyba że taki właśnie industrialny efekt planujesz.

od pierwszego wejrzenia mnie urzekły. Nie mam tylko pewności czy taka szara podłoga będzie dobrze wyglądała z oknami jakie mamy- dąb bagienny.

Drzwi tez marzą mi się ciemne, podoba mi się taki ciemny, czekoladowy brąz.

Chciałabym ładną ale tez praktyczną podłoge. Obecnie waham się czy wybrac taka:

http://www.serenissima.re.it/cataloghi/timberlands/NATURE%20VALLEY-ambiente-1.jpg

czy tą niesamowita szarośc:

http://www.serenissima.re.it/cataloghi/timberlands/MOUNTAIN%20TIMBER-ambiente-1.jpg

od pierwszego wejrzenia mnie urzekły. Nie mam tylko pewności czy taka szara podłoga będzie dobrze wyglądała z oknami jakie mamy- dąb bagienny.

Drzwi tez marzą mi się ciemne, podoba mi się taki ciemny, czekoladowy brąz.

Chciałabym ładną ale tez praktyczną podłoge. Obecnie waham się czy wybrac taka:

http://www.serenissima.re.it/cataloghi/timberlands/NATURE%20VALLEY-ambiente-1.jpg

czy tą niesamowita szarośc:

http://www.serenissima.re.it/cataloghi/timberlands/MOUNTAIN%20TIMBER-ambiente-1.jpg

Piękne są, mnie bardziej przekonuje wersja brązowa ze względu na inne elelmenty wyposażenie, ktore już mam. A jaka jest cena tych kafli? Gdzie ich szukać?

Piękne są, mnie bardziej przekonuje wersja brązowa ze względu na inne elelmenty wyposażenie, ktore już mam. A jaka jest cena tych kafli? Gdzie ich szukać?

ja widziałam na Bartyckiej na kilku stoiskach po 145 zł/m

Tu masz link do stronki:

http://www.serenissima.re.it/ita/catalogo.asp?ID=31&CARTELLA=timberlands&COLORE=135

Po lewej stronie wybierasz kolory.

jedne i drugie piękne, miała bym dylemat jak Ty :)

Damro

3 plus pies, to musisz być naprawdę dzielna ))) A z tymi fugami, to chyba zależy od koloru - jasny beż mapei bardzo sobie chwalę. Ciemny grafit ceresitu wyglądał u mnie koszmarnie, jak czarny, kiedy był wilgotny. Ale to już było parę lat temu i teraz może jedne są lepsze, inne się popsuły. Tak to już jest na rynku.

pabelo76

piękna na Twoja podłoga, bardzo ciepła i żywa

:) :) :)

• 6 months później...

Ja mam deski modrzewiowe klejone a taki jest koszt takiego "luksusu": deski 40 zl/m2 klej poliuretanowy ok 20 zl/m2 lakier ok 10 zl/m2 Nie bylo cyklinowania bo deski byly z faza i dokladnie obrobione a ceny robocizny tez Ci nie podam bo sam kleilem.

Deski modrzewiowe tak sobie nadaja sie na podloge z uwagi na to ze sa miekkie, ale za to odwdzieczaja sie kolorem i faktura. Nie chcialem paneli a byla spora powierzchnia do zrobienia i padlo na deski modrzewiowe.

A tak taka podloga wyglada:

witam

mozna prosic wiecej zdjec tej podlogi z modrzewia?

A ja chciałam zapytać o Wasze opinie odnośnie paneli drewnianych.

Przyznam, że to jednak dość droga impreza.

Oglądałam w "KOMFORCIE" wiele rodzajów, upatrzyłam sobie jedne za 200 zł / m2... a drugie za 400 zł / m2.

Były to panele dębowe, lakierowane.

Przyznam, że były przepiękne.

Zastanawiam się jednak, czy one są warte swojej ceny ?

U mnie podłogówka, więc w zasadzie w grę wchodzą tylko panele.

Uparłam się na drewno.

Parkiet wybito mi już z głowy - byłam zdziwiona bo nawet sami parkieciarze nie byli przekonani.

Prześledziłam wiele wątków, zasięgnęłam wiele opinii i wniosek jest taki, że jakby nie patrzeć to prawdziwy parkiet jest za gruby na podłógówkę.

Owszem, zdażają się tacy, co mają parkiet na podłógówce ( nawet tu na FM )... ale ja wolałabym nie ryzykować.

Jakie macie więc zdanie na temat paneli drewnianych ?

Bardzo proszę o opinie.

Do tych szcześciarzy, ktorzy maja juz podlogi w kuchni :lol:

Stoje przed wyborem podlogi do kuchni (ok.27m2) i zastanawiam sie co kupic.

Myslałam o gresie ale naczytalam sie, ze trzeba impregnowac, ze sliskie, ze widac kazda plamke i wymieklam :roll: ....czy w dobie popularnosci gresu kladzie ktos jeszcze terakote w kuchni?

W tym miejscu zaznaczam ze w kuchni mam ogrzewanie podlogowe :D

Co myslicie o terakocie? Czy ktoś polozył i jest zadowolony z wyboru i z wyglądu?

Z tego co wczesniej sie pytałam w hipermarkecie to mówiono mi że mogę ,ale Dzieki za podpowiedź upewnie sie jeszcze.

A wracajac do paneli nigdy nie wiadomo jak sie trafi ja tez miałam 4. Tylko ze ja mam zawsze takie szczęście:))))))

jeśli barlinecka ma 6mm drewna to po cyklinowaniu może zostań niewiele

Przyznam, że to jednak dość droga impreza.

Oglądałam w "KOMFORCIE" wiele rodzajów, upatrzyłam sobie jedne za 200 zł / m2... a drugie za 400 zł / m2.

Były to panele dębowe, lakierowane.

Przyznam, że były przepiękne.

Zastanawiam się jednak, czy one są warte swojej ceny ?

Może będę kontrowersyjny ale dla mnie podłoga z czegokolwiek za cenę 200-400 zł/m2 nie jest warta swojej ceny (dolicz jeszcze ułożenie i oblistwowanie!).

I nie chodzi o to czy stać czy nie stać tylko po prostu takie pieniądze wolę wydać na cokolwiek innego. Co więcej jeżeli nawet stać teraz to czy za kilka lat będzie stać na odnowienie/remont/wymianę na ten sam "standard"?

Chyba, że naprawdę nie ma się co z kasą robić.

Podłoga jest do używania. A zużywa się każda. Każdą można przypadkiem uszkodzić.

Tym bardziej, że było nie było są to po prostu panele i różnicy po położeniu zapewne nie poczujesz w porównaniu do paneli za 30-50 zł/m2...